Introverdid
-
Külaline
Nüüd on lisandunud veel ath diagnoos. Nad võivad väliselt olla ekstraverdid ja sisemas introverdid.
-
Külaline
Ma 43, ja nii introvert kui olla saab. Jaane, jõule, aasta vahetust ja oma sünnipäeva ei pea.
Ahjaa, suhtes pole ka kunagi olnud. Terapeudi juurde minnes saaks vabalt 3-4 diagnoosi
Ahjaa, suhtes pole ka kunagi olnud. Terapeudi juurde minnes saaks vabalt 3-4 diagnoosi
-
Külaline
Tahaksid sa edaspidi valida vaikimise, kui tundub, et tahaks midagi öelda, aga tarku mõtteid pole? Maailm oleks parem paik.
-
Külaline
Miks jälle hakkad inimesi ära ajama? Võid ju foorumi lihtsalt kinni panna ja vaikida.Külaline kirjutas: ↑31 Okt 2025 10:25Tahaksid sa edaspidi valida vaikimise, kui tundub, et tahaks midagi öelda, aga tarku mõtteid pole? Maailm oleks parem paik.
Ma ka ei viitsi ega taha kuskil üritustel käia, ka sugulaste -hõimlaste omad on totaalne piin.... fui. Suhtlusest ei tunne puudust, võin olla nädalate kaupa üksinda kodus - loen ja koristan ja kokkan. Samas netisuhtlus meeldib, see ei eelda ega nõua mitte midagi - tahad, siis kirjutad, kui ei taha, kaod kuudeks kuskile ja kedagi ei huvita.
Seltskonnas olen totaalne mölapidamatu - no kui juba sunniti, siis oldagu lahked. Mul ei ole probleeme suhtlemise, enesekindluse ega muu säärasega, mind lihtsalt ei huvita seltskond ega suhtlus ega inimesed. Isegi huvitavad inimesed on ok alles siis, kui mul ei ole valikut. Sõpru /sõbrannasid mul muidugi arusaadavalt seepärast ei ole, keegi ei jaksa mu eemalolekut ja huvipuudust taluda. Mõned vapramad on ikka alles, nendega suhtlen vahest harva.
Seltskonnas olen totaalne mölapidamatu - no kui juba sunniti, siis oldagu lahked. Mul ei ole probleeme suhtlemise, enesekindluse ega muu säärasega, mind lihtsalt ei huvita seltskond ega suhtlus ega inimesed. Isegi huvitavad inimesed on ok alles siis, kui mul ei ole valikut. Sõpru /sõbrannasid mul muidugi arusaadavalt seepärast ei ole, keegi ei jaksa mu eemalolekut ja huvipuudust taluda. Mõned vapramad on ikka alles, nendega suhtlen vahest harva.
-
Külaline
Vanas eas hakkad 112 helistama, sest oled nii üksik. Aga su jutt on jah hästi ülbe ja kehva iseloomuga oled.Nõiamoor kirjutas: ↑31 Okt 2025 20:36 Ma ka ei viitsi ega taha kuskil üritustel käia, ka sugulaste -hõimlaste omad on totaalne piin.... fui. Suhtlusest ei tunne puudust, võin olla nädalate kaupa üksinda kodus - loen ja koristan ja kokkan. Samas netisuhtlus meeldib, see ei eelda ega nõua mitte midagi - tahad, siis kirjutad, kui ei taha, kaod kuudeks kuskile ja kedagi ei huvita.
Külaline kirjutas: ↑31 Okt 2025 20:52Vanas eas hakkad 112 helistama, sest oled nii üksik. Aga su jutt on jah hästi ülbe ja kehva iseloomuga oled.Nõiamoor kirjutas: ↑31 Okt 2025 20:36 Ma ka ei viitsi ega taha kuskil üritustel käia, ka sugulaste -hõimlaste omad on totaalne piin.... fui. Suhtlusest ei tunne puudust, võin olla nädalate kaupa üksinda kodus - loen ja koristan ja kokkan. Samas netisuhtlus meeldib, see ei eelda ega nõua mitte midagi - tahad, siis kirjutad, kui ei taha, kaod kuudeks kuskile ja kedagi ei huvita.
Aitäh iseloomustamast, aga egas ma ju tüütagi kedagi oma kehva iseloomuga ning oletatava ülbusega
-
Külaline
Oi oi kassid küll ei leevenda vanainimeste suhtlusvaegust.Nõiamoor kirjutas: ↑31 Okt 2025 20:59Külaline kirjutas: ↑31 Okt 2025 20:52Vanas eas hakkad 112 helistama, sest oled nii üksik. Aga su jutt on jah hästi ülbe ja kehva iseloomuga oled.Nõiamoor kirjutas: ↑31 Okt 2025 20:36 Ma ka ei viitsi ega taha kuskil üritustel käia, ka sugulaste -hõimlaste omad on totaalne piin.... fui. Suhtlusest ei tunne puudust, võin olla nädalate kaupa üksinda kodus - loen ja koristan ja kokkan. Samas netisuhtlus meeldib, see ei eelda ega nõua mitte midagi - tahad, siis kirjutad, kui ei taha, kaod kuudeks kuskile ja kedagi ei huvita.
Aitäh iseloomustamast, aga egas ma ju tüütagi kedagi oma kehva iseloomuga ning oletatava ülbusega. Vanas eas võtan ilusa karvakiisu, sellise koorevärvi ja siniste silmadega.... siis on aega temaga tegeleda ja ideaalis veedaks üldse pensionipõlve kuskil soojemas kliimas, seal saaks aiandusega tegelda aastaringselt.
Miks peaks siis vanuigi kuidagi eelistused muutuma? Need muutuvad pigem siis, kui äkki ei ole enam suhtlusringkonda, lapsi kodus ja abikaasat ja naabreid ning jumal teab, äkki ka huviringide suhtluskaaslaseid. Mina olen alati sõltumata nendest asjaoludest olnud pigem introvert ja omaette olemise eelistaja - mis selles siis halba peaks olema?
-
Külaline
Ma samasugune. Kui olen seltskonnas, suhtlen vabalt, aga mingit seltskonda ei vaja ja võiksin vabalt kuude kaupa omaette olla. Mõnus.Nõiamoor kirjutas: ↑31 Okt 2025 21:16 Miks peaks siis vanuigi kuidagi eelistused muutuma? Need muutuvad pigem siis, kui äkki ei ole enam suhtlusringkonda, lapsi kodus ja abikaasat ja naabreid ning jumal teab, äkki ka huviringide suhtluskaaslaseid. Mina olen alati sõltumata nendest asjaoludest olnud pigem introvert ja omaette olemise eelistaja - mis selles siis halba peaks olema?
-
Külaline
Halba ei olegi. Elus ei ole halba ega head. Kõik ongi nagu on, aga vanaseas millegipärast kõik tahavad üha rohkem suhelda. Võib-olla tehakse oma noore aega tagasi, aga vanad inimesed on jube jutukad kõik. Ma väga ei võta tõsiselt neid introvertsuse hinnanguid, pigem on õigem see, et teised inimesed lihtsalt ei huvita ja seepärast pole soovi ka suhelda.Nõiamoor kirjutas: ↑31 Okt 2025 21:16 Miks peaks siis vanuigi kuidagi eelistused muutuma? Need muutuvad pigem siis, kui äkki ei ole enam suhtlusringkonda, lapsi kodus ja abikaasat ja naabreid ning jumal teab, äkki ka huviringide suhtluskaaslaseid. Mina olen alati sõltumata nendest asjaoludest olnud pigem introvert ja omaette olemise eelistaja - mis selles siis halba peaks olema?
-
Külaline
Kui sa istud selle omaette olemise ära Arutle foorumis, siis oled sa ikka seltskonnas edasi. Kuidas saad öelda, et sa seltskonda ei vaja kui vajad?Külaline kirjutas: ↑31 Okt 2025 21:19Ma samasugune. Kui olen seltskonnas, suhtlen vabalt, aga mingit seltskonda ei vaja ja võiksin vabalt kuude kaupa omaette olla. Mõnus.Nõiamoor kirjutas: ↑31 Okt 2025 21:16 Miks peaks siis vanuigi kuidagi eelistused muutuma? Need muutuvad pigem siis, kui äkki ei ole enam suhtlusringkonda, lapsi kodus ja abikaasat ja naabreid ning jumal teab, äkki ka huviringide suhtluskaaslaseid. Mina olen alati sõltumata nendest asjaoludest olnud pigem introvert ja omaette olemise eelistaja - mis selles siis halba peaks olema?
-
Külaline
Nii et te olete siin kõik pigem ekstravertsusele kalduvad. Teile meeldib jutustada, eriti endast, olla tähelepanu keskmes. Energilised vaidlejad. Ruum ei oma tähtsust, sest mis vahet kas oled kellegagi ühes ruumis, netis või räägid telefoniga - see kõik on ju suhtlemine. Introverdina istuksite kodus tõesti omaette, aga te olete ju foorumis igapäevaselt eks.
Äkki vanas eas jääbki muid väljundeid vähemaks - tööl enam ei käi, füüsis ei luba ka enam trenni ja liikumist varasemal tasemel ning osad eakaaslased ja sõbrad on juba lahkunud elust. Lastel omad tegemised ja lapselapsed ka juba nii suured, et mingi vanuri heietused ei huvita?
Ma selles eas veel pole küll, aga eks ma siis korrigeerin oma arusaamu ja soove vastavalt vajadusele. Kui ikka karvakiisust jääb väheks
.
Ma selles eas veel pole küll, aga eks ma siis korrigeerin oma arusaamu ja soove vastavalt vajadusele. Kui ikka karvakiisust jääb väheks
Samas ruumis olemine on sootuks teistmoodi ju, ma vedelen hetkel elutoa diivanil, läpakas süles, pooleldi aluspesus ja surfan ühes FB grupis lugedes vanu postitusi, vahest kiikan siia kah.... Ilmselt järgmised 2 päeva ei satu üldse netti ja see polegi oluline ehk siis mispärast ma peaksin ikkagi iga hinna eest mingiks kapi-ekstraverdiks kvalifitseeruma, kas see on mingi kohustuslik ülestunnistus või...?Külaline kirjutas: ↑31 Okt 2025 21:32 Nii et te olete siin kõik pigem ekstravertsusele kalduvad. Teile meeldib jutustada, eriti endast, olla tähelepanu keskmes. Energilised vaidlejad. Ruum ei oma tähtsust, sest mis vahet kas oled kellegagi ühes ruumis, netis või räägid telefoniga - see kõik on ju suhtlemine. Introverdina istuksite kodus tõesti omaette, aga te olete ju foorumis igapäevaselt eks.
-
Külaline
Introvertne ei kirjutaks kunagi midagi sellist. Introvertsed inimesed suhtlevad ainult siis kui peab, aga mitte niisama. Sest neid lihtsalt ei huvita see suhtlemine, neile on see väsitav. See et sa oma meelest 2 päeva netis ei ole, siis sa ei ole ometi üksi toas. Üldse ei kipu inimesed selliste väärtuste pakkumises olema faktitäpsed.Nõiamoor kirjutas: ↑31 Okt 2025 21:48Samas ruumis olemine on sootuks teistmoodi ju, ma vedelen hetkel elutoa diivanil, läpakas süles, pooleldi aluspesus ja surfan ühes FB grupis lugedes vanu postitusi, vahest kiikan siia kah.... Ilmselt järgmised 2 päeva ei satu üldse netti ja see polegi oluline ehk siis mispärast ma peaksin ikkagi iga hinna eest mingiks kapi-ekstraverdiks kvalifitseeruma, kas see on mingi kohustuslik ülestunnistus või...?Külaline kirjutas: ↑31 Okt 2025 21:32 Nii et te olete siin kõik pigem ekstravertsusele kalduvad. Teile meeldib jutustada, eriti endast, olla tähelepanu keskmes. Energilised vaidlejad. Ruum ei oma tähtsust, sest mis vahet kas oled kellegagi ühes ruumis, netis või räägid telefoniga - see kõik on ju suhtlemine. Introverdina istuksite kodus tõesti omaette, aga te olete ju foorumis igapäevaselt eks.
-
Külaline
Arvutiga foorumis kirjutamine pole absoluutselt samasugune suhtlemine kui seltskonnas. Stiimuliteks on ainult kirjatähed ja nende tähendus. Seltskonnas on tuhat korda rohkem stiimuleid, inimesed räägivad korraga, liiguvad, pead haarama kõiki taustahelisid, tähelepanu hüppab ühelt stiimulilt teisele. Kirjutamine on just introvertidele sobiv tegevus, lihtsalt tekst.Guest kirjutas: ↑31 Okt 2025 21:32 Nii et te olete siin kõik pigem ekstravertsusele kalduvad. Teile meeldib jutustada, eriti endast, olla tähelepanu keskmes. Energilised vaidlejad. Ruum ei oma tähtsust, sest mis vahet kas oled kellegagi ühes ruumis, netis või räägid telefoniga - see kõik on ju suhtlemine. Introverdina istuksite kodus tõesti omaette, aga te olete ju foorumis igapäevaselt eks.
Mõisteid ekstravert ja introvert ei ole minu teada kunagi defineeritud läbi tänapäevase netisuhtluse - kui eksin, siis loeksin huviga, kuidas täpsemalt introvertsust defineerida läbi tänapäevaste suhtluskanalite ja kas ka foorumi lugemine on aktiivne suhtlus ? Eks ma võin ju siis ekstravert kah olla, kui keegi sedasi vajalikuks peab - see ei muuda karvavõrki minu eelistusi seltskonna ega suhtluse osas, lihtsalt püüdsin neid aspekte kirjeldada läbi enesele tuntud mõistete.
-
Külaline
Kuule, googelda uuesti, mida introvertsus tähendab. Sul on mingi oma kiiksuga versioon selle tähendusest ja avaldumisviisidest. Ja see versioon ei vasta üldse tõele.Guest kirjutas: ↑31 Okt 2025 21:56Introvertne ei kirjutaks kunagi midagi sellist. Introvertsed inimesed suhtlevad ainult siis kui peab, aga mitte niisama. Sest neid lihtsalt ei huvita see suhtlemine, neile on see väsitav. See et sa oma meelest 2 päeva netis ei ole, siis sa ei ole ometi üksi toas. Üldse ei kipu inimesed selliste väärtuste pakkumises olema faktitäpsed.Nõiamoor kirjutas: ↑31 Okt 2025 21:48Samas ruumis olemine on sootuks teistmoodi ju, ma vedelen hetkel elutoa diivanil, läpakas süles, pooleldi aluspesus ja surfan ühes FB grupis lugedes vanu postitusi, vahest kiikan siia kah.... Ilmselt järgmised 2 päeva ei satu üldse netti ja see polegi oluline ehk siis mispärast ma peaksin ikkagi iga hinna eest mingiks kapi-ekstraverdiks kvalifitseeruma, kas see on mingi kohustuslik ülestunnistus või...?Külaline kirjutas: ↑31 Okt 2025 21:32 Nii et te olete siin kõik pigem ekstravertsusele kalduvad. Teile meeldib jutustada, eriti endast, olla tähelepanu keskmes. Energilised vaidlejad. Ruum ei oma tähtsust, sest mis vahet kas oled kellegagi ühes ruumis, netis või räägid telefoniga - see kõik on ju suhtlemine. Introverdina istuksite kodus tõesti omaette, aga te olete ju foorumis igapäevaselt eks.
-
Külaline
Sest siis ei olnud olemas ei netti, telefoni ega muid suhtluskanaleid peale kirjatuvi, ehk telegraaf oli olemas.Nõiamoor kirjutas: ↑31 Okt 2025 22:05 Mõisteid ekstravert ja introvert ei ole minu teada kunagi defineeritud läbi tänapäevase netisuhtluse - kui eksin, siis loeksin huviga, kuidas täpsemalt introvertsust defineerida läbi tänapäevaste suhtluskanalite ja kas ka foorumi lugemine on aktiivne suhtlus ? Eks ma võin ju siis ekstravert kah olla, kui keegi sedasi vajalikuks peab - see ei muuda karvavõrki minu eelistusi seltskonna ega suhtluse osas, lihtsalt püüdsin neid aspekte kirjeldada läbi enesele tuntud mõistete.
Aga hakkame siis õppima, koos.
Ekstravertse inimese iseloomujooned on jutukus ja energiline käitumine, introvertne inimene on pigem reserveeritud ja eelistab üksi olla. [2] Enamik isikumudelitega tegelevaid teooriad kasutab neid mõisteid erinevates vormides. Näiteks Suure viisiku mudel, MMPI, Karl Leonhardi tüpoloogia, Jungi analüütiline psühholoogia, Hans Eysencki kolme teguri mudel, Raymond Cattelli 16 isiksuse tegurid.
Suure viisiku mudeli järgi on ekstraverdile olulisem tegevuste suurem hulk kui nende sügavus, nad saavad energiat pigem välistest tegevustest ja olukordadest. Ekstraverdid on rohkem seotud välise maailmaga, neile meeldib inimestega suhelda ja nad saavad sellest energiat. Nad on entusiastlikud, tegevusele orienteeritud isikud. Nad paistavad seltskonnas silma, armastavad rääkida.
Introvertidel on väiksem sotsiaalne aktiivsus ja energiatase kui ekstravertidel. Nad paistavad välja vaiksemad, kaalutlevamad ja vähem suhtlemisele orienteeritud. Nende väiksem sotsiaalne aktiivsus ei tähenda alati häbelikkust või depressiooni, pigem on nad suhtlemisest vähem sõltuvad kui ekstraverdid. Nad vajavad rohkem üksiolemist kui ekstraverdid. See ei tähenda, et nad oleksid ebasõbralikud või antisotsiaalsed, nad on pigem suhtlemises reserveeritud.
Ma olen peo hing
Mulle meeldib olla tähelepanu keskpunktis
ma tunnen end seltskonnas mugavalt
Ma alustan vestlust
Ma vestlen peol paljude erinevate inimestega
Ma ei räägi palju (introvert) - ka internetis
Ma mõtlen enne kui ütlen või tegutsen (introvert) - ka internetis
Mulle ei meeldi endale tähelepanu tõmmata (introvert) - ka internetis
Ma olen võõraste seltskonnas vaikne (introvert) - ka internetis
Ma ei soovi suures seltskonnas rääkida (introvert) - ka internetis
Ekstravertsus on Jungi järgi seotud laienemisega ja introvertsus stabiliseerimisega. Kui inimesel on tugev ekstravertne funktsioon, siis ta püüab teha rohkem ja rohkem, tegemist on laienemisega. Ta mõtleb: "Mida ma unustasin teha?" Kui inimene on introvert siis ta püüdleb ta stabiilsuse poole. Introvert pigem püüab teha nii, et kõik oleks selge ja korras, et mitte teha midagi üleliigset, et mitte ära rikkuda juba väljakujunenud harmooniat, suhteid, korda, loogikat jne.
Sensoorne ekstravert soovib saada materiaalseid stiimuleid. Asju, mis näitaks staatust, prestiiži. Sensoorne ekstravert katsetab end ekstreemsetel spordialadel, sõjaväeteenistuses või leiab end kõrgel juhtival töökohal, seal kus on suurem raha.
Sensoorne introvert loob hubasuse oma kodus. Ka töökohal on näha, kui seal töötab sensoorne introvert, siis on ka tagatud mugavus. Sensoorne introvert ei taotle raha, pigem peab sissetulek olema stabiilne. Siiski, vaatamata oma rahulikkusele, sensoorne introvert oskab võidelda, kui tema huvid ja territoorium on ohus. Enamasti sensoorne introvert on rahulik, heatahtlik ning mitte eriti algatusvõimeline.
Igapäevaelu seisukohalt on introverdid väliselt rahulikumad. Närvilisuse tõusuga aga süvenevad neil negatiivsed meeleolud ja nad koguvad pingeid endasse. Ekstravertide meeleolu on kõikuvam. Nii võivad nad olla mõnda aega väga positiivselt meelestatud inimesed, mõne aja pärast aga täiesti ükskõiksed.
Suuremate pingete korral hakkavad ekstraverdid end välja elama. Näiteks lastest ekstravertide puhul ilmnevad käitumisprobleemid – hakatakse õpetajatele vastu, kiputakse kaaslastega kaklema jne. Introvertidel võivad tugevate pingete korral pinged kuhjuda ja ladestuda, seetõttu esineb neil ka sagedamini alaväärsuskompleksi ja depressiooni.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist