Millal algab menopaus?

sh kaaluga seotud teemad
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 27 Dets 2025 22:40
Mul ei alga enam midagi. Menopaus on möödas. Kas sa ei saa aru sõnast postmenopaus?
Kuidas nii vana inimene nii rumal on?!
Külaline

Guest kirjutas: 27 Dets 2025 23:55
Nõiamoor kirjutas: 27 Dets 2025 23:31
Mina olen see 52, kel on postmenopaus. Mul ei ole jälle kunagi mingeid tuntavaid vaevusi olnud. Mida me nüüd siis teeme? Inimesed on erinevad. Pole mõtet oma kogemusi teistele projitseerida. Võib minna nii, võib minna naa.
Inimene, sa ei saa ju sellelegi pihta, millest teema on! Praegu ei räägita menopausiga KAASNEVATEST vaevustest, mille puudumist sa siin kümneid kordi rõhutad, vaid menopausile JÄRGNEVATEST muutustest organismis. Ehk siis organismi kiirest vananemisest koos kõigi sellega kaasnevate hädadega. Ja sellel teel sa praegu alles käid ega saa kuidagi väita, et sinu tervist see ei puuduta. 70-aastaselt, kui siis oled sama tegus ja terve, siis võid rinnale taguda, et sinu jaoks ei muutnud menopaus midagi.
Külaline

Jäin sama mõtlema. See 52-aastane postmenopausis inimene ju alles on sellel teel. Kuidas ta saab väita, et teda see teema kuidagi ei puuduta? Kas tema on aru saanud, et kui aasta pole enam päevi olnud ja seni ei ole mingeid vaevused olnud, siis on tema jaoks kõik menopausiga kaasnevad hädad välistatud? Mina olen aru saanud, et postmenopausis need hädad alles algavadki.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Dets 2025 22:00
Guest kirjutas: 27 Dets 2025 20:17
Guest kirjutas: 27 Dets 2025 19:10
No mina olen 52 ja juba postmenopausis. Olen eluga rahul, aga saan aru, et ei tohiks? :lol:
Tohib ikka! Aga sa ju saad ikka aru, et "päev pärast" menopausi algust, ei alga vaevused?
Mis päev pärast menopausi? Ma kordan, mu vereanalüüs näitas POSTmenopausi. St menopaus on ammu möödas.
Tõesti piinlik lugeda sellist rumalust.

Menopaus ei saa kuidagi mööda minna. Menopausis oled sa oma elu lõpuni. Ja vat see on nüüd see ajajärk, kui naise keha hakkab varasemast kiiremini vananema nii väliselt kui ka seesmiselt. Kuidas sina saad praegu, 52-aastaselt seda teada, mis sinuga juhtub või ei juhtu?
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Ega ei saagi teada. Aga on ka selge, et kõik inimesed ei ole ühesugused, mis tähendab seda, et on ka kõbusaid vanainimesi, kellel pole eriti mingeid vaevusi. Lihtsalt surevad ükskord vanadusse, mitte haigustesse.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Dets 2025 09:54
Guest kirjutas: 27 Dets 2025 20:17
Tohib ikka! Aga sa ju saad ikka aru, et "päev pärast" menopausi algust, ei alga vaevused?
Mis päev pärast menopausi? Ma kordan, mu vereanalüüs näitas POSTmenopausi. St menopaus on ammu möödas.

Menopaus ei saa kuidagi mööda minna. Menopausis oled sa oma elu lõpuni.
Kas sa oled lasteaialaps?

Menopaus on üks konkreetne sündmus – viimane menstruatsioon, mille saab tagantjärele kinnitada, kui oled 12 kuud olnud veritsuseta.
Postmenopaus on sellele järgnev eluetapp, mis kestab ülejäänud elu.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Dets 2025 09:47 Jäin sama mõtlema. See 52-aastane postmenopausis inimene ju alles on sellel teel. Kuidas ta saab väita, et teda see teema kuidagi ei puuduta? Kas tema on aru saanud, et kui aasta pole enam päevi olnud ja seni ei ole mingeid vaevused olnud, siis on tema jaoks kõik menopausiga kaasnevad hädad välistatud? Mina olen aru saanud, et postmenopausis need hädad alles algavadki.
Mitte tingimata. Paljudel naistel leevenduvad vaevused just pärast menopausi, sest hormonaalsed kõikumised lõpevad. Postmenopausis on östrogeen madal, aga stabiilne. Suur osa nn hädasid on seotud kas varasema perimenopausiga või üldise vananemise ja elustiiliteguritega, mitte mingi uue lagunemise algusega.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Dets 2025 11:28

Menopaus on üks konkreetne sündmus – viimane menstruatsioon, mille saab tagantjärele kinnitada, kui oled 12 kuud olnud veritsuseta.
Mulle tundub, et hoopis sina oled lasteaialaps. Sa ei erista üleminekuea vaevusi postmenopausist, arvates, et vaevused saavad olla vaid perimenopausis. Ja, et kui oled postmenopausis, siis on kõik unustatud ja selja taga. Vähemalt niimoodi sa väidad, et sind see teema enam ei puuduta. Jah, kuumahoogusid sul enam ei ole, aga progesterooni taseme languse tõttu toimuvad muutusi nahas, limaskestades, luustikus, liigestes, südameveresoonkonnas ning ka närvisüsteemis. Postmenopausiga kaasnev südame-veresoonkonna riskide tõus ei pruugi kohe tuntavalt avalduda. Mind tõesti huvitab, kuidas 52-aastane teab täpselt, et tal ei ole tõusnud riski südame veresoonnahaiguste suhtes võrreldes varasemaga?
Külaline

Guest kirjutas: 28 Dets 2025 11:47
Guest kirjutas: 28 Dets 2025 11:28

Mulle tundub, et hoopis sina oled lasteaialaps. Sa ei erista üleminekuea vaevusi postmenopausist, arvates, et vaevused saavad olla vaid perimenopausis. Ja, et kui oled postmenopausis, siis on kõik unustatud ja selja taga. Vähemalt niimoodi sa väidad, et sind see teema enam ei puuduta. Jah, kuumahoogusid sul enam ei ole, aga progesterooni taseme languse tõttu toimuvad muutusi nahas, limaskestades, luustikus, liigestes, südameveresoonkonnas ning ka närvisüsteemis. Postmenopausiga kaasnev südame-veresoonkonna riskide tõus ei pruugi kohe tuntavalt avalduda. Mind tõesti huvitab, kuidas 52-aastane teab täpselt, et tal ei ole tõusnud riski südame veresoonnahaiguste suhtes võrreldes varasemaga?
Üks räägib aiast, teine aiaaugust.
Puust ja punaseks:

1. Perimenopaus, menopaus ja postmenopaus on erinevad eluetapid.
2. Igas eluetapis võivad tekkida teatud vaevused. Võivad ka mitte tekkida. See, mis kellelgi tekib või ei teki, on individuaalne. St kui sul tekib/ei teki, ei tähenda, et kellelgi teisel ei võiks teistmoodi olla.
3. Mul ei olnud vaevusi ei perimenopausi ega menopausi ajal. Ma läbisin need etapid ilma enda teadmata. Alles vereanalüüsi kaudu sain teada, et olen juba postmenopausis.
4. Tänulik ja rõõmus olen selle eest, et mul need kaks etappi möödusid märkamatult.
5. Ei, ma ei tea, mida toob järgmine etapp. Aga ma ei soovi oma aega kulutada ette muretsemisele, ilmselt ei ole selline ette muretsemine ka mulle loomuomane. Elan tervislikult, käin vajalikes kontrollides, ja võtan vabalt ning naudin elu, ilma liigse muretsemiseta.
Külaline

Mina ei räägi aiaaugust. Mina eristan kõiki kolme faasi.

Ja keegi pole arvanudki, et elu postmenopausis on üks lõputu rist ja viletsus ning pole enam üldse elamisväärne. Teema sai alguse sellest, et menopaus ei ole ka mingi asi, millest unistada ja mida pikkisilmi oodata. Suure tõenäosusega vahetub üks ebamugavus teise, kuid oluliselt kehvema variandi vastu. Seda enam, et ükski naine ju ei unista kiirest vananemisest. Aga vananemise protsess kiireneb postmenopausis - siin ju ei ole isegi millegi üle vaielda.

Asi on lihtsalt selles, et need, kes siin igatsevalt postmenopausi ootavad, lihtsalt ei ole kursis, mida see täpselt tähendab.
Külaline

Öelda, et vananemine kiireneb postmenopausis, on lihtsustus. Toimub hormonaalne üleminek, mitte universaalne vananemiskiirendi. Mõned protsessid (nt luukadu, naha elastsus) muutuvad ilma östrogeenita nähtavamaks, aga teised stabiliseeruvad. Vananemine ei hakka järsku kiiremini käima, vaid hormonaalne taust muutub. Uuringud näitavad, et suurim füsioloogiline muutus toimub perimenopausis, kus hormoonid kõiguvad. Postmenopausis on seisund stabiilsem. Kui kõik postmenopausis naised vananeksid järsult kiiremini, oleks see kliiniliselt väga selge ja üheselt mõõdetav nähtus. Seda ei ole.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Dets 2025 13:55 Öelda, et vananemine kiireneb postmenopausis, on lihtsustus. Toimub hormonaalne üleminek, mitte universaalne vananemiskiirendi. Mõned protsessid (nt luukadu, naha elastsus) muutuvad ilma östrogeenita nähtavamaks, aga teised stabiliseeruvad. Vananemine ei hakka järsku kiiremini käima, vaid hormonaalne taust muutub. Uuringud näitavad, et suurim füsioloogiline muutus toimub perimenopausis, kus hormoonid kõiguvad. Postmenopausis on seisund stabiilsem. Kui kõik postmenopausis naised vananeksid järsult kiiremini, oleks see kliiniliselt väga selge ja üheselt mõõdetav nähtus. Seda ei ole.
Värske uurimus annab mõista, et meie kehad „vahetavad“ elu jooksul „käiku“ kolm korda. Olulisteks verstapostideks sellel marsruudil on 34. eluaasta, 60. eluaasta ja 78. eluaasta.
https://forte.delfi.ee/artikkel/8834099 ... vas-etapis
Külaline

Guest kirjutas: 28 Dets 2025 19:00 Värske uurimus annab mõista, et meie kehad „vahetavad“ elu jooksul „käiku“ kolm korda. Olulisteks verstapostideks sellel marsruudil on 34. eluaasta, 60. eluaasta ja 78. eluaasta.
https://forte.delfi.ee/artikkel/8834099 ... vas-etapis
See artikkel ei ütle, et 60. eluaastal tekib järsk vananemine. See kirjeldab, et teatud biomarkerite muutused ei ole lineaarsed ja et keskmiselt on umbes 60. eluaasta paiku statistiline nihe mõnes näitajas. See ei ole sama asi mis vältimatu, universaalne ja kliiniline järsk vananemine. Uuring ei seo seda menopausi ega postmenopausiga, ei väida, et kõigil inimestel see juhtub ega räägi mingist funktsionaalsest kiirest lagunemisest. Ajakirjanduslik pealkiri ei ole sama, mis meditsiiniline järeldus.

Menopaus toimub keskmiselt 50.–52. eluaastal. Kui postmenopaus raudselt põhjustaks järsu vananemise, oleks see nähtav vahetult pärast menopausi (st postmenopausi alguses), mitte kümme aastat hiljem ja mõlemast soost inimestel. Lepi juba sellega, et inimesed on erinevad ja kellelgi pole mingit tõemonopoli selles osas, mis neist tulevikus saab.
Külaline

Tegelikult, mina olen märganud küll mitmete tuntud telenägude puhul, et konkreetselt selles vanuses on väga järsk välimuse muutus toimunud, ja just hästi lühikese aja jooksul. Nimesid nimetada ei taha, aga kohe päris mitu naist vanuses 50 ja natukene peale, tuleb praegu silme ette. Muidu pigem väga saledad naised on järsku, nagu üleöö mamsliks muutunud. Vaevalt, et nad nii lühikese aja jooksul oma elu- ja toitumiskombeid on nii radikaalselt muutnud.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Dets 2025 21:49 Tegelikult, mina olen märganud küll mitmete tuntud telenägude puhul, et konkreetselt selles vanuses on väga järsk välimuse muutus toimunud, ja just hästi lühikese aja jooksul. Nimesid nimetada ei taha, aga kohe päris mitu naist vanuses 50 ja natukene peale, tuleb praegu silme ette. Muidu pigem väga saledad naised on järsku, nagu üleöö mamsliks muutunud. Vaevalt, et nad nii lühikese aja jooksul oma elu- ja toitumiskombeid on nii radikaalselt muutnud.
No pidi ju 60. eluaastal see kiire muutuse koht olema. Nüüd juba 50? :lol:

Telenägude välimus ei ole usaldusväärne bioloogiline näitaja: stilistika muutub, kaamerad, valgustus, grimm, soengud ja riietus muutuvad. Lisaks mõjutavad ravimid, stress, unehäired, kilpnääre, lihasmassi kadu ja rasvajaotuse muutus – need ei ole üleöö ega ainult postmenopausiga seotud. Kui postmenopaus põhjustaks vältimatult järsu ja lühikese ajaga drastilisi kehalisi muutusi, oleks seda kirjeldatud kliinilistes juhistes, aga seda ei ole. Kehakoostis ja rasvajaotus võivad muutuda ka stabiilses hormonaalses seisundis.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Dets 2025 13:23 Mina ei räägi aiaaugust. Mina eristan kõiki kolme faasi.

Ja keegi pole arvanudki, et elu postmenopausis on üks lõputu rist ja viletsus ning pole enam üldse elamisväärne. Teema sai alguse sellest, et menopaus ei ole ka mingi asi, millest unistada ja mida pikkisilmi oodata. Suure tõenäosusega vahetub üks ebamugavus teise, kuid oluliselt kehvema variandi vastu. Seda enam, et ükski naine ju ei unista kiirest vananemisest. Aga vananemise protsess kiireneb postmenopausis - siin ju ei ole isegi millegi üle vaielda.

Asi on lihtsalt selles, et need, kes siin igatsevalt postmenopausi ootavad, lihtsalt ei ole kursis, mida see täpselt tähendab.
No aga ei ole ju nii, et naise peale, kes rõõmustab, et postmenopausi jõudmine toimus vaevusteta (ei olnud tüütuid kuumahoogusid, ei olnud vaja kasutada har-i), jumal vihastab: "Ah, sina jumalavallatu naine, julged siin veel postmenopausi jõudmise üle rõõmstada!" - ja põrutab välguga ja saadab karistuseks "patuse rõõmustamise" eest eriti hirmsa vanaduspõlve. Ja teisele naisele, kes vaguralt korrutab: "Ei, postmenopausi puhul pole küll rõõmustamine kohane, see ei ole kohane, see ei ole kohane..." teeb jumal pai, et vat, õige inimene ja annab tervema ja kergema vanaduse? Ei ole ju nii!

Järelikult, pole mingit põhjust noomida seda esimest naist. Vananevad niikuini kõik - kui "kombekohane" kurvastamine ei anna mingit bonust, ei muuda naist kuidagi nooremaks tagasi, miks seda kurvastamist siis peale suruma peab?
Külaline

Guest kirjutas: 28 Dets 2025 21:49 Tegelikult, mina olen märganud küll mitmete tuntud telenägude puhul, et konkreetselt selles vanuses on väga järsk välimuse muutus toimunud, ja just hästi lühikese aja jooksul. Nimesid nimetada ei taha, aga kohe päris mitu naist vanuses 50 ja natukene peale, tuleb praegu silme ette. Muidu pigem väga saledad naised on järsku, nagu üleöö mamsliks muutunud. Vaevalt, et nad nii lühikese aja jooksul oma elu- ja toitumiskombeid on nii radikaalselt muutnud.
Jah, see võib nii olla. Aga ega see, kas keegi kurvastab 50 ja natuke peale (et - õudne, mul jäidki päevad lõplikult ära!) või hoopis rõõmustab 50 ja natuke peale vanusesse jõudes (et näe, mul on isegi lihtsam, kuna kuumahoogusid ei saa enam tekkida), ei mõjuta seda, kuidas nad välja näevad.

Välimus muutub nö. tädilikumaks nii ehk naa (kes läheb näost rohkem krimpsu, kellel lisandub kehakaal) - vahet pole, kas kurvastad oma vanusenumbri üle või kehitad õlgu, et kui on see vanus sinnani jõudnud, siis on.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Dets 2025 18:17 Välimus muutub nö. tädilikumaks nii ehk naa (kes läheb näost rohkem krimpsu, kellel lisandub kehakaal)
Ja see on mingi ületamatu eluprobleem? Mina näiteks võtsin sel aastal 10 kilo kaalust alla. Kavatsen veel võtta. Nägu on loomu poolest ümmargune, krimpsu minekut niipea ette pole näha. Ja kui ka läheb, so what.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Dets 2025 17:49
Guest kirjutas: 28 Dets 2025 13:23 Mina ei räägi aiaaugust. Mina eristan kõiki kolme faasi.

No aga ei ole ju nii, et naise peale, kes rõõmustab, et postmenopausi jõudmine toimus vaevusteta (ei olnud tüütuid kuumahoogusid, ei olnud vaja kasutada har-i), jumal vihastab: "Ah, sina jumalavallatu naine, julged siin veel postmenopausi jõudmise üle rõõmstada!" - ja põrutab välguga ja saadab karistuseks "patuse rõõmustamise" eest eriti hirmsa vanaduspõlve. Ja teisele naisele, kes vaguralt korrutab: "Ei, postmenopausi puhul pole küll rõõmustamine kohane, see ei ole kohane, see ei ole kohane..." teeb jumal pai, et vat, õige inimene ja annab tervema ja kergema vanaduse? Ei ole ju nii!

Järelikult, pole mingit põhjust noomida seda esimest naist. Vananevad niikuini kõik - kui "kombekohane" kurvastamine ei anna mingit bonust, ei muuda naist kuidagi nooremaks tagasi, miks seda kurvastamist siis peale suruma peab?
Issand, no kes midagi sellist veel rääkinud on, et üleminekuea vaevusteta naist jumal karistab raske postmenopausiga ja vastupidi. Täiesti kummaline kohe, et sa midagi sellist minu kommentaarist suutsid välja lugeda.

Mina ütlesin, et postmenopausis naisel algab vananemine senisega võrreldes tempokamalt ja paraku paistab järsk vananemine sageli ka välimusest välja.

Mina ei noomi kedagi, aga kui 52-aastane, kes on just jõudnud postmenopausi, väidab, et teda küll teatud riskid (südame-veresoonkonna haigused - nagu öeldud, see ei pruugi kohe tunda anda), libiidolangus jmt ei puuduta, lihtsalt ei tea, millest ta räägib.

Jah, vananeme me kõik nagunii! Ja keegi ei käsigi kurvastada. Loe parem, millest teema alguse sai! Vastasin kellelegi, kes unistas, et 30-40-aastaselt menopaus juba algaks. See on lihtsalt ülimalt eluvõõras. Kui sa ei suuda taluda päevasid, siis kuidas sa suudad taluda seda, mis sind postmenopausis ootab?
Külaline

Guest kirjutas: 29 Dets 2025 18:17
Jah, see võib nii olla. Aga ega see, kas keegi kurvastab 50 ja natuke peale (et - õudne, mul jäidki päevad lõplikult ära!) või hoopis rõõmustab 50 ja natuke peale vanusesse jõudes (et näe, mul on isegi lihtsam, kuna kuumahoogusid ei saa enam tekkida), ei mõjuta seda, kuidas nad välja näevad.

Välimus muutub nö. tädilikumaks nii ehk naa (kes läheb näost rohkem krimpsu, kellel lisandub kehakaal) - vahet pole, kas kurvastad oma vanusenumbri üle või kehitad õlgu, et kui on see vanus sinnani jõudnud, siis on.
Ma ei saa aru, mis kurvastamisest sa koguaeg räägid? Mina ei ole kurvastamisest midagi rääkinud. Katsu teemat mõttega lugeda, ja siis saad aru, millest täpsemalt jutt.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Tuuletu ja 4 külalist