"Controversial" arvamused

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 10:24 Olen tähele pannud, et nõukanostalgia vaevab eelkõige mehi. Ja miks ka mitte, sest mehe elu oli tol ajal ju igati mõnus. Tulid pärast tööd koju, istusid diivanile ja puhkasid. Mingi hetk kutsus naine sööma ja naine oli olematutest vahenditest välja võlunud maitsva ja toitva söögi, pärast sööki jälle diivanile telekat vaatama või lehte lugema. Mõni õhtu hüppas sõber läbi, siis mindi garaaži auto putitamise ettekäändel õlut jooma. Mõni nädalavahetus toimus suur sünnipäev, kus sai ohtralt süüa ja juua. Võisid rääkida nii onuheinolikku juttu kui tahtsid ja keegi ei pööritanud silmi, kogu lora kannatati vaikselt ära ja järgmine kord oli jälle külla oodatud. No ja naised olid ikka naised, ikka kontsad all ja seelikud seljas, olenemata ilmast, võisid naiskolleegi tagumikule patsutada ja naine ainult kihistas naerda. Lastele said käratada, et nad sind ei tüütaks. Seksimisel puudus vähimgi vastutus, kondoome polnud saada, naine tegeles tagajärgedega. Armukese pidamine tegi sinust kõva mehe ja ega oma abikaasal ju kuskile su juurest minna olnud, nii et kokk-koristaja oli kodus alati olemas. Mõnikord läksid vaibarulliga kloppimispuu juurde ja tagusid vaipa, olid kohe aastase kodutööde hulga ära teinud. Hommikuti läksid kapi juurde, võtsid puhtad triigitud riided, need olid sinna alati imeliselt tekkinud, ilma, et mees vähimatki sellesse panustanud oleks. Kust naised said söögitegemiseks toiduaineid, riidesse panemiseks riideid, kui palju vaeva nad kõige tegemiseks ja korras hoidmiseks vaeva pidid nägema, no keda huvitas. Kõik olid ühtlaselt vaesed, naabrist oli kerge parem olla, sest mõnel vedas välismaal elavate sugulastega ja said pakkidega teksapükse ja nätsu. Sellist mugavat elu ihkaks ju igaüks. Lisada veel juurde, et nõukaaega jäi noorus ja elu parimad aastad ja räägidki kõigile, kui imeline elu oli nõukaajal. Naistel on tollane raske reaalsus paremini meeles.
Issand kui täpne kirjeldus näiteks minu vanemate elust :) Isa oli veel ka kõva kalamees, kõik nädalavahetused istus jõe ääres. Ema pesi nädalavahetusel pesu, tegi remonti, rohis aiamaad, keetis moose, õmbles riideid. Isa istus aga mõnusasti sõbraga kuskil looduses, jõi õlut, tegi suitsu, rääkis juttu. Ma saan täitsa aru, et mehed tahaks sellist elu jätkata.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 18:16
Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 10:24 Olen tähele pannud, et nõukanostalgia vaevab eelkõige mehi. Ja miks ka mitte, sest mehe elu oli tol ajal ju igati mõnus. Tulid pärast tööd koju, istusid diivanile ja puhkasid. Mingi hetk kutsus naine sööma ja naine oli olematutest vahenditest välja võlunud maitsva ja toitva söögi, pärast sööki jälle diivanile telekat vaatama või lehte lugema. Mõni õhtu hüppas sõber läbi, siis mindi garaaži auto putitamise ettekäändel õlut jooma. Mõni nädalavahetus toimus suur sünnipäev, kus sai ohtralt süüa ja juua. Võisid rääkida nii onuheinolikku juttu kui tahtsid ja keegi ei pööritanud silmi, kogu lora kannatati vaikselt ära ja järgmine kord oli jälle külla oodatud. No ja naised olid ikka naised, ikka kontsad all ja seelikud seljas, olenemata ilmast, võisid naiskolleegi tagumikule patsutada ja naine ainult kihistas naerda. Lastele said käratada, et nad sind ei tüütaks. Seksimisel puudus vähimgi vastutus, kondoome polnud saada, naine tegeles tagajärgedega. Armukese pidamine tegi sinust kõva mehe ja ega oma abikaasal ju kuskile su juurest minna olnud, nii et kokk-koristaja oli kodus alati olemas. Mõnikord läksid vaibarulliga kloppimispuu juurde ja tagusid vaipa, olid kohe aastase kodutööde hulga ära teinud. Hommikuti läksid kapi juurde, võtsid puhtad triigitud riided, need olid sinna alati imeliselt tekkinud, ilma, et mees vähimatki sellesse panustanud oleks. Kust naised said söögitegemiseks toiduaineid, riidesse panemiseks riideid, kui palju vaeva nad kõige tegemiseks ja korras hoidmiseks vaeva pidid nägema, no keda huvitas. Kõik olid ühtlaselt vaesed, naabrist oli kerge parem olla, sest mõnel vedas välismaal elavate sugulastega ja said pakkidega teksapükse ja nätsu. Sellist mugavat elu ihkaks ju igaüks. Lisada veel juurde, et nõukaaega jäi noorus ja elu parimad aastad ja räägidki kõigile, kui imeline elu oli nõukaajal. Naistel on tollane raske reaalsus paremini meeles.
Issand kui täpne kirjeldus näiteks minu vanemate elust :) Isa oli veel ka kõva kalamees, kõik nädalavahetused istus jõe ääres. Ema pesi nädalavahetusel pesu, tegi remonti, rohis aiamaad, keetis moose, õmbles riideid. Isa istus aga mõnusasti sõbraga kuskil looduses, jõi õlut, tegi suitsu, rääkis juttu. Ma saan täitsa aru, et mehed tahaks sellist elu jätkata.
No meil oli nii, et ema päris oma isalt maad ja aiamaja/krundi aianduskooperatiivis. Nii et pärast tööd ja perele õhtusöögi valmistamist möödus ema elu põllul ja aias ning tema töö tõi suurt täiendust meie toidulauale. Isa muidugi sellega ei tegelenud, tal oli oluline iga lollakas sõjafilm ära vaadata, mis pärast Vremjat tuli, siis veel eriti hilja õhtul tekkisid tal veel tähtsad käigud. Aastaid hiljem selgus, et pärast seda, kui ema aiamaalt pärast kella 10 õhtul koju tuli, siis hiilis isa järjekordse armukesega aiamajja viimast kostitama/seksutama. Ehh, olid mõnusad asjad, eks ju, issi!
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 18:01
Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 17:47
Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 11:38 Minu lapsepõlv möödus nõuka ajal, aga seda aega ma tagasi ei igatse. Samuti ei soovi ma elada venemaa võimu all. Nõuka ajal puudus meil kõige tähtsam asi- see oli VABADUS.
Kas vabadus täidab kõhtu ja maksab eluaseme eest?
Ja millega sa nõukaajal oma pensionärikõhtu oleksid täitnud? Tavapension oli 60 rubla ehk päevas said kulutada 2 rubla. Ekekter maksis 4 kopikat kWh ja kuus 100 kWh ikka ära kulutad. Muud kommunaalkulud otsa. Vorstikilo maksis 2.40, pakk võid 68 kopikat, leivapäts 20 kopikat. Ei tundu just eriti võimalik normaalselt ära elada või kuidas?

Käisin lapsena igapäevaselt poes perele esmavajalikku ostmas ja juba selle elementaarse eest oli tavaline kulu 3 rubla ringis. Tõsi, meid oli 5 inimest, aga nagu mainitud, oli see 3 rubla vaid esmavajaliku eest.
1 rublaga sai kolmeliikmeline pere ilusti ühe päeva söönuks.. Seega 60 rubla pension üksikul inimesel, kui korteri ning elektri eest umbes 12-15 rubla maksta tuli..see võimaldas sööklas söömas käia ja poest osta leiba-võid-vorsti
Praegu alla 20 euro poodi asja pole,..
Külaline

Ehh, olid mõnusad asjad, eks ju, issi!
Mehe seisukohalt oligi ju mõnus elu :) Muidugi tahaks seda tagasi. Preagused vanamehed polegi üldse rahul, uluvad seda nõukaaega taga.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 19:08
1 rublaga sai kolmeliikmeline pere ilusti ühe päeva söönuks.. Seega 60 rubla pension üksikul inimesel, kui korteri ning elektri eest umbes 12-15 rubla maksta tuli..see võimaldas sööklas söömas käia ja poest osta leiba-võid-vorsti
Palun pane kirja selle kolmeliikmelise pere päevamenüü ja koostisosade maksumused rublades.

Ja üksikul inimesel tänapäeval poes ühe päevaga 20 EUR kulutada on ikka laialt elamine. Kusjuures saad osta asju, millest nõukaajal undki ei näinud.
Külaline

Imetabane vihkamine. Uskumatu. Te räägite oma isadest. Arusaadav miks te mehi nii jubedalt vihkate.
Mul küsimus. Kust tekkisid need nõuka aegsed kümned tuhanded eramajad. Naised ehitasid?
Külaline

No meil oli nii, et ema päris oma isalt maad ja aiamaja/krundi aianduskooperatiivis. Nii et pärast tööd ja perele õhtusöögi valmistamist möödus ema elu põllul ja aias ning tema töö tõi suurt täiendust meie toidulauale. Isa muidugi sellega ei tegelenud, tal oli oluline iga lollakas sõjafilm ära vaadata, mis pärast Vremjat tuli, siis veel eriti hilja õhtul tekkisid tal veel tähtsad käigud. Aastaid hiljem selgus, et pärast seda, kui ema aiamaalt pärast kella 10 õhtul koju tuli, siis hiilis isa järjekordse armukesega aiamajja viimast kostitama/seksutama. Ehh, olid mõnusad asjad, eks ju, issi!
[/quote]

Selles, et su isa selline l*tsmees oli, ei ole küll ükski riigikord süüdi.
Külaline

Küll see nõuka-aeg oli imeline, detsembris ja veebruaris tehti muudkui aiatöid.
Maasikas
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Maasikas »

Mul küsimus. Kust tekkisid need nõuka aegsed kümned tuhanded eramajad. Naised ehitasid?
Eramajades elas väga väike protsent inimesi. Aga oma vanemate pealt võin öelda, et isa ehitas, aga raha selleks pidi eraldi teenima. Vanemad kasvatasid loomi ja peete, suurem osa sellega seotud tegevustest oli ema kaelas. Igapäevane söötmine, kõplamine jne. Ei tulnud ka siis palgatööst mingit majaehitust välja. Maja ehitas mu isa 10 aastat, pärast seda ta enam kodus lillegi ei liigutanud. Ema teenindas 50 aastat ja ka isa majaehituse ajal ei istunud ta niisama, vaid tema päevad olid pikemad kui isal. Ja mul tõesti oli nõukaaja mõistes tubli isa.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 17:47
Lisaks oli kaks tundi vorstisabas seistes meelelahutus garanteeritud.

Aga vaatame siis sinu arvutusi. 1 penskar sai siis sinu järgi 60 rubla, nüüd siis keskmiselt 700 eurot.

Siis pension 60 // nüüd 700 eurot
Leib 14 kop / 1.65 eurot // siis 0,23% ja nüüd 0,23%
Sai 16 kop / 69 senti // 0,26% ja 0,09%
Piim 26 kop / 58 senti // 0,43% ja 0,08%
Juust 2.90 rubla / 7 eurot // 4,8% ja 1%
Keeduvorst 1.6 rubla / 5 eurot // 2,6% ja 0,7%
Krt ja elekter 15 rubla // 25% ja 21%

Ainult leib paistab sama osakaaluga olevat, muu toit kõik odavam...

Nõukaaegseid hindu vaatasin siit https://www.delfi.ee/artikkel/55886534/ ... rubla-ajal
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 19:20 No meil oli nii, et ema päris oma isalt maad ja aiamaja/krundi aianduskooperatiivis. Nii et pärast tööd ja perele õhtusöögi valmistamist möödus ema elu põllul ja aias ning tema töö tõi suurt täiendust meie toidulauale. Isa muidugi sellega ei tegelenud, tal oli oluline iga lollakas sõjafilm ära vaadata, mis pärast Vremjat tuli, siis veel eriti hilja õhtul tekkisid tal veel tähtsad käigud. Aastaid hiljem selgus, et pärast seda, kui ema aiamaalt pärast kella 10 õhtul koju tuli, siis hiilis isa järjekordse armukesega aiamajja viimast kostitama/seksutama. Ehh, olid mõnusad asjad, eks ju, issi!
Selles, et su isa selline l*tsmees oli, ei ole küll ükski riigikord süüdi.
[/quote]

Aga riigikord ja "üldine suhtumine" soosis siukseid elukaid. Tänapäeval mehikesel enam nii mõnus eluke ei oleks.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 19:30
Lisaks oli kaks tundi vorstisabas seistes meelelahutus garanteeritud.

Aga vaatame siis sinu arvutusi. 1 penskar sai siis sinu järgi 60 rubla, nüüd siis keskmiselt 700 eurot.

Siis pension 60 // nüüd 700 eurot
Leib 14 kop / 1.65 eurot // siis 0,23% ja nüüd 0,23%
Sai 16 kop / 69 senti // 0,26% ja 0,09%
Piim 26 kop / 58 senti // 0,43% ja 0,08%
Juust 2.90 rubla / 7 eurot // 4,8% ja 1%
Keeduvorst 1.6 rubla / 5 eurot // 2,6% ja 0,7%
Krt ja elekter 15 rubla // 25% ja 21%

Ainult leib paistab sama osakaaluga olevat, muu toit kõik odavam...

Nõukaaegseid hindu vaatasin siit https://www.delfi.ee/artikkel/55886534/ ... rubla-ajal
Ahjaa, korteri-elektrikulu arvutasin enda järgi - 150 eurot keskmiselt kuus. Aga mul kah 60 ruutmeetrit, nõuka ajal oli 13 ruutmeetrit inimese kohta ette nähtud.
Külaline

Aga riigikord ja "üldine suhtumine" soosis siukseid elukaid. Tänapäeval mehikesel enam nii mõnus eluke ei oleks.
Nüüd sellist koduorja on jah raske pidada, kes kõigega lepib ja on muidu selline "kuldne naine". Sellepärast see nõukaaegne meeski siin naisi vihkab.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 19:17 Imetabane vihkamine. Uskumatu. Te räägite oma isadest. Arusaadav miks te mehi nii jubedalt vihkate.
Mis sind imestama paneb? Mu isa ei teinud meie, laste, heaks mitte ühtegi liigutust, ei hoidnud ta meid, raha meie kasvatamiseks ei andnud, suhtlemisviisiks oli peamiselt karjumine/sõim. Loomulikult tekitab see vihkamist.
Aga minu kallis issi ka ei saanud aru, miks me teda ei armasta, sorry austa. Arvas, et ema on meid tema vastu kasvatanud. Jälle tore õhtu veetmise viis garanteeritud - röökida ema peale, et miks lapsed teda ei austa.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 19:35
Nüüd sellist koduorja on jah raske pidada, kes kõigega lepib ja on muidu selline "kuldne naine". Sellepärast see nõukaaegne meeski siin naisi vihkab.
Täpselt.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 19:17 Kust tekkisid need nõuka aegsed kümned tuhanded eramajad. Naised ehitasid?
Minu isa oli kolhoosis ehitaja. Ehitasid maju kolhoosile või "ehituskooperatiivile", või kuidas iganes seda kutsuti. Aga tegid peale tööd haltuura korras ka rikkamatele (kolhoosi kõvemad asjapulgad ja parteilased) eramaju. Neid töö ajal tehtud nn. kolhoosi maju eraldati avalduste alusel täiesti tavalistele kolhoosnikele aga need ei kuulunud isiklikult neile, samuti nagu kolhoosi korterid. Tõsteti välja ka, kui oli keegi, kes just seda elamist rohkem vajas. Krunte sai osta ja sinna pidid ise ehitama, mis võttiski muu töö kõrvalt 10-15 aastat aega ning jah, seda tehti ka kogu perega. Kel rohkem raha, palkas minu isa taolised ehitajad. Päris eramaju, nagu me tänapäeval seda mõistame, ei olnudki paljudel.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 19:17 Imetabane vihkamine. Uskumatu. Te räägite oma isadest. Arusaadav miks te mehi nii jubedalt vihkate.
Ei ehitanud need mehed midagi üksi. Vanaisa-vanaema ehitasid nõuka ajal maja. Ja see oli nende ühine pingutus - mõlemad pingutasid rahaliselt, materjale välja ajades ja mõlemad tegid ehitustöid. Vanaema lisaks tegi 100% kõik kodutööd ära. Vanaisa putitas autot.
Andy
Kontakt:

Postitus Postitas Andy »

Ja millega sa nõukaajal oma pensionärikõhtu oleksid täitnud? Tavapension oli 60 rubla ehk päevas said kulutada 2 rubla. Ekekter maksis 4 kopikat kWh ja kuus 100 kWh ikka ära kulutad. Muud kommunaalkulud otsa. Vorstikilo maksis 2.40, pakk võid 68 kopikat, leivapäts 20 kopikat. Ei tundu just eriti võimalik normaalselt ära elada või kuidas?

Käisin lapsena igapäevaselt poes perele esmavajalikku ostmas ja juba selle elementaarse eest oli tavaline kulu 3 rubla ringis. Tõsi, meid oli 5 inimest, aga nagu mainitud, oli see 3 rubla vaid esmavajaliku eest.
Jah, aga nüüd sa ei elagi üldse pensionini! Juba käib jutt pensioniea järjekordsest tõstmisest - me sureme kõik enne vanadusesurma, kui pensionisaamise aeg kätte jõuab.
Külaline

Kuidas tekkisid majade ehitajad? Mehed sünnitasid?
Külaline

Aastaid hiljem selgus, et pärast seda, kui ema aiamaalt pärast kella 10 õhtul koju tuli, siis hiilis isa järjekordse armukesega aiamajja viimast kostitama/seksutama. Ehh, olid mõnusad asjad, eks ju, issi!

Kui kaugel see aiamaja teie päriskodust siis oli? Kuidas sa lapsena sellest teada said?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot], Kirile ja 11 külalist