Puljong
-
Külaline
Hea puljongi jaoks pole ju liha üldse oluline. Supi jaoks jah, aga mitte puljongiks. Ei tule sealt raguust ka mingit head liha.Külaline kirjutas: ↑03 Veebr 2026 00:21 Aga toruluude küljes ei ole liha. Liha saad just raguu küljest.
Alati saab ju toruluudega koos ka tüki liha keeta.
-
Külaline
Jah, turult või mõnest lihapoest olen ka tavaliselt ostnud ja väga hea puljongi saanud. See oligi mu esimene katsetus puhtalt raguuga. Tundus hetkel soodne.Külaline kirjutas: ↑03 Veebr 2026 00:20Toruluid saad turult osta. Poodides eriti ei ole näha.
Rohkem ei tee.
Jagage nippe, mis maitseaineid panna puljongisse? Ostsin täna 2 paari seajalgu (allahindlusega loomulikult) ja homme mõtlesin siis poti pliidile panna. Nagunii oli plaan homme ka moosi keeta. Elamise kütmine käib keskküttepliidiga, siis nagunii on pool päeva tuli all.
Aga mis maitseaineid lisatakse? Ma tean, et vanasti sai süldist nii musti pipraterasid kui loorberilehti välja koogitud. Kas neid purustatuna ei või panna? Mida veel pannakse?.
Aga mis maitseaineid lisatakse? Ma tean, et vanasti sai süldist nii musti pipraterasid kui loorberilehti välja koogitud. Kas neid purustatuna ei või panna? Mida veel pannakse?.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
Mis sa neist purustad, hiljem kurna läbi sõela. Aga mina panen veel küüslauguküüsi, sibulaid, sellerit, ürdisegu. Seller võib olla varsseller või juurseller ja vanasti kaevati üldse aiast (kui maa külmunud ei olnud) eterselli juurikat või siis aedselleri omi. Mina lisan ka sortsu õunaäädikat (ei jää maitset), et happelisem keskkond keedaks võimalikult palju mineraale luudest välja, st lagundaks n.ö luid. Soola maitse järgi, mina armastan vürtsikat ja viskan vahest tšillikauna sisse või peoga koriandriseemneid, vahest pooliku porgandi kapist või seisma jäänud paprika (maitseks).Õige puljong keebki muide pool päeva, aga nii, et ainult tasaselt mulle tuleb keedes, no nagu sülti teed. Alguses keema, korjad vahu, vajaduse kupatad, st viskad esimese sodivee ära ja siis puhas vesi, korjad vajadusel veel vahtu ja siis maitseained, tuli maha ja lasedki tunde haududa, loomakondid tahavad ilmselt 8-12 tundi, kuigi soovitatakse lausa 24 (no halvaks läheb juba selle aja peale ju
).
-
Külaline
Ma väga palju maitseaineid ei pane. Üks terve suur sibul, 1-2 keskmist porgandit, mustapipra ja vürtsi terasid nii paarkümmend kokku, 2-3 loorberilehte, mõne viilu ingverit. Hapuks paar sidruniviilu. Sool ka muidugi.
Kui lastele teed, siis väga vürtsikat pole vast vaja teha.
Need kõik siis pärast vahu võtmist.
Pärast kurnad lihtsalt läbi sõela.
Kui lastele teed, siis väga vürtsikat pole vast vaja teha.
Need kõik siis pärast vahu võtmist.
Pärast kurnad lihtsalt läbi sõela.
-
Külaline
Keedes kont küll halvaks ei lähe, ükski bakter ei ela seal
Liha ja muu kraam võetakse vahepeal välja.
-
Külaline
Mina panen alati soola, terapipart, loorberilehed, mõned porgandid pooleks lõigatuna(võib ka koorimata olla), sibulat(koorega), küüslauguküüned mõned. Need juurikad muidugi "keedan" kõik niiöelda surnuks. Mõnikord viskan sekka ka porru, kui ülejääki sügavas on. Vahepeal kurana ära, viskan minema kõik juurikad, nokin liha ja siis leem uuesti podisema.Tõutäkk kirjutas: ↑03 Veebr 2026 19:56 Jagage nippe, mis maitseaineid panna puljongisse? Ostsin täna 2 paari seajalgu (allahindlusega loomulikult) ja homme mõtlesin siis poti pliidile panna. Nagunii oli plaan homme ka moosi keeta. Elamise kütmine käib keskküttepliidiga, siis nagunii on pool päeva tuli all.
Ma koguseid ei tea. Panen tunde järgi.
-
Külaline
Just nii - liha nokin luudelt ära, kui on piisavalt pehme ja siis kondid tagasi podisema. Väga vaiksel tulel.Külaline kirjutas: ↑03 Veebr 2026 21:14Vahepeal kurana ära, viskan minema kõik juurikad, nokin liha ja siis leem uuesti podisema.
-
Külaline
Soovitan panna ka pastinaaki, mida vist ei ole eriti mainitud.
Aga miks mitte ka näiteks kaalikat, kapsast ja mistahes köögivilju. Noh, kartulit vast ei paneks lihtsalt puljongi keetmiseks. Hiljem supi sisse küll.
Aga miks mitte ka näiteks kaalikat, kapsast ja mistahes köögivilju. Noh, kartulit vast ei paneks lihtsalt puljongi keetmiseks. Hiljem supi sisse küll.
-
Külaline
Eks neid kõiki aedvilju pannaksegi lõpuks supi sisse, kui on soov seda keeta. Hea puljong tuleb tegelikult vaid kontidest ja mõnedest üksikutest maitseainetest.Külaline kirjutas: ↑03 Veebr 2026 23:23 Soovitan panna ka pastinaaki, mida vist ei ole eriti mainitud.
-
Külaline
No sibul, porgand ja seller on täiesti klassikalised puljongiaedviljad, lisaks vürtspiprale ja loorberile jms.Guest kirjutas: ↑03 Veebr 2026 23:30
Eks neid kõiki aedvilju pannaksegi lõpuks supi sisse, kui on soov seda keeta. Hea puljong tuleb tegelikult vaid kontidest ja mõnedest üksikutest maitseainetest.
Raguuliha pole küll mõtet 5 tundi keeta, ikka liha nokid juba valmiskeenuna kondi küljest ära ja soovi korral keedad konte edasi (või keedad üsna paljastest kontidest). Soovitan puljongikonte ahjus röstida enne, kui tahta ikka ekstramaitsekat puljongit, mitte lihtsalt supipõhja. Kalapüpuljong on ka väga hea, odav ja tervislik, "merelist kollageeni" täis.
Kas soola asemel võiks panna neid kiirnuudli pakkidest pärit soolast maitseainet?
Mul neid üksjagu, kui lastele mingi toit ei maitse, siis nõuavad (vanem plika oskab ka ise teha) kiirnuudleid, aga sinna vahel ei panda üldse või pannakse pool pakki seda soola. Ehk seda pole kusagile panna.
Mul neid üksjagu, kui lastele mingi toit ei maitse, siis nõuavad (vanem plika oskab ka ise teha) kiirnuudleid, aga sinna vahel ei panda üldse või pannakse pool pakki seda soola. Ehk seda pole kusagile panna.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
-
Külaline
Ei! Sellega rikud kogu naturaalse maitse.Tõutäkk kirjutas: ↑04 Veebr 2026 18:15 Kas soola asemel võiks panna neid kiirnuudli pakkidest pärit soolast maitseainet?
Ja loe korraks, mida see sisaldab! Ma viskaks rahus minema, sellist jama pole küll kellelgi vaja süüa, eriti lastel.
-
Külaline
Ma just tahtsin sama kirjutada, et eiiiii!Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2026 18:24Ei! Sellega rikud kogu naturaalse maitse.Tõutäkk kirjutas: ↑04 Veebr 2026 18:15 Kas soola asemel võiks panna neid kiirnuudli pakkidest pärit soolast maitseainet?
Ja loe korraks, mida see sisaldab! Ma viskaks rahus minema, sellist jama pole küll kellelgi vaja süüa, eriti lastel.
-
Külaline
Tõsi. Ja eks sellepärast need nii maitsevad ka on laste jaoks. Tunnistan, aegajalt söön ise ka kiirnuudleid(2-3x kuus äkki) ja tõesti maitse on hea, eriti sellel nn "puljongil"(ma söön supina).
Maitsetugevdajad tekitavad sõltuvust nagu ka suhkur.
Mul tekitab see mingi allergilise vms reaktsiooni, keel ja suu hakkavad kipitama kuidagi imelikult, sedasi tunnen glutamaadi ka mujal toitudes ära (kui on piisav kogus, väike kogus ei tekita reaktsiooni). Korra sain ka selle nn Hiina restorani sündroomi, laps pani mingit paganama juustumaitselist puru popcornile... ja oi, kuidas ma põlesin mitu tundi, nägu ja kael...Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2026 19:15Tõsi. Ja eks sellepärast need nii maitsevad ka on laste jaoks. Tunnistan, aegajalt söön ise ka kiirnuudleid(2-3x kuus äkki) ja tõesti maitse on hea, eriti sellel nn "puljongil"(ma söön supina).
Maitsetugevdajad tekitavad sõltuvust nagu ka suhkur.
-
Külaline
Muidugi nokkisin liha kohe ära, kui parajalt pehme oli. Keetsin konte edasi jah, aga suht kasutu tegevus, raguukondist mingit sügavat maitset küll ei lisandu ka pikal keetmisel. Toruluudega ei anna võrreldagi.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2026 12:17Raguuliha pole küll mõtet 5 tundi keeta, ikka liha nokid juba valmiskeenuna kondi küljest ära ja soovi korral keedad konte edasi (või keedad üsna paljastest kontidest).
-
Külaline
Äkki see pole glutamaat vaid hoopis mingi säilitusaine? Mina tundsin sama kipitust keelel ja suus pärast ühel peol punase kalamarjaga saiade söömist ja elus ei usu, et puhtale marjale keegi maitsetugevdajat lisaks. Säilitusaineid aga lisatakse kindlasti. Kui õiges koguses, on ok, kui liialt, võib tõesti ärritada limaskesti.
Olen päris palju punast marja nii söönud kui ka ise töödelnud, kunagi pole sellist reaktsiooni tekkinud. Ja maitse oli sel ärritanud marjal täitsa tavaline, ei kuidagi intensiivsem ega parem.
Kahtlustan pigem säilitusaine liigset kontsentratsiooni.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Semrush [Bot] ja 1 külaline