Ohuteavitus

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 31 Mär 2026 09:26Ma sain ükskord Saksamaal konverentsil olles ohuteavituse kontrolli teate. See nägi nii välja, et kõigi konverentsisaalis viibinute vaikseks pandud telefonid hakkasid korraga üürgama ja telefoni lukustatud ekraanile ilmus suur punane sõnum saksa ja inglise keeles. Võimatu mitte märgata või mitte mõista.
Lätis on ka see variant.
Minule on Tallinnas jõudnud sõnum Eesti teise otsa ohust (milleks?) kell 4:44 ja teade, et oht läbi 6:05. Õnneks ma ei kuulnud kumbagi kuigi telefonil oli heli sees.
Külaline

Guest kirjutas: 31 Mär 2026 13:21 Ma oean tööpäevahommikul u 5 aegu sõitma hakkama. Kas tööle PEAB minema kui on ohuhoiatus?
Teavituses on kirjas, et mida sa tegema pead.
Külaline

Guest kirjutas: 31 Mär 2026 13:23
Külaline kirjutas: 31 Mär 2026 09:26Ma sain ükskord Saksamaal konverentsil olles ohuteavituse kontrolli teate. See nägi nii välja, et kõigi konverentsisaalis viibinute vaikseks pandud telefonid hakkasid korraga üürgama ja telefoni lukustatud ekraanile ilmus suur punane sõnum saksa ja inglise keeles. Võimatu mitte märgata või mitte mõista.
Lätis on ka see variant.
Minule on Tallinnas jõudnud sõnum Eesti teise otsa ohust (milleks?) kell 4:44 ja teade, et oht läbi 6:05. Õnneks ma ei kuulnud kumbagi kuigi telefonil oli heli sees.
Sa pead ise seadistama äpis, milliste piirkondade teateid sa soovid. Küllap sul on kogu Eesti valitud.
Aga muidu Tallinn ja Harjumaa sai ka kella 4 ajal hoiatuse, siin toimus öösel taevas päris kõva möll, kes ärkvel oli, teab.
Külaline

Guest kirjutas: 31 Mär 2026 13:21 Ma oean tööpäevahommikul u 5 aegu sõitma hakkama. Kas tööle PEAB minema kui on ohuhoiatus?
Räägi sellest oma tööandjaga, küsi ennetav küsimus, ära jää ootama, kuni olukord juhtubki. Riik ei hakka ilmselt andma mingeid garantiisid suhetes tööandjaga, see pole ju lihtsalt võimalik.
Külaline

Mis toimus, hävitajad rallisid või?
Ma esimest ei kuulnud, teine äratas vist küll, aga kuna mul on öökapil ka päriskell, siis ma telefoni ei vaadanudki enne kui kuskil 10 ajal. Ega ma keldrisse kükitama nagunii ei oleks läinud.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Mär 2026 13:39Sa pead ise seadistama äpis, milliste piirkondade teateid sa soovid. Küllap sul on kogu Eesti valitud.
Aga muidu Tallinn ja Harjumaa sai ka kella 4 ajal hoiatuse, siin toimus öösel taevas päris kõva möll, kes ärkvel oli, teab.
Mis telefon sul on, et niimoodi seadistada saad? Palun jaga juhendit iphone'le (kasutab viimast ios'i versiooni).
Ja kuidas sul meeles püsib seda seadistust muuta kui ringi liigud?
Külaline

Guest kirjutas: 31 Mär 2026 14:07 Mis toimus, hävitajad rallisid või?
Ma esimest ei kuulnud, teine äratas vist küll, aga kuna mul on öökapil ka päriskell, siis ma telefoni ei vaadanudki enne kui kuskil 10 ajal. Ega ma keldrisse kükitama nagunii ei oleks läinud.
Hävitajad ja veel oli mingeid lennuvahendeid, mis polnud hävitajad, aga polnud näha ka Flightradaril (hääle järgi ka helikopterid ei olnud). Üsna tihe liiklus oli 4-5 ajal taevas Tallinna külje all, samas lennujaamast väljusid esimesed lennud riburada alles kuskil poole kuue-kuue ajal, Türgi lend ootas lennujaamas mingi tunni või rohkem.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Mär 2026 11:26 Miks ukraina ei lennuta dtoone üle venemaa? Sealt saaks nad kohe maha võtta venemaa poolt enne sihtmärki?
Moskvale oleks keeruline, see on venemaa sees. Aga leningrad on ääres ja saab mööda leedu läti eesti sinna jõuda? Või ta lennutab neid üle venemaa ja mõni droon eksib meile?
Venelased üritavad Ukraina droone elektrooniliselt segada. Väga edukas see ei paista olevat sest enamus jõuab ikka sihtmärgi juurde, aga mõned lähevad ka ekslema. Soome sattus ka paar tükki.
Külaline

Guest kirjutas: 31 Mär 2026 14:18
Külaline kirjutas: 31 Mär 2026 13:39Sa pead ise seadistama äpis, milliste piirkondade teateid sa soovid. Küllap sul on kogu Eesti valitud.
Mis telefon sul on, et niimoodi seadistada saad? Palun jaga juhendit iphone'le (kasutab viimast ios'i versiooni).
Ja kuidas sul meeles püsib seda seadistust muuta kui ringi liigud?
On kaks asja: äpp ja positsioneerimise alusel saadetav sõnum. Esimest saad ise seadistada, teise saad automaatselt telefoni asukoha järgi ja seal küll mingit valesse piirkonda saatmist ei saa olla. Kui sa said vale piirkonna teateid, siis said sa eesti.ee äpist ja seal saad ise seadistada seadete all, millise piirkonna teateid soovid.
Külaline

Mina ei kuulnud öösel kumbagi teavitust. Samas mõtlen, et kui on päris tõsine oht, kust nagunii pääsu pole, siis ongi võib-olla parem magada ja surra une pealt.
Külaline

Guest kirjutas: 31 Mär 2026 14:48 Mina ei kuulnud öösel kumbagi teavitust. Samas mõtlen, et kui on päris tõsine oht, kust nagunii pääsu pole, siis ongi võib-olla parem magada ja surra une pealt.
Droonirünnaku puhul on ikka võimalik ju eest ära minna (kui on, kuhu minna).
Külaline

Kui teavituse tekstist aru ei saa, siis on raske lugu. Minge kriis.ee lehele ja saate tead, kuidas käituda. OleValmis äppis ka kõik info olemas.
Külaline

Guest kirjutas: 31 Mär 2026 11:17
Külaline kirjutas: 31 Mär 2026 10:59Minu meelest eskaleerub maailm päev-päevalt ja tulekul võivad olla ööd, kus seda infot päriselt vajame.
See ju polnud testimine - oligi päriselt. Droonid lendasid, hävitajad olid õhus. Väidetavalt kukkus üks droon ka Eests alla.
Jah, droonid olid päriselt meie õhuruumis ja reaalne oht olemas. Laiemas plaanis on tänaöine tegevus jõuametkondadele ikkagi testimine, sest otseselt Eesti rünnaku sihtmärk ei olnud.
Usun, et nii jõuministeeriumites kui nende allasutustes toimuvad koosolekud, kus detailid läbi arutatakse - mis läks hästi, kus on nõrgad kohad jne.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Mär 2026 14:23On kaks asja: äpp ja positsioneerimise alusel saadetav sõnum. Esimest saad ise seadistada, teise saad automaatselt telefoni asukoha järgi ja seal küll mingit valesse piirkonda saatmist ei saa olla. Kui sa said vale piirkonna teateid, siis said sa eesti.ee äpist ja seal saad ise seadistada seadete all, millise piirkonna teateid soovid.
Otsusta nüüd ära, millest sa räägid. Mis äpp ja miks peaks selleks, et ohuteavitusi saama, mingeid äppe alla tõmbama ja midagi seadistama? Ilma selle su müstilise äpita ja nutitelefonita inimesed jäävad kõik teavitamata või?
Külaline

Guest kirjutas: 31 Mär 2026 17:45
Külaline kirjutas: 31 Mär 2026 14:23On kaks asja: äpp ja positsioneerimise alusel saadetav sõnum. Esimest saad ise seadistada, teise saad automaatselt telefoni asukoha järgi ja seal küll mingit valesse piirkonda saatmist ei saa olla. Kui sa said vale piirkonna teateid, siis said sa eesti.ee äpist ja seal saad ise seadistada seadete all, millise piirkonna teateid soovid.
Otsusta nüüd ära, millest sa räägid. Mis äpp ja miks peaks selleks, et ohuteavitusi saama, mingeid äppe alla tõmbama ja midagi seadistama? Ilma selle su müstilise äpita ja nutitelefonita inimesed jäävad kõik teavitamata või?
Kas sa kuuled minu käest esimest korda eesti.ee äpist? Uuri natuke ise, miks peaks või võiks selle äpi alla tõmbama/tõmmata. Aga kui soovid nuputelefoniga jätkata, lase käia. Siis saad jah neid positsioneeringu järgseid teateid - aga ära siis aja lolli juttu, et "teises eesti otsas toimuva puhul said teate". Kui sa said täna öösel teate, siis oli sinu piirkonnas oht. Alguses oli oht ainult Idas ja Lõunas, hiljem hoiatati ka Kesk-Eestit ning lõpuks ka Põhja-Eestit.
Külaline

Guest kirjutas: 31 Mär 2026 17:56
Kas sa kuuled minu käest esimest korda eesti.ee äpist? Uuri natuke ise, miks peaks või võiks selle äpi alla tõmbama/tõmmata. Aga kui soovid nuputelefoniga jätkata, lase käia. Siis saad jah neid positsioneeringu järgseid teateid - aga ära siis aja lolli juttu, et "teises eesti otsas toimuva puhul said teate". Kui sa said täna öösel teate, siis oli sinu piirkonnas oht. Alguses oli oht ainult Idas ja Lõunas, hiljem hoiatati ka Kesk-Eestit ning lõpuks ka Põhja-Eestit.
Minul on eesti.ee äpp, aga mulle pole ühtegi ohutusteavitust selle kaudu tulnud. Eile veel kasutasin äppi, logisin sisse ja vaatasin, et andmed oleks õiged. Elan Tallinnas.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Mär 2026 17:45
Tänapäeval on nutitelefonid ka 80-aastastel. Tõmba alla Ole valmis äpp ja Eesti äpp.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Mär 2026 17:45Otsusta nüüd ära, millest sa räägid. Mis äpp ja miks peaks selleks, et ohuteavitusi saama, mingeid äppe alla tõmbama ja midagi seadistama? Ilma selle su müstilise äpita ja nutitelefonita inimesed jäävad kõik teavitamata või?
Veel jaburam, et see äpp vajab ka uuendamist. Minul uuendamata ja piiksugi ei köhinud. Aga suva, ei hakka mina öösel keldris kükitama ja ennast hirmust täis tegema, seal ei ole vetsugi.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Mär 2026 17:56Kas sa kuuled minu käest esimest korda eesti.ee äpist? Uuri natuke ise, miks peaks või võiks selle äpi alla tõmbama/tõmmata. Aga kui soovid nuputelefoniga jätkata, lase käia. Siis saad jah neid positsioneeringu järgseid teateid - aga ära siis aja lolli juttu, et "teises eesti otsas toimuva puhul said teate". Kui sa said täna öösel teate, siis oli sinu piirkonnas oht. Alguses oli oht ainult Idas ja Lõunas, hiljem hoiatati ka Kesk-Eestit ning lõpuks ka Põhja-Eestit.
Kle, tibu! Meid on siin mitu!
Külaline

Guest kirjutas: 31 Mär 2026 18:35
Guest kirjutas: 31 Mär 2026 17:56

Minul on eesti.ee äpp, aga mulle pole ühtegi ohutusteavitust selle kaudu tulnud. Eile veel kasutasin äppi, logisin sisse ja vaatasin, et andmed oleks õiged. Elan Tallinnas.
Seaded ka üle vaatasid? Teavitused on lubatud?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 13 külalist