Kommunaalid olid imeodavad, arstiabi oli tasuta. Aga ka lihttööliste palk ei jäänud alla spetsialistide omale, tihti hoopiski ületas seda. Naljad inseneridest...aga see on tõsi: isa oli insener, ja teenis oluliselt vähem kui käsitöölisest ema.
Finantsvabadus?
Kommunaalid olid imeodavad, arstiabi oli tasuta. Aga ka lihttööliste palk ei jäänud alla spetsialistide omale, tihti hoopiski ületas seda. Naljad inseneridest...aga see on tõsi: isa oli insener, ja teenis oluliselt vähem kui käsitöölisest ema.
Igal ajastul on oma miinused ja plussid. Ja meie arstiabi kvaliteedile hosiannat laulda kohe kindlasti ei tohi! Ja õnn on, kui sellele kaheldava kvaliteediga arstiabile üldse ligi pääsed...Ja kui pääsed, siis elu ja tervisega välja tuled. Ravivigu tehakse kohutavalt, mitte vähem kui nõuka ajal.Revolver kirjutas: ↑13 Juun 2024 15:02 Sinna aega tagasi ei tahaks. Suvel sooja vett ei olnud, talvel kui trassis oli katkestus, siis mitu nädalat ei pruukinud olla kütet ega sooja vett. Gaasipliitidega köeti kortereid. Arstiabist, eriti hambaravist ei taha mõeldagi.
Nõukaajal veetrassitorude keevitustele ju niiskuskindlat katet ei paigaldatud nagu täna on, isegi nad ei tinatanud keeviseid. Keevis pidas vastu 2-3 aastat ja hakkas läbi laskma. Soojavee trassides oli väga suur surve ka sees. Kõik tuli pidevalt uuesti ja uuesti üles kaevata, keevitada jne.
Hambaravi on eraldi teema, ja jah, see oli rõve, aga see oli vähemalt kättesaadav! Ei pidanud ütlema "hambutu Eesti".
Mis puutub soojavee trassidesse, siis on meeles kesktalvel soojaveetrassi kohal jooksev roheline riba ja võililled... Kohutav energiaraiskamine. Mõisa köis, las lohises.
PS: Mina ei taha sinna aega, aga ei taha ka tänapäeva...Mõlemad süsteemid on katki. Siiski, kui pandakse valima, kui kahest halvast tuleb valida vähem halvim, siis läheks tagasi. Turvalisem. Tead, et töötuks ei jää, tänavale ei lenda ja arstiabi on kättesaadav. Paljud, väga paljud, arvavad sama. Ja see teeb muret.
-
Külaline
Lisan, maakohtades oli elu. Põllud olid haritud, peeti loomi, noored töötasid ka maal, ei trüginud kõik linnadesse. Metsad olid suured ja metsloomad püsisid metsas, ei jooksnud koduõuedes ringi karud ja hundid. Neid siis vist nii palju ei olnudki kui nüüd.
Kas siis oli jaoskonnaarste (praegu nimetusega perearst) palju rohkem või kuidas sai minna kohale ja samal päeval pääses vastuvõtule? Nad tegid ka koduvisiite, tatised-palavikus inimesed helistasid ja arst tuli koju. Kuidas siis nad kõike jõudsid?
-
Külaline
Nagu päriselt räägid? Lasin oma tutvuskonna silme eest läbi ning kõik teevad tööd, mida armastavad. Ma ise samuti. Lähen reedel minema ja ootan rõõmuga esmaspäeva. Miks peaks valima töö, mis hakkab vastu? Kooliharidus on Eestis tasuta, ülikool tasuta, töötukassa koolitused tasuta. Puhtalt oma probleem, kui õppida ei viitsi.
-
Külaline
Mis meie arstiabi kvaliteedil viga? Eraarstile saab aja paari päevaga. Hambaravi on samuti kättesaadav, kus sa elanud oled? Hambutu Eesti inimesed pole ise oma hambaid ravinud, kes seda siis tegema peaks? Riik toetab hüvitisega hambaravi ja proteese.Egalitaar kirjutas: ↑13 Juun 2024 16:31Igal ajastul on oma miinused ja plussid. Ja meie arstiabi kvaliteedile hosiannat laulda kohe kindlasti ei tohi! Ja õnn on, kui sellele kaheldava kvaliteediga arstiabile üldse ligi pääsed...Ja kui pääsed, siis elu ja tervisega välja tuled. Ravivigu tehakse kohutavalt, mitte vähem kui nõuka ajal.Revolver kirjutas: ↑13 Juun 2024 15:02 Sinna aega tagasi ei tahaks. Suvel sooja vett ei olnud, talvel kui trassis oli katkestus, siis mitu nädalat ei pruukinud olla kütet ega sooja vett. Gaasipliitidega köeti kortereid. Arstiabist, eriti hambaravist ei taha mõeldagi.
Nõukaajal veetrassitorude keevitustele ju niiskuskindlat katet ei paigaldatud nagu täna on, isegi nad ei tinatanud keeviseid. Keevis pidas vastu 2-3 aastat ja hakkas läbi laskma. Soojavee trassides oli väga suur surve ka sees. Kõik tuli pidevalt uuesti ja uuesti üles kaevata, keevitada jne.
Hambaravi on eraldi teema, ja jah, see oli rõve, aga see oli vähemalt kättesaadav! Ei pidanud ütlema "hambutu Eesti".
Mis puutub soojavee trassidesse, siis on meeles kesktalvel soojaveetrassi kohal jooksev roheline riba ja võililled... Kohutav energiaraiskamine. Mõisa köis, las lohises.
PS: Mina ei taha sinna aega, aga ei taha ka tänapäeva...Mõlemad süsteemid on katki. Siiski, kui pandakse valima, kui kahest halvast tuleb valida vähem halvim, siis läheks tagasi. Turvalisem. Tead, et töötuks ei jää, tänavale ei lenda ja arstiabi on kättesaadav. Paljud, väga paljud, arvavad sama. Ja see teeb muret.
-
Külaline
Miks tööandja minu eest sotsmaksu peab maksma kui ma ainult tasulisse arstiabisse pääsen?Külaline kirjutas: ↑13 Juun 2024 18:26
Mis meie arstiabi kvaliteedil viga? Eraarstile saab aja paari päevaga. Hambaravi on samuti kättesaadav, kus sa elanud oled? Hambutu Eesti inimesed pole ise oma hambaid ravinud, kes seda siis tegema peaks? Riik toetab hüvitisega hambaravi ja proteese.
-
Külaline
Tahad kiiresti ravi või ei? Siis tuleb maksta. Seda enam, et sina ise pole oma kindlustuse eest sentigi maksnud. Kas tunned, et see sotsmaks tuli sinu taskust? Mul on jumala savi, et mu eest makstakse ja mitte vähe. Vaja arstile minna, siis bronnin ära, tavaliselt paari päeva jooksul käidud ja unustatud. Mingi rumal jauramine teemal, aga miks ja miks. Aitab see sind kuidagi? Millal küll inimesed lõpetavad jauramise asjade üle, mida muuta ei saa?Külaline kirjutas: ↑13 Juun 2024 20:01Miks tööandja minu eest sotsmaksu peab maksma kui ma ainult tasulisse arstiabisse pääsen?Külaline kirjutas: ↑13 Juun 2024 18:26
Mis meie arstiabi kvaliteedil viga? Eraarstile saab aja paari päevaga. Hambaravi on samuti kättesaadav, kus sa elanud oled? Hambutu Eesti inimesed pole ise oma hambaid ravinud, kes seda siis tegema peaks? Riik toetab hüvitisega hambaravi ja proteese.
-
Külaline
Kontserdid, perega nädalalõpu väljasõidud, välisreisid? Toidu koju tellimine, väljas söömine?Külaline kirjutas: ↑10 Juun 2024 09:22Mis asja?! 10 aasta pärast pensionileමම වැටෙන කුරුල්ලෙක් kirjutas: ↑09 Juun 2024 17:57Mis selle mõte siis on kui elad nagu vaene? 10 aasta pärast saad pensile ja oled samamoodi fin.vaba nagu selle kogumise tulemusel.Külaline kirjutas: ↑09 Juun 2024 13:34 Nii nagu 5 aastat tagasi käisin tööl ühistranspordiga ja ostsin enamus riideid kaltsukatest, nii teen ka praegu. Aga see pole millestki loobumine, see ongi normaalne minu jaoks.?? Arvutada ei oska või? 40 olen alles.
Mind absoluutselt ei huvita, kui keegi arvab, et ma elan nagu vaene. Mulle sobib iga päev sõita 15 min rongiga ja 15 min kõndida. Saan rongis lugeda või nt võõrkeelt õppida, jalutamine on ka tervisele palju parem kui ummikus närvitsemine. Mõne muu asja pealt jällegi ei hoia kokku, nt lapsed saavad käia nendes trennides/huviringides kus tahavad, olenemata hinnast.
-
Külaline
Et eriarst vaatab korraks otsa ja oledki kohe jälle terve?Külaline kirjutas: ↑13 Juun 2024 20:10
Tahad kiiresti ravi või ei? Siis tuleb maksta. Seda enam, et sina ise pole oma kindlustuse eest sentigi maksnud. Kas tunned, et see sotsmaks tuli sinu taskust? Mul on jumala savi, et mu eest makstakse ja mitte vähe. Vaja arstile minna, siis bronnin ära, tavaliselt paari päeva jooksul käidud ja unustatud. Mingi rumal jauramine teemal, aga miks ja miks. Aitab see sind kuidagi? Millal küll inimesed lõpetavad jauramise asjade üle, mida muuta ei saa?
Tead, ära trollita!
See oli juba Perekoolile iseloomulik, et vahest keegi tuli ja hakkas ajama mingit täiesti elukauget huina-muinat. Ei tea kas tõsimeeli, või lihtsalt "diskussiooni elavdamiseks". Ära parem pane tähele.Külaline kirjutas: ↑13 Juun 2024 20:01Miks tööandja minu eest sotsmaksu peab maksma kui ma ainult tasulisse arstiabisse pääsen?Külaline kirjutas: ↑13 Juun 2024 18:26
-
Külaline
Kirjutab rohud. Teeb vajadusel analüüsid, pildid. Mida see tasuta arst sul teisiti teeb? See arst, kuhu aegu pole?Külaline kirjutas: ↑13 Juun 2024 20:28Et eriarst vaatab korraks otsa ja oledki kohe jälle terve?Külaline kirjutas: ↑13 Juun 2024 20:10
Tahad kiiresti ravi või ei? Siis tuleb maksta. Seda enam, et sina ise pole oma kindlustuse eest sentigi maksnud. Kas tunned, et see sotsmaks tuli sinu taskust? Mul on jumala savi, et mu eest makstakse ja mitte vähe. Vaja arstile minna, siis bronnin ära, tavaliselt paari päeva jooksul käidud ja unustatud. Mingi rumal jauramine teemal, aga miks ja miks. Aitab see sind kuidagi? Millal küll inimesed lõpetavad jauramise asjade üle, mida muuta ei saa?
-
Külaline
Toitu koju ei telli - sellega harjud ruttu ära ja muutud laisaks, ja ongi märkamatult toidukulu kahekordistunud.Külaline kirjutas: ↑13 Juun 2024 20:13Kontserdid, perega nädalalõpu väljasõidud, välisreisid? Toidu koju tellimine, väljas söömine?Külaline kirjutas: ↑10 Juun 2024 09:22Mis asja?! 10 aasta pärast pensionileමම වැටෙන කුරුල්ලෙක් kirjutas: ↑09 Juun 2024 17:57
Mis selle mõte siis on kui elad nagu vaene? 10 aasta pärast saad pensile ja oled samamoodi fin.vaba nagu selle kogumise tulemusel.?? Arvutada ei oska või? 40 olen alles.
Mind absoluutselt ei huvita, kui keegi arvab, et ma elan nagu vaene. Mulle sobib iga päev sõita 15 min rongiga ja 15 min kõndida. Saan rongis lugeda või nt võõrkeelt õppida, jalutamine on ka tervisele palju parem kui ummikus närvitsemine. Mõne muu asja pealt jällegi ei hoia kokku, nt lapsed saavad käia nendes trennides/huviringides kus tahavad, olenemata hinnast.
Neid teisi asju teeme ikka, lisaks kino, spaa, seikluspargid jms, lapsed käivad klassiekskursioonidel põnevates kohtades. Aga me ei lähe hulluks sellega, ei ole nii, et igal koolivaheajal peab kindlasti välismaale reisima. Meil tavaliselt aastas üks välisreis, üks pikk nädalavahetus spaas perega ja vb mingi 6-7 väiksemat (tasulist) üritust. Laste klassiekskursioonid ja sünnipäevadel käimine sellele lisaks muidugi. Ah jaa, ennast premeerin iga aasta paaripäevase spaa puhkusega, täiesti üksinda.
See kõik kokku maksab muideks enam-vähem sama palju kui abikaasa auto kulu (liising, kütus, kindlustus, remont/hooldus). Ja enam-vähem sama palju läheb mul III sambasse. Nii et kui meil on kolm asja, mis on suht samas suurusjärgus (pere teine auto, pere reisid ja meelelahutus, III sammas) ning ühest peab loobuma, siis millest oleks mõistlikum loobuda? Enamus inimesi loobuks III sambast, sest auto ju peab olema, kui sõidad ühistranspordiga, siis äkki keegi arvab, et oled vaene.
Mina loobun autost - las ma pigem tundun vaene, tegelikult olen rikas, kui vastupidi.
-
Külaline
Finantsvabadus vist ei mõju vaimsele tervisele hästi. Võivad tekkida paranoiad ja luulud, ulmelised stsenaariumid Eesti ja kogu maailma majandusest....
-
Külaline
Oled ilmselt ära unustanud, et parimaid kaupu sai leti slt ja tutvusi omades. Poes söögivalik väga väike võrreldes praeguega ning mingist reisimisest välismaale ei maksa unistadagi. Kui juba tahad minevikku, siis võta ikka kogu kupatus.Egalitaar kirjutas: ↑13 Juun 2024 16:31PS: Mina ei taha sinna aega, aga ei taha ka tänapäeva...Mõlemad süsteemid on katki. Siiski, kui pandakse valima, kui kahest halvast tuleb valida vähem halvim, siis läheks tagasi. Turvalisem. Tead, et töötuks ei jää, tänavale ei lenda ja arstiabi on kättesaadav. Paljud, väga paljud, arvavad sama. Ja see teeb muret
-
Külaline
Küll nad oleks trüginud kui oleks saanud. Aga oli kohustuslik suunamine ja kust sa selle elamispinna seal linnas saanud oleks? Ei olnud sugugi nii, et lähen ja otsin töö ja üürin/ostan elukoha.
-
Külaline
no kui rääkida miljonist vabast rahast siis muidugi mul seda ei ole. ka mitte poolt sellest. aga ma elan ühe korra ja kirstul taskuid ei ole.
mulle meeldib reisida. hetkel oragniseerime Vietnamisse minekut. mulle meeldib hea ja turvaline auto. sõidan XC 60-ga. mulle meeldib osa ajast elada puutumatu looduse keskel. meil on maamaja, kus lähim naaber on 7 km kaugusel. linnas meeldib mulle, et kõik on lähedal, aga samas roheline. elan Pelgulinnas. tööl käin kahel päeval nädalas, kuna rohkem ei taha. siis on mul veel muinsuskaitsealuses majas väike katusekorter, mida välja üürin. süüa tahan ka hästi. veiseliha, lõhefilee, puuviljad, ja ökoloogiliselt puhas toit on mulle olulised. laene mul ei ole. mõnekümne tuhandene tähtajaline hoius, veidi aktsiaid ja ports filigraankulda on. pean ennast suht vabaks ka ilma selle hädavajalkiu miljonita
mulle meeldib reisida. hetkel oragniseerime Vietnamisse minekut. mulle meeldib hea ja turvaline auto. sõidan XC 60-ga. mulle meeldib osa ajast elada puutumatu looduse keskel. meil on maamaja, kus lähim naaber on 7 km kaugusel. linnas meeldib mulle, et kõik on lähedal, aga samas roheline. elan Pelgulinnas. tööl käin kahel päeval nädalas, kuna rohkem ei taha. siis on mul veel muinsuskaitsealuses majas väike katusekorter, mida välja üürin. süüa tahan ka hästi. veiseliha, lõhefilee, puuviljad, ja ökoloogiliselt puhas toit on mulle olulised. laene mul ei ole. mõnekümne tuhandene tähtajaline hoius, veidi aktsiaid ja ports filigraankulda on. pean ennast suht vabaks ka ilma selle hädavajalkiu miljonita
-
Külaline
Mulle meeldib see suhtumine. Mina mõtlen hästi samamoodi kuigi mu prioriteedid on peaaegu täiesti teised.Külaline kirjutas: ↑25 Sept 2024 14:50 no kui rääkida miljonist vabast rahast siis muidugi mul seda ei ole. ka mitte poolt sellest. aga ma elan ühe korra ja kirstul taskuid ei ole.
mulle meeldib reisida. hetkel oragniseerime Vietnamisse minekut. mulle meeldib hea ja turvaline auto. sõidan XC 60-ga. mulle meeldib osa ajast elada puutumatu looduse keskel. meil on maamaja, kus lähim naaber on 7 km kaugusel. linnas meeldib mulle, et kõik on lähedal, aga samas roheline. elan Pelgulinnas. tööl käin kahel päeval nädalas, kuna rohkem ei taha. siis on mul veel muinsuskaitsealuses majas väike katusekorter, mida välja üürin. süüa tahan ka hästi. veiseliha, lõhefilee, puuviljad, ja ökoloogiliselt puhas toit on mulle olulised. laene mul ei ole. mõnekümne tuhandene tähtajaline hoius, veidi aktsiaid ja ports filigraankulda on. pean ennast suht vabaks ka ilma selle hädavajalkiu miljonita![]()
Miljonit minul ka ei ole, aga otseselt tööl käima ma ei pea kui ei taha. Aga tahan, sest töö meeldib mulle.
Samas, reisimine mulle ei meeldi, nii et ma peaaegu et ei reisi. Auto ei ole mulle oluline, nii et sõidan 20 aastat vana rondiga, mille enamik inimesi viiks lammutusse. Maaelu ei armasta, nii et suvila peale isegi ei mõtle. Mulle meeldib lihtne toit, nii et söön tatraputru ja oma kana muna
Aga minule jällegi meeldib kinnisvara, nii et ostan erinevaid asju kokku üle Eesti. Nüüd just oststin esimese objekti välismaale. Enamasti üüril kõik, mõnega teen projekti.
Minu meelest vabadus tulebki sellest, et sa saad, oskad ja ka julged valida omale sobiva elustiili. See kui palju sul konkreetselt raha ja passiivset sissetulekut on - mingi baas peab jah olema, aga üle selle pole juba väga vahet kui palju sealt täpselt üle on.
-
Külaline
Ei saa ma ka praegu kuhugi välismaale reisida. Vene ajal sai. Ja mitte igavatesse Türgi hotellidesse ja teistesse turistidele mõeldud kohtadesse, vaid nii öelda põnevatesse kohtadesse, nt Armeeniasse, Kamtšatkale, Musta mere äärde. Tõeliselt erineva kultuuri ja erineva loodusega paikadesse.Külaline kirjutas: ↑25 Sept 2024 14:37Oled ilmselt ära unustanud, et parimaid kaupu sai leti slt ja tutvusi omades. Poes söögivalik väga väike võrreldes praeguega ning mingist reisimisest välismaale ei maksa unistadagi. Kui juba tahad minevikku, siis võta ikka kogu kupatus.Egalitaar kirjutas: ↑13 Juun 2024 16:31PS: Mina ei taha sinna aega, aga ei taha ka tänapäeva...Mõlemad süsteemid on katki. Siiski, kui pandakse valima, kui kahest halvast tuleb valida vähem halvim, siis läheks tagasi. Turvalisem. Tead, et töötuks ei jää, tänavale ei lenda ja arstiabi on kättesaadav. Paljud, väga paljud, arvavad sama. Ja see teeb muret
-
Külaline
Need, kes oma eluga hakkama ei saa, on alati ja igal ajal olnud.Külaline kirjutas: ↑25 Sept 2024 16:37Ei saa ma ka praegu kuhugi välismaale reisida. Vene ajal sai. Ja mitte igavatesse Türgi hotellidesse ja teistesse turistidele mõeldud kohtadesse, vaid nii öelda põnevatesse kohtadesse, nt Armeeniasse, Kamtšatkale, Musta mere äärde. Tõeliselt erineva kultuuri ja erineva loodusega paikadesse.Külaline kirjutas: ↑25 Sept 2024 14:37Oled ilmselt ära unustanud, et parimaid kaupu sai leti slt ja tutvusi omades. Poes söögivalik väga väike võrreldes praeguega ning mingist reisimisest välismaale ei maksa unistadagi. Kui juba tahad minevikku, siis võta ikka kogu kupatus.Egalitaar kirjutas: ↑13 Juun 2024 16:31PS: Mina ei taha sinna aega, aga ei taha ka tänapäeva...Mõlemad süsteemid on katki. Siiski, kui pandakse valima, kui kahest halvast tuleb valida vähem halvim, siis läheks tagasi. Turvalisem. Tead, et töötuks ei jää, tänavale ei lenda ja arstiabi on kättesaadav. Paljud, väga paljud, arvavad sama. Ja see teeb muret
Aga erinevus on see, et praegusel ajal kui tahad ja oled ise hakkaja, siis on kõigil võimalus minna kuhu tahes. Igalepoole ning sealhulgas ka Armeeniasse ja Musta mere äärde. Aga vene ajal, ole kuitahes tubli, ikka ei saanud, kuhu tahtsid.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: roosaroos ja 2 külalist