Heategevus töökaaslastega

Külaline

Heategevus töökaaslastega

Postitus Postitas Külaline »

Küsimus tekkis siinset teemat lugedes, kus teemaks oma autoga töökaaslaste sõidutamine. Küll hoopis teise nurga alt, aga küsimus just õigluse ja võrdsuse seisukohast.

Meil on nüüd juba teist aastat järjest juunikuus selline üritus nagu heateo päev. See tähendab, et otsime kolleegidega mingi abivajava asutuse, kus siis läheme teeme tasuta tööd. Nädal tagasi see meie ettevõttes siis toimus. Päev näeb välja nii, et 4 tundi aitame - teeme tööd ja pärast seda on vaba voli lõbutsemiseks. Firma annab raha, mille eest siis võid kolleegidega koos sööma minna või kuhugile teatrisse, kontserdile vmt kohta lõbutsema. Lisaks saad kingituseks ühe vaba päeva endale sobival päeval.

Meid on 15 ja kuna üritus toimub alati tööpäeval, siis kõik ei saa minna, sest keegi peab meie päris tööd ka tegema. Kokkuleppeliselt pidid siis 2 inimest tööpostile jääma. Mina olin siis nõus siis tööle jääma (ikka tavapärane täistööpäev).

Kolleegidega lõbuosast (seekord otsustati restorani minna) ma osa ei saanud, kuna see jäi tööaja sisse. Uurisin juhilt, et aga kas mul on ka õigus vabale päevale, nagu teistel, kes käisid heateol. Selgus, et mina ei saa - ainult need, kes heategu tegid.

Kuidas teie vaatevinklist tundub? Kas see on õiglane nende kahe inimese suhtes, kes olid nõus tööle jääma?
Külaline

Ise te ju olite nõus tavapärasele tööpäevale jääma. Oli ju teada, mis teisi ees ootab ja nüüd tagantjärgi kadetseda on natuke kohatu.
Külaline

Olen ammugi märganud, et heategude ja vabatahtliku töö eest saadav tasu/hüved kaaluvad nii mõnigi kord üles n-ö korralikult oma palgatöö tegemise eest saadava tasu.

Näiteks osales meie ettevõte hiljuti ühes programmis, mille raames saadeti meile välismaalt pooleks aastaks abiks vabatahtlik. See vabatahtlik sai endale elamiseks korteri Tallinna kesklinnas ja korterikulud kaeti organiseerijate poolt. Lisaks võimaldati talle prii toitlustus, transpordikulud maksti ka kinni ja kõige tipuks anti päris mõistlikus koguses taskuraha ka. Tööd ta eriti ei teinud, sest kuna tal puudusid oskused, siis sai talle anda vaid kõige lihtsamaid ülesandeid (nt kohvikeetmine, tasside pesemine). Seega suurema osa ajast oli ta niisama ilus.

Samas meie, tavalised palgatöötajad, pidime tegema iga päev 8 tundi üsna väsitavat ja pingelist tööd. Ja kõik selle nimel, et tasuda oma korteri eest, osta endale süüa ja maksta transpordi eest, ning heal juhul jäi natuke üle ka taskurahaks. Vabatahtlik sai selle kõik tasuta. Seega on kasulikum olla vabatahtlik kui palgatöötaja.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Juun 2025 10:44 Ise te ju olite nõus tavapärasele tööpäevale jääma. Oli ju teada, mis teisi ees ootab ja nüüd tagantjärgi kadetseda on natuke kohatu.
Keegi pidi ju jääma. Ei oleks see mina olnud, siis oleks keegi teine vabast päevast ilma jäänud. Kade ma ei ole, aga natukene ebavõrdsuse tunne on küll.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Juun 2025 10:50
Guest kirjutas: 24 Juun 2025 10:44 Ise te ju olite nõus tavapärasele tööpäevale jääma. Oli ju teada, mis teisi ees ootab ja nüüd tagantjärgi kadetseda on natuke kohatu.
Keegi pidi ju jääma. Ei oleks see mina olnud, siis oleks keegi teine vabast päevast ilma jäänud. Kade ma ei ole, aga natukene ebavõrdsuse tunne on küll.
Võrdne on siis, kui iga aasta need tööle jääjad on erinevad inimesed. Et järgmine aasta jääb keegi neist tööle, kes see aasta lõbutseda said.
Külaline

Küsin, et kas need vabatahtliku töö päevad on ettevõtte poolt tasustatud?
Külaline

Guest kirjutas: 24 Juun 2025 10:45 Olen ammugi märganud, et heategude ja vabatahtliku töö eest saadav tasu/hüved kaaluvad nii mõnigi kord üles n-ö korralikult oma palgatöö tegemise eest saadava tasu.

Näiteks osales meie ettevõte hiljuti ühes programmis, mille raames saadeti meile välismaalt pooleks aastaks abiks vabatahtlik. See vabatahtlik sai endale elamiseks korteri Tallinna kesklinnas ja korterikulud kaeti organiseerijate poolt. Lisaks võimaldati talle prii toitlustus, transpordikulud maksti ka kinni ja kõige tipuks anti päris mõistlikus koguses taskuraha ka. Tööd ta eriti ei teinud, sest kuna tal puudusid oskused, siis sai talle anda vaid kõige lihtsamaid ülesandeid (nt kohvikeetmine, tasside pesemine). Seega suurema osa ajast oli ta niisama ilus.

Samas meie, tavalised palgatöötajad, pidime tegema iga päev 8 tundi üsna väsitavat ja pingelist tööd. Ja kõik selle nimel, et tasuda oma korteri eest, osta endale süüa ja maksta transpordi eest, ning heal juhul jäi natuke üle ka taskurahaks. Vabatahtlik sai selle kõik tasuta. Seega on kasulikum olla vabatahtlik kui palgatöötaja.
Ainuke asi, et selliseid vahvaid vabatahtliku kohti, kus kõik kinni makstaks ja taskuraha ka veel, tööd ka ei pea tegema, pole eriti palju võtta.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Juun 2025 10:52 Küsin, et kas need vabatahtliku töö päevad on ettevõtte poolt tasustatud?
Jah! Need, kes lähevad üritusele, saavad selle eest täispalga, ehkki töötavad vaid 4 h. Lisaks saavad teatud summa nn "lõburahaks", mida kasutada pärast heategu, pluss veel üks vaba päev endale sobival ajal.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Juun 2025 11:42
Guest kirjutas: 24 Juun 2025 10:52 Küsin, et kas need vabatahtliku töö päevad on ettevõtte poolt tasustatud?
Jah! Need, kes lähevad üritusele, saavad selle eest täispalga, ehkki töötavad vaid 4 h. Lisaks saavad teatud summa nn "lõburahaks", mida kasutada pärast heategu, pluss veel üks vaba päev endale sobival ajal.
Tahan ka sellist "heategevust" teha. Järgmisel aastal siis sina osaled seal ja teised teevad tavatööd. Mis sul praegu siis viriseda on, sina ise pakkusid ennast tööd tegema, oleks võinud ka loosi võtta vms. Sa ei kaotanud ju midagi, oligi tavaline tööpäev.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Juun 2025 11:49
Tahan ka sellist "heategevust" teha. Järgmisel aastal siis sina osaled seal ja teised teevad tavatööd. Mis sul praegu siis viriseda on, sina ise pakkusid ennast tööd tegema, oleks võinud ka loosi võtta vms. Sa ei kaotanud ju midagi, oligi tavaline tööpäev.
Mis ma ikka virisen? Lihtsalt mõtlen, et kas ei oleks aus, kui need, kes olid nõus tööle jääma, saaksid ka ühe lisa vabapäeva nagu teisedki?
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Kui su tööpäev kestab 8 tundi, siis selle loogika järgi peaksid sa hoopis 2 vaba päeva saama. Siin valitseb ebavõrdsus. Ära siis järgmine aasta tavatööle jää.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Juun 2025 11:42
See on siis nagu komandeeringupäev. Töötasu makstakse kinni ja saab päevaraha ka.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Juun 2025 12:16

Mis ma ikka virisen? Lihtsalt mõtlen, et kas ei oleks aus, kui need, kes olid nõus tööle jääma, saaksid ka ühe lisa vabapäeva nagu teisedki?
Ei ole aus. Need, kes ei osalenud, ei pea midagi saama.
Külaline

Ehk see heategevuse töö oli midagi eriti roppu, rasket, rõvedat?
Külaline

Guest kirjutas: 24 Juun 2025 12:16

Miks nad peaks saama? Järgmisel aastal sina teed seda heategevust ja teised töötavad.
Külaline

Aga tehke siis 2 heateo päeva, pooled inimesed ühel päeval ja pooled teisel, saavad kõik võrdselt koheldud ja jagub kõigile nii heategu kui tavatööpäeva.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Juun 2025 15:08 Aga tehke siis 2 heateo päeva, pooled inimesed ühel päeval ja pooled teisel, saavad kõik võrdselt koheldud ja jagub kõigile nii heategu kui tavatööpäeva.
Ma saan aru, et see pole mingi heategevus, vaid pigem tööandja poolt võimaldatud boonus töötajatele, siis pole vist töötajatel siin kamandada, et tehku nii või naa. Kui tööandja seda ei tee, siis istugu kõik ilusti tööl ja pole mingit probleemi, et keegi on rohkem või vähem rahul.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Juun 2025 15:08 Aga tehke siis 2 heateo päeva, pooled inimesed ühel päeval ja pooled teisel, saavad kõik võrdselt koheldud ja jagub kõigile nii heategu kui tavatööpäeva.
Ega seda ju töötajad otsusta. Ikka tööandja 🤦‍♀️
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Juun 2025 15:18Ma saan aru, et see pole mingi heategevus, vaid pigem tööandja poolt võimaldatud boonus töötajatele, siis pole vist töötajatel siin kamandada, et tehku nii või naa.
Väga rumal selliselt rahulolematust tekitavalt boonust korraldada.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Juun 2025 16:39
Külaline kirjutas: 24 Juun 2025 15:18Ma saan aru, et see pole mingi heategevus, vaid pigem tööandja poolt võimaldatud boonus töötajatele, siis pole vist töötajatel siin kamandada, et tehku nii või naa.
Väga rumal selliselt rahulolematust tekitavalt boonust korraldada.
Tööandja enda asi, mida teeb, ju siis see heategevuseks sobib. Ma ei saa aru, mida need töölolijad vinguvad. Ma ei tahaks eales olla fekalist või hooldaja, isegi kui saaks selle eest terve nädala vabu päevi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist