Introverdid

seks, suhted ja pereteemad
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 31 Okt 2025 22:14 Ma ei räägi palju (introvert) - ka internetis
Ma mõtlen enne kui ütlen või tegutsen (introvert) - ka internetis
Mulle ei meeldi endale tähelepanu tõmmata (introvert) - ka internetis
Ma olen võõraste seltskonnas vaikne (introvert) - ka internetis
Ma ei soovi suures seltskonnas rääkida (introvert) - ka internetis
Pane ometi allikas ka, kus midagi sellist kirjutati? Ise lisasid? Mina, sügav introvert, küll sellega ei nõustu.

Pigem on tõde siin artiklis - just internetisuhtlus sobib introvertidele hästi: https://ekspress.delfi.ee/artikkel/6403 ... te-roomuks
Külaline

Chat GPT vastus - ja minu arust täiesti mõistlik. Uurisin veel ka edasi, tõi ka vastavaid uuringute linke, ma ei näinud mõtet neid siia kopima hakata, igaüks uuris mingit detaili:

Üldiselt on nii:

Ekstravertid saavad energiat sotsiaalsest suhtlusest ja naudivad vahetut kontakti — näost näkku, hääl, žestid, emotsioonid jne.

Introvertid aga eelistavad sageli mõtlikumat, kontrollitumat ja vähem intensiivset suhtlust, mis ei koorma neid sotsiaalselt üle.

Internetisuhtlus (näiteks sõnumid, foorumid, Discord, Reddit, jne) asub kuskil vahepeal:

💬 Ekstravertide vaatenurk:

Ekstravertid kasutavad internetisuhtlust tihti täienduseks oma offline-suhtlusele.

Nad võivad nautida kiiret, aktiivset vestlust (nt grupivestlused, videokõned, sotsiaalmeedia).

Kui internetisuhtlus on väga aeglane või „üksildane“ (nt foorumis kirjutamine ilma otsese tagasisideta), võib see ekstravertidele tunduda liiga passiivne.

🧠 Introvertide vaatenurk:

Introvertidele sobib internetisuhtlus sageli rohkem, sest nad saavad väljendada end kirjalikult, mõelda enne vastamist, ja vältida liigset sotsiaalset stimulatsiooni.

Foorumid, kirjalikud arutelud ja privaatsed sõnumid võivad pakkuda turvalisemat ja mugavamat viisi suhtlemiseks.

Nad võivad internetis olla isegi avatumad ja sotsiaalsemad kui näost näkku.

📊 Uuringute põhjal:

Mitmed uuringud on näidanud, et:

Ekstravertid kasutavad internetti pigem sotsiaalsete kontaktide laiendamiseks.

Introvertidel on internet sageli peamine suhtluskanal, kus nad saavad ennast väljendada ilma liigse sotsiaalse pingeta.

👉 Seega võib öelda:
Internetisuhtlus sobib mõlemale, kuid motiivid ja eelistatud vormid erinevad.

Ekstravertid eelistavad kiiret, interaktiivset ja elavat suhtlust (chatid, grupikõned).

Introvertidele meeldivad aeglasemad, läbimõeldud ja sügavamad vahetused (foorumid, kirjavahetus).
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Ma ei ole siis kumbki, mitte nn puhas tüüp - suhtlen vabalt, aga eelistan mitte suhelda. Olen spontaanne ja impulsiivne, võin enne mõelda, kui öelda. Samas vahest ei taha ega tunne vajadust üldse midagi öelda ega end väljendada, seltskonda väldin igal võimalusel. Sealhulgas ka meest ja täiskasvanud last vahest, mul on vaja omaette olemise aega - vältimine viimase näite puhul ei tähenda ebaviisakust, pigem loen või toimetan omaette, kui otsin suhtlust.
Külaline

Nõiamoor kirjutas: 31 Okt 2025 22:54 Ma ei ole siis kumbki, mitte nn puhas tüüp - suhtlen vabalt, aga eelistan mitte suhelda. Olen spontaanne ja impulsiivne, võin enne mõelda, kui öelda. Samas vahest ei taha ega tunne vajadust üldse midagi öelda ega end väljendada, seltskonda väldin igal võimalusel. Sealhulgas ka meest ja täiskasvanud last vahest, mul on vaja omaette olemise aega - vältimine viimase näite puhul ei tähenda ebaviisakust, pigem loen või toimetan omaette, kui otsin suhtlust.
Tavaline inimene oled, siiski ekstravertsusele kalduv.
Külaline

Guest kirjutas: 31 Okt 2025 22:47
Pane ometi allikas ka, kus midagi sellist kirjutati? Ise lisasid? Mina, sügav introvert, küll sellega ei nõustu.

Pigem on tõde siin artiklis - just internetisuhtlus sobib introvertidele hästi: https://ekspress.delfi.ee/artikkel/6403 ... te-roomuks
Internetisuhtlus sobib ainult sellepärast, et selle saab igal hetkel lõpetada ja see ei kohusta millekski. Keegi ei hakka helistama, ei kutsu välja, ei pressi end külla. Tavaelus ei saa seda iga kord vältida, et mitte olla hullult ebaviisakas.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Nov 2025 17:14
Guest kirjutas: 31 Okt 2025 22:47

Internetisuhtlus sobib ainult sellepärast, et selle saab igal hetkel lõpetada ja see ei kohusta millekski. Keegi ei hakka helistama, ei kutsu välja, ei pressi end külla. Tavaelus ei saa seda iga kord vältida, et mitte olla hullult ebaviisakas.
Aga ka netis saad ju oma kommenteerimisega külla pressida nagu sa praegu teed. Sa ju ei väldi midagi ja oled hästi ebaviisakas. Sa ei ütle ometi et sina oled ebaviisakas, aga mina kui viisakas ei ütle seda sulle, sest viisakas inimene ei osata seda. Seepärast sul ongi arvamus nagu sina ajad õiget asja, surud end metsikult peale, pidades end tasaseks introverdiks.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Nov 2025 17:41Seepärast sul ongi arvamus nagu sina ajad õiget asja, surud end metsikult peale, pidades end tasaseks introverdiks.
Appikene, saage juba aru, et tagasihoidlik ja tasane olemine ei tähenda automaatselt introvertsust. Tagasihoidlik ja tasane võib olla ka sotsiaalfoobiaga ekstravert. Samamoodi võib introvert olla vägagi kindla arvamusega ning seda jõuluselt väljendada. Introvert lihtsalt vajab palju omaette aega ja suhtleb valikuliselt.
Külaline

Guest kirjutas: 01 Nov 2025 17:41
Guest kirjutas: 31 Okt 2025 22:47 Pane ometi allikas ka, kus midagi sellist kirjutati? Ise lisasid? Mina, sügav introvert, küll sellega ei nõustu.

Aga ka netis saad ju oma kommenteerimisega külla pressida nagu sa praegu teed. Sa ju ei väldi midagi ja oled hästi ebaviisakas. Sa ei ütle ometi et sina oled ebaviisakas, aga mina kui viisakas ei ütle seda sulle, sest viisakas inimene ei osata seda. Seepärast sul ongi arvamus nagu sina ajad õiget asja, surud end metsikult peale, pidades end tasaseks introverdiks.
Novot. Kirjutasin ühe kommentaari, sa vastasid mulle ründavalt ja ma saan rahus sellest teemast lahkuda ja ei pea sinuga edasi vaidlema/tõestama/rääkima. Ma ei jää lõputult jaurama, ei otsi sinuga isiklikku suhtlust, ei pea kartma/arvama, et tahad ka õhtul/homme/järgmine nädal sellest rääkida ja ma pean vastama. Praegu vastasin vaid selleks, et näidata, kuidas minu arvamus paika peab. Ja pakun, et ekstraverdina kibelevad su näpud vastust kirjutama.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Nov 2025 18:18
Guest kirjutas: 01 Nov 2025 17:41

Novot. Kirjutasin ühe kommentaari, sa vastasid mulle ründavalt ja ma saan rahus sellest teemast lahkuda ja ei pea sinuga edasi vaidlema/tõestama/rääkima. Ma ei jää lõputult jaurama, ei otsi sinuga isiklikku suhtlust, ei pea kartma/arvama, et tahad ka õhtul/homme/järgmine nädal sellest rääkida ja ma pean vastama. Praegu vastasin vaid selleks, et näidata, kuidas minu arvamus paika peab. Ja pakun, et ekstraverdina kibelevad su näpud vastust kirjutama.
Foorumis on 3 inimest, sina mina ja google bot ja ometi kirjutasid sa esimese kommentaari oma elus. Sa kirjutad ju igas teemas mulle vastu.
Külaline

Guest kirjutas: 01 Nov 2025 18:20 Foorumis on 3 inimest, sina mina ja google bot ja ometi kirjutasid sa esimese kommentaari oma elus. Sa kirjutad ju igas teemas mulle vastu.
Tabletid! Tabletid on kapi peal!
linnuvaatleja
Kontakt:

Postitus Postitas linnuvaatleja »

Tolmukübe kirjutas: 26 Okt 2025 15:23 No mis arvate, kas see pilt ja tekst vastavad tõele? Kui oled introvert, kuidas sul endal sotsiaalsete kogunemistega on, kas saad uksest välja, et neile mindud?
Sotsiaalsete kogunemistega pole probleemi, sest valin ise, kuhu lähen.

Küll aga on probleem tööl käimisega, kus 5 päeva nädalas PEAB inimesi nägema, eriti kui tegemist on avatud kontoriga. See on täiskasvanu elus üks raskemaid asju. Õnneks saan kodust töötada.
Külaline

linnuvaatleja kirjutas: 04 Nov 2025 12:56
Tolmukübe kirjutas: 26 Okt 2025 15:23 No mis arvate, kas see pilt ja tekst vastavad tõele? Kui oled introvert, kuidas sul endal sotsiaalsete kogunemistega on, kas saad uksest välja, et neile mindud?
Sotsiaalsete kogunemistega pole probleemi, sest valin ise, kuhu lähen.

Küll aga on probleem tööl käimisega, kus 5 päeva nädalas PEAB inimesi nägema, eriti kui tegemist on avatud kontoriga. See on täiskasvanu elus üks raskemaid asju. Õnneks saan kodust töötada.
Minule introverdina sobib selline töö, kus ma ei pea väga palju igapäevaselt intensiivselt suhtlema. Otse näost näkku või telefoni teel. Meilide ja sõnumite kirjutamine on okei.
Nooruses ma olin kontoris "sekretär") nii müügi kui ka ostuosakonnas ühes samas firmas), tegelt assistent ja no oli piin telefoni vastu võtta, autojuhtide ja laoga suhelda jne. Kui ma vaikselt sain oma meile kirjutada ja andmeid sisestada, arveid koostada, oli kõik okei.
Klienditeenindaja minust ilmselt kunagi ei saa.
Sellise töö peale ma olin rohkem kapsas ja väsinud, kui täisfüüsilise tööga.
Nõiamoor
Kontakt:

Nõus viimasega - ma jälestan telefoni nii tööl kui ka eraelus, jube leiutis.... Kahjuks mu töö eeldab siiski vähemalt sissetulnud kõnedele vastamist, aga kui vähegi võimalik, suunan teema edasi meili või muusse kirjalikku formaati.

Avatud kontor - fuihh, õudus. Õnneks saan osaliselt kodus olla, Covidi ajal muidugi olin mitu aastat kodukontoris, kord kvartalis vedasin ennast mingi koosoleku või koolituse pärast kohale.
Pärast kontoripäeva olen nii läbi, et kuskil 9 paiku õhtul alles tunnen, et energia on taastunud. Trenni neil päevadel ei jõua, süüa teha samuti mitte...
Külaline

Nõiamoor kirjutas: 04 Nov 2025 19:34 Nõus viimasega - ma jälestan telefoni nii tööl kui ka eraelus, jube leiutis.... Kahjuks mu töö eeldab siiski vähemalt sissetulnud kõnedele vastamist, aga kui vähegi võimalik, suunan teema edasi meili või muusse kirjalikku formaati.

Avatud kontor - fuihh, õudus. Õnneks saan osaliselt kodus olla, Covidi ajal muidugi olin mitu aastat kodukontoris, kord kvartalis vedasin ennast mingi koosoleku või koolituse pärast kohale.
Pärast kontoripäeva olen nii läbi, et kuskil 9 paiku õhtul alles tunnen, et energia on taastunud. Trenni neil päevadel ei jõua, süüa teha samuti mitte...
Fantaasia lippab sul hästi.
Külaline

Guest kirjutas: 12 Nov 2025 23:20
Nõiamoor kirjutas: 04 Nov 2025 19:34 Nõus viimasega - ma jälestan telefoni nii tööl kui ka eraelus, jube leiutis.... Kahjuks mu töö eeldab siiski vähemalt sissetulnud kõnedele vastamist, aga kui vähegi võimalik, suunan teema edasi meili või muusse kirjalikku formaati.

Mis mõttes? Ta on tüüpiline introvert ju. Mina ka vihkan telefoni ja inimeste seas viibimine väsitab nii, et vahel peab terve järgmise päeva taastuma. Õnneks ei pea igapäevaselt tööl käima. Ja avatud kontor oleks õudus muidugi: inimesed pidevalt ümber 🤢
Nõiamoor
Kontakt:

Külaline kirjutas: 12 Nov 2025 23:20

Huvitav, milline osa see ebareaalne tundub?
Külaline

Ma olen introvert, aga võimalik et mind isegi ei häiri üldse inimeste seas olemine. Lihtsalt lülitan ennast sellest nagu välja. Olen sõbralik sest olengi sõbralik, aga mingite viisakusväljenditest vms eriti ei hooli ja ilmselt see ei häiri teisi ka kui ma eriti mingeid väljendeid ei tule pähe kasutada vms, vaid vastan lihtsalt mhm vms. Kuigi ma äkki arenen veel ka natuke alles, õpin ennast paremini väljendama jms.
Nõiamoor
Kontakt:

Introverdid või introvertsete joontega inimesed - kuidas te end tunnete kuskil sünnipäeval, nt tööl või sellises...pooljuhuslikus kohas nagu...ma ei tea, käsitööring või tantsutrenn ning siis peate sünnipäevalast õnnitlema jne....
Kas teile enda sünnipäeva tähistamine on meeldiv või ebameeldiv?
Külaline

Nõiamoor kirjutas: 13 Nov 2025 19:19 Introverdid või introvertsete joontega inimesed - kuidas te end tunnete kuskil sünnipäeval, nt tööl või sellises...pooljuhuslikus kohas nagu...ma ei tea, käsitööring või tantsutrenn ning siis peate sünnipäevalast õnnitlema jne....
Seostad seda kõike ärevushäirega?
Nõiamoor
Kontakt:

Külaline kirjutas: 13 Nov 2025 19:28
Nõiamoor kirjutas: 13 Nov 2025 19:19 Introverdid või introvertsete joontega inimesed - kuidas te end tunnete kuskil sünnipäeval, nt tööl või sellises...pooljuhuslikus kohas nagu...ma ei tea, käsitööring või tantsutrenn ning siis peate sünnipäevalast õnnitlema jne....
Seostad seda kõike ärevushäirega?
Ee... ei seosta, sedasorti seos ei oleks mulle pähegi tulnud, kuigi ärevikud võivad loomulikult end sellises situatsioonis ärevana tunda, eriti kui see on ootamatu või nn sunnitud.
Aga see ei olnud kindlasti mu küsimuse mõte, pigem ikka see, kuidas introvertsemad või sotsiaalfoobikud ennast antud situatsioonides tunneksid.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 9 külalist