Mis sul viga on? Toetasin seda naist ise ta IVFi teekonnal ja rääkisin ka ta emaga, küsides et miks ta nii noorele spiraali pani. Need on ema enda sõnad - mis ta argumendiks ütles. Tundub, et sina tituleerid "külajuttudeks" kõik info, mis sinu narratiiviga ei sobi.Külaline kirjutas: ↑26 Nov 2024 20:46 Postitus on kustutatud
Seksuaalharidus lasteasutustes
-
Külaline
Kas see oli see raamat, kus abielunaine kammib lapsed, paneb nad mehe töölt tuleku ajaks pidulikult riidesse ning rivistab nad esikusse, endale paneb selga kleidi ja seob pähe lehvi.Külaline kirjutas: ↑26 Nov 2024 22:29Ennevanasti oli ainsaks abimaterjaliks raamat "Avameelselt abielust". See oli enamikes peredes generatsioonide poolt kapsaks loetud. Vähemasti minu esimesed teadmised tulid sealt.
Peale tööd võib mees olla väsinud ja kodus räägitakse sosinal, naine ulatab mehele värske ajalehe.
Ja tippsoovitus sellest raamatust, kus abielumehele soovitati peale seksi naisele vannituppa mitte järgneda, sest naine võib soovida seal nutta?
Või oli see "Tütarlapsest sirgub naine"
Palju "häid" soovitusi oli mõlemas väljaandes, kõigil olid need kodus olemas. Kui veidi meie kohalike perevägivalda, vägistamisi ja lastega seotud vaidlusi menetlevate ametnike tegevust jälgida, siis tundub nõukogude seltsimeestele suunatud kirjandus neil siiani pigem kohustuslik õppematerjal kui kohvinurga must huumor.
Täiendus: Igati pooldan kaasaegse seksuaalhariduse andmist uutele põlvkondadele.
-
Külaline
Paljugi mis ei tohi, ikka tehakse.
Millal ise esimest korda tegid seda asja?
-
Külaline
Enne abielu ei tohi ikka. Kui ei abiellu, siis ei tohigi.Külaline kirjutas: ↑27 Nov 2024 21:41 Postitus on kustutatud
-
Külaline
Ära ole nii uudishimulik, mis see teadmine sulle ikka annab, millal mingi võõras inimene tegi seda asja.
-
Külaline
Nõukaaja lõpu inimene olen ja pole seda raamatut kunagi näinud ega lugenud. Aga mingis infosulus elamist kindlasti polnud, temaatilist kirjandust oli teismelistele/lastele omajagu- “Kuidas ma maailma tulin”,H.Jänese “Poiss ja tüdruk”, “ Tervise teejuht”, “Oliver ja Ulrike”, Põhjanaela “Suur saladus” on sellised, mis kohe meenuvad, aga kindlasti oli midagi veel.Külaline kirjutas: ↑26 Nov 2024 22:29Ennevanasti oli ainsaks abimaterjaliks raamat "Avameelselt abielust". See oli enamikes peredes generatsioonide poolt kapsaks loetud. Vähemasti minu esimesed teadmised tulid sealt.
-
Külaline
Olen ise 70-ndate väljalase. Mäletan oma kooliajast, et klassis oli üks 15-aastane tüdruk, kes oli kaotanud süütuse. Ja oi kui kõvasti ta sellest kires! Jättes mulje, et tegemist olla täiesti tavalise ja normaalse asjaga ja "kõik teised" teevad ka. Sellega pani ta oma vooruslikumad klassikaaslased endid halvasti tundma, tekitades neis tunde, et nood on mingid nohikud, keda ükski poiss ei tahagi. Mäletan ka ise seda põletavat häbitunnet, et ma olen juba 15 ja ikka veel süütu. Püüdsin kogu jõust näidata, et mul on oma poiss ja ma olen jube kogenud, kuigi tegelikult ju polnud ei poissi ega kogemust.
Süütuse kaotasin 18-aastaselt oma armastatule.
Aga seksi kohta liikus infot nii et tapab. Seksiteemasid tuli sisse uksest ja aknast - juba tollal. Teismeliste põhiline jututeema oli vastassugu ja seks.
Süütuse kaotasin 18-aastaselt oma armastatule.
Aga seksi kohta liikus infot nii et tapab. Seksiteemasid tuli sisse uksest ja aknast - juba tollal. Teismeliste põhiline jututeema oli vastassugu ja seks.
-
Külaline
Sa ajad mingi Ameerika 40ndate naiste käsiraamatuga segamini. "Avameelsest abielust" on kirjutanud soomlasest psühhiaatri poolt ja mingit moraalilugemist seal ei ole. Täiest neutraalne ja eluterve raamat. Põhjus, mis tänapäeva lapsed ja noored koolis õpetust vajavad, ongi selles, et nüüd ei ammuta nad teadmisi vastava eriala spetsialisti poolt kirjutatud raamatust, vaid muudest suvalistest väärastunud allikatest.SooleMio kirjutas: ↑27 Nov 2024 10:03Kas see oli see raamat, kus abielunaine kammib lapsed, paneb nad mehe töölt tuleku ajaks pidulikult riidesse ning rivistab nad esikusse, endale paneb selga kleidi ja seob pähe lehvi.Külaline kirjutas: ↑26 Nov 2024 22:29Ennevanasti oli ainsaks abimaterjaliks raamat "Avameelselt abielust". See oli enamikes peredes generatsioonide poolt kapsaks loetud. Vähemasti minu esimesed teadmised tulid sealt.Külaline kirjutas: ↑26 Nov 2024 21:30
Jep! Vanasti pidi Maajat lugema, aga nüüd on filme internet täis.
Peale tööd võib mees olla väsinud ja kodus räägitakse sosinal, naine ulatab mehele värske ajalehe.
Ja tippsoovitus sellest raamatust, kus abielumehele soovitati peale seksi naisele vannituppa mitte järgneda, sest naine võib soovida seal nutta?
Või oli see "Tütarlapsest sirgub naine"
Palju "häid" soovitusi oli mõlemas väljaandes, kõigil olid need kodus olemas. Kui veidi meie kohalike perevägivalda, vägistamisi ja lastega seotud vaidlusi menetlevate ametnike tegevust jälgida, siis tundub nõukogude seltsimeestele suunatud kirjandus neil siiani pigem kohustuslik õppematerjal kui kohvinurga must huumor.
Täiendus: Igati pooldan kaasaegse seksuaalhariduse andmist uutele põlvkondadele.
Keegi ei tahagi lastele kogu teemat korraga selgeks teha, vaid vastavalt arengutasemele. Nii nagu ei ürita keegi esimeses klassis kogu maailma füüsikat ja matemaatikat lastele ära rääkida. Ikka nii palju nagu vastavas vanuses võimalik aru saada ja vastavas arenguetapis vajalik.
-
Külaline
Probleem on selles, et kõikidel neil hormonaalsetel vahenditel on ka oma negatiivne pool. Su keha pole veel isegi mitte täiskasvanuks saanud, aga juba manustatud hormoone. See on põhjus, miks võiks vältida liiga vara püsisuhte loomist. Tervise ja viljakuse huvides. Lapsi tahetakse üha hilisema eas. Aga kui sa juba a la 14. eluaastast alates oled olnud kõiksugu pillide, spiraalide ja plaastrite peal ja 35-aastaselt tahad rasestuda, siis seda ei juhtu. Su kehas pole üle 20 aasta normaalset ovulatsiooni toimunud. Muidugi arst kirjutab ka alaealisele välja, sest egas ta ju ei taha, et keegi vastu tahtmist rasestuks ja aborte käiks tegemas. Ohkab, aga kirjutab. Tema asi pole olla suhte nõustaja. Selle koha pealt hoiab ta suu kinni, kuigi tahaks nii mõndagi öelda.Külaline kirjutas: ↑26 Nov 2024 21:23Miks? Kas 17 aasta ja viie kuu vanuselt võib juba sugueluga vaikselt alustada või peaks ikka 18nda sünnipäeva hommikuni ootama?Külaline kirjutas: ↑26 Nov 2024 21:16 Suguelu alustamisega võiks oodata kuni 18 aastaseks saamiseni.
Minu meelest on sellised piiride tõmbamised jaburad. Seda enam, et teada ju on, et elu nõuab oma ja enamikel noortel on vastavad kogemused olemas mitu aastat enne 18 aastaseks saamist. Alustada tuleks ikka teavitustööga, mitte keeldude-käskudega.
Jah, aitäh! Ma polnud teoses kindel, seepärast alustasin ka küsisõnaga "kas". Kui keegi teab, mis raamat see oli, kus soovitati naistele vannituppa mitte järgi minna ja töölt tulevale mehele tervituseks lapsed esikusse üles rivistada, oleksin pealkirja eest tänulik. Seal on kindlasti veel "suurepäraseid nõuandeid"
-
Külaline
Ei tea, mis raamat see oli. Meil siin on seda eri verisoonides lihtsalt refereeritud. kusjuures räägitud on nii sellest, et see oli Ameerika kodupernaistele mõeldud nõuanded viiekümnendatel aastatel kui ka seda, et sellise nõuanded olid nõukogude liidus.SooleMio kirjutas: ↑30 Nov 2024 14:45Jah, aitäh! Ma polnud teoses kindel, seepärast alustasin ka küsisõnaga "kas". Kui keegi teab, mis raamat see oli, kus soovitati naistele vannituppa mitte järgi minna ja töölt tulevale mehele tervituseks lapsed esikusse üles rivistada, oleksin pealkirja eest tänulik. Seal on kindlasti veel "suurepäraseid nõuandeid"![]()
Kas päriselt ka sellised nõuanded kuskil olid või on see mingi praeguse aja nali 70 aastat tagasi toimunu kohta, seda ma ei tea.
Ühe artikli selle kohta leidsin, siin väidab, et nõuanded on Ameerikast:
https://perejakodu.delfi.ee/artikkel/78 ... -kergitama
-
Külaline
Minu meelest ka see "ameerika koduperenaiste õpetused" on mingi (netis) ringlev naljand 1950a justkui kehtinud normidest, see ei ole kindlasti avameelselt abielust raamat. Kui niiväga huvitab, laenuta raamatukogust
täiesti asjalik lugemine, muidugi ei saa süüdistada, et alates trükkimisest 1970.a juba nüüdseks vananenud. Aga kuna meie ümber on nii palju suuri inimesi, kes häbiga, hirmuga või oma perversseid huvisid varjata üritades ei suuda lastele nagunii midagi objektiivselt, teaduspõhiselt ja neutraalselt seletada, siis kirjutan alla, et seksuaalharidust ON vaja. Selleteemaline kasvatus algab juba väikelapseeas (mis need tema keha küljes on ja miks), hiljem laieneb seksiteemadele. Et 11a tüdruk juba teaks, mis on mens ja poiss teaks, kuidas mitte esimest tüdrukut paksuks teha, miinimumina.
-
Külaline
Tänapäeval algavad päevad paljudel tüdrukutel juba 9-10 aastasena.Külaline kirjutas: ↑02 Dets 2024 13:00 Et 11a tüdruk juba teaks, mis on mens ja poiss teaks, kuidas mitte esimest tüdrukut paksuks teha, miinimumina.
-
Külaline
Seda enam, onju.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist