Raasiku vallavanem alaealiste jõhkrast veretööst: see on kõigi jaoks suur šokk

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Kui kohaliku elaniku jutt õige on, siis oli tapmine nende noorte poolt ettekavatsetud.
Nii tahaks teada selliste noorte perekondlikku tausta. Ei pea nimedega olema, lihtsalt isa-ema ametid, kodused suhted jne. Tahaks teada, kas sellistel noormõrtsukatel on mingi kindel ühine näitaja.

Õpetaja tapnud poisi isa arust ei olnud nende peres üldse probleem, vaid õpetaja oli olnud probleemne.
Panen lõigu Eesti Ekspressis olnud artiklist https://ekspress.delfi.ee/artikkel/8697 ... igade-jada

Isiksuse kujunemist mõjutavad paljuski peresisesed suhted ja kodune kasvatus. Mängufilmist „Nukitsamees“ teavad kõik eestlased, et „head lapsed, need kasvavad vitsata“.
Viljandi koolitulistaja Vahur Ruudu peres kehtis teistsugune arusaam.
Viimane kohtuotsus ütleb, et vanemad ootasid, et poeg õpiks ainult viitele.
Kui hinded olid kehvad, kodutöö tegemata või ei kuulanud poiss sõna, sai ta karistuseks kaks-kolm laksu. Mitte moepärast ata-ata tagumikule, vaid rihmaga. Viru Maakohtu kohtunik Anu Ammer järeldas, et „peres oli kujunenud uskumus, et konfliktide lahendamise üks võimalikest viisidest on füüsiline vägivald kaasinimeste vastu“.

Vahur tunnistas, et kartis oma isa. Kevadel 2014 tšättis noormees Facebookis: „Ma põgenen kodust Tartusse, sest mu isa ütleb kogu aeg, et olen ainult häbiks talle.“
Eriti karm oli isa siis, kui poiss sai halbu hindeid või kui tal oli millegi osas oma arvamus.
Kohus märgib, et ema ei kaitsnud poega piisavalt.

Ometi peaks kodu olema koht, kust laps saab mõistmist, soojust, hellust ja turvatunnet.
Aga keegi ei teadnud, et asjad pole korras. Väliselt paistis kõik okei. Vahur Ruudu isa (samuti Vahur Ruut) tunti kaitseliitlase ja Paalalinna kooli (ehk poja kooli) hoolekogu liikmena. Ta oli olnud Paistu vallavolikogu aseesimees. Ta käis kirikus ja võttis mõnikord ka Vahuri kaasa. (Ema oli Maalehe väitel kodune. Lisaks elas nendega koos Viljandi lähedal talus Vahuri vend.)

Kevadel 2015 ütles isa Päevalehele, et „probleem ei olnud meie perekonnas“. Ta lisas, et pere ei mõista, miks kuritöö toimus: „Meie pere elu paisati jäädavalt segamini.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Okt 2025 11:24 Kui kohaliku elaniku jutt õige on, siis oli tapmine nende noorte poolt ettekavatsetud.
Nii tahaks teada selliste noorte perekondlikku tausta. Ei pea nimedega olema, lihtsalt isa-ema ametid, kodused suhted jne. Tahaks teada, kas sellistel noormõrtsukatel on mingi kindel ühine näitaja.

Õpetaja tapnud poisi isa arust ei olnud nende peres üldse probleem, vaid õpetaja oli olnud probleemne.
Panen lõigu Eesti Ekspressis olnud artiklist https://ekspress.delfi.ee/artikkel/8697 ... igade-jada

Isiksuse kujunemist mõjutavad paljuski peresisesed suhted ja kodune kasvatus. Mängufilmist „Nukitsamees“ teavad kõik eestlased, et „head lapsed, need kasvavad vitsata“.
Viljandi koolitulistaja Vahur Ruudu peres kehtis teistsugune arusaam.
Viimane kohtuotsus ütleb, et vanemad ootasid, et poeg õpiks ainult viitele.
Kui hinded olid kehvad, kodutöö tegemata või ei kuulanud poiss sõna, sai ta karistuseks kaks-kolm laksu. Mitte moepärast ata-ata tagumikule, vaid rihmaga. Viru Maakohtu kohtunik Anu Ammer järeldas, et „peres oli kujunenud uskumus, et konfliktide lahendamise üks võimalikest viisidest on füüsiline vägivald kaasinimeste vastu“.

Vahur tunnistas, et kartis oma isa. Kevadel 2014 tšättis noormees Facebookis: „Ma põgenen kodust Tartusse, sest mu isa ütleb kogu aeg, et olen ainult häbiks talle.“
Eriti karm oli isa siis, kui poiss sai halbu hindeid või kui tal oli millegi osas oma arvamus.
Kohus märgib, et ema ei kaitsnud poega piisavalt.

Ometi peaks kodu olema koht, kust laps saab mõistmist, soojust, hellust ja turvatunnet.
Aga keegi ei teadnud, et asjad pole korras. Väliselt paistis kõik okei. Vahur Ruudu isa (samuti Vahur Ruut) tunti kaitseliitlase ja Paalalinna kooli (ehk poja kooli) hoolekogu liikmena. Ta oli olnud Paistu vallavolikogu aseesimees. Ta käis kirikus ja võttis mõnikord ka Vahuri kaasa. (Ema oli Maalehe väitel kodune. Lisaks elas nendega koos Viljandi lähedal talus Vahuri vend.)

Kevadel 2015 ütles isa Päevalehele, et „probleem ei olnud meie perekonnas“. Ta lisas, et pere ei mõista, miks kuritöö toimus: „Meie pere elu paisati jäädavalt segamini.
Jah, tundubki olevat mingi selline seaduspära, et koolitulistajate figureerivad eelkõige ärapiinatud nohikud - vaiksemat tüüpi lapsed, kes on pidanud taluma palju hirmu. Näiteks teiste laste põlgust ja kiusamist. Või siis vanematekodu, kus saab karmid karistused iga väikse asja eest. Mõnel juhul ka mõlemad koos - kodus halastamatu vanema pressi ja koolis teiste laste kiusu all.

Kaitsetute inimeste lõbu pärat tapjad on veidi teine teema. Need on enamasti lapsed, kellel kodune järelvalve sisuliselt puudub, kas pole vanemad selleks võimelised (ise sotsiaalsete probleemidega) või mõnel muul põhjusel. Laste elu kulgeb ringihulkuvas ja mõnuained tarbivas kambas. Kuna mõistlikku ajaviidet sellised kambad ei leia, siis... Niiöelda kergemal juhul piirdutakse avaliku ruumi lõhkumise ja huligaanitsemisega. Aga mõnel kambal tulevad ka raskemate kuritegude "ideed".
Külaline

Guest kirjutas: 24 Okt 2025 23:35
Külaline kirjutas: 24 Okt 2025 21:48
Guest kirjutas: 24 Okt 2025 19:28 See, et lastekambad suvalisi inimesi tapavad, on küll uus nähtus.
Ega varasemal ajal meil narko ka niimoodi ei lokanud noorte hulgas, nagu praegu. Narko ja alko segamini, mõistust suurt pähe alles ei jäägi. Lisa sinna sotsiaalmeedia, nad ju filmivad oma tegusid uhkustamiseks, ja ongi tulemus käes.
Täiesti kohutav. Lugesin ka, et ka sellest tapmisest on videomaterjal olemas. Keegi politseinikest ütles, et midagi nii julma pole nende grupp kunagi enne näinud.
Ja need olid lapsed!
Külarahvas räägib, et POODI ÜLES ja filmiti pealt. See on sadism, soov piinata ja piinlemist pealt vaadata ja nautida.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Okt 2025 17:32

Ega varasemal ajal meil narko ka niimoodi ei lokanud noorte hulgas, nagu praegu. Narko ja alko segamini, mõistust suurt pähe alles ei jäägi. Lisa sinna sotsiaalmeedia, nad ju filmivad oma tegusid uhkustamiseks, ja ongi tulemus käes.
Täiesti kohutav. Lugesin ka, et ka sellest tapmisest on videomaterjal olemas. Keegi politseinikest ütles, et midagi nii julma pole nende grupp kunagi enne näinud.
Ja need olid lapsed!
Külarahvas räägib, et POODI ÜLES ja filmiti pealt. See on sadism, soov piinata ja piinlemist pealt vaadata ja nautida.
Hiljemalt 10 a pärast on nad vabad ja parimas elujõus meestena. Ehk siis vabanevad vanuses, mil mehed kõige rohkem kuritegusid sooritavad (impulsiivsed peksmised-tapmised-vägistamised)
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Okt 2025 17:46Hiljemalt 10 a pärast on nad vabad ja parimas elujõus meestena. Ehk siis vabanevad vanuses, mil mehed kõige rohkem kuritegusid sooritavad (impulsiivsed peksmised-tapmised-vägistamised)
Kenad uued nimed nagu ärikaksikutel ja kolmekesi teel uutele kuritegudele.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Okt 2025 17:32

Ja need olid lapsed!
Sellised värdjad peaks terve elu kinni istuma ning lisaks, kuna tegu alaealistega, tuleks karistada ka vanemaid-
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Okt 2025 17:46
Guest kirjutas: 25 Okt 2025 17:32
Ja need olid lapsed!
Hiljemalt 10 a pärast on nad vabad ja parimas elujõus meestena. Ehk siis vabanevad vanuses, mil mehed kõige rohkem kuritegusid sooritavad (impulsiivsed peksmised-tapmised-vägistamised)
Nagu need Pärnu Tammiste piinajad ja tapjad 😔
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Okt 2025 17:46Hiljemalt 10 a pärast on nad vabad ja parimas elujõus meestena. Ehk siis vabanevad vanuses, mil mehed kõige rohkem kuritegusid sooritavad (impulsiivsed peksmised-tapmised-vägistamised)
Ja need kümme aastat on nende maailmavaadet, suhtlusringkonda jms kujundanud nn koorekiht - vanemad ja suuremate kogemustega kurjategijad...
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Okt 2025 18:35
Jah, nime võib ju ära muuta, aga teisalt, Eesti on väike ja keegi ikka teab. Loodetavasti need noored saavad pikima võimaliku karistuse.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Okt 2025 00:23
Külaline kirjutas: 25 Okt 2025 18:35
Jah, nime võib ju ära muuta, aga teisalt, Eesti on väike ja keegi ikka teab. Loodetavasti need noored saavad pikima võimaliku karistuse.
Tegelikult vastupidi...Mida kauem aega nad kinni on, seda rohkem nad kalestuvad. Kui nad on maksimaalse karistusaja, mis on 10 a, ära kandnud, siis on kõik. Riik ei saa enam midagi teha. Kui nad aga enne tähtaega vabanevad, siis saab riik rakendada mingitki kontrolli.

Kuritegu on kohutav, jõhke ja jäle, aga kuna nad on nii noored, siis peab paratamatult seadma eesmärgiks mitte maksimaalse karistuse, vaid rehabiliteerimise, et välistada uute kuritegude toimepanek peale vabanemist. Jõhker, aga nii on. Või siis loota, et ehk täisealisena vabanedes löövad kohe kellegi teise maha ja saab nad juba eluks ajaks kinni panna.

Tegelikult peaks karistusseadustikku muutma, et mõrva/tapmise puhul saaks 14aastase kui täiskasvanu üle kohut mõista.
Külaline

Roaldil oli saade vanglast. Mu ettekujutus vanglast põhines varem juttudel, kui õudne on vangla. Aga saadet nähes olin ma üllatunud. Ei teagi kas äkki olin pettunud. See tänane vangla paistis nagu kinnipidamisasutus. Piirangud küll, aga näis palju toredam kui mu ettekujutus jubedast vanglast.
Muigugi ma ei tea, kas see oli nüüd toredamaks tehtud. Või näidati vaid väikeseid sulisid ja kelme, kel kerge karistus.
Eesmärk olla ikka rohkem ümberkasvatus, mitte vangide piinlema ja kannatama panek. Ei tea nüüd kas uskuda, et vangla polegi enam koht kus oleks nii kohutav olla.
Külaline

Guest kirjutas: 26 Okt 2025 06:09 Roaldil oli saade vanglast. Mu ettekujutus vanglast põhines varem juttudel, kui õudne on vangla. Aga saadet nähes olin ma üllatunud. Ei teagi kas äkki olin pettunud. See tänane vangla paistis nagu kinnipidamisasutus. Piirangud küll, aga näis palju toredam kui mu ettekujutus jubedast vanglast.
Muigugi ma ei tea, kas see oli nüüd toredamaks tehtud. Või näidati vaid väikeseid sulisid ja kelme, kel kerge karistus.
Eesmärk olla ikka rohkem ümberkasvatus, mitte vangide piinlema ja kannatama panek. Ei tea nüüd kas uskuda, et vangla polegi enam koht kus oleks nii kohutav olla.
"See tänane vangla paistis nagu kinnipidamisasutus" - vangla ongi ju kinnipidamisasutus. Jah, tänapäeva vanglas mingeid muid kannatusi pole kui see põhiline - vabaduse puudumine. Ja seda naljalt üksi inimene ei taha. Eriti noor inimene. Võib ju küll fantaseerida, kuidas teen nimme mingi kuriteo, satun vanglasse ja saan tasuta sooja kambri ja toitlustuse - mõtle, kui mõnus. Ni fanataseerivad tavaliselt need, kelle mingit reaalset ohtu vangasse sattumiseks pole. Oleks reaalne võimalus vanglasse sattumiseks, mõeldaks kohe, et oi-oi, ma ei taha.
Külaline

Guest kirjutas: 26 Okt 2025 00:21
Ja need kümme aastat on nende maailmavaadet, suhtlusringkonda jms kujundanud nn koorekiht - vanemad ja suuremate kogemustega kurjategijad...
Vanasti nende vangilaagri-tüüpi vanglates olla nii olnud jah. Väidetavalt tänapäeval hoitakse rohkem eraldi ja püütakse vältida sellist kurjategijate "ülikoolide" teket.
Külaline

Guest kirjutas: 26 Okt 2025 06:09
Ideaaaljuhul ümberkasvatus, aga see kõigiga ei pruugi õnnestuda. Ka lihtsalt ühiskonnast isoleerimine, ei saaks toime panna uusi kuritegusid. Mõne puhul, kui hoida vanglas, kuni kõige noorem ja energilisem iga mööda saab, läheb nii et, kurjategija saab vanemaks, muutub laisemaks ja enam kõige hullemaid tegusid teha ei viitsi. Erandeid on (näit. Pae tänava pommimees, kes tegi kuritegusid vanana).
Külaline

Guest kirjutas: 26 Okt 2025 11:39
Guest kirjutas: 26 Okt 2025 06:09
Ideaaaljuhul ümberkasvatus, aga see kõigiga ei pruugi õnnestuda. Ka lihtsalt ühiskonnast isoleerimine, ei saaks toime panna uusi kuritegusid. Mõne puhul, kui hoida vanglas, kuni kõige noorem ja energilisem iga mööda saab, läheb nii et, kurjategija saab vanemaks, muutub laisemaks ja enam kõige hullemaid tegusid teha ei viitsi. Erandeid on (näit. Pae tänava pommimees, kes tegi kuritegusid vanana).
Vangla eesmärk on ühiskonnale ohtlike kurjategijate normaalsetest inimestest eemale hoidmine.
Külaline

Minu meelest on need noored ravimatu sadistliku loomusega ja üüratult kurjemad kui nt politseinikutapja Romeo Kalda (eluaegne vang), kes lihtsalt põgenedes politsei suunas suvalt sihtimata lasu tegi, et tast lahti saada. Romeo Kalda sai minu meelest liiga range karistuse võrreldes teiste paadunud tapjate, piinajate ja vägistajatega.
Külaline

Siis oli veel komme kurjategijaid karistada.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Okt 2025 15:52Vangla eesmärk on ühiskonnale ohtlike kurjategijate normaalsetest inimestest eemale hoidmine.
Selge. Ainult et nii noorte kurjategijate puhul saab seda teha maksimaalselt 10 aastat.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Okt 2025 19:28 See, et lastekambad suvalisi inimesi tapavad, on küll uus nähtus.
Kasvõi Raimond Kaugveri “Meie pole süüdi” on siiski millegi ainetel kirjutatud. Noored on alati kambas lollusi teinud.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Okt 2025 22:06Noored on alati kambas lollusi teinud.
Sa nimetad sellist süütu inimese piinavalt tapmist väikseks rumaluseks :oops:
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist