Millal algab menopaus?

sh kaaluga seotud teemad
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 19 Sept 2025 20:14Kas HAR aitab? Olen hädas nii kuumahoogude kui ka väga halva unega. Ja muidugi ka kaal kipub tõusma ning meeleolu null.
Mul aitas hästi. Kui hakkad võtma, siis mõju tuleb umbes 2 nädala pärast. Ei tule kohe. Aga uni on ok ja kuumahood ei kimbuta. Närvid nagu ka rohkem ok.
Külaline

Guest kirjutas: 20 Sept 2025 11:03
Külaline kirjutas: 20 Sept 2025 08:29
Guest kirjutas: 19 Sept 2025 21:20 Olen 54, ei ole kuumahooge ega üldse midagi viga. Kuulasin just teaduslikku podcasti, mis keskendus menopausile. Jõusaal on igale menopausis naisele kohustuslik, hoiab lihase, luustiku korras ning mõjutab otseselt ajutegevust. Toit peab olema valgurikas, 100-110g valku päevas. Palju kiudaineid ning värvilist toitu. Piisavalt und, et ajus toimuks suurpuhastus.
Inimesed kirjutavad, et menopausi tõttu on uni halb, aga sina ikka targutad, et tuleb piisavalt magada.
Ma ei targuta. Kui piisavalt aktiivne olla ja jõutrenni teha, tuleb uni nagu niuhti.
See ei vasta absoluutselt tõele. Täiesti rumal ja eluvõõras jutt. Aga saan aru, et kui ise ei ole kogenud, siis on raske uskuda, et mõnel inimesel on unekvaliteet alla igasugust arvestust vaatamata õigele toitumisele ja regulaarsele trennile.
Külaline

Guest kirjutas: 20 Sept 2025 11:41
Külaline kirjutas: 20 Sept 2025 11:08
Ma ei targuta. Kui piisavalt aktiivne olla ja jõutrenni teha, tuleb uni nagu niuhti.
Oh, püha naiivsus!
Jumal küll, mida sa virised, võta siis HAR või unerohtu.
Igal ööl ju ei saa unerohtu võtta. Kui sa nii tark ja teadlik inimese tervise osas oled, siis sa peaksid ka seda teadma, et unerohu võtmine tekitab sõltuvust.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

No aga mis siis sellest, kui sõltuvust tekitab? Ilma rohuta ju nagunii ei maga. Vahet pole, oled sõltuv, või mitte, võtma pead nagunii, selleks, et magada, ja hommikul värskena üles tõusta. Sõltuvus on halb siis, kui ta endast märku annab, ehk et antud juhul, kui tahad unerohust loobuda, siis see raskendatud. Antud juhul unerohust loobuda ei taheta, sest et muidu ei magata, järelikult pole vahet, on seal tekkinud sõltuvus, või mitte, võid jumala rahuga unerohtu elu lõpuni võtta. On vähemalt unetuse probleem ära kadunud, üks probleem vähem.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 21 Sept 2025 09:35 No aga mis siis sellest, kui sõltuvust tekitab? Ilma rohuta ju nagunii ei maga. Vahet pole, oled sõltuv, või mitte, võtma pead nagunii, selleks, et magada, ja hommikul värskena üles tõusta. Sõltuvus on halb siis, kui ta endast märku annab, ehk et antud juhul, kui tahad unerohust loobuda, siis see raskendatud. Antud juhul unerohust loobuda ei taheta, sest et muidu ei magata, järelikult pole vahet, on seal tekkinud sõltuvus, või mitte, võid jumala rahuga unerohtu elu lõpuni võtta. On vähemalt unetuse probleem ära kadunud, üks probleem vähem.
Sulle on korduvalt öeldud, et ära võta sõna ega anna nõu teemadel, mida sa ei jaga. Ja olgu ka mainitud, et sa jagad üldse väga väheseid teemasid. Unerohu võtmine pole nii lihtne, et võtad elu lõpuni pool tabletti ja asi korras. Keha harjub ja tavapärase mõju saamiseks pead koguseid aina suurendama. Kui sa tarvitad pikka aega unerohtu ja suurtes doosides, siis tekib päevane unisus, tasakaaluhäired, mälu- ja mõtlemishäired. Mõju on ka sdamele, hingamisteedele, maksale. Paljudel eakatel on unerohust sõltuvus, nad võivad kukkuda, mõtlemine on hägune, mälu kannatab. Unerohi rikub ka tavapärast unetsüklit, lõpuks ei puhka su keha üldse enam välja. See on sama hull kui joomine.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 21 Sept 2025 09:35 No aga mis siis sellest, kui sõltuvust tekitab? Ilma rohuta ju nagunii ei maga. Vahet pole, oled sõltuv, või mitte, võtma pead nagunii, selleks, et magada, ja hommikul värskena üles tõusta. Sõltuvus on halb siis, kui ta endast märku annab, ehk et antud juhul, kui tahad unerohust loobuda, siis see raskendatud. Antud juhul unerohust loobuda ei taheta, sest et muidu ei magata, järelikult pole vahet, on seal tekkinud sõltuvus, või mitte, võid jumala rahuga unerohtu elu lõpuni võtta. On vähemalt unetuse probleem ära kadunud, üks probleem vähem.
Õudne, mis jura sa ajad! Ise ka saad aru, mida kirjutad?
Külaline

Võtan unerohtu -magan, on sõltuvus.
Ei võta unerohtu -ei maga, ei ole sõltuvust.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Külaline kirjutas: 21 Sept 2025 10:15
Sulle on korduvalt öeldud, et ära võta sõna ega anna nõu teemadel, mida sa ei jaga. Ja olgu ka mainitud, et sa jagad üldse väga väheseid teemasid. Unerohu võtmine pole nii lihtne, et võtad elu lõpuni pool tabletti ja asi korras. Keha harjub ja tavapärase mõju saamiseks pead koguseid aina suurendama. Kui sa tarvitad pikka aega unerohtu ja suurtes doosides, siis tekib päevane unisus, tasakaaluhäired, mälu- ja mõtlemishäired. Mõju on ka sdamele, hingamisteedele, maksale. Paljudel eakatel on unerohust sõltuvus, nad võivad kukkuda, mõtlemine on hägune, mälu kannatab. Unerohi rikub ka tavapärast unetsüklit, lõpuks ei puhka su keha üldse enam välja. See on sama hull kui joomine.
Vaata, kus teema jagaja välja ilmunud. Olen unerohtu võtnud, keha mul millegagi ei harjunud, koguseid suurendama ei pidanud, suurtes doosides ei võtnud, uni läks lõpuks korda, enam ammu ei võta, kõrvaltoimeid ei siginenud.. Ei tea, mis siis küll nüüd saab, sinu "tark" tekst minu puhul tõele ei vasta. Ja ma pole mingi uunikum, see ei vasta tõele ka paljude teiste inimeste puhul, kui üldse. Ei maksa rumalusega hiilata, ega teisi maha teha, et need midagi ei jaga. Unerohul ja unerohul on vahe, peab valima, mis kellegile sobib.

Kui kaua võib unerohtu võtta, enne kui tekib sõltuvus?
Õhtuleht
https://www.ohtuleht.ee › tervis › dr-vassiljevi-nouanne...
Perearsti kirjutatud unerohtu võib kasvõi eluaeg võtta, kui järgida soovitatud annust. Ja kui ühest tabletist ei piisa, siis pole mõtet annust ...

Ütleb dr Vassiljevgi, et need unerohud, mida perearst kirjutab, pole mingid narkootikumid, ja sõltuvust ei tekita.
Ei maksa jama toota ja end tähtsaks teha. Arstist sa ikka targem ei ole, ja minu ja teiste inimeste kogemusest.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 21 Sept 2025 12:05
Külaline kirjutas: 21 Sept 2025 10:15
Vaata, kus teema jagaja välja ilmunud. Olen unerohtu võtnud, keha mul millegagi ei harjunud, koguseid suurendama ei pidanud, suurtes doosides ei võtnud, uni läks lõpuks korda, enam ammu ei võta, kõrvaltoimeid ei siginenud.. Ei tea, mis siis küll nüüd saab, sinu "tark" tekst minu puhul tõele ei vasta. Ja ma pole mingi uunikum, see ei vasta tõele ka paljude teiste inimeste puhul, kui üldse. Ei maksa rumalusega hiilata, ega teisi maha teha, et need midagi ei jaga. Unerohul ja unerohul on vahe, peab valima, mis kellegile sobib.

Kui kaua võib unerohtu võtta, enne kui tekib sõltuvus?
Õhtuleht
https://www.ohtuleht.ee › tervis › dr-vassiljevi-nouanne...
Perearsti kirjutatud unerohtu võib kasvõi eluaeg võtta, kui järgida soovitatud annust. Ja kui ühest tabletist ei piisa, siis pole mõtet annust ...

Ütleb dr Vassiljevgi, et need unerohud, mida perearst kirjutab, pole mingid narkootikumid, ja sõltuvust ei tekita.
Ei maksa jama toota ja end tähtsaks teha. Arstist sa ikka targem ei ole, ja minu ja teiste inimeste kogemusest.
Ega unerohutableti sõltuvuse all ei peeta silmas, et see tekitab narkootilist joovet. Unerohutableti sõltuvus tähendab seda, et kui liiga palju tarbida, siis keha harjub ära ja pärast ei ole võimalik enam ilma tabletita üldse magama jääda. Lisaks on vaja hakata mingi hetk annuseid suurendama. Inimene muutub resistentseks ravimi suhtes ja vajab aina suuremaid annuseid ning tugevamatoimelisi tablette. See ongi sõltuvus ja nõiaring inimese jaoks.

Ma ei hakka sinu linki lahti klõpsama, aga dr vassiljevi nime järgi oletan, et seal räägitakse vanainimeste unetusest. Inimene, kellel on elu lõpuni jäänud veel 5-10 aastat ilmselt ei kaota suurt midagi, kui tarbib neid tablette igapäevaselt. Perimenopausis ja menopausi jõudnud naisel on veel ligi pool elu ees, ehk siis on natukene liiga noor selleks, et end elu lõpuni unerohtudega siduda.

Lisaks on teada, et unerohu tarbimine tekitab dementsust.

https://www.kliinik.ee/uudised/aid-4121 ... suse-riski
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Sept 2025 08:09
Külaline kirjutas: 20 Sept 2025 08:29

Inimesed kirjutavad, et menopausi tõttu on uni halb, aga sina ikka targutad, et tuleb piisavalt magada.
See ei vasta absoluutselt tõele. Täiesti rumal ja eluvõõras jutt. Aga saan aru, et kui ise ei ole kogenud, siis on raske uskuda, et mõnel inimesel on unekvaliteet alla igasugust arvestust vaatamata õigele toitumisele ja regulaarsele trennile.
Ehk väidad, et kui teed 5x nädalas korraliku trenni, siis magad ikka 3-5h ja klõpsti püsti? Loll jutt suhu tagasi.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Sept 2025 16:58

Ehk väidad, et kui teed 5x nädalas korraliku trenni, siis magad ikka 3-5h ja klõpsti püsti? Loll jutt suhu tagasi.
Aaa, sinu "piisavalt aktiivne" tähendab, et kogu vaba aeg tuleb tugevat jõutrenni teha, onju? Siis muidugi kukud pärast seda surnult igal õhtul maha. Kas see kokku just tervislik on, selles ma muidugi kahtlen.
Liikumine aitab und paremaks muuta kindlasti, aga jõutrenn ei kvalifitseeru liikumiseks, pigem isegi vastupidi, see ajab adrenaliini üles ning võib und hoopis rikkuda. Soovitaks sa igal õhtul enne und 2-3 km kõndida, oleks teine asi. Kuigi olles ise unetust kannatanud - ei pruugi alati ka see aidata.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Sept 2025 20:36

Aaa, sinu "piisavalt aktiivne" tähendab, et kogu vaba aeg tuleb tugevat jõutrenni teha, onju? Siis muidugi kukud pärast seda surnult igal õhtul maha. Kas see kokku just tervislik on, selles ma muidugi kahtlen.
Liikumine aitab und paremaks muuta kindlasti, aga jõutrenn ei kvalifitseeru liikumiseks, pigem isegi vastupidi, see ajab adrenaliini üles ning võib und hoopis rikkuda. Soovitaks sa igal õhtul enne und 2-3 km kõndida, oleks teine asi. Kuigi olles ise unetust kannatanud - ei pruugi alati ka see aidata.
Eksid, jõutrenn peaks sellest olema 2-3x ja 2x kiires tempos õues liikumine, 3-5 km. Trennid mitte õhtuti vaid näiteks kohe pärast tööd, 5 paiku.
Külaline

Jõutrenniks piisab 1h, mitte kogu vaba aeg, mis on 8h päevas.
Külaline

Kuulge, mis te siin jahute unerohust ja jõutrennist, kui kliimaksi puhul pole probleem mitte uinumises, vaid selles, et öised kuumahood ajavad korduvalt üles. Kui öö jooksul 3 või 4 korda higi kuivatad, siis oled hommikul ärgates ikka poolsegane, ükskõik kui hästi sa õhtul magama jäid.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Sept 2025 21:10

Minul küll mingit 8 vaba tundi päevas ei ole. 18-22 on 4 tundi aega, siis 22-23 ettevalmistus ööks, siis kuni 7 või 7.30 uni ja hakkab peale jälle. Ja selle 4 vaba tunni sisse peab kogu muu elu ära mahtuma. Kui sul on 8 tundi vaba aega, siis töötad sa poole kohaga või lihtsalt kellapealt pastakas kukub.
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Unerohtu olen katsetanud, aga kuna olen suure unevajadusega ja õhtune inimene, siis hommikul on ääretult raske ärgata ja ca paar tundi olen sõna otseses mõttes "jumala pilves". Aga mu töö nõuab keskendumist ja ärgas olemist, ma ei saa uneleda ja soiguda kuni lõunani, kus ma siis reaalselt ka hakkan "ärkama".
P.S. - võtsin kas veerand või pool tbl .... muidu uinumisega probleeme pole, kukun kolaki magama. Ja siis äkki mingi sisemine ärevus ja kuum... lihtsalt ei suuda magada, isegi suu põleb seest..
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Sept 2025 22:54
Külaline kirjutas: 21 Sept 2025 20:36 Aaa, sinu "piisavalt aktiivne" tähendab, et kogu vaba aeg tuleb tugevat jõutrenni teha, onju? Siis muidugi kukud pärast seda surnult igal õhtul maha. Kas see kokku just tervislik on, selles ma muidugi kahtlen.
Minul küll mingit 8 vaba tundi päevas ei ole. 18-22 on 4 tundi aega, siis 22-23 ettevalmistus ööks, siis kuni 7 või 7.30 uni ja hakkab peale jälle. Ja selle 4 vaba tunni sisse peab kogu muu elu ära mahtuma. Kui sul on 8 tundi vaba aega, siis töötad sa poole kohaga või lihtsalt kellapealt pastakas kukub.
Lõpetan töö 15 min enne 16.00 ning magama lähen 01.00. Töötan täiskohaga. Mis asi on ettevalmistus ööks? Pesen hambad ja enda, 5 min ja tuttu.
Külaline

Trenni teen 4 x nädalas ja erinevad treeningud - jõutrenn, kardio, hiit ja veel üks, mille nime soovi siin öelda. Kõik trennid on tunniajased. Jah, täpselt nii ongi, et magan 3-5 h ja seda väga pinnapealselt ning iga natukese aja tagant ülesärgates. Ka mu pulsikell näitab, et mu uneaeg oli väga lühike ja sügava ja kerge une omavaheline suhe on täiesti paigast ära.

Suvel pidasin kaks nädalat trennist pausi, ja uni oli täpselt samasugune halb kui siis, kui trenni tegin.

Sa oled vist see tüüp, et kui mina pole näinud/kogenud, siis ei saa olemas olla?
Külaline

Guest kirjutas: 22 Sept 2025 00:02
Külaline kirjutas: 21 Sept 2025 22:54

Lõpetan töö 15 min enne 16.00 ning magama lähen 01.00. Töötan täiskohaga. Mis asi on ettevalmistus ööks? Pesen hambad ja enda, 5 min ja tuttu.
Siin on nüüd sügav error. Töötad täiskohaga, järelikult selleks, et enne 16 tööpäev lõpetada, pead alustama enne 8, lõunaaeg juurde, mingi hiljemalt 7.30. Järelikult tööle jõudmiseks pead ärkama 6-6.30. Magama lähed 1.00. Ja räägid meile, kuidas sinul küll uinumise ega uneprobleeme pole, ise magad iga öö 5-5.30 tundi? Kukudki ju magama üleväsimuse tõttu, mitte trenni vms muude tarkade nippide tõttu.
Ettevalmistus ööks on järgmise päeva läbi mõtlemine, riiete valmis panek, pesemine, lugemine enne und.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Sept 2025 10:34
Guest kirjutas: 22 Sept 2025 00:02
Külaline kirjutas: 21 Sept 2025 22:54 Minul küll mingit 8 vaba tundi päevas ei ole. 18-22 on 4 tundi aega, siis 22-23 ettevalmistus ööks, siis kuni 7 või 7.30 uni ja hakkab peale jälle. Ja selle 4 vaba tunni sisse peab kogu muu elu ära mahtuma. Kui sul on 8 tundi vaba aega, siis töötad sa poole kohaga või lihtsalt kellapealt pastakas kukub.
Siin on nüüd sügav error. Töötad täiskohaga, järelikult selleks, et enne 16 tööpäev lõpetada, pead alustama enne 8, lõunaaeg juurde, mingi hiljemalt 7.30. Järelikult tööle jõudmiseks pead ärkama 6-6.30. Magama lähed 1.00. Ja räägid meile, kuidas sinul küll uinumise ega uneprobleeme pole, ise magad iga öö 5-5.30 tundi? Kukudki ju magama üleväsimuse tõttu, mitte trenni vms muude tarkade nippide tõttu.
Ettevalmistus ööks on järgmise päeva läbi mõtlemine, riiete valmis panek, pesemine, lugemine enne und.
Ärkan kell 08.20. Alustan tööpäeva 09.40. Täiskohaga töötamine ei tähenda tagumikutundide tegemist. Lõunat söön tööl, kas võtan toidu kaasa või ostan jooksvalt poest. Magan 7h, nädalavahetustel mõne h rohkem.
Kas sa oled tita, et pead järgmist päeva läbi mõtlema või riideid valmis panema? Kapp on riideid täis, paned nii, nagu soovid. Mõtelda jõuab uinudes, raamatut ma eales väsinuna ei loe. Pesemine võtab 5 minutit.
Vasta