Räägime päevapoliitikast

vana hea klassika
Vasta
kolja
Kontakt:

Postitus Postitas kolja »

Guest kirjutas: 14 Dets 2025 08:32
Külaline kirjutas: 23 Nov 2025 10:08Ja mina võtaks koolist vene keele õpetamise ära. Siiani peavad lapsed seda venenatsi keelt õppima.
See on küll üks ütlemata lühinägelik suhtumine. On elementaarne, et oma nii kahtlase naabri keelt tuleb osata. Kui ka mõni on nii rumal, et ei taha midagi õppida, siis teistele karuteenet teha pole vaja.
Vene keel on tupiktee, sellega pole enam midagi muud teha, kui Egiptuses või Türgis tänavakaupmeestega nänni hinna üle kaubelda. Isegi Ida-Euroopas on saksa keel *oluliselt* kasulikum kui vene keel. Kes oma lapsest hoolib, see valib pigem mõne perspektiivikama keele. Sel põhjusel, et tegemist on "kahtlase naabriga", peavad keelt õppima ainult militaristid, tavalised inimesed pigem ei aja asju "kahtlase naabriga".
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

kolja kirjutas: 15 Dets 2025 20:52Vene keel on tupiktee, sellega pole enam midagi muud teha, kui Egiptuses või Türgis tänavakaupmeestega nänni hinna üle kaubelda.
Absoluutselt pole nõus.Vene keel või vähemalt kirillitsa vabalt valdamine tuleb vägagi kasuks ka reisimisel. Kas või Mongoolias. Ja veel: kui kunagi peaks taas Venemaaga normaalsed suhted olema, on seal riigis ammendamatult reisisihtkohti.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Dets 2025 21:07
kolja kirjutas: 15 Dets 2025 20:52Vene keel on tupiktee, sellega pole enam midagi muud teha, kui Egiptuses või Türgis tänavakaupmeestega nänni hinna üle kaubelda.
Absoluutselt pole nõus.Vene keel või vähemalt kirillitsa vabalt valdamine tuleb vägagi kasuks ka reisimisel. Kas või Mongoolias. Ja veel: kui kunagi peaks taas Venemaaga normaalsed suhted olema, on seal riigis ammendamatult reisisihtkohti.
Hea meelega jätan Mongoolia ja Venemaa reisisihtkohtadena vahele. On küllalt meeldivaid kohti, kus saab läbi inglise, saksa või hispaania keelega. Kõiki neid on mõttekam õppida.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Dets 2025 21:29Hea meelega jätan Mongoolia ja Venemaa reisisihtkohtadena vahele. On küllalt meeldivaid kohti, kus saab läbi inglise, saksa või hispaania keelega. Kõiki neid on mõttekam õppida.
Minu jaoks ei välista üks teist ja olles ka Venemaal omajagu reisinud, oleks silmaring oluliselt kitsam, kui seda kogemust poleks.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Dets 2025 20:05
Guest kirjutas: 15 Dets 2025 19:59
Külaline kirjutas: 15 Dets 2025 15:31
Soome on samuti Venemaa naaber, aga soome lastele vene keelt ei õpetata. Peale inglise ja rootsi keele õpivad nad kas saksa, prantsuse või hispaania keelt, ükski nendest riikidest ei asu nende naabruskonnas. Venelasi elab seal omajagu, turistid ka käivad, ärisidemed olid enne Ukraina sõda päris korralikud, aga näed, ei peeta selle keele teadmist vajalikuks.
Ega nad eesti keelt ka eriti õpi ega oska, vastupidiselt eestlastele, kellest paljud valdavad soome keelt. Isegi rootsi keelega on pigem kehvasti, kuigi nad seda öpivad.
Ehk me ei peaks kohe mitte siinkohal soomlastest eeskuju vötma. Lisaks õpitakse ka meil prantsuse, saksa, hispaania ja mis iganes veel keeli koolis.
Soomlased oskavad kõik inglise keelt, sellest täiesti piisab. Miks nad peaks eesti või vene keelt õppima.
Tegelikult väga pakjud ei oska ka inglise keelt.
Küll aga on siin nii, et peaaegu iga muulane saab kooli kaudu ka oma emakeelt õppida.
Külaline

Tõutäkk kirjutas: 15 Dets 2025 14:29 Jutt on päevapoliitikast mis liikus laiemaks kui pealinna poliitika. Ja oli siin postitusi ka Ekreiitide madalalaubalisusest ja ma tõin näite.
Siin sa tood välja enda madalalaubalisuse.
Selliselt pead sõja korral mitte ainult ette vaatama, vaid ka enda taha, et selga kuuli ei saa sinu nimetatud ekreiidilt.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Dets 2025 15:31Soome on samuti Venemaa naaber, aga soome lastele vene keelt ei õpetata. Peale inglise ja rootsi keele
Jah, täpselt! Soome lapsed peavad õppima rootsi keelt, sest neil on kakskeelne riik(?), kuigi Soomes rootsi keele rääkijaid on hoopis vähem, kui meil vene keele rääkijaid. Soomes on kaks ametlikku keelt, soome ja rootsi. Soome keelt räägib emakeelena umbes 87 protsenti soomlastest. Rootsi keelt räägib emakeelena umbes 5 protsenti soomlastest.

Ärge saage must valesti aru. Ma olen täiesti vastu, et meil, Eestis, ei saa mitmel pool rääkida eesti keeles ja mu enda töö juureski räägitakse eesti-venelastega vene keeles. Täiesti õudne! Aga miks Soome on läinud siis kakskeelseks, kuigi seal on neid rootsi keele valdajaid hoopis vähem kui meil vene keelseid?
Rissel
Kontakt:

Postitus Postitas Rissel »

Guest kirjutas: 16 Dets 2025 21:24
Külaline kirjutas: 15 Dets 2025 15:31Soome on samuti Venemaa naaber, aga soome lastele vene keelt ei õpetata. Peale inglise ja rootsi keele
Jah, täpselt! Soome lapsed peavad õppima rootsi keelt, sest neil on kakskeelne riik(?), kuigi Soomes rootsi keele rääkijaid on hoopis vähem, kui meil vene keele rääkijaid. Soomes on kaks ametlikku keelt, soome ja rootsi. Soome keelt räägib emakeelena umbes 87 protsenti soomlastest. Rootsi keelt räägib emakeelena umbes 5 protsenti soomlastest.

Ärge saage must valesti aru. Ma olen täiesti vastu, et meil, Eestis, ei saa mitmel pool rääkida eesti keeles ja mu enda töö juureski räägitakse eesti-venelastega vene keeles. Täiesti õudne! Aga miks Soome on läinud siis kakskeelseks, kuigi seal on neid rootsi keele valdajaid hoopis vähem kui meil vene keelseid?
Soome on ajaloolistel põhjustel kakskeelne, see sai kunagi põhiseaduses määratud ja jäänud sellest ajast, kui olid rootslaste võimu all. Protesteerivad selle vastu aega-ajalt, ega nad väga vaimustusega ei õpi, aga siiani pole põhiseadusesse muudatust tehtud. Tegelikult ei ole eestlasele rootsi keel sugugi raske õppida, on palju ühist inglise keelega. Iseasi, kas sellel mõtet on. Mulle Rootsi meeldis, kuni jah, see maa muutus...
Külaline

Rissel kirjutas: 16 Dets 2025 21:41Soome on ajaloolistel põhjustel kakskeelne, see sai kunagi põhiseaduses määratud ja jäänud sellest ajast, kui olid rootslaste võimu all. Protesteerivad selle vastu aega-ajalt, ega nad väga vaimustusega ei õpi, aga siiani pole põhiseadusesse muudatust tehtud.
Täpselt nagu meil Eestis ju. Protesteerime küll vene keele kasutamise ja õppimise vastu, aga mingit muutust pole.
Rissel
Kontakt:

Postitus Postitas Rissel »

Guest kirjutas: 16 Dets 2025 21:55
Rissel kirjutas: 16 Dets 2025 21:41Soome on ajaloolistel põhjustel kakskeelne, see sai kunagi põhiseaduses määratud ja jäänud sellest ajast, kui olid rootslaste võimu all. Protesteerivad selle vastu aega-ajalt, ega nad väga vaimustusega ei õpi, aga siiani pole põhiseadusesse muudatust tehtud.
Täpselt nagu meil Eestis ju. Protesteerime küll vene keele kasutamise ja õppimise vastu, aga mingit muutust pole.
See tulevat sellest, et paljudel koolidel pole raha uute õpetajate palkamiseks, need vene keele õpetajad ju käepärast. Lapsevanemad peaksid lihtsalt ise rohkem nõudma ja aktiivsemad olema. Kasvõi direktorile otse kirjutama ja aru pärima. Aga eestlased on enamjaolt loomult allaheitlikud, kardavad sekeldusi ja usuvad, et kasu sellest ei tule. Pahandad veel kellegi ära, mine tea, mis siis saab...
Ehk nooremad põlvkonnad toovad muutust.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Dets 2025 21:07
Mis pagana Mongoolia, miks peaksin ma sinna reisima! :lol: Tasuta ka ei läheks, kuni on olemas Itaalia, Hispaania, Portugal ja kui tahaks lennukis magada, siis Kariibimere saared, Lõuna-Korea, Singapor, Austraalia.
Venemaaga ei muutu enam mitte kunagi suhted normaalseks, seda sõda ei unusta keegi järgmised 200 aastat. Ei muutu ka suhtumine.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Dets 2025 21:24

Jah, rootsi keel on kohustuslik alates 5-6.dast klassist(olenevalt maakonnast).
See on Soome teine riigikeel.
Aga selline rootsikeelne surve ühiskonnas, nagu Eestis venekeele oma on, seda ei ole.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Dets 2025 22:15
Mis pagana Mongoolia, miks peaksin ma sinna reisima! :lol: Tasuta ka ei läheks, kuni on olemas Itaalia, Hispaania, Portugal ja kui tahaks lennukis magada, siis Kariibimere saared, Lõuna-Korea, Singapor, Austraalia.
Aga kui kõik need kohad on tüdimuseni käidud ja reisitud? Ikka ei taha kuhugi põnevamasse kohta minna?
Külaline

Guest kirjutas: 17 Dets 2025 04:56
Külaline kirjutas: 16 Dets 2025 22:15
Aga kui kõik need kohad on tüdimuseni käidud ja reisitud? Ikka ei taha kuhugi põnevamasse kohta minna?
Jaa, põnevamasse, kas meil siin mõningad aastad tagasi üks seltskond mitte ei käinud "põnevamas" kohas, pärast tuli Eesti riigil lunaraha maksta.... :D

Tegelikult tekivad inimestel lemmikmaad, kus nad tihti käivad ja selle lisaks siis vaatavad midagi muud ka. Meile perele näiteks meeldib Itaalia, me käime seal igal aastal, lisaks siis ka mujal. Aga igal juhul eelistame nn kultuurseid riike, kus toimiv kord ja tervishoid.
Külaline

Kui inimest tõmbab venekeelsete ja -meelsete maade poole siis saab ta seda keelt ise täiskasvanuna õppida. Milleks panna massiliselt eesti lapsi õppima vene keelt, et "äkki tahavad nad tulevikus Mongooliasse reisida".
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Dets 2025 21:07
Ma tahtsin just sama kirjutada. Väga häirib see vene kultuuri ja keele demoniseerimine, justkui see oleks praeguse olukorra peapõhjus. Vene keelt on tark osata ja oleks imelik seda eirata. Näiteks kasvõi teaduskirjandust on väga palju vene keeles.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Dets 2025 14:05Kui inimest tõmbab venekeelsete ja -meelsete maade poole siis saab ta seda keelt ise täiskasvanuna õppida. Milleks panna massiliselt eesti lapsi õppima vene keelt, et "äkki tahavad nad tulevikus Mongooliasse reisida".
Aga nii on ju absoluutselt iga võõrkeelega. Milleks ometi saksa või prantsuse keel? Las aga õpivad ise täiskasvanuna, milleks lapsi sundida.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Dets 2025 21:39Minu jaoks ei välista üks teist ja olles ka Venemaal omajagu reisinud, oleks silmaring oluliselt kitsam, kui seda kogemust poleks.
Jah, Venemaa peldikud on unustamatud.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Dets 2025 00:29Jah, Venemaa peldikud on unustamatud.
Seda ka. Tõsiselt. Sest kes ometi kusagil mujal maailmas tuleks selle peale, et meie mõistes tavalise wc-poti ümber ehitada umbes meeter korda meeter betoonist ja astmetega platvorm, et potti oleks võimalik kasutada selle kohal kükitades. Nähtud-kogetud ühes avalikus peldikus kusagil poolel teel Kaukaasiasse. Ja tõesti, siiani on meeles.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Dets 2025 23:29Ma tahtsin just sama kirjutada. Väga häirib see vene kultuuri ja keele demoniseerimine, justkui see oleks praeguse olukorra peapõhjus. Vene keelt on tark osata ja oleks imelik seda eirata. Näiteks kasvõi teaduskirjandust on väga palju vene keeles.

Ega sa enam nõukogude liidus pole kus ainult venekeelsed teaduskirjandust oli.

Igatahes on puutin teinud vene keelest vastiku natsi keele.
Ja seda koolides ei tohi õpetada.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], මම වැටෙන කුරුල්ලෙක් ja 10 külalist