Tulevad õpetama
-
Külaline
Tulevad õpetama
Aidake mul mõista minu elu üht arusaamatust.
Mind tahavad kõik õpetada, et kuidas ma pean elama, lapsi kasvatama, kuidas nendesse suhtuma, mida kodus tegema , mida aias tegema. jne. See on läbi elu nii olnud. Nüüd on lapsed juba ise suureks saanud ja õpetavad mind, et peab ikka trenni tegema, väljas käima, tervisele mõtlema ja kuidas enda eest hoolitsema.
Kui ma mõtlen nende teiste inimeste peale, siis ma küll ei ole neid nii õpetanud või targutanud mida nemad võiks teisiti mõelda või teha.
Hiljuti lahutas meil üks sugulane. Keegi ei torgi teda. Kui ta räögib oma probleemidest siis ainult kuulatakse. Kõik austavad tema otsuseid ja valikuid. Teine sugulane on ükekaaluline. Räögib et ei saa kaalust alla. Kõik kuulavad ja ei õpeta mida ta peaks tegema.
Ma kohe kujutan ette, kui ma oleks lahutanud või ülekaalus, küll kõik uuriks, õpetaks ja targutaks mu elu üle.
Mis on minus teisiti, et kõik kipuvad oma tarkust minu peal näitama?
Mind tahavad kõik õpetada, et kuidas ma pean elama, lapsi kasvatama, kuidas nendesse suhtuma, mida kodus tegema , mida aias tegema. jne. See on läbi elu nii olnud. Nüüd on lapsed juba ise suureks saanud ja õpetavad mind, et peab ikka trenni tegema, väljas käima, tervisele mõtlema ja kuidas enda eest hoolitsema.
Kui ma mõtlen nende teiste inimeste peale, siis ma küll ei ole neid nii õpetanud või targutanud mida nemad võiks teisiti mõelda või teha.
Hiljuti lahutas meil üks sugulane. Keegi ei torgi teda. Kui ta räögib oma probleemidest siis ainult kuulatakse. Kõik austavad tema otsuseid ja valikuid. Teine sugulane on ükekaaluline. Räögib et ei saa kaalust alla. Kõik kuulavad ja ei õpeta mida ta peaks tegema.
Ma kohe kujutan ette, kui ma oleks lahutanud või ülekaalus, küll kõik uuriks, õpetaks ja targutaks mu elu üle.
Mis on minus teisiti, et kõik kipuvad oma tarkust minu peal näitama?
Väga tõenäoliselt oled sa lihtsalt üli(malt) tundlik selle suhtes, mida konkreetselt sulle räägitakse, tõlgendad kõike, mida vähegi annab, läbi selle n-ö negatiivse ootuse, mis sul teiste suhtes on (hakkavad nüüd muidugi jälle õpetama ja tänitama) - ka tegelikult neutraalsetena mõeldud kommentaarid. Samas teiste suhtes sul sellised "prillid" puuduvad, nende suunas minevaid kommentaare võtad neutraalsetena või kui sa juba oled veendunud, et teisi ei õpetata, ainult sind, siis isegi tõlgendad neid neutraalsematena kui need on. Ma arvan, et IGA paksuke, kes selle üle kurdab, on saanud mingeidki soovitusi või õpetusi ümbritsevatelt, ka need sinu tuttavad. Aga kuna neid üritatakse edastada viisakalt, siis sina kõrvalseisjana neid isegi ei võta õpetussõnadena, samas kui need oleks sinule adresseeritud, siis tajuksid ülivalvsalt kohe ära, et nüüd jälle üritati sind õpetama asuda.
See pikaajaliste protsesside puhul lihtsalt on nii, et sa saad inimestelt seda, mida sa neist eeldad. Inimesed muututvad sinu suhtes selliseks, millisena sa neid näed. Seal taga ei ole mingit müstilist uhuu-teadust, vaid justnimelt see, et sinul on nt ilmselt mingi hirm või uskumus enda suhtes (nt et teised peavad sind saamatuks või et sa mõjud oskamatuna vms) ja sa kohandad oma käitumist vastavalt sellele. Teised aga tajuvad sinu ebakindlust ja püüavad sellele sobivalt vastata. Kuna oled niigi ülitundlik selle teema suhtes, siis tõlgendad sina nende vastuseid üle, tugevamalt, isikumalt, nüansirohkemalt ja nö kahjulikumas suunas võimendunult. See kallutab teisi veelgi sinu negatiivset ootust kinnistama jne. Nagu nõiaring.
See pikaajaliste protsesside puhul lihtsalt on nii, et sa saad inimestelt seda, mida sa neist eeldad. Inimesed muututvad sinu suhtes selliseks, millisena sa neid näed. Seal taga ei ole mingit müstilist uhuu-teadust, vaid justnimelt see, et sinul on nt ilmselt mingi hirm või uskumus enda suhtes (nt et teised peavad sind saamatuks või et sa mõjud oskamatuna vms) ja sa kohandad oma käitumist vastavalt sellele. Teised aga tajuvad sinu ebakindlust ja püüavad sellele sobivalt vastata. Kuna oled niigi ülitundlik selle teema suhtes, siis tõlgendad sina nende vastuseid üle, tugevamalt, isikumalt, nüansirohkemalt ja nö kahjulikumas suunas võimendunult. See kallutab teisi veelgi sinu negatiivset ootust kinnistama jne. Nagu nõiaring.
-
Külaline
võibolla mõtled üle, aga võibolla oled lihtsalt selline inimene, kelle puhul tundub et ta vajab suunamist. Ehk siis saadad vastavaid signaale.
Enesekindlat inimest ei tulda õpetama - eriti kui tal paistab olevat oma elu ohjes ja korralik plaan tegutsemiseks.
Aga mõni inimene kuidagi hõljub, teiste meelest raiskab elu. Eks nad siis üritavad suunata trenni tegema, aeda korrastama jms igapäevast tegevust tegema.
Enesekindlat inimest ei tulda õpetama - eriti kui tal paistab olevat oma elu ohjes ja korralik plaan tegutsemiseks.
Aga mõni inimene kuidagi hõljub, teiste meelest raiskab elu. Eks nad siis üritavad suunata trenni tegema, aeda korrastama jms igapäevast tegevust tegema.
Vbl sa oled vaikne, tagasihoidlik, sõbralik, midagi vastu öelda ei julge, sellise kallal julgeb igaüks hambaid teritada. Saavad endid siis suurte, tähtsate ja tarkadena tunda, kui sind õpetavad. Igaühe kallal nad kobiseda ei julge, see on selge. Pead vastu hakkama ja suu lahti tegema, ega nad ise su kaelast ära ei lähe. Kui sa vastu ei hakka, läheb kõik vanaviisi edasi. See'p see on.
-
Külaline
Kõige eelnenud jutuga nõus, lisaksin veel, et vb lihtsalt sinust hoolitakse rohkem, tahetakse head. Õpetama kiputakse neid, kellest hoolitakse, kaugemate tüüpide osas kuulatakse ära ja ei tunta mingit soovi sekkuda.
-
Külaline
Jajaa, “ma lihtsalt hea pärast…”Guest kirjutas: ↑20 Jaan 2026 11:39 Kõige eelnenud jutuga nõus, lisaksin veel, et vb lihtsalt sinust hoolitakse rohkem, tahetakse head. Õpetama kiputakse neid, kellest hoolitakse, kaugemate tüüpide osas kuulatakse ära ja ei tunta mingit soovi sekkuda.
Äkki laseks inimesel endal otsustada.
-
Külaline
Võib ka olla, et inimene ongi saamatuvõitu ja teinud elus ilmselgelt endale kahjulikke otsuseid. Selline natuur torkab tutvusringkonnas alati silma ja hakatakse õpetama. Mõnikord õpetatakse ilmselt ka asja eest. Tugevat otsustusvõimelist konkreetset inimest ei õpetata.
-
Külaline
Sest sa lased neil seda teha. Mina kergitaks esimese lause peale kulmu ja teataks, et mind ei ole vaja õpetada, ma tean suurepäraselt, kuidas see läib ja kui vaja, võin teid ennast õpetada.Guest kirjutas: ↑20 Jaan 2026 09:02 Aidake mul mõista minu elu üht arusaamatust.
Mind tahavad kõik õpetada, et kuidas ma pean elama, lapsi kasvatama, kuidas nendesse suhtuma, mida kodus tegema , mida aias tegema. jne. See on läbi elu nii olnud.
-
Külaline
Ma tean täpselt, millest TA räägib. See ei ole selektiivne tähelepanu, et tegelikult kuulevad kõik targutamist, aga ainult mina olen tundlik. Teatud inimesi õpetataksegi rohkem, teised jäetakse rahule. Või siis üks kindel inimene teab, kelle kallal hambaid teritada ja keda mitte torkida.
Istusin seltskonnas ja arutasime ühte teemat, no näiteks suhkrutarbimine. Suvaline näide
Kui mina mainisin, et tarbin suhkrutooteid, tuli ühelt inimeselt pikk monoloog, kuidas see on nii halb, kuidas seda ei peaks üldse lubama, kuidas tema tuttavatel on tervisehäired jne jne jne. Siis mainis keegi teine, et tema tarbivat ka suhkrutooteid. Ja üllatus-üllatus, temale ei peetud sellist ründavat loengut.
Istusin seltskonnas ja arutasime ühte teemat, no näiteks suhkrutarbimine. Suvaline näide
-
Külaline
No aga loeng oli ju peetud juba? Mis ta oleks pidanud uuesti rääkima? Ikka kõlab väga selektiivse kuulmisena.Guest kirjutas: ↑20 Jaan 2026 13:48 Ma tean täpselt, millest TA räägib. See ei ole selektiivne tähelepanu, et tegelikult kuulevad kõik targutamist, aga ainult mina olen tundlik. Teatud inimesi õpetataksegi rohkem, teised jäetakse rahule. Või siis üks kindel inimene teab, kelle kallal hambaid teritada ja keda mitte torkida.
Istusin seltskonnas ja arutasime ühte teemat, no näiteks suhkrutarbimine. Suvaline näideKui mina mainisin, et tarbin suhkrutooteid, tuli ühelt inimeselt pikk monoloog, kuidas see on nii halb, kuidas seda ei peaks üldse lubama, kuidas tema tuttavatel on tervisehäired jne jne jne. Siis mainis keegi teine, et tema tarbivat ka suhkrutooteid. Ja üllatus-üllatus, temale ei peetud sellist ründavat loengut.
-
Külaline
Olulise inimese puhul on see "laskmine" keerulisem.Guest kirjutas: ↑20 Jaan 2026 12:14Jajaa, “ma lihtsalt hea pärast…”Guest kirjutas: ↑20 Jaan 2026 11:39 Kõige eelnenud jutuga nõus, lisaksin veel, et vb lihtsalt sinust hoolitakse rohkem, tahetakse head. Õpetama kiputakse neid, kellest hoolitakse, kaugemate tüüpide osas kuulatakse ära ja ei tunta mingit soovi sekkuda.
Äkki laseks inimesel endal otsustada.
-
Külaline
Võtad siis kuulda neid nõuandeid, mida sulle heast südamest jagatakse? Enamasti on kõrvaltseisja pilt palju selgem ja ovjektiivsem kui probleemi keskel olijal, kes tihti otsustab väga ebaratsionaalselt. Või kõik soovitavadki sulle meelega halbu asju? Siis peaks seltskonda vahetama.
-
Külaline
No see teine jagas asja veidi teise nurga alt. Näiteks - et tema tarbib suhkruasendajaga tooteidGuest kirjutas: ↑20 Jaan 2026 13:56No aga loeng oli ju peetud juba? Mis ta oleks pidanud uuesti rääkima? Ikka kõlab väga selektiivse kuulmisena.Guest kirjutas: ↑20 Jaan 2026 13:48 Ma tean täpselt, millest TA räägib. See ei ole selektiivne tähelepanu, et tegelikult kuulevad kõik targutamist, aga ainult mina olen tundlik. Teatud inimesi õpetataksegi rohkem, teised jäetakse rahule. Või siis üks kindel inimene teab, kelle kallal hambaid teritada ja keda mitte torkida.
Istusin seltskonnas ja arutasime ühte teemat, no näiteks suhkrutarbimine. Suvaline näideKui mina mainisin, et tarbin suhkrutooteid, tuli ühelt inimeselt pikk monoloog, kuidas see on nii halb, kuidas seda ei peaks üldse lubama, kuidas tema tuttavatel on tervisehäired jne jne jne. Siis mainis keegi teine, et tema tarbivat ka suhkrutooteid. Ja üllatus-üllatus, temale ei peetud sellist ründavat loengut.
-
Külaline
Nõuandeid tuleb jagada juhul, kui neis küsitakse. Muul juhul tuleks suu kinni hoida.Guest kirjutas: ↑20 Jaan 2026 14:02 Võtad siis kuulda neid nõuandeid, mida sulle heast südamest jagatakse? Enamasti on kõrvaltseisja pilt palju selgem ja ovjektiivsem kui probleemi keskel olijal, kes tihti otsustab väga ebaratsionaalselt. Või kõik soovitavadki sulle meelega halbu asju? Siis peaks seltskonda vahetama.
-
Külaline
Sugulane nutab, et mees tuli kallale. Aga ei küsi, mis ta nüüd teeb. Ja kuna ei küsi, hoian suu kinni. Ütlen ehk jaa-jah.Külaline kirjutas: ↑20 Jaan 2026 14:57Nõuandeid tuleb jagada juhul, kui neis küsitakse. Muul juhul tuleks suu kinni hoida.
-
Külaline
Näed, kui inimene lihvib asbesti, kraabib noaga teflonpanni, sõidab autos ilma turvavööta, käib üle päeva solaariumis, tahab näotätoveeringut teha jne. Oled ikka sõbralikult vait ja ootad millal ta nõu küsima hakkab?Guest kirjutas: ↑20 Jaan 2026 14:57Nõuandeid tuleb jagada juhul, kui neis küsitakse. Muul juhul tuleks suu kinni hoida.Guest kirjutas: ↑20 Jaan 2026 14:02 Võtad siis kuulda neid nõuandeid, mida sulle heast südamest jagatakse? Enamasti on kõrvaltseisja pilt palju selgem ja ovjektiivsem kui probleemi keskel olijal, kes tihti otsustab väga ebaratsionaalselt. Või kõik soovitavadki sulle meelega halbu asju? Siis peaks seltskonda vahetama.
-
Külaline
Aga hoiadki. Küll ta ise teab, mis teeb, sulle tahab ta lihtsalt kurta.
-
Külaline
Muidugi vait. Igal inimesel on õigus ise oma otsuseid teha.Guest kirjutas: ↑20 Jaan 2026 19:59Näed, kui inimene lihvib asbesti, kraabib noaga teflonpanni, sõidab autos ilma turvavööta, käib üle päeva solaariumis, tahab näotätoveeringut teha jne. Oled ikka sõbralikult vait ja ootad millal ta nõu küsima hakkab?Guest kirjutas: ↑20 Jaan 2026 14:57Nõuandeid tuleb jagada juhul, kui neis küsitakse. Muul juhul tuleks suu kinni hoida.Guest kirjutas: ↑20 Jaan 2026 14:02 Võtad siis kuulda neid nõuandeid, mida sulle heast südamest jagatakse? Enamasti on kõrvaltseisja pilt palju selgem ja ovjektiivsem kui probleemi keskel olijal, kes tihti otsustab väga ebaratsionaalselt. Või kõik soovitavadki sulle meelega halbu asju? Siis peaks seltskonda vahetama.
-
Külaline
Siin saab vaadelda ka kodanikujulgust teiselt poolt.
Võid küll olla tundlik ja ärrituv, aga kui ikka teed valesti, siis peaks ütlema või mitte? Reeglina ju valesti tegija ei küsi midagi.
Võid küll olla tundlik ja ärrituv, aga kui ikka teed valesti, siis peaks ütlema või mitte? Reeglina ju valesti tegija ei küsi midagi.
-
Külaline
Kui vana sa teemaalgataja oled, et suud lahti teha ei oska ja piire kehtestada? Ma olen küll tänaseks sellised targutajad, kargutajad kauge kaarega selja taha jätnud. Sellistega ei saa suhelda, kes arvavad, et neil on ainuõigus teiste elus sorkida, õpetada, mahagi teha. Sellistest hoitakse eemale. Pahatihti on taolistel endal kodus asjad pealegi ligadi-logadi, küll tülid mehega või ei saa lastega hakkama, soss-sepad, aga teisi on kõvad õpetama. Saada kuu peale, ütlegi nii, et kas me arutame praegu minu elu, sel juhul läheb siit piir.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline