Vaimse tervise küsimus

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Vaimse tervise küsimus

Postitus Postitas Külaline »

Üks vaimse tervise abi leht tuleb mul fb sageli ette. Seal on kirjas " sa mäletad valesti, seda pole kunagi olnud" kui üks kahtlema panemiise viise. Mind nüüd vaevab see sel moel, et kas see mida ma mäletan saab olla vale. Ma juba kahtlengi? Või see mida ma tundsin saab ka olla vale? Seal lehel tuleb järjest neid tüüpilisi ütlusi nt " sa reageerid üle".
Kas on aga ka võimalik et inimene mäletabki valesti ja reageeribki üle? Ja kui seda talle öeldakse, polegi manipulatsioon vaid tõsi?
Külaline

Inimese mälu on üks keeruline asi. Lihtne ja lühike vastus on JAH - inimese aju on vägagi võimeline looma võltsmälestusi. Seda toimub tihedamini, kui sa arvatagi oskad. Sellest on väga palju kirjutatud ning uuritud, artiklid-uurimused on netist lihtsalt leitavad. Kui teaduskirjandust ise uurida ei soovi, lase AI-l kokkuvõte teha.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Võib nii olla, kuidas sa aru said, nii mäletadki. Aga aru võisid saada tendentslikult või valesti, seega mäletadki valesti.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2026 12:07Kas on aga ka võimalik et inimene mäletabki valesti ja reageeribki üle?
Nagu näiteks?
Külaline

Näiteid pole vast mõtet tuua seetõttu,et tema isikliku elu kohta teame me veel vähem kui ta ise või keegi tema lähedane.
Reageerimine aga sõltub temperamendist, varasemast kogemusest, ja muudest asjadest. Pole ju eeskirja, kui palju millelegi reageerida on õige.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2026 12:22 Inimese mälu on üks keeruline asi. Lihtne ja lühike vastus on JAH - inimese aju on vägagi võimeline looma võltsmälestusi. Seda toimub tihedamini, kui sa arvatagi oskad. Sellest on väga palju kirjutatud ning uuritud, artiklid-uurimused on netist lihtsalt leitavad. Kui teaduskirjandust ise uurida ei soovi, lase AI-l kokkuvõte teha.
Mina ei usu seda. Pigem aju üldse blokeerib asja või siis mäletab pigem positiivsemas suunas.
Mul endal oli hiljuti asi mida teada sain oma lapsepõlvest ja me õega mitte kumbki ei mäleta sellist asja. Tädi rääkis sellest 🤷

Väga väiksena võib jah võib-olla valesti mäletada aga täiskasvanuna mina arvan, et mäletatakse nii nagu oli. Inimestel lihtsalt on erinevad arusaamad juhtunust.

Selles osas on ka mul kogemusi. Eksmees väitis üht agamina päris kindlalt tean mis päriselt MINU arvates juhtus. Siin ongi tõlgendamise küsimus.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2026 12:07 Kas on aga ka võimalik et inimene mäletabki valesti ja reageeribki üle? Ja kui seda talle öeldakse, polegi manipulatsioon vaid tõsi?
Ma usun küll, et on võimalik. Ma näen seda oma pere omavaheliste suhete najal.

Mina ja mu õde mäletame ühte ja sama sündmust täiesti erinevalt. Mäletan, et sain mingi asja eest karmilt vitsa ja seda, kuidas ma selle pärast nutsin. See pilt on mu mälus siiani, kogu see alandus ja kurbus ning sinised vorbid säärtel. Seal oli muid detaile veel, mida ma siin lahkama ei hakka, aga mu õde ütleb, et sellist asja pole olnud ja ma mäletan valesti. Et ma kujutan ette. Seitsme aastane laps siis kujutas ette.

Mina olen siiani veendunud, et see sündmus toimus. See oli aastaid mu kehamälus olemas. Minu selgitus asjale on, et kuna mu õde see ei puudutanud ja tema peksa ei saanud, siis tema mälus see sündmus puudub, kui täiesti ebaoluline sündmus.
Külaline

Võisid unes näha.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Juun 2026 14:26
Mina ei usu seda. Pigem aju üldse blokeerib asja või siis mäletab pigem positiivsemas suunas.
Alati on olemas neid, kes teadust ei usu. Kui sina pole kogenud, siis sellist asja pole olemas? Sinu isiklik tõlgendus ei tee teaduslikke fakte olematuks. Uskuda võib muidugi igaüks mida soovib.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2026 18:49
Alati on olemas neid, kes teadust ei usu. Kui sina pole kogenud, siis sellist asja pole olemas? Sinu isiklik tõlgendus ei tee teaduslikke fakte olematuks. Uskuda võib muidugi igaüks mida soovib.
Ma usun teadust.100% Aga miks siis see teadus ei luba mind minna sinna lapsepõlve? Ma päriselt ka ei mäleta mitte ühtegi asja mida tädi rääkis, mis päriselt toimus.
Või siis tädi eksis? Vaevalt. Me elasime samas majas koos. Miks ta peaks valetama?
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2026 14:29Mina ja mu õde mäletame ühte ja sama sündmust täiesti erinevalt. Mäletan, et sain mingi asja eest karmilt vitsa ja seda, kuidas ma selle pärast nutsin. See pilt on mu mälus siiani, kogu see alandus ja kurbus ning sinised vorbid säärtel. Seal oli muid detaile veel, mida ma siin lahkama ei hakka, aga mu õde ütleb, et sellist asja pole olnud ja ma mäletan valesti. Et ma kujutan ette. Seitsme aastane laps siis kujutas ette.

Mina olen siiani veendunud, et see sündmus toimus. See oli aastaid mu kehamälus olemas. Minu selgitus asjale on, et kuna mu õde see ei puudutanud ja tema peksa ei saanud, siis tema mälus see sündmus puudub, kui täiesti ebaoluline sündmus.
Kas õde nägi seda kõike pealt? Kas ta on noorem või vanem? Minu 3a vanem õde sai ema käest peksa ja ma mäletan küll seda väga hästi. Olin 7a.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2026 12:22 Inimese mälu on üks keeruline asi. Lihtne ja lühike vastus on JAH - inimese aju on vägagi võimeline looma võltsmälestusi. Seda toimub tihedamini, kui sa arvatagi oskad. Sellest on väga palju kirjutatud ning uuritud, artiklid-uurimused on netist lihtsalt leitavad. Kui teaduskirjandust ise uurida ei soovi, lase AI-l kokkuvõte teha.
Mul endal oli hiljuti asi mida teada sain oma lapsepõlvest ja me õega mitte kumbki ei mäleta sellist asja. Tädi rääkis sellest 🤷

Väga väiksena võib jah võib-olla valesti mäletada aga täiskasvanuna mina arvan, et mäletatakse nii nagu oli. Inimestel lihtsalt on erinevad arusaamad juhtunust.

Selles osas on ka mul kogemusi. Eksmees väitis üht agamina päris kindlalt tean mis päriselt MINU arvates juhtus. Siin ongi tõlgendamise küsimus.
Ei ole nii. Mul on mitmeid näiteid, kus samas olukorras olnud inimesed (täiskasvanuna) mäletavad juhtunut täiesti erinevalt. Seega üks kahest mäletab lihtsalt valesti. Lisaks kirjutan ma juba 10 aastat memuaare. Mõni aeg tagasi lugesin oma memuaarid läbi ja leidsin mitu seika, mida praeguseks juba mäletan täiesti teisiti.

Teemaalgatajale - see soovitus ei ole seal mõeldud ilmselt iga üksikjuhtumi jaoks, loomulikult võib olla, et mäletataksegi valesti või saadakse valesti aru või reageeritakse üle või mida iganes. See soovitus räägib pigem pidevast protsessist - kui keegi sulle kogu aeg kordab, et sa mäletad valesti, ei saa aru või reageerid üle, kui teisipidi pole kunagi - st. tema ise ei eksi kunagi, pole kunagi sinuga nõus ega ole kunagi süüdi.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2026 23:58 Kas õde nägi seda kõike pealt? Kas ta on noorem või vanem? Minu 3a vanem õde sai ema käest peksa ja ma mäletan küll seda väga hästi. Olin 7a.
Õde oli juures ja nägi kõike. Tema mälus on see nii, et mina sain rumala teoga hakkama ja mind pandi selle eest nurka seisma. Tegelikult sain korralikult peksa. Sellist asja ju laps välja ei mõtle.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2026 18:49
mis see teadus siis muu ikka on kui tähelepanekud. aga kui inimesed muutuvad, muutub ka teadus. usul on nagu kaks teed, kas uskuda õiget asja või siis valet asja. aga uskuja ise tõenäoliselt ei suuda õiget valikut teha eks.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Juun 2026 12:25Õde oli juures ja nägi kõike. Tema mälus on see nii, et mina sain rumala teoga hakkama ja mind pandi selle eest nurka seisma. Tegelikult sain korralikult peksa. Sellist asja ju laps välja ei mõtle.
Kas see oli ainuke kord, kui sa peksa said. Äkki õde mäletab muud korda, kui sind nurka pandi.
Külaline

Guest kirjutas: 20 Juun 2026 12:25
Külaline kirjutas: 19 Juun 2026 23:58 Kas õde nägi seda kõike pealt? Kas ta on noorem või vanem? Minu 3a vanem õde sai ema käest peksa ja ma mäletan küll seda väga hästi. Olin 7a.
Õde oli juures ja nägi kõike. Tema mälus on see nii, et mina sain rumala teoga hakkama ja mind pandi selle eest nurka seisma. Tegelikult sain korralikult peksa. Sellist asja ju laps välja ei mõtle.
no tema ju ei saanud peksa, sinu peksa saamine polnud tema jaoks nii oluline et mäletada.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Juun 2026 23:56
Guest kirjutas: 20 Juun 2026 12:25
no tema ju ei saanud peksa, sinu peksa saamine polnud tema jaoks nii oluline et mäletada.
Võib olla ka vastupidi. See võis olla õe jaoks nii häiriv sündmus, et tema aju kaitseb teda mittemäletamisega selle eest. Minu isa suri 20 aastat tagasi ja siiamaani ma ei mäleta, mis pärast seda kolmel päeval juhtus.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Juun 2026 22:01
Külaline kirjutas: 20 Juun 2026 12:25Õde oli juures ja nägi kõike. Tema mälus on see nii, et mina sain rumala teoga hakkama ja mind pandi selle eest nurka seisma. Tegelikult sain korralikult peksa. Sellist asja ju laps välja ei mõtle.
Kas see oli ainuke kord, kui sa peksa said. Äkki õde mäletab muud korda, kui sind nurka pandi.
Ei olnud ainus kord, aga üks jubedamaid. Väga alandav, kuna lähedal viibis veel inimesi. Õe arvates ma pingutan üle, tema ju peksa ei saanud, sest tma oli see nn hea laps. Meid vastandati vanemate poolt küllaltki palju (vaata, millega su noorem õde hakkama sai, sina ju küll nii rumal ei ole, eksju) ja see juba ise loob soodsa keskkonna selliste erinevate mälestuste tekkeks.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist