Puljong

köök, kodu korrashoid ja aed
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Sügavkülma jah. Mina panen gripkotti, võtavad vähem ruumi, kui karbid. Süldiga võrreldes siis puljong on tunduvalt maitserohkem, kui süldi kallerdis.
Aga noh samas, kes keelab ka maiselt tugevamat sülti keeta?
Siis on nagu lihaga puljongikonsentraat sügavas.
Külaline

https://www.facebook.com/share/17sgkKtAXg/

Kellel on FB, saab ka siit puljongi kasulikkusest lugeda.
Tõutäkk
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tõutäkk »

Kusjuures ma olen ostnud suitsetatud supikonte, läbi keetnud ja siis leeme hoopis kassile andnud ja ise kontidelt liha nokkinud-söönud. Ei teadnud, et vedelik väga kasulik on.
Tavalist puljongit-sülti pole ma kunagi teinud.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
Külaline

Tõutäkk kirjutas: 23 Jaan 2026 06:55 Kusjuures ma olen ostnud suitsetatud supikonte, läbi keetnud ja siis leeme hoopis kassile andnud ja ise kontidelt liha nokkinud-söönud. Ei teadnud, et vedelik väga kasulik on.
Hmm, kuidas sa siis seni oled suppi teinud? Puljongikuubikust?
Tõutäkk
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tõutäkk »

Guest kirjutas: 23 Jaan 2026 10:17
Tõutäkk kirjutas: 23 Jaan 2026 06:55 Kusjuures ma olen ostnud suitsetatud supikonte, läbi keetnud ja siis leeme hoopis kassile andnud ja ise kontidelt liha nokkinud-söönud. Ei teadnud, et vedelik väga kasulik on.
Purgisuppi, enamsti borssi.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
Külaline

Tõutäkk kirjutas: 23 Jaan 2026 10:47
Guest kirjutas: 23 Jaan 2026 10:17
Purgisuppi, enamsti borssi.
Laste nimel võiks siiski rohkem pingutada. Suppi keeta ei ole kuigi keeruline. Lihtsalt puljongi keetmine võtab aega. Aga nagu juba kirjutatud, siis seda saab teha ühe korraga ja pikaks ajaks ette.
Külaline

Purgisupid on jube kalliks läinud. Ja minu maitsele on vaid seljanka ja borš söödavad.
Ma teen juba mitmendat aastat ise boršipõhja purkki.
Odav, hea kohe võtta, säilib ka soojas köögikapis, ja lisa vaid liha ja vett juurde(ma panen kartulit ka). Eraldi puljongit juurde vaja polegi.
Purgitäie lahjendan 1:1.
Ei mingeid säilitusaineid. Ei pea pikalt sussutama nagu puhast puljongit. Soovitan soojalt!
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Jaan 2026 11:07 Purgisupid on jube kalliks läinud. Ja minu maitsele on vaid seljanka ja borš söödavad.
Ma teen juba mitmendat aastat ise boršipõhja purkki.
Odav, hea kohe võtta, säilib ka soojas köögikapis, ja lisa vaid liha ja vett juurde(ma panen kartulit ka). Eraldi puljongit juurde vaja polegi.
Purgitäie lahjendan 1:1.
Ei mingeid säilitusaineid. Ei pea pikalt sussutama nagu puhast puljongit. Soovitan soojalt!
Ja ma väga tihti lisan kanaliha loomaliha asemel. Nii meeldib lapsele isegi rohkem. Kasutan kintsu või terve koivaliha.
Külaline

Mul on praegu sügavkülmas Rakvere raguu 1,3 kg. Kirjas, et liha 50% ja konte 50%.
Palju vett ma võiksin sellele lisada, et tuleks ülihea ja kasulik puljong?
Ps: suppi ei taha teha.
Külaline

Guest kirjutas: 02 Veebr 2026 01:35 Mul on praegu sügavkülmas Rakvere raguu 1,3 kg. Kirjas, et liha 50% ja konte 50%.
Paneks 5-liitrise potiga keema. Ehk siis ca 4 liitrit vett.

Üldiselt ei ole vee kogus nii tähtis kui see, kui kaua sa keedad. Kui sa seda kogust keedad tund aega, ei tule sellest kuigi tummist puljongit. Kui sa seda kogust keedad 5 tundi, siis on. Ehk siis, mida kauem keedad, seda korralikuma puljongi saad.
Külaline

Ja tegelt mitte koguaeg keeta. Vaid kui korra keema on läinud ja vaht riisutud, siis kuumus maha ja vaikselt madal tuleb peaks see vaid värelema.
Vett ma ei teagi, ma paneks nii, et kondid on ca 5-10cm vee all.
Külaline

Kas on väga rumal mõte proovida puuahjus puljongit teha? Et paneks veisekondid pliiidile keema, riisuks vahu ja siis paneks nad ahjupotiga kuumaksköetud puuahju terveks ööks? Kas nii saaks hea puljongi, on keegi proovinud?
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Veebr 2026 11:46 Kas on väga rumal mõte proovida puuahjus puljongit teha? Et paneks veisekondid pliiidile keema, riisuks vahu ja siis paneks nad ahjupotiga kuumaksköetud puuahju terveks ööks? Kas nii saaks hea puljongi, on keegi proovinud?
Ma kardan, et nii võivad sul hommikuks kondid kuival olla.
Külaline

Ma arvan ka. Seal ei ole ju tempratuur ühtlane ja kontrollitav. Sa ei näe sinna ahju, kui kõvasti see asi sul muliseb seal.
Külaline

Guest kirjutas: 02 Veebr 2026 11:46 Kas on väga rumal mõte proovida puuahjus puljongit teha? Et paneks veisekondid pliiidile keema, riisuks vahu ja siis paneks nad ahjupotiga kuumaksköetud puuahju terveks ööks? Kas nii saaks hea puljongi, on keegi proovinud?
Siis peab see pott olema väga suur ja vett täis... sellisest suurest lihast saaks imelise ahjuprae, aga puljongit teha on kahtlane.
Aga arvatavasti selline aurutamine ei mõjuks juba ahjule pikemas perspektiivis hästi.
Külaline

Puljongit pole ahjus teinud, see võiks ikka vaikselt keeda mu meelest.
Aga mine sa tea, võiks katsetada!
Seda hirmu küll pole, et miski kuivale jääb, kui on korraliku kaanega ahjupott.
Nt liha teen küll nii: maitseainetega laagerdunud liha potti, sibul, porgand, küüslauk lisaks, kes soovib, võib ka tšillit, ingverit või sellerit panna. Sool, pipar, vürtspipar, loorber. Vett nii palju, et lihaga oleks tasa.
Aga pott peab piisavalt suur olema, et algul suures kuumas üle ei hakkaks keema ja kaane vahelt välja pressiks.
Liha saab ülihea, vedelikust saab mõnusa kastme.
Külaline

Kellel on FB:
https://www.facebook.com/share/p/1ArTWfDfZm/
Supp ahjus.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Veebr 2026 22:07Aga arvatavasti selline aurutamine ei mõjuks juba ahjule pikemas perspektiivis hästi.
Mu ahjumeister ütles, et teeb enamuse toite ahjus - supid, praed, hautised, pudrud ja koogid.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Veebr 2026 08:18
Guest kirjutas: 02 Veebr 2026 01:35 Mul on praegu sügavkülmas Rakvere raguu 1,3 kg. Kirjas, et liha 50% ja konte 50%.

Üldiselt ei ole vee kogus nii tähtis kui see, kui kaua sa keedad. Kui sa seda kogust keedad tund aega, ei tule sellest kuigi tummist puljongit. Kui sa seda kogust keedad 5 tundi, siis on. Ehk siis, mida kauem keedad, seda korralikuma puljongi saad.
Polnud enne raguust üritanud puljongit teha ja pean ütlema, et see on ka suht jama. Pole ühtegi toruluud ega seega ka üdi. Kollageeni ka eriti ei tule.
Keetsin ca 5 h, aga raguu pole tõesti parim asi hea puljongi saamiseks. Seega tegin ikka supiks, mis sai muidugi hea tänu maitseainetele ja muudele komponentidele, aga 5 tundi keetmist küll ära ei tasunud.
Toruluudest ja rohkemast puhtast lihast saab väga palju parema.
Külaline

Guest kirjutas: 02 Veebr 2026 23:34
Külaline kirjutas: 02 Veebr 2026 08:18

Polnud enne raguust üritanud puljongit teha ja pean ütlema, et see on ka suht jama. Pole ühtegi toruluud ega seega ka üdi. Kollageeni ka eriti ei tule.
Keetsin ca 5 h, aga raguu pole tõesti parim asi hea puljongi saamiseks. Seega tegin ikka supiks, mis sai muidugi hea tänu maitseainetele ja muudele komponentidele, aga 5 tundi keetmist küll ära ei tasunud.
Toruluudest ja rohkemast puhtast lihast saab väga palju parema.
Toruluid saad turult osta. Poodides eriti ei ole näha.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist