Keeleoskus
-
Külaline
Eesti keel on emakeel. Vene keele testi pole teinud, kuid kuna elu jooksul on igapäevaselt vaja läinud ja praegu kutsutakse mind appi, kui kolleegidel vene keele oskusest puudu jääb, järelikult oskan korralikul tasemel. Soome keel on põhjapoole eesti telkkarinsuomi, lugedes saan paremini aru kui kuulates, loen uudiseid jms, räägin vähe, kuna praktika puudub. Saksa keele lihtsama keelega toimetan, kui vaja, kirjakeelest on lihtsam aru saada, kui kõneldavast. Inglise keel on B1 tasemel.
-
Külaline
eesti keel on peamine, aga vene keelt valdan vabalt. inglise keelest natuke saan aru, aga põhimõtteliselt ei räägi ja ei taha näidata et mõistan, ei salli seda võõrkeele pealetungi ja teise võõrkeele (vene keele) mahasurumist.
-
Külaline
Viipekeeleoskajana vastan nii: igal maal on oma viipekeel, nt eesti viipekeel, vene viipekeel, soome viipekeel jne. Kuna aga viipekeel on oma olemuselt ikooniline (st tähistatav ja tähistaja on omavahel enamasti seotud), siis on eri maade kasutajatel viipekeeli kergem mõista, samuti on inimestel, kes valdavad viipekeelt, väga hea kehakeele ja näoilmete lugemise oskus.Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 09:30Kuna ma ei tea kedagi, kes viipekeelt valdaks siis kasutan kohe võimalust rumalaid küsimusi esitada. Kas eesti viipekeele oskaja saab aru ka muude maade viipekeelest? Ehk, kui erinevad need viipekeeled tegelikut on? Reisides näiteks.Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 08:49 Mis keeli siis ise oskan? Eesti, soome, inglise, viipekeel. Neid valdan suhteliselt vabalt. Natuke pursin ka prantsuse keelt.
Suulises eesti keeles on nt sõna KOER. See on lihtsalt häälikukombinatsioon ja selleks, et teada, et see just koera tähendab, on vaja osata eesti keelt, ilma keelt oskamata ei ole mitte mingi valemiga võimalik selle sõna tähendust ära mõistatada.
Aga eesti viipekeeles on koera märk käega reiele patsutamine, imiteerides koera juurdekutsumist. Mõne teise maa viipekeeles võib koera viibe olla näiteks koera haukumise imiteerimine või kepi äratoomise näitamine või mõni muu just koertele iseloomuliku joone kätega näitamine. Tänu sellele on põhimõtteliselt võimalik ka võõramaistel inimestel laias laastus taibata, mis teemal jutt käib. Mitte detailselt, küll aga üldjoontes.
Mäletan näiteks, kuidas jalutasime lastega tee ääres ja kurvi eel märkasime tee peal mahalangenud suurt oksa. Kui olime kurvi teise ossa jõudnud, lähenes meile auto. Ma lehvitasin käega, näitasin näpuga enda selja taha, tegin ähvardavaid näoilmeid ja lõpuks vehkisin juba mõlema käega. Iga viipekeeleoskaja oleks suutnud siit välja lugeda, et tegemist on hoiatusega - ükskõik, kas ta on eestlane või venelane või hiinlane. Kuid too inimene, kes roolis oli, vahtis vaid huvitatud näoga minu näpu otsa, naeratas mulle, ja sõitis peatumata edasi. Hetke pärast käis pauk.
Sedalaadi mitmete kogemuste valguses arvan ma, et väike viipekeeleoskus tuleb elus alati ainult kasuks. Isegi kui konkreetsed viiped ehk ununevad, jääb ikka alati alles viipekeeletundides omandatud oskus lugeda kehakeelt ja ka ise ennast kehaga väljendada ja see on väga kasulik oskus.
-
Külaline
Aga sa saad aru, et väga-väga suure hulga inimeste jaoks on inglise keel just selleks esimeseks ja vabalt vallatavaks võõrkeeleks? Sinu esimene võõrkeel e. vene keel vajub ise ära - seda suruti peale, mitte ei suruta maha.Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 12:25 eesti keel on peamine, aga vene keelt valdan vabalt. inglise keelest natuke saan aru, aga põhimõtteliselt ei räägi ja ei taha näidata et mõistan, ei salli seda võõrkeele pealetungi ja teise võõrkeele (vene keele) mahasurumist.
-
Külaline
appi, oled mingi putinist või? Okupantide keel tulebki lõpuks ometi maha suruda, inglise keel on rahvusvahelise suhtlemise keel ja mitte mingi sunduslik programm.Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 12:25 eesti keel on peamine, aga vene keelt valdan vabalt. inglise keelest natuke saan aru, aga põhimõtteliselt ei räägi ja ei taha näidata et mõistan, ei salli seda võõrkeele pealetungi ja teise võõrkeele (vene keele) mahasurumist.
-
Simon says:
- Kontakt:
Autojuhile oleks pidanud kaks käevart risti panema, see on rahvusvaheline ja üldmõistetav stoppmärk.Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 12:52Viipekeeleoskajana vastan nii: igal maal on oma viipekeel, nt eesti viipekeel, vene viipekeel, soome viipekeel jne. Kuna aga viipekeel on oma olemuselt ikooniline (st tähistatav ja tähistaja on omavahel enamasti seotud), siis on eri maade kasutajatel viipekeeli kergem mõista, samuti on inimestel, kes valdavad viipekeelt, väga hea kehakeele ja näoilmete lugemise oskus.Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 09:30Kuna ma ei tea kedagi, kes viipekeelt valdaks siis kasutan kohe võimalust rumalaid küsimusi esitada. Kas eesti viipekeele oskaja saab aru ka muude maade viipekeelest? Ehk, kui erinevad need viipekeeled tegelikut on? Reisides näiteks.Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 08:49 Mis keeli siis ise oskan? Eesti, soome, inglise, viipekeel. Neid valdan suhteliselt vabalt. Natuke pursin ka prantsuse keelt.
Suulises eesti keeles on nt sõna KOER. See on lihtsalt häälikukombinatsioon ja selleks, et teada, et see just koera tähendab, on vaja osata eesti keelt, ilma keelt oskamata ei ole mitte mingi valemiga võimalik selle sõna tähendust ära mõistatada.
Aga eesti viipekeeles on koera märk käega reiele patsutamine, imiteerides koera juurdekutsumist. Mõne teise maa viipekeeles võib koera viibe olla näiteks koera haukumise imiteerimine või kepi äratoomise näitamine või mõni muu just koertele iseloomuliku joone kätega näitamine. Tänu sellele on põhimõtteliselt võimalik ka võõramaistel inimestel laias laastus taibata, mis teemal jutt käib. Mitte detailselt, küll aga üldjoontes.
Mäletan näiteks, kuidas jalutasime lastega tee ääres ja kurvi eel märkasime tee peal mahalangenud suurt oksa. Kui olime kurvi teise ossa jõudnud, lähenes meile auto. Ma lehvitasin käega, näitasin näpuga enda selja taha, tegin ähvardavaid näoilmeid ja lõpuks vehkisin juba mõlema käega. Iga viipekeeleoskaja oleks suutnud siit välja lugeda, et tegemist on hoiatusega - ükskõik, kas ta on eestlane või venelane või hiinlane. Kuid too inimene, kes roolis oli, vahtis vaid huvitatud näoga minu näpu otsa, naeratas mulle, ja sõitis peatumata edasi. Hetke pärast käis pauk.
Sedalaadi mitmete kogemuste valguses arvan ma, et väike viipekeeleoskus tuleb elus alati ainult kasuks. Isegi kui konkreetsed viiped ehk ununevad, jääb ikka alati alles viipekeeletundides omandatud oskus lugeda kehakeelt ja ka ise ennast kehaga väljendada ja see on väga kasulik oskus.
-
Simon says:
- Kontakt:
Arvata võib et poluvernik.Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 13:21appi, oled mingi putinist või? Okupantide keel tulebki lõpuks ometi maha suruda, inglise keel on rahvusvahelise suhtlemise keel ja mitte mingi sunduslik programm.Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 12:25 eesti keel on peamine, aga vene keelt valdan vabalt. inglise keelest natuke saan aru, aga põhimõtteliselt ei räägi ja ei taha näidata et mõistan, ei salli seda võõrkeele pealetungi ja teise võõrkeele (vene keele) mahasurumist.
-
Külaline
Autojuhile oleks pidanud kaks käevart risti panema, see on rahvusvaheline ja üldmõistetav stoppmärk.
On või? Kui ma roolin, kuidas ma neid käsi ristan?
-
Külaline
Võtad rooli põlvede vahele selleks hetkeksKülaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 13:30 Autojuhile oleks pidanud kaks käevart risti panema, see on rahvusvaheline ja üldmõistetav stoppmärk.
-
Külaline
Huvitav, autokoolis ei räägitud sellest küll sõnagi.Simon says: kirjutas: ↑22 Aug 2024 13:21Autojuhile oleks pidanud kaks käevart risti panema, see on rahvusvaheline ja üldmõistetav stoppmärk.Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 12:52Viipekeeleoskajana vastan nii: igal maal on oma viipekeel, nt eesti viipekeel, vene viipekeel, soome viipekeel jne. Kuna aga viipekeel on oma olemuselt ikooniline (st tähistatav ja tähistaja on omavahel enamasti seotud), siis on eri maade kasutajatel viipekeeli kergem mõista, samuti on inimestel, kes valdavad viipekeelt, väga hea kehakeele ja näoilmete lugemise oskus.Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 09:30
Kuna ma ei tea kedagi, kes viipekeelt valdaks siis kasutan kohe võimalust rumalaid küsimusi esitada. Kas eesti viipekeele oskaja saab aru ka muude maade viipekeelest? Ehk, kui erinevad need viipekeeled tegelikut on? Reisides näiteks.
-
Külaline
Minu arust vehkiv kodanik oli sel hetkel lastega teeservas jalutamas, mitte ei istunud autoroolis....Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 13:30 Autojuhile oleks pidanud kaks käevart risti panema, see on rahvusvaheline ja üldmõistetav stoppmärk.
-
Külaline
Sel hetkel, kui ma seal teeservas seisin, puudus mul autojuhiluba ja ma polnud eales autokoolis käinud ega teadnud mingitest autojuhtide rahvusvahelistest "üldmõistetavatest" stoppmärkidest midagi. Kusjuures, viipekeeleoskajana ma tegelikult tulin ka selle peale, et käed ristata, ja ma tegingi seda. Ent roolisolija jaoks läks seegi märk täielikult mööda, mistõttu ma üritasin uuesti näpuga seljataha näidata - st kasutasin kiiresti erinevaid mooduseid ja märke. Aga neist polnud kasu, kui teine inimene märkidest mitte midagi ei tea.Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 13:53Minu arust vehkiv kodanik oli sel hetkel lastega teeservas jalutamas, mitte ei istunud autoroolis....Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 13:30 Autojuhile oleks pidanud kaks käevart risti panema, see on rahvusvaheline ja üldmõistetav stoppmärk.
-
Simon says:
- Kontakt:
Eemalt sa ei näe inimese näoilmeid või näpuga osutamisi. Aga ristis käed on hästi näha ka pimedas ja kaugelt. Pole ju raske?Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 14:01Sel hetkel, kui ma seal teeservas seisin, puudus mul autojuhiluba ja ma polnud eales autokoolis käinud ega teadnud mingitest autojuhtide rahvusvahelistest "üldmõistetavatest" stoppmärkidest midagi. Kusjuures, viipekeeleoskajana ma tegelikult tulin ka selle peale, et käed ristata, ja ma tegingi seda. Ent roolisolija jaoks läks seegi märk täielikult mööda, mistõttu ma üritasin uuesti näpuga seljataha näidata - st kasutasin kiiresti erinevaid mooduseid ja märke. Aga neist polnud kasu, kui teine inimene märkidest mitte midagi ei tea.Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 13:53Minu arust vehkiv kodanik oli sel hetkel lastega teeservas jalutamas, mitte ei istunud autoroolis....Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 13:30 Autojuhile oleks pidanud kaks käevart risti panema, see on rahvusvaheline ja üldmõistetav stoppmärk.
-
Simon says:
- Kontakt:
Auto roolis olles on ainult üks käemärk kasutusel. See käib nii et käsi surutakse rusikasse ja ainult vasakult kolmas sõrm jäetakse sirgeks.Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 13:30 Autojuhile oleks pidanud kaks käevart risti panema, see on rahvusvaheline ja üldmõistetav stoppmärk.
-
Külaline
Tead, ära jälle hakka. Ma päris nii totu ka pole, et ei oskaks hinnata, kui kaugel see "eemal" on. Suudan siiski enam-vähem õigesti hinnata kaugusi ja seda, millise vahemaa pealt autojuht tee ääres enda suunas kedagi ägedalt kätega vehkimas märkab. Kusjuures, ma kordan sulle uuesti üle: jaa, ma panin käsi ka risti. Aga autojuht ei tundnud seda märki. Milles ma siis nüüd sinu arust nii hirmsasti süüdi olen?Simon says: kirjutas: ↑22 Aug 2024 15:09Eemalt sa ei näe inimese näoilmeid või näpuga osutamisi. Aga ristis käed on hästi näha ka pimedas ja kaugelt. Pole ju raske?Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 14:01Sel hetkel, kui ma seal teeservas seisin, puudus mul autojuhiluba ja ma polnud eales autokoolis käinud ega teadnud mingitest autojuhtide rahvusvahelistest "üldmõistetavatest" stoppmärkidest midagi. Kusjuures, viipekeeleoskajana ma tegelikult tulin ka selle peale, et käed ristata, ja ma tegingi seda. Ent roolisolija jaoks läks seegi märk täielikult mööda, mistõttu ma üritasin uuesti näpuga seljataha näidata - st kasutasin kiiresti erinevaid mooduseid ja märke. Aga neist polnud kasu, kui teine inimene märkidest mitte midagi ei tea.Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 13:53
Minu arust vehkiv kodanik oli sel hetkel lastega teeservas jalutamas, mitte ei istunud autoroolis....
-
Simon says:
- Kontakt:
Kes on sind süüdistanud?Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 15:31Tead, ära jälle hakka. Ma päris nii totu ka pole, et ei oskaks hinnata, kui kaugel see "eemal" on. Suudan siiski enam-vähem õigesti hinnata kaugusi ja seda, millise vahemaa pealt autojuht tee ääres enda suunas kedagi ägedalt kätega vehkimas märkab. Kusjuures, ma kordan sulle uuesti üle: jaa, ma panin käsi ka risti. Aga autojuht ei tundnud seda märki. Milles ma siis nüüd sinu arust nii hirmsasti süüdi olen?Simon says: kirjutas: ↑22 Aug 2024 15:09Eemalt sa ei näe inimese näoilmeid või näpuga osutamisi. Aga ristis käed on hästi näha ka pimedas ja kaugelt. Pole ju raske?Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 14:01
Sel hetkel, kui ma seal teeservas seisin, puudus mul autojuhiluba ja ma polnud eales autokoolis käinud ega teadnud mingitest autojuhtide rahvusvahelistest "üldmõistetavatest" stoppmärkidest midagi. Kusjuures, viipekeeleoskajana ma tegelikult tulin ka selle peale, et käed ristata, ja ma tegingi seda. Ent roolisolija jaoks läks seegi märk täielikult mööda, mistõttu ma üritasin uuesti näpuga seljataha näidata - st kasutasin kiiresti erinevaid mooduseid ja märke. Aga neist polnud kasu, kui teine inimene märkidest mitte midagi ei tea.
Lihtsalt jäta edaspidiseks meelde. Ma arvasin et kõik teavad seda.
-
Külaline
Ma olen roolis juba üle 20a ja sellisest ristatud käte märgist kuulen esimest korda. Kuidas see märk täpselt on? Käelabad õlgadel või käed risti sirgelt all.
-
Simon says:
- Kontakt:
See pole mingi kuradi spetsiifiline autojuhtide märk, koomik;))))Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 19:18 Ma olen roolis juba üle 20a ja sellisest ristatud käte märgist kuulen esimest korda. Kuidas see märk täpselt on? Käelabad õlgadel või käed risti sirgelt all.
Oletame näiteks, et mingi seltskond mängib ilgelt kõvasti muusikat ja sa tahad et nad selle kuradi jama ära lõpetaks, aga muusika tõttu sinu häält pole kuulda ja päris lähedale sa sinna muusika allikale ei pääse, rahvast on palju ees näiteks. Siis sa näitad eemalt selle muusika tegijale ühte zhesti kätega, mis tähendab"pane see kuradi lärm kinni". Mismoodi sa näitad?
-
Külaline
Simon says: kirjutas: ↑22 Aug 2024 19:34 See pole mingi kuradi spetsiifiline autojuhtide märk, koomik;))))
Oletame näiteks, et mingi seltskond mängib ilgelt kõvasti muusikat ja sa tahad et nad selle kuradi jama ära lõpetaks, aga muusika tõttu sinu häält pole kuulda ja päris lähedale sa sinna muusika allikale ei pääse, rahvast on palju ees näiteks. Siis sa näitad eemalt selle muusika tegijale ühte zhesti kätega, mis tähendab"pane see kuradi lärm kinni". Mismoodi sa näitad?

-
Külaline
Käsi tõstetakse enda ette, labakäsi üles. See on stopp.Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 15:31Tead, ära jälle hakka. Ma päris nii totu ka pole, et ei oskaks hinnata, kui kaugel see "eemal" on. Suudan siiski enam-vähem õigesti hinnata kaugusi ja seda, millise vahemaa pealt autojuht tee ääres enda suunas kedagi ägedalt kätega vehkimas märkab. Kusjuures, ma kordan sulle uuesti üle: jaa, ma panin käsi ka risti. Aga autojuht ei tundnud seda märki. Milles ma siis nüüd sinu arust nii hirmsasti süüdi olen?Simon says: kirjutas: ↑22 Aug 2024 15:09Eemalt sa ei näe inimese näoilmeid või näpuga osutamisi. Aga ristis käed on hästi näha ka pimedas ja kaugelt. Pole ju raske?Külaline kirjutas: ↑22 Aug 2024 14:01
Sel hetkel, kui ma seal teeservas seisin, puudus mul autojuhiluba ja ma polnud eales autokoolis käinud ega teadnud mingitest autojuhtide rahvusvahelistest "üldmõistetavatest" stoppmärkidest midagi. Kusjuures, viipekeeleoskajana ma tegelikult tulin ka selle peale, et käed ristata, ja ma tegingi seda. Ent roolisolija jaoks läks seegi märk täielikult mööda, mistõttu ma üritasin uuesti näpuga seljataha näidata - st kasutasin kiiresti erinevaid mooduseid ja märke. Aga neist polnud kasu, kui teine inimene märkidest mitte midagi ei tea.
Oksa oleks võinud teelt ära lohistada