Balti kett

vana hea klassika
Simon says:
Kontakt:

Postitus Postitas Simon says: »

Külaline kirjutas: 23 Aug 2024 10:14 Ei osalenud ja mängisin samal ajal linnaluurekat omavanustega. Ning igast esimese korruse madalast aknast, kus nägin et keegi seda paika telekast vaatas, möödudes tegin põlastavalt "böö" . See võttis kokku minu tollase suhtumise ja ka praeguse
Õnneks oled varsti kutu.
Tõutäkk
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tõutäkk »

Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 08:43
Tõutäkk kirjutas: 23 Aug 2024 22:35
Külaline kirjutas: 23 Aug 2024 22:20 Olin sel ajal lapsega kodune ja nii imelik, kui see ka pole, minust läks see sündmus kuidagi mööda. Minu meelest ma isegi ei teadnud sellest ennem, kui tagantjärgi uudistes näidati.
Minust läks jälle Eestimaa laul 1988 aastal mööda nii, et ma ei teadnudki selle toimumisest. Õigemini helistasin sel ajal oma klassivennale Kaliningradi oblastist, kus olin parasjagu kirsasid kulutamas. Vastu võttis klassivenna ämm ja ütles, et Tom on lauluväljakul. Küsisin, et mis ta seal teeb? Ämm küsis vastu, et kas sa siis ei tea? Ütlesin, et ei tea, siis ütles, et Eestimaa laul.
Kui vanalt sa siis sõjaväes olid? Ma mõtlesin, et sa oled praegu 60ne ligi. Või läksid tavapärasest hiljem sõjaväkke?
Läksin 18,5-selt ja tulin 20,5-selt. 56 olen, teenisin 20.11.1986-6.11.1988. Puhkusel olin 23.04.1988-03.05.1988(võin eksida 1-2 päevaga), ehk saabusin tollase lumetormi esimesel päeval, Pärnusse jõudes tulid esimesed lumehelbed ja Tallinnasse jõudes oli maa valge.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Balti ketis osalema sõitsime koos sõbranna perega naabrite Mossega, Tallinnast välja kuhugi Rapla kanti. Oli äge, et saime sellisel üritusel osaleda. Olin 14.

Olime sõbrannadega muidu ka aktiivsed noored. 1990 kevadel aitasime kohalikus koolis Eesti Kongressi valimisjaoskonda hallata. Eelnevalt olime endale kohalikust raamatukogust hankinud Eesti kodaniku isikutunnistused, milleks pidi oma vanemate Eesti päritolu tõendama. Ja veel palju muud taolist.
Külaline

Laps olin. Täpseid koordinaate ei tea, aga Läti suunas mineval maanteel seisime. Tahaks rohkem mäletada, kahjuks nagu läbi udu. Kaasa võetud raadiod mängisid, Marju Lauristini häält mäletan. Pärast olid väga suured autode ummikud, et tagasi koju saada.
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Aug 2024 10:14 Ei osalenud ja mängisin samal ajal linnaluurekat omavanustega. Ning igast esimese korruse madalast aknast, kus nägin et keegi seda paika telekast vaatas, möödudes tegin põlastavalt "böö" . See võttis kokku minu tollase suhtumise ja ka praeguse
Ahah luurekat mängides akendest möödudes ja vilksamisi telekat nähes teadsid nii täpselt, mis SEE koht seal telekas parajasti on. Et see on Balti kett ja mis eesmärgil inimesed seal seisavad, millist teksti nad parajasti raadiost kuulevad ja milline on sinu seisukoht Nõukogude Liidu lagunemise osas. Räägi oma kassile seda lugu.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 10:41
Ahah luurekat mängides akendest möödudes ja vilksamisi telekat nähes teadsid nii täpselt, mis SEE koht seal telekas parajasti on. Et see on Balti kett ja mis eesmärgil inimesed seal seisavad, millist teksti nad parajasti raadiost kuulevad ja milline on sinu seisukoht Nõukogude Liidu lagunemise osas. Räägi oma kassile seda lugu.
Loomulikult ma teadsin, sest see mula mis selle teleülekande taustaks oli, ei jätnud kahtlustki. Ja ma teadsin ju täpselt, et selline üritus toimub.. Ja ma oleksin väga tahtnud, et see oleks nässu läinud, et seal ja 1991 aastal oleks asjad teistmoodi kulgenud..
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 18:20 Loomulikult ma teadsin, sest see mula mis selle teleülekande taustaks oli, ei jätnud kahtlustki. Ja ma teadsin ju täpselt, et selline üritus toimub.. Ja ma oleksin väga tahtnud, et see oleks nässu läinud, et seal ja 1991 aastal oleks asjad teistmoodi kulgenud..
Raisatud elu. On omal piinlik ka?
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 18:20
Loomulikult ma teadsin, sest see mula mis selle teleülekande taustaks oli, ei jätnud kahtlustki. Ja ma teadsin ju täpselt, et selline üritus toimub.. Ja ma oleksin väga tahtnud, et see oleks nässu läinud, et seal ja 1991 aastal oleks asjad teistmoodi kulgenud..
Ära aja naerma. Jooksis akendest mööda, nägi samal ajal telekat ja sai kõigest aru. Ilmselgelt istusid nagu Miška teleka ees. Sinu vanemate titetegu oleks võinu nässu minna ja oleks üks hale olend vähem.
Külaline

No vot! Sa olid sellel ajal liiga titt. Seega ei tea, mida tähendas elu nõukogude liidus. Ehk siis, sa igatsed midagi sellist, mille osas isiklik kogemus puudub.

Imelik, et sa ei ole Venemaale kolinud. Seal saaksid seda elu nautida, mille järgi õhkad.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 20:20
Imelik, et sa ei ole Venemaale kolinud. Seal saaksid seda elu nautida, mille järgi õhkad.
Ei ole Venemaal ka enam Nõukogude Liidust jälgegi. Nemadki õhkavad selle järele. YouTube on nostalgilisi videosid täis, 1000 kommentaari all.
Külaline

No vot! Sa olid sellel ajal liiga titt. Seega ei tea, mida tähendas elu nõukogude liidus. Ehk siis, sa igatsed midagi sellist, mille osas isiklik kogemus puudub.

Venemaale pole kolinud, sest pole kunagi raha olnud selleks, et üldse kuhugi minna.
Kui 15 aastane oli titt..siis ma olin jah :P Tegelikult nägin aga paljutki..seda kuidas rubla eest sai kolmeliikmeline pere söönuks..seda kuidas maal oli elu... ja ennekõike oli siis stabiilsus ja elu püsis muutumatuna aastate jooksul, polnud sellist marulist arengut nagu nüüd.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 22:01

Venemaale pole kolinud, sest pole kunagi raha olnud selleks, et üldse kuhugi minna.
Kui 15 aastane oli titt..siis ma olin jah :P Tegelikult nägin aga paljutki..seda kuidas rubla eest sai kolmeliikmeline pere söönuks..seda kuidas maal oli elu... ja ennekõike oli siis stabiilsus ja elu püsis muutumatuna aastate jooksul, polnud sellist marulist arengut nagu nüüd.
mina olin sovetiajal vanem ja mäletan küll missugune elu oli. Rubla eest sai söönuks - sai jah, kas korra kolmekesi sõõklas käies või kodus kõik maatoit ja liha. Seda kõike tuli toota ja näha õudselt vaeva, aga sina sellest midagi ei taibanud. Tööl said palka, aga kõik see mida toodeti läks kopikate eest edasi. Raha jäi väheks - ei ole viga, trükime juurde.
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Aug 2024 20:49
Arvan, et see isik, kes sellise asja välja mõtles, on geenius. Täiesti uskumatu üritus!
See oli Edgar Savisaare idee.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 18:20 Loomulikult ma teadsin, sest see mula mis selle teleülekande taustaks oli, ei jätnud kahtlustki. Ja ma teadsin ju täpselt, et selline üritus toimub.. Ja ma oleksin väga tahtnud, et see oleks nässu läinud, et seal ja 1991 aastal oleks asjad teistmoodi kulgenud..
Kas su vaated on pärit vanematelt või olid oma peres ainuke selline?
Ma tegelikult ju saan aru, et sa provotseerid. Sellises vanuses laps ei taipa poliitikast ja maailma asjadest nii palju, et oleks osanud omale arvamuse kujundada.

Su viha on ilmselt hilisemast ajast pärit, kui lapsepõlv. Pakun, et sa pole omale ühiskonnas kohta leidnud, palk ja elutingimused on nirud ja seetõttu nostalgitsed ja kujutad ette mis kõik oleks võinud olla, kui Eesti poleks vabaks saanud. Mul on üks sarnane tuttav, kohutav nõuka-aja nostalgik. Elab oma minevikumaailmas ja kirub Eestit. Ise on kusjuures puhas eestlane.
Külaline

Just! Rubla eest sai söönuks, aga süüa polnud tegelikult suurt midagi. Isegi viinerid olid nõuka ajal tohutu defitsiit. Rääkimata banaanidest ja teistest lõunamaistest puuviljadest.
Külaline

Tegelikult nägin aga paljutki..seda kuidas rubla eest sai kolmeliikmeline pere söönuks..
Mind ikkagi huvitab puht sportlikust huvist, mida see kolmeliikmeline pere rubla eest söönud oleks. Isegi kolm praadi sööklas oleks olnud minimaalselt 1.20.

https://www.delfi.ee/artikkel/55886534/ ... rubla-ajal
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 07:33
Tegelikult nägin aga paljutki..seda kuidas rubla eest sai kolmeliikmeline pere söönuks..
Mind ikkagi huvitab puht sportlikust huvist, mida see kolmeliikmeline pere rubla eest söönud oleks. Isegi kolm praadi sööklas oleks olnud minimaalselt 1.20.

https://www.delfi.ee/artikkel/55886534/ ... rubla-ajal
Keedetud tatart, hirsiputru või makarone? :lol:
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Nende nõuka-ihalejate puhul taandub kõik ebaõnnestumisele, alaväärsustundele ja kadedusele, mis on üle puistatud peotäie noorusajanostalgiaga. Reaalsusega pole siin miskit pistmist. Ei anta endale aru, et kuigi majanduslik kindlustunne võis olla suurem, ei tulenenud see mitte paremast rahalisest olukorrast, vaid sellest, et lõviosal oligi kõigil ühtviisi kehv majanduslik seis, valdavalt oldigi vaesed: elati ülerahvastatud korterites, söödi ühekülgset toitu, reisimas käia ei saanud, enamus oli ühtviisi madalal pulgal. Eh siis LEPITI oma kehva seisuga, sest muud ei jäänud justkui üle, keegi ei saanud iga päev viinereid ja sinki süüa, keegi ei ostnud kalleid riideid, peaaegu keegi ei elanud 200-ruutmeetrises majas, peaaegu keegi ei käinud koolivaheaegadel reisimas, suurel osal polnud autot, vähemalt pooltel oli ilma pesemisvõimaluseta külm korter jne. Need, kes praegu kehvasti elavad, saavad endale üldjuhul lubada olulisemalt rohkemat kui 40 aastat tagasi, aga standardid on nii palju tõusnud, et see enam ei rahulda. Ja eriti rahutuks muudab fakt, et ümberringi paljudel, pagan võtaks, läheb paremini! Endal on katus peakohal, iga päev soe voolav vesi, moekad riided, millest ei osanud nõukaajal unistadagi, söögivõimalused ka vaatamata kallile hinnale ikkagi kordi mitmekesisemad jne, aga sellest ei piisa, sest hing ihkab rohkemat, paremat, kallimat nagu teistel on. Ja see ongi inimlik. Ei olegi okei olla sunnitud sööma ikka ainult kartulit ja jahukastet (nagu nõukaajal reaalselt sageli söödi ja leiutati neist vähestest saadaolevatest ainetest nii soolaseid kui magusaid kombinatsioone, et jätta muljet mingistki mitmekesisusest) ja tundma muudkui ebakindlust tuleviku eest, aga nüüd veel pole enam noorust ja sealttulenevat optimismi ka, mis aitaks eluraskusi trotsida. Ei ihaldata tegelikult nõukaaega. Ihaldatakse omaenda noorust, luhta läinud unistusi, suurde gruppi kuulumise tunnet, rahulolu, et teistel läheb sama s*tasti ja illusiooni, et ehk parem elu ootab alles ees...
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 00:45
Kas su vaated on pärit vanematelt või olid oma peres ainuke selline?
Ma tegelikult ju saan aru, et sa provotseerid. Sellises vanuses laps ei taipa poliitikast ja maailma asjadest nii palju, et oleks osanud omale arvamuse kujundada.

Su viha on ilmselt hilisemast ajast pärit, kui lapsepõlv. Pakun, et sa pole omale ühiskonnas kohta leidnud, palk ja elutingimused on nirud ja seetõttu nostalgitsed ja kujutad ette mis kõik oleks võinud olla, kui Eesti poleks vabaks saanud. Mul on üks sarnane tuttav, kohutav nõuka-aja nostalgik. Elab oma minevikumaailmas ja kirub Eestit. Ise on kusjuures puhas eestlane.
Kindlasti ma ei jaganud peensusteni diplomaatiat ja poliitikat, aga ma jagasin väga hästi, mida tähendas lihtne elu ilma rahamuredeta. Meie peres ei olnud ka kedagi, kes oleks tahtnud nõuka-aja lõppu, mäletan, kuidas meil 90-ndatel ei jätkunud enam toidukski raha alati.
Jah, mul oli nõuka-ajal tulevik täpselt paika pandud, aga peale seda ei ole ma tõepoolest kunagi nii elanud, et seda tõesti saaks eluks nimetada..
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 07:19 Just! Rubla eest sai söönuks, aga süüa polnud tegelikult suurt midagi. Isegi viinerid olid nõuka ajal tohutu defitsiit. Rääkimata banaanidest ja teistest lõunamaistest puuviljadest.
Ja puuviljad täidavad kõhtu või? Rubla eest sai kartulikilo, vorsti-leiva-või (ega neid ju ühe päevaga ära ei söödud)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist