PALUN ABI
-
olenrebevca1
- Kontakt:
PALUN ABI
kuidas mõjutab teid 1. juuli käibemaksu ja bensiiniaktsiisi tõus?
Olen kirjutamas lugu 1. juulil jõustuvatest maksutõusudest – käibemaks tõuseb 22% → 24% ja bensiiniaktsiis samuti. Otsin loosse just tarbijate vaadet, st tavaliste inimeste arvamust ja kogemusi.
Küsin teilt, hea Redditi kogukond:
• Kas olete juba märganud hindade tõusu?
• Kuidas need maksutõusud teie igapäeva mõjutavad?
• Kas peate millestki loobuma või kulusid ümber vaatama?
• Mida arvate riigi otsusest neid makse tõsta?
Suur aitäh, kui leiate hetke vastamiseks
Olen kirjutamas lugu 1. juulil jõustuvatest maksutõusudest – käibemaks tõuseb 22% → 24% ja bensiiniaktsiis samuti. Otsin loosse just tarbijate vaadet, st tavaliste inimeste arvamust ja kogemusi.
-
Külaline
Ise arvan, et saan hakkama, kuid vaatan seda otsust majandust õppimud inimesena ja ei näe, kuidas otsus aitaks kaasa majanduse elavdamisele, mis peaks hetkel olema valitsuse üks põhieesmärke. Kuna selline maksutõus on pigem pidurdava iseloomuga, ei näe ma ka, kuidas see riigieelarve täitmisele kaasa aitab. Kahtlustan, et riigieelarve täitmisele on efekt kokkuvõttes marginaalne.
-
olenrebevca1
- Kontakt:
minu viga , postitasin selle samuti Redditisse sellep see jäänudKülaline kirjutas: ↑27 Juun 2025 12:01 Kas siin on hea Redditi kogukond?
-
Külaline
olenrebevca1 kirjutas: ↑27 Juun 2025 11:38 kuidas mõjutab teid 1. juuli käibemaksu ja bensiiniaktsiisi tõus?
• Kas olete juba märganud hindade tõusu?-ei jaksa juba ammu sammu pidada, kõik on kallis
• Kuidas need maksutõusud teie igapäeva mõjutavad?-ei mõjuta
• Kas peate millestki loobuma või kulusid ümber vaatama?-ei pea
• Mida arvate riigi otsusest neid makse tõsta?-ju siis on vaja, usaldan otsustajaid.
-
Külaline
Mis ajastul sa seda majandust teoorias õppisid, et sellist elavdamise marginaalsust kahtlustad?Guest kirjutas: ↑27 Juun 2025 11:45 Ise arvan, et saan hakkama, kuid vaatan seda otsust majandust õppimud inimesena ja ei näe, kuidas otsus aitaks kaasa majanduse elavdamisele, mis peaks hetkel olema valitsuse üks põhieesmärke. Kuna selline maksutõus on pigem pidurdava iseloomuga, ei näe ma ka, kuidas see riigieelarve täitmisele kaasa aitab. Kahtlustan, et riigieelarve täitmisele on efekt kokkuvõttes marginaalne.
• Kas olete juba märganud hindade tõusu? toidupoes on arve suurem
• Kuidas need maksutõusud teie igapäeva mõjutavad? ei mõjuta
• Kas peate millestki loobuma või kulusid ümber vaatama? ei
• Mida arvate riigi otsusest neid makse tõsta? aplus ei anna häbeneda
• Kuidas need maksutõusud teie igapäeva mõjutavad? ei mõjuta
• Kas peate millestki loobuma või kulusid ümber vaatama? ei
• Mida arvate riigi otsusest neid makse tõsta? aplus ei anna häbeneda
-
Külaline
HURRAAGA HELGESSE TULEVIKKU (iroonia)olenrebevca1 kirjutas: ↑27 Juun 2025 11:38Küsin teilt, hea Redditi kogukond:
• Kas olete juba märganud hindade tõusu? KAS JUBA ON TÕUSNUD? VÕI MIS AJASTU TÕUSUST JUTT?
• Kuidas need maksutõusud teie igapäeva mõjutavad? EKS IKKA
• Kas peate millestki loobuma või kulusid ümber vaatama? IKKA
-
Külaline
• Kas olete juba märganud hindade tõusu? Eks ikka olen märganud. Teen odavamaid valikuid, vahel lähen ka teise poodi, kus sama toode võiks odavam olla.
• Kuidas need maksutõusud teie igapäeva mõjutavad? Mõjutavad pikemaajaliselt, kaalun otse palju enam, emotsiooni ajel ei osta midagi.
• Kas peate millestki loobuma või kulusid ümber vaatama? Ostan vähem riideid ja jalanõusid, vähesed ostud teen TEMU-st, mitte meie kaubandusest. Otsin netist odavamaid võimalusi osta toode, mis poes on proovitud. Loobuund olen iluteenustest. Lükkan edasi planeeritud remonttöid, sest ei riski viimaseid sääste ära kulutada.
• Mida arvate riigi otsusest neid makse tõsta? See tekitab jõuetud viha. Olen väga pettunud, lootusetuse tunne on.
• Kuidas need maksutõusud teie igapäeva mõjutavad? Mõjutavad pikemaajaliselt, kaalun otse palju enam, emotsiooni ajel ei osta midagi.
• Kas peate millestki loobuma või kulusid ümber vaatama? Ostan vähem riideid ja jalanõusid, vähesed ostud teen TEMU-st, mitte meie kaubandusest. Otsin netist odavamaid võimalusi osta toode, mis poes on proovitud. Loobuund olen iluteenustest. Lükkan edasi planeeritud remonttöid, sest ei riski viimaseid sääste ära kulutada.
• Mida arvate riigi otsusest neid makse tõsta? See tekitab jõuetud viha. Olen väga pettunud, lootusetuse tunne on.
-
Külaline
Hinnatõus mõjutab minu elu väga palju. Olen nüüd sunnitud ostma pidevalt viimase kuupäevaga või aegunud tooteid. Kusjuures käin poes õhtuti ja ostan toitu järgmiseks päevaks - mis tähendab, et tarbime viimase kuupäeva tooteid alles järgmisel päeval. Ehkki enne olin terve eluaja äärmiselt valiv, alati vaatasin, et perele oleks värske kraam lauale panna. Enam sellist luksust lubada kahjuks ei saa.
Juuksuris ei käi meie perest enam mitte keegi, vaid lõikame juukseid üksteisel kodus ise. Väljas söömas me enam ei käi, ainult teismelised lapsed vahel söövad väljas või tellivad endale Woldiga toitu. Aga siis on neil ka taskuraha enne õiget aega läbi.
Teatris käime nüüd umbes 1-2 korda aastas, sest piletid on liiga kallid. Remonti teeme ise, kuna töömehed küsisid 15-ruutmeetrise toa värvimise hinnaks 1800 eurot tööraha (sinna lisanduvad veel materjalid). Riik võiks natukene rohkem oma inimestest hoolida.
Juuksuris ei käi meie perest enam mitte keegi, vaid lõikame juukseid üksteisel kodus ise. Väljas söömas me enam ei käi, ainult teismelised lapsed vahel söövad väljas või tellivad endale Woldiga toitu. Aga siis on neil ka taskuraha enne õiget aega läbi.
Teatris käime nüüd umbes 1-2 korda aastas, sest piletid on liiga kallid. Remonti teeme ise, kuna töömehed küsisid 15-ruutmeetrise toa värvimise hinnaks 1800 eurot tööraha (sinna lisanduvad veel materjalid). Riik võiks natukene rohkem oma inimestest hoolida.
-
Külaline
Viimastel nädalatel olen märganud just toidu hinna tõusu. Poola õuna hinna tõus Rimis on eriti järsk. Ka mu lemmik - Kanzi õun peaaegu 4 eurot kilo!!! Arbuus on võrreldes eelmise aasta suvega ikka väga kallis. Kiivi, isegi Maximas absurdne hind! Muu toidu hinnatõus polegi eriti märkimisväärne, aga just värske aedvilja hinnatõus on jahmatav. Endal aeda pole, aga Ise värske toidu kasvatamine ei tooks erilist kasu, sest kui Eestis valmib tomat, kurk, porgand, paprika, õun jm, siis sel ajal on ka poes vastavatel viljadel kõige odavam hind.
Kuidas mõjutab. Tervisele mõjub väga halvasti. Ebatervislik toit on ju odavam, kui vaadata hindu ühikus kalorit/euro kohta. Niigi nõuab tervislik toitumine rohkem pingutust ka odavate hindade juures. Kuu lõpu poole ostan alati ebatervislikumat toitu kui kuu alguses. Palgast jääb puudu. "Maksuküüru" kaotamine minule kasu ei too.
Mida arvan. Vihale ajab. Euroopas vist polegi teist sellist riiki, kui käibemaks värskele aedviljale oleks nii kõrge. Eesti eripära on, et miljon eurot kraabitakse kokku nii, et kõigilt võetakse üks euro. Teise miljoni saamiseks võetakse kõigilt teine euro jne. Ehk siis vaesemad maksavad oma sissetulekult suurema protsendi.
Kuidas mõjutab. Tervisele mõjub väga halvasti. Ebatervislik toit on ju odavam, kui vaadata hindu ühikus kalorit/euro kohta. Niigi nõuab tervislik toitumine rohkem pingutust ka odavate hindade juures. Kuu lõpu poole ostan alati ebatervislikumat toitu kui kuu alguses. Palgast jääb puudu. "Maksuküüru" kaotamine minule kasu ei too.
Mida arvan. Vihale ajab. Euroopas vist polegi teist sellist riiki, kui käibemaks värskele aedviljale oleks nii kõrge. Eesti eripära on, et miljon eurot kraabitakse kokku nii, et kõigilt võetakse üks euro. Teise miljoni saamiseks võetakse kõigilt teine euro jne. Ehk siis vaesemad maksavad oma sissetulekult suurema protsendi.
-
Külaline
Kuna küsiti konkreetselt 1. juulil jõustuva 24% KM kohta, siis selle küsimuse võiks esitada vast 1. oktoobril. Eks siis ole näha, kuidas kaupmehed käitusid ja kogemusi, mis hindadega juhtus.olenrebevca1 kirjutas: ↑27 Juun 2025 11:38 kuidas mõjutab teid 1. juuli käibemaksu ja bensiiniaktsiisi tõus?
Loomulikult on kõik märganud juba mitu aastat hindade tõusu ja pidanud sellega arvestama, aga seda küsimust on vara seostada uue KM määraga.
-
Külaline
Eestis on kombeks, et toiduainete ja esmatarbekaupade hinnad tõusevad ennetavalt juba mõni nädal enne uue maksu kehtestamist, teenuste hinnad aga tõusevad nihkega.Guest kirjutas: ↑29 Juun 2025 02:11Kuna küsiti konkreetselt 1. juulil jõustuva 24% KM kohta, siis selle küsimuse võiks esitada vast 1. oktoobril. Eks siis ole näha, kuidas kaupmehed käitusid ja kogemusi, mis hindadega juhtus.olenrebevca1 kirjutas: ↑27 Juun 2025 11:38 kuidas mõjutab teid 1. juuli käibemaksu ja bensiiniaktsiisi tõus?
Loomulikult on kõik märganud juba mitu aastat hindade tõusu ja pidanud sellega arvestama, aga seda küsimust on vara seostada uue KM määraga.
-
Külaline
TEMU on odavam ka kohaletoimetamise teenuse osas. Pakivedu on Eestis nii kalliks läinud, TEMU-st saab aga tasuta kohaletoimetamisega. Tähelepanuta on jäänud, et käibemaks tõstab kõvasti teenuste hindasid. Teenuste hinnad on väikse palgaga inimeste jaoks ülimalt kõrged, aga samas on vaja paljusid teenuseid kasutada hädaabina. Hambaravi, arvuti remont, IT-kiirabi, kolimis-transporditeenus (näiteks juhul kui vana pesumasin läheb katki ja tahad osta kasutatud pesumasinat), elektriku teenus, juhilubade tervisetõendi väljastamise teenus, prilliklaaside tegemise teenus. Elatusmiinimumi arvutajad eeldavad, et inimesel on kõik kallimad asjad juba olemas, eales mitte miski ei amortiseeru ega lähe katki, kõik masinad ja kallimad asjad kestavad igavesti. On ka vaikiv eeldus, et kõigil on ostetud nutitelefon. Mu tuttava kallal tänitas arst, miks too nutitelefoniga pilti ei teinud, et ta saaks vaadata, kuidas välja nägi (korduv probleem, aga arstile ju ei saa kohe siis, kui probleem on akuutne). Kuidas maksutõusud teie igapäeva elu mõjutavad? Tekitavad tunde, et ma ei kuulu ühiskonda.Guest kirjutas: ↑28 Juun 2025 21:14 Ostan vähem riideid ja jalanõusid, vähesed ostud teen TEMU-st, mitte meie kaubandusest. Otsin netist odavamaid võimalusi osta toode, mis poes on proovitud.
-
Külaline
Maximas täna lühike kurk 4 eurot kilo, Luunja kurk 5 eurot, hispaania oma ei olnud. Kolm eurot taskus, kurk jäi ostmata, ostsin hoopis allahindluste letist rasvase koogi 50%-se allahindlusega. Saab vähemalt kõhu täis. Kurk, roheline sibul ja muu selline jääb ostmata. Kurgiga kaugele ei sõua.
-
Külaline
Ei ole eriti märganud. Kogu aeg on olnud vahel mõni asi kallim ja siis odavam. Erinevates poodides on erinevad hinnad . Vahel lähen küll teise poodi, sest seal on odavam ja parem. Nt lidl või maxima puuviljad. Ostan 30% kaupa mitte odavuse pärast, vaid kahju kui toit raisku läheb. Mõtlen ikka et kodutoidule ma ju kuupäeva peale ei saa lüüa. Söön kuni on ja usaldan nina ja maitset. Aga poest ostetud tootel on kuupäev ja see teeb kõlbliku toidu "kõlbmatuks". 2 ei mõjuta igapäevalu. 3 ei pea kulusid ümber jaotama. Jaotan, sest tahan. Ma olen olnud teatud asjades suht kooner alati ja üle maksta ei taha. Nt juustega ma olen saanud alati ise hakkama. Iluteenuseid ei tarbi. Kosmeetikat ei osta. Suveüritustel ei käi. Emotsioonioste teen ikka. Aga aus olles, mul on juba kõik vajalik olemas. Nii et teen palju vähem. Mõtlen, kas ma vajan. 4 kellele siis maksutõus meeldiks.
-
Külaline
Mul on kass ja koer. Ka nende toitude hinnad on kolossaalselt tõusnud. Kui oma kõhu pealt hoiad veel kokku, nosid võileib ja jood teed, siis nemad peavad ikka korralikult süüa saama ja neid kõige odavama rämpsuga toites maksad hiljem 10-kordselt loomaarstile. Julgen väita, et loomapidamine praeguste toidu - ja ravihindadega ning keskmist palka teenides, on teatud sorti masohhism. Aga mis sa siis nüüd teed, viid nad varjupaika või?!
-
Külaline
Redditis on noored kõrgepalgalised it-inimesed, siin trollid. Mine küsi reaalsetelt inimestelt FB grupis Kogumispäevik, toidugruppidest(neid seal mitu).
-
Külaline
Lisaks hindadele tõusevad ju jooksvalt ka palgad. Ise küsisin pärast tulumaksu määra tõusu 150 eurot netos, juurde. 50 sellest lisasin pensioni II sambasse-tõstsin omaosaluse 4 protsendi peale) ja 100 katab hindade tõusu.
-
Külaline
Konjunktuuriinstituut: Ehkki tõusnud on ka keskmine palk, on see juhtunud ennekõike niigi kõrgema sissetulekuga inimestel.Guest kirjutas: ↑29 Juun 2025 13:56 Lisaks hindadele tõusevad ju jooksvalt ka palgad. Ise küsisin pärast tulumaksu määra tõusu 150 eurot netos, juurde. 50 sellest lisasin pensioni II sambasse-tõstsin omaosaluse 4 protsendi peale) ja 100 katab hindade tõusu.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 2 külalist