Heliisolatsioon
Heliisolatsioon
Kes on pannud, kuidas rahule jäite, palju vaiksem nüüd on? Kas mingeid allergiaid vms tervisehädasid pole tekkinud? Mida panite ja kust ostsite? On vaja paneelmajas seina/lakke panna, et naabrid läbi ei kostaks.
-
Külaline
Sõltuvalt, kuidas "seina/lakke panete" kujuneb ka resultaat. Üldiselt mingi väidetavalt hüper super plaadi seina/lakke liimimine (ka kipsplaadi taha) annab null tulemuse ja augu rahakotti.
Vaatasin ehitusfoorumi heli- ja mürateema arutelusid (otsingusse heli / müra) ja kahjuks sealt midagi väga tarka välja ei ole lugeda. Tavaline sealse teadjamate soovitus paneelmaja elanikule on et osta maja. Mis kahjuks kipub ka tõsi olema. Seda seetõttu, et nõukaaegse paneelika helikinduse tõstmine võib osutuda kas võimatuks või väga kulukaks. Kui keegi on seda edukalt teinud, võiks oma kogemust kindlasti jagada.Külaline kirjutas: ↑17 Nov 2024 15:26 Uuri ehitusfoorumist, seal ehk teadjamad inimesed. Ehitusfoorum.com
Aga kuna TA küsimuse esitas, proovin mõned müra piiramise ettepanekud kirja panna.
Kõigepealt tasuks alustada sellest, et kasvõi lihtsalt kuulates omaenda kõrvaga käia siis kui segavad helid kostuvad, korter üle ja proovida aru saada kustkohast need täpsemalt kostavad. Ehk mis on need kohad kust läbitulev heli on tundtavalt valjem. Osades paneelikates on näiteks pistikupesade augud seinas läbivad, ehk sisuliselt on teil seinas auk naabri tuppa, kaetud küll pistikupesadega aga heli tuleb sealt läbi. Teine võimalik helide lekkekoht on paneelide servad ja nurgad, ehk praod paneelide vahel kustkaudu heli leivib. Nii praod kui kõiksugu augud saab lihtsalt helikindla silikooni või mastiksiga täis lasta.
Heli ja müra levikut paneelikas mööda seinu lagesid ja põrandaid on aga juba keerulisem piirata. Sisuliselt tuleb tuppa ehitada helikindel "tuba" oma seintega. Leidsin ka ühe eesti pakkuja, kes vahendab helineelavat seinasüsteemi :
https://www.ehomer.ee/et/soojustus/tehn ... e1002.html
tootest endast lähemalt tootja kodulehel :
https://www.decibelinternational.co.uk/ ... tem-33-96/
Põhimõtteliselt on kõik korralikult heli neelavad seinad analoogid, ehk mingi tihedast massist materjal kipsikihtide vahel. Ühes teises foorumis kiideti sellist materjali mida seina/lakke/põrandale panna kuid jällegi on sellele vaja katet peale, ehk siis näiteks kipsi. Heli neelav materjal ise :
https://www.rothoblaas.com/products/sou ... wall-bytum
Espak pakub samuti sarnast materjali : https://espak.ee/epood/toode/heliisolat ... y-122505m/
Nii Temu kui muud hiina kaubamajad pakuvad igasuguseid ilusaid poroloonist ja vildist väidetavalt heli neelavaid paneele, kahjuks pole neil tootelehti mis annaksid ülevaate nend tehnilistest andmetest ( mürasummutus) ning nende kasutegur on küsitav. Ja heli neelab eelkõige materjali mass mida nendel paneelidel pole. Samuti on nendes kasutatavad materjalid tihti tundmatud ja sertifikaatideta ning poel harvad juhtumid kus need on tunnistatud tervisele kahjulikeks.
Aga kuna topeltseinte tegemine takistab omakorda soojuse pääsemise välisseinani, tuleks sellised lahendused kindlasti projekteerija või konstruktoriga läbi arvutada kuhu tekib kastepunkt ja muud teemad. Vastasel juhul võib teie uhke müra takistava seina või seinakatte taga oleva külma välisseina pinnas tekkivas niiskuses hakata hallitus vohama, mis tervisele just hea ei ole ja see tekitab nii allergiat kui kroonilisi tervisehädasid.
Aitäh põhjaliku vastuse eest. Ma ei teadnud, et heli neelab ennekõike mass, ma arvasin, et materjali paksus. Mida paksem kiht seinas, seda vaiksem. Olen mõelnud korkplaadi peale, et kerge ja looduslik ja lihtne seina liimida. Aga ta on ju kerge, kuigi välja olen valinud ca 2cm paksuse plaadi. Ma pole julgenud seda ära osta, see on päris kallis, nüüd veel hind tõusis, ja äkki ta ei aitagi? Kas sünteetilist heliisolatsiooni võib siis seina panna? Poed müüvad. Vanasti öeldi, et pestavat tapeeti ei tohi magamistuppa panna, mul on see hästi meeles. Kas kleepimine ei aita, tuleb eraldi sein õhuvahega ehitada, et vibratsioon üle ei kanduks? Mina olen kuulnud, et seinavaip pidi ka mingil määral aitama, kas see tõsi on, seda ei oska öelda.
Mingi kork ei summuta müra, sest see on kerge materjal.
Mina lasin naabritega ühisesse seina panna heliisolatsiooni. Olemasoleva seina juurde ehitati lisasein metallkarkassile (metalli alla läksid kummiribad). Karkassi vahele spets mürasummutav vill. Selle peale 2x erikõva kipsplaat. Toas kaotasin ca 10 cm.
Mina lasin naabritega ühisesse seina panna heliisolatsiooni. Olemasoleva seina juurde ehitati lisasein metallkarkassile (metalli alla läksid kummiribad). Karkassi vahele spets mürasummutav vill. Selle peale 2x erikõva kipsplaat. Toas kaotasin ca 10 cm.
-
Külaline
Eelmises korteris panime korkplaadid lakke. Toimis päris hästi.
Mitu cm korkplaadid paksud olid? Kas naaber kuulas valjult muusikat, või mis ta tegi?Külaline kirjutas: ↑01 Dets 2024 17:03Eelmises korteris panime korkplaadid lakke. Toimis päris hästi.
Seina ja lakke võib kleepida kõiksugu materjali. Kindlasti see midagi aitab, iseasi kas ka niipalju et tulemusega rahul ollakse. Ehk kas töö ja materjali alla pandud summad on vastavuses saavutatuga. Kellegi teise kogemuste põhjal oletada et antud lahendus kindlasti töötab on selline 50/50 võimalus. Ehk võib töötada võib ka mitte.Tolmukübe kirjutas: ↑01 Dets 2024 08:20 Aitäh põhjaliku vastuse eest. Ma ei teadnud, et heli neelab ennekõike mass, ma arvasin, et materjali paksus. Mida paksem kiht seinas, seda vaiksem. Olen mõelnud korkplaadi peale, et kerge ja looduslik ja lihtne seina liimida. Aga ta on ju kerge, kuigi välja olen valinud ca 2cm paksuse plaadi. Ma pole julgenud seda ära osta, see on päris kallis, nüüd veel hind tõusis, ja äkki ta ei aitagi? Kas sünteetilist heliisolatsiooni võib siis seina panna? Poed müüvad. Vanasti öeldi, et pestavat tapeeti ei tohi magamistuppa panna, mul on see hästi meeles. Kas kleepimine ei aita, tuleb eraldi sein õhuvahega ehitada, et vibratsioon üle ei kanduks? Mina olen kuulnud, et seinavaip pidi ka mingil määral aitama, kas see tõsi on, seda ei oska öelda.
Korterite ehitusalhendused ja ka materjalid võivad olla nii erinevad, et ühes kohas tehtud lahendus teises kohas ei tööta üldse. Samuti peab alati proovima täpsustada millist müra või heli antud lahendusega summutati . On see madal kõne ja taustmüra, keskmine, kõrgem, mingi muusika või hoopis sammumüra. Erinevad materjalid ja lahendused summutavad erinevaid mürasid erinevalt. Kõige raskem on summutada madala sagedusega müra.
Korduvalt mainitud korgi probleem on selles et selle helisummutusvõime ei ole eriti kõrge. Eriti õhukese kihi puhul. Paksema puhul aga kipub hind lakke minema.
Lagede puhul on tõenäoliselt kõige kindlam ja ka parima tulemusega ( sile ja värvitud) lahendus Knaufi või Gyproci kodulehtedel olevad akustiliste riputitega lahendused. Nendel on ka Rw indeksid ehk kuipalju dB antud lahendus heli summutab. Kui korraliku ja mitte läbikostva seina helikindlus on kuskil Rw=53 dB siis need kipsiga lahendused summutavad ise juba kuskil 35-45 dB. See tähendab et korralikult. Otsingus jäi näppu üks hange koos pildiga, kus on näha need akustilised kummipuksidega riputid :
https://www.hange.ee/58515/helikindel-vahelagi/
Seinte osas on tõenäoliselt parima hinna/summutuse suhtega samuti kips+müratõkkematt ja või vill. Kas siis karkassi peale eraldi sein või siis müramatt seina ja kips peale. Eraldi seinalahendused koos helisummutus Rw väärtustega on plaaditootjate kodulehtedel olemas. Ei pea ise leiutama.
Kipsi plussideks on lõhna puudumine ning sileda aluspinna tekkimine, mid annab nii värvida või mingi muu materjaliga katta. Lisaks hinnaklass. Samas peab arvestama et igaüks päris ise sellist asja valmis ei ehita, kuigi midagi üle mõistuse keerulist selles pole.
Kõiksugu villaplaatide ja muu sarnase kasutamine on reeglina mõeldud ruumide akustika parandamiseks. Ehk kui ruum kajab ja on vaja seinad-laed heli neelama panna. Lärmaka naabri puhul aitaksid need paneelid heli mingil määral neelata kui need tema tuppa panna.
Erinevate materjalide ja pakkujate juures tasub alati vaadata mis on selle materjali või lahenduse helisummutus- ehk Rw indeks. Paljudel seda juures pole, mistõttu on suht rakse öelda kuipalju ja mis sagedusi see summutab. Ja on plaate mis tõesti haisevad, ehk kõlbavad avalikku ruumi ja kontorisse, aga magamistuppa selliseid ei paneks.
Ja kõige targem on mõne akustikalahendusi projekteeriva firmaga ühendust võtta ja kasvõi konsultatsioon ja ülevaatamine küsida ning parimal juhul isegi lahendus või projekt tellida.
Kust sa nad ostsid?
TME, aitäh vastuse eest. Eks ma siis kaalun müramatti ja kipsi või paksemat korki, kui rahakott kannatab. Mulle on soovitatud ka pilliroomatti, see ka vist nagu paksema läbimõõduga. Ja see viimane on looduslik, ei tohiks allergiaid tekkida. Ega ma ei tea, kas sünteetilisest tekibki.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist