Probleem naabritega

vana hea klassika
Külaline

Probleem naabritega

Postitus Postitas Külaline »

Elan kortermajas. Minu korteri kohale kolis eelmise aasta suvel perekond väikese lapsega (siis ta veel ei kõndinud, nüüd juba liigub kõvasti). Sellest hetkest saati, kui nad kolisid, tuleb ülevalt pidevalt mingit lärmi. Okei, kolisid ja oli vaja remonti teha, on küll tüütu aga ma mõistan. Siis tuleb neilt iga hommik kella 8 aegu mingi kriuksuv heli, üsna vali ja häiriv. Siis nädalavahetustel lohistavad mööblit ja teevad tolmuimejaga juba kell 9 hommikul. Siis käib pidev palli põrgatamine, suvalistel aegadel hommikust kuni hilisõhtuni välja. Siis nüüd on nad oma lapsele ostnud vist selle plastikust ratastega pealeistutava auto, millega täna alustati juba kell 07.20 sõitmist. Mingi hetk rammis radikaid. Siis see laps kukkus sellega, nuttis. Laps jookseb ühest toast teise. Laps peaks praegu olema äkki 1,5-2a. Ma saan aru, et nii vàikesega ongi raske asju alati vaikselt teha. Ja mu eesmärk ei ole haudvaikus. Mul on ka lapsed, pean ennast üsna empaatiliseks inimeseks ka ja üritan tihti mõista inimesi. Lisaks on see kolin alati sellisel ajal, mil tegelikult öörahu pole. Aga ma tunnen, et minu elu käib juba selle lapse unerütmide järgi.
Kuidas sellist olukorda lahendada nii, et mu sõnum päriselt neile kohale jõuaks? Kiri tunduks kuidagi liiga passiivagressiivne, eelistan otse ütelda, aga ma ei tea ka mis inimesed nad on. Kuidas te sellistes olukordades käitunud olete või käituksite?
Külaline

Pole normaalne ja tasub rääkida. Kui veel korteris elasime, oli lapsel palli põrgatamine toas üldse keelatud. Kell kaheksa õhtul nõudsin täielikku rahu ja vaikust. Kui majja kolisime, võttis alul harjuda, et enam ei pea koguaeg keelama naabrite pärast, nüüd laps suurem ka. Igasugu kortermajade inimesed, kes naabrite heaoluga ei arvesta on vastikud, mitte alti vaid lapsed. Samuti valju muusika kuulajad, suitsetajad ja need, kes koertel valimatult haukuda lasevad. Mõistusega inimene teisi ei häiri oma elutegevusega.
Külaline

Korermajades tasub kolida ainult viimasele korrusele, kus naabreid pealei olegi.
Külaline

Huvitav teema. Ma ka ei oska seda lahendada. Meil sama teema.
Olen ka mõelnud et mida või kuidas öelda. Mu mõte jookseb juba seal kokku, kui kindlasti ta vastusena küsib " aga mis ma siis tegema pean" .
Ja nii küsitakse alati kui tahetakse rünnata tagasi.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Mär 2026 08:40 Korermajades tasub kolida ainult viimasele korrusele, kus naabreid pealei olegi.
See ka ei aita, kui all elav ööpäev läbi pidutsev isik.
Külaline

Mina läheks ukse taha ja ütleks, et müra nüüd läheb natuke liiga suureks ja häirivaks. Eks olegi kaks varianti: 1. Nad ei tea, et see nii hästi kostub ja juhtuvad olema normaalsed ja vähendavad seda või vähemalt panevad vaibad maha. 2. Neil on savi ja midagi ei muutu.

Mul endal ka 2.5aastane. Ma elan õnneks esimesel korrusel. Seega jooksmine ja hüppamine otseselt probleem pole. Palli ma ka toas mängida ei luba(va pehme pall). Aga oh mul plika on suur kisakõri. Alusas hiljuti lasteaias ja igaõhtused jonnihood on, millega ta ennast vist maandab, sest lasteaiad on kullapai. Ma ikka üritan neid võimalikult lühikesena hoida. Aga kella 19.ks on meil vaikus, sest siis laps jääb magama. Öösel magab rahulikult.
Ma olen ise kõrvalt ja ülevalt naabrilt küsinud, et ega neid häri ja kas kostab läbi. Ja ette ära vabandanud. Õnneks siiamaani pole keegi kurtnud(või ei ole nad julgenud öelda, samas miks ei peaks julgema...).

Aga mul majas 3.ndal korrusel diagonaalis(teises püstakus) on üks ca 5a, kes hüppab toas trampoliinil. Seda ma küll kuulen. Ja tema üleval elav naabrinaine on väga hädas. On ka ukse taga käinud ja sealt kiideti vaid vastu "Aga ta on nii väikene, las hüppab" 🤷‍♀️.
Külaline

nalja teete? arvake, mis naabritele teie juures ei meeldi. kui nii tundlik olla, tuleb oma majja kolida. mõelda vaid - laps teeb häält! ja mängib veel palli ka! ja nad imevad tolmu! no kuula nüüd ise ennast.
Külaline

Kortermajas elades tuleb taluda elutegevusega kaasnevaid häiringuid. Inimene ei saa ju oma kodus kikivarvul käia ja kell 9 tolmuimejat kasutada on täiesti normaalne. Kui öörahust kinni peetakse, ongi kõik korras.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Mär 2026 09:11 nalja teete? arvake, mis naabritele teie juures ei meeldi. kui nii tundlik olla, tuleb oma majja kolida. mõelda vaid - laps teeb häält! ja mängib veel palli ka! ja nad imevad tolmu! no kuula nüüd ise ennast.
Ma ju ei väidagi, et peab olema haudvaikus ja ma saan 100% aru, et kortermajas pole võimalik selline asi. Ma ise olen kasvatatud vb veidi teisiti. Majas elades ma pühapäeviti muru ei niitnud, hommikuti tolmuimejaga ei tee, pesumasin käib ainult mõistlikel aegadel jne. Ma tean väga hästi, et pole keelatud ja kõik käib ajaraamide sees. Mu eesmärk ei ole ju neile kaela karata ja sõimama hakata, vaid üritangi siit leida vb lahendusi, mis aitaks või kuidas läheneda.
Külaline

Eks märkuseid võib ikka teha. Probleem kaob, kui lapsed kasvavad suuremaks. Täielikku vaikust kortermajas olema ei saagi kunagi.
kana
Kontakt:

Postitus Postitas kana »

Guest kirjutas: 27 Mär 2026 09:26
Guest kirjutas: 27 Mär 2026 09:11 nalja teete? arvake, mis naabritele teie juures ei meeldi. kui nii tundlik olla, tuleb oma majja kolida. mõelda vaid - laps teeb häält! ja mängib veel palli ka! ja nad imevad tolmu! no kuula nüüd ise ennast.
Ma ju ei väidagi, et peab olema haudvaikus ja ma saan 100% aru, et kortermajas pole võimalik selline asi. Ma ise olen kasvatatud vb veidi teisiti. Majas elades ma pühapäeviti muru ei niitnud, hommikuti tolmuimejaga ei tee, pesumasin käib ainult mõistlikel aegadel jne. Ma tean väga hästi, et pole keelatud ja kõik käib ajaraamide sees. Mu eesmärk ei ole ju neile kaela karata ja sõimama hakata, vaid üritangi siit leida vb lahendusi, mis aitaks või kuidas läheneda.
no kui sina tahad ennast sedavõrd piirata, on see sinu valik. sa ei saa teistel elamist ära keelata ja tolmu imemise aegu dikteerida. võta vabalt. muide kõrvaklapid ja -tropid on poes müügi. põhjalikuma tulemuse saad, kui korter helikindla isolatsiooniga vooderdada.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Mär 2026 09:13 Kortermajas elades tuleb taluda elutegevusega kaasnevaid häiringuid. Inimene ei saa ju oma kodus kikivarvul käia ja kell 9 tolmuimejat kasutada on täiesti normaalne. Kui öörahust kinni peetakse, ongi kõik korras.
Arusaadav jaa, et elamise juurde kuuluvad ka hääled. Aga kui selline asi ikka pidevalt toimub, siis lõpuks hakkab ka kõige rahulikumale inimesele ajudele. Ma see, kelle naaber on selle trampoliinil hüppajaga hädas. Ta ütles, et ta ei kuule vahel kodus telekatki, ilma et selle ise karjuma peaks panema, sest see hüppamise tümps on nii kõva ja hakkabki ajudele, kui mitu tundi jutti seda kuulda. Ja noh see hüppaja teeb seda mõnikord ka kell 22 õhtul veel. Proovi siis magama jääda eks.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Mär 2026 09:29
Külaline kirjutas: 27 Mär 2026 09:13 Kortermajas elades tuleb taluda elutegevusega kaasnevaid häiringuid. Inimene ei saa ju oma kodus kikivarvul käia ja kell 9 tolmuimejat kasutada on täiesti normaalne. Kui öörahust kinni peetakse, ongi kõik korras.
Arusaadav jaa, et elamise juurde kuuluvad ka hääled. Aga kui selline asi ikka pidevalt toimub, siis lõpuks hakkab ka kõige rahulikumale inimesele ajudele. Ma see, kelle naaber on selle trampoliinil hüppajaga hädas. Ta ütles, et ta ei kuule vahel kodus telekatki, ilma et selle ise karjuma peaks panema, sest see hüppamise tümps on nii kõva ja hakkabki ajudele, kui mitu tundi jutti seda kuulda. Ja noh see hüppaja teeb seda mõnikord ka kell 22 õhtul veel. Proovi siis magama jääda eks.
aga see rahulik inimene istub 24/7 oma korteriurus ja kuulab naabrite elutegevusehääli? ei tule mõttele, et läheks külla, jalutama, teatrisse, jalgrattaga sõitma, kinno, näitusele, saviringi, trenni jne? öörahu, muide, algab 23.00 kui peale seda ei hüppa, on kõik korras.
Külaline

Jah, aga ka minu jaoks oleks see, mida TA kirjeldas, liig mis liig. Väikesed lapsed tegutsevadki palju, aga kusagilt jookseb ka müra piir.

Mul endal on vara-üles-hilja-voodi- tüüpi ülemised naabrid. Kell 7 pannakse telekas/raario üürgama ja õhtul hilja kinni. Ei järgi nad alati seda kl 23-reeglit vaid kolistavad ja kuulavad muusikat hilisööni nii nagu neile sobib.

Tegelikult on asi puhttalt inimlikkuses. Sa kas soovid teistega arvestada või ei. Valikute küsimus.
Külaline

Me ei taha või ei julge enam oma lapsi keelata. Äkki tekib trauma. Nii nagu meil ei lubatud toas midagi kolisevat teha. Kogu aeg saime pahandada.
Aga olen kuulnud et mõnel maal on väga ranged naabri seadused. Ei tohi pesu pesta. Dushi all käia öisel ajal. Meil aga just kasutatakse öist odavamat elektrit
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Mär 2026 09:35
Guest kirjutas: 27 Mär 2026 09:29
aga see rahulik inimene istub 24/7 oma korteriurus ja kuulab naabrite elutegevusehääli? ei tule mõttele, et läheks külla, jalutama, teatrisse, jalgrattaga sõitma, kinno, näitusele, saviringi, trenni jne? öörahu, muide, algab 23.00 kui peale seda ei hüppa, on kõik korras.
Aga vaat mõni teeb näiteks kodukontoris tööd päeval. Selle peale ei tule? Töö ajal ei saa jalutama või kinno minna.
Külaline

Pallimäng toas küll normaalne pole.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Mär 2026 09:26
Esimest korda kuulen, et oma majas peetakse mingitest aegadest kinni, millal pesta pesu või millal teha tolmuimejaga :O
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Mär 2026 10:54
Esimest korda kuulen, et oma majas peetakse mingitest aegadest kinni, millal pesta pesu või millal teha tolmuimejaga :O
Sa elad üksi? Siis küll jah. Aga üldiselt ikka elatakse mitme inimesega perena eramajas. Ka oma peresiseselt võiks ju natuke austust olla, et teiste magamise ajal varahommikul ei kolista tolmuimejaga.

Mõnel see tõesti puudub. Mul eksmees ka austanud seda, kui teised veel alles magasid. Ta käitus nii nagu elaks üksi. Kolistas kõvasti ja mõnikord väikelaps lausa ärkas selle peale hilisõhtul/varahommikul üles .
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Mär 2026 10:59
Külaline kirjutas: 27 Mär 2026 10:54

Sa elad üksi? Siis küll jah. Aga üldiselt ikka elatakse mitme inimesega perena eramajas. Ka oma peresiseselt võiks ju natuke austust olla, et teiste magamise ajal varahommikul ei kolista tolmuimejaga.

Mõnel see tõesti puudub. Mul eksmees ka austanud seda, kui teised veel alles magasid. Ta käitus nii nagu elaks üksi. Kolistas kõvasti ja mõnikord väikelaps lausa ärkas selle peale hilisõhtul/varahommikul üles .
Ma ei arvanud, et mõni teeb tolmuimejaga või peseb pesu vahemikus 22.00-10.00.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Tigger ja 6 külalist