Vaimse tervise abi raske leida

sh kaaluga seotud teemad
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 05 Mai 2025 21:48
Guest kirjutas: 05 Mai 2025 21:07
Guest kirjutas: 04 Mai 2025 22:54
Mida sa vaidled nüüd, kas sa ise saad sellest aru. Mulle öeldi, mida teha, aga ma ei teinud. Kas saab veel lihtsamini öelda, Saan aru, et sa soovid lihtsalt jaurata ja psühholooge maha teha, aga mida nemad saavad teha, kui inimene pole valmis räägitut vastu võtma ega nõuandeid jälgima. Tema ei saa vägisi kellegi elu muuta.
Ei ole see, kellele vastad, aga igasugune abi ei olegi abi. Nii mõnigi kord on psühholoogi nn nõuanded kaunis eluvõõrad ega töötagi päris inimeste peal. Või siis saadetakse inimene psühholoogi juurde, kui tema tegelikud probleemid on hoopis mujal.

Näide. Sõbrannal on kolm väikest last, keskmine neist raske puudega. Väsimus oli hull. Läks ja kurtis muret KOV sotsiaaltöötajale. Too soovitas, et mingu sõbranna psühholoogi juurde. No läks siis, aga ei näinud sel mitte mingit kasu. Kolm last nõudsid ikka samamoodi tähelepanu ja puudega laps jäi ikka endiselt puudega lapseks ju. Tegelikult muutis psühholoogi juures käimine olukorra kogunisti hullemaks, kuna sõbranna pidi oma psühholoogil-istumiste ajaks leidma ju lapsehoidja, sh sellele puudega lapsele veel eriliste oskustega hoidja, ja tollele päris prisket palka maksma. Seega sai psühholoogil käimistest üksnes lisastressiallikas, kasu oli null. Tegelikult oleks sõbranna vajanud KOV-ist psühholoogi asemel hoopiski koduabi, võimalusi puudega laps spetsiaalsesse lastehoidu paigutada vms. Seda ta ei saanud.
Sa oled siin ennegi taolist juttu ajada. Mitte psühholoogi nõuanded pole eluvõõrad, vaid inimese ootused talle pole adekvaatsed. Ega see psühholoog ei tule sinu probleeme lahendama, lapsehoidusid otsima vms. Iga spetsialist jääb ikka oma liistude juurde. Kui inimene vajab sotsiaalabi, ei saa oma eluga hakkama, siis pöördugu sotsiaaltöötaja poole. Enne kui baasvajadused pole rahuldatud, ei ole psühholoogi juures midagi teha. Tema ei tule sulle raha pihku pistma, et sa saaksid endale abilisi palgata.
Ei mäleta, et mina siin taolist juttu enne ajanud oleks. Kui aga sarnaseid jutte siin ennegi on räägitud, siis ehk tasuks mõelda, miks see nii on.
Ja tegelikult tuleks seda juttu rääkida hoopis sotsiaaltöötajale, kes tõelise abi asemel inimese psühholoogi juurde saadab, kas pole?
Külaline

Ei mäleta, et mina siin taolist juttu enne ajanud oleks. Kui aga sarnaseid jutte siin ennegi on räägitud, siis ehk tasuks mõelda, miks see nii on.
Ja tegelikult tuleks seda juttu rääkida hoopis sotsiaaltöötajale, kes tõelise abi asemel inimese psühholoogi juurde saadab, kas pole?
Nojah, kui inimesed ootavad, et keegi annaks neile raha ja lahendaks olmeprobleemid, siis pole tõesti psühholoogist kasu, sest tema seda ei tee. Aga kummaline, et inimestel selline arusaam üldse tekib. Lähebki psühholoogi juurde ja ootab, et tee mu elu korda minu eest, anna raha. Ja kui ei saa, siis ütleb, et olen pettunud.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Mai 2025 09:33
Nojah, kui inimesed ootavad, et keegi annaks neile raha ja lahendaks olmeprobleemid, siis pole tõesti psühholoogist kasu, sest tema seda ei tee. Aga kummaline, et inimestel selline arusaam üldse tekib. Lähebki psühholoogi juurde ja ootab, et tee mu elu korda minu eest, anna raha. Ja kui ei saa, siis ütleb, et olen pettunud.
Kordan uuesti näitena toodud probleemi üle: väikeste lastega ema oli väsinud, sest kolm last vajasid palju tähelepanu ja lisaks oli keskmine laps raske puudega. Talle soovitati, et võiks küsida KOV sotsiaaltöötajalt abi. Ta läks, rääkis mure ära ja küsis, kas neil on abi pakkuda. Sotsiaaltöötaja oli tõre ja ütles: "Pöörduge psühholoogi juurde!" Ema ei saanud aru, miks ta peab sinna pöörduma, ja ütles, et ta ei näe sellel vajadust. Selle peale käratas sotsiaaltöötaja: "No kui teie meiega koostööd teha ei taha ja abist keeldute, siis ei ole midagi teha!" Sellega andis ametnik mõista, et ema peab minema psühholoogi juurde, kuna see näitab lapsevanema koostööd. Et psühholoogi juurde minek on käsk, mitte soovitus, ja seda peab tegema mitte enda heaks, vaid ametniku jaoks. Lisaks jättis ametnik jutuga mulje, et kui ema on kuulekas ja läheb psühholoogi juurde, tõestades sellega oma koostöö tegemist, siis preemiaks on tal lootust saada oma puudega lapsele vajalikke teenuseid.
elemaskaee
Kontakt:

Postitus Postitas elemaskaee »

Meditsiinisüsteemis võib esmalt pöörduda perearsti poole, kes oskab abivajadust hinnata ja edasisi abisaamisvõimalusi selgitada. Samuti on võimalik pöörduda otse psühhiaatri poole.
Külaline

elemaskaee kirjutas: 10 Mai 2026 22:14 Meditsiinisüsteemis võib esmalt pöörduda perearsti poole, kes oskab abivajadust hinnata ja edasisi abisaamisvõimalusi selgitada. Samuti on võimalik pöörduda otse psühhiaatri poole.
See jutt tuleks nagu mingi ametniku suust. Jah teosreetiliselt on see kõik võimalik, aga hakkad psühhiaatrile aega otsima, siis selleks võib nii palju võimlemist kukuda, et juba sellest saad järgmise trauma. Ja kui ikka tõsiselt ka kiiresti vaja, siis ei aita sind kuidagi see, et Tallinna inimesena kuue kuu pärast Narvas saad aja.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Krissse ja 2 külalist