Kellakeeramisest

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 30 Mär 2026 11:10 Minu poolest olgu mis aeg tahes, aga lõpetage see kuradi keerutamine.
Ma usun et kui kehtestatakse üks või teine aeg, on samapalju ärritunuid, et kehtestati ikka vale aeg.
Ma olin noor ja ma polnud ju poole ööni üleval ometi, aga oli väga häiriv et augusti õhtud läksid nii vara juba pimedaks.
Mis aeg see võis olla u 94-95. See topelt talveaeg?
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Mär 2026 12:50Mis aeg see võis olla u 94-95. See topelt talveaeg?
Jah, vana Tarand oli peaminister siis kes selle aastaringse aja kestestas. Õnneks tuli euroopa liit ja suvel sai olla jälle suveajas.
Mulle oli see nagu polaaröö. Õudsalt vastik aeg oli.
Suvel oli ka talveaeg ehk vööndi aeg.

Topelt talveaeg oli võrreldes vene nõukaaja talveajaga.

Ma olen enam kui kindel, et need kes praegu kiidavad praegust eesti vööndiaega ajavad seda segamini “nõuka”vööndiajaga. Suvel saate õhtuti reaalselt 210 tundi vähem valgust ja hakkate stressama, et valgust ja päikest pole. Niigi on päikest vähe.
Külaline

Praegu on küll tore, õhtud läksid valgemaks.
Sügisel lähevad õhtud aga tunni vörra pimedamaks.
Ma hommikutele küll üldse ei mõtle. Kumb on olulusem kas valgem hommik või valgem õhtu?
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Mär 2026 14:15Kumb on olulusem kas valgem hommik või valgem õhtu?
Hommikul ja öösel magatakse, siis suva mis on. õhtul elatakse ja sios on valgust vaja.
Külaline

Kas niimoodi ei saaks, et oleks suveaja talveaja vahepealne aeg?

Näit. lükata kell pool tundi praegusest tagasi ja oleks nii aasta ringi? Olekski kompromiss suve-ja talveaja vahel ja ühtlasi ei peaks 2x aastas midagi keerama?

Mingit "polaarööd" Tarandi ajast isiklikult ei mäleta. Ilmselt mingi tund aega varem pimedaks minek suvel, kui niikuinii on päev pikk, mind eriti ei morjendanud.
Külaline

Guest kirjutas: 30 Mär 2026 12:50 Ma usun et kui kehtestatakse üks või teine aeg, on samapalju ärritunuid, et kehtestati ikka vale aeg.
Ma olin noor ja ma polnud ju poole ööni üleval ometi, aga oli väga häiriv et augusti õhtud läksid nii vara juba pimedaks.
Mis aeg see võis olla u 94-95. See topelt talveaeg?
Tallinnas loojub päike 1. augustil kell 21.47 ja Pariisis kell 21.29. Vööndiaja korral loojuks päike Tallinnas kell 20.47 ja Pariisis 20.29. Ei sureks sellest keegi. Lisaks tasub mõelda, et nt jaaniööl loojub päike Pariisis pea tund varem kui Tallinnas ja valgeid öid pole ühtegi. Ja inimesed saavad ka elatud. :lol:
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Mulle meeldib, kui õhtu on valgem. Nagunii pikk pime öö ees, olgu seda valgust siis õhtul natuke rohkem.
Külaline

Guest kirjutas: 30 Mär 2026 14:15 Praegu on küll tore, õhtud läksid valgemaks.
Ma hommikutele küll üldse ei mõtle. Kumb on olulusem kas valgem hommik või valgem õhtu?
Teadlased ütlevad, et organism vajab hommikust valgust tunduvalt rohkem kui õhtust. Siin ju teema alguses toodi välja mitmeid teadusuuringuid selle kohta, ega seda lambist ei öelda.
Külaline

Guest kirjutas: 30 Mär 2026 14:20
Külaline kirjutas: 30 Mär 2026 14:15Kumb on olulusem kas valgem hommik või valgem õhtu?
Hommikul ja öösel magatakse, siis suva mis on. õhtul elatakse ja sios on valgust vaja.
Mõni elab jälle öösel ja magab päeval - mida siis teha? Panna maakerale kuppel peale ja tuled 24/h põlema?
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Mär 2026 14:27 Ja inimesed saavad ka elatud. :lol:
Ja mis elu see siis on? Et elame vabatahtlikult halvemini.
Ma ütlen et maakera on lihtsalt 24 tunniga jagatud. ja keegi leidis et 24 pooleks on 12 jne matemmaatiliselt.
Elu käib sellest erinevalt.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Mär 2026 14:57Teadlased ütlevad, et organism vajab hommikust valgust tunduvalt rohkem kui õhtust.
Nad mingu seenele hommikul.
Hommikul ja öösel magatakse see valge aeg maha.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Mär 2026 15:03Teadlased ütlevad, et organism vajab hommikust valgust tunduvalt rohkem kui õhtust.
Vajada ju võib, aga palju tänapäeval õues töötajaid enam on.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Mär 2026 14:57
Teadlased ütlevad, et organism vajab hommikust valgust tunduvalt rohkem kui õhtust.
Inimesed käivad massiliselt tööpäeviti kell 5.30 õues jooksmas ja peavad grillipidusid, teevad aiatöid, istuvad pargis pinkidel, jalutavad pikki tiire. Naudivad valgust. Ikka enamus inimesi! Vaata homme kell 6 Pirita randa! Ei mahu ära. Mõned lausa ärkavad varem, panevad kella poole viieks helisema, et valgust nautida, kuigi tööle minek alles üheksaks. Organism vajab. Keegi ei taha selliseid asju ju pärast tööd teha. Muidugi nauditakse valgust ikka hommikuti, õhtul normaalsed inimesed tõmbavad pärast Maximas käiku kardinad ette ja kell 18 on linn ja pargid tühjad! Piisava valguse saab normaalne inimene õhtul ju telo ekraanist või külmiku ukse vahelt.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Mär 2026 15:33Mõned lausa ärkavad varem, panevad kella poole viieks helisema, et valgust nautida, kuigi tööle minek alles üheksaks
Suvel niigi hommikud valged olenemata mis aeg on.
Ja ma kuulen esimst korda, et neid asju hommikuti tehakse.
Külaline

Pime hommik on rõve. Iga kell eelistan talveaega.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Mär 2026 15:41
Külaline kirjutas: 30 Mär 2026 15:33Mõned lausa ärkavad varem, panevad kella poole viieks helisema, et valgust nautida, kuigi tööle minek alles üheksaks
Suvel niigi hommikud valged olenemata mis aeg on.
Ja ma kuulen esimst korda, et neid asju hommikuti tehakse.
See oli iroonia.
Külaline

Guest kirjutas: 30 Mär 2026 15:33
Teadlased ütlevad, et organism vajab hommikust valgust tunduvalt rohkem kui õhtust.
Inimesed käivad massiliselt tööpäeviti kell 5.30 õues jooksmas ja peavad grillipidusid, teevad aiatöid, istuvad pargis pinkidel, jalutavad pikki tiire. Naudivad valgust. Ikka enamus inimesi! Vaata homme kell 6 Pirita randa! Ei mahu ära. Mõned lausa ärkavad varem, panevad kella poole viieks helisema, et valgust nautida, kuigi tööle minek alles üheksaks. Organism vajab. Keegi ei taha selliseid asju ju pärast tööd teha. Muidugi nauditakse valgust ikka hommikuti, õhtul normaalsed inimesed tõmbavad pärast Maximas käiku kardinad ette ja kell 18 on linn ja pargid tühjad! Piisava valguse saab normaalne inimene õhtul ju telo ekraanist või külmiku ukse vahelt.
Soojal ajal istuvad kõik õues, olenemata sellest, kas on valge või pime. Ja külmal ajal on kõik toas, olenemata sellest, kas on valge või pime. Keegi ei lähe soojal suveõhtul sellepärast tuppa, et oi-oi, väljas polegi enam valge. Linn on poole hommikuni pidulisi täis ja aedades grillid ja tšillid niisamuti. See on täielik pseudoprobleem.
Külaline

Inimesed käivad massiliselt tööpäeviti kell 5.30 õues jooksmas ja peavad grillipidusid, teevad aiatöid, istuvad pargis pinkidel, jalutavad pikki tiire.
Mis? Grillipidu, aiatööd ja pingil istumine hommikul kell 5? Jooksmas mõni entusiast käib küll, aga õhtuti olen ikka rohkem jooksjaid ja jalutajaid näinud kui hommikul?
Külaline

Ma tuletan tagasihoidlikult meelde, et hommikuti lähevad inimesed tööle. Siin tundub, et vastanduvad kaks leeri - hommikused tööinimesed (pooldavad vööndiaega) ja õhtused lullilööjad/hommikused magajad (pooldavad suveaega).
Külaline

Guest kirjutas: 30 Mär 2026 17:37
Guest kirjutas: 30 Mär 2026 15:33
Soojal ajal istuvad kõik õues, olenemata sellest, kas on valge või pime. Ja külmal ajal on kõik toas, olenemata sellest, kas on valge või pime. Keegi ei lähe soojal suveõhtul sellepärast tuppa, et oi-oi, väljas polegi enam valge. Linn on poole hommikuni pidulisi täis ja aedades grillid ja tšillid niisamuti. See on täielik pseudoprobleem.
Tahtsin sama öelda - kes soojal suveõhtul väljas on, on tavaliselt pidutsejad ja muidu ja ajaveetjad. Kuidas saab segada õhtusi pidutsejaid ja ringilonkijaid see, et läheb pimedaks? Lõunamaades lähebki natuke varem pimedaks - aga ei ole täheldanud küll, et see inimesi õhtul aega veetmast segaks, tänavad ja restoranid on inimesi täis.

Et aga keegi lausa päikseloojanguni õues tööd vihuks või hilja-hilja õhtul spordiks? Et kui päike kellajaliselt varem loojub, siis jubetumalt segab, töö või sport jääb tegemata? Mõni üksik.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Nõiamoor, SeaTongue ja 9 külalist