Laulupidu

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 07 Juul 2025 08:41
Guest kirjutas: 07 Juul 2025 08:35
Guest kirjutas: 07 Juul 2025 08:34
Ettevaatusabinõu, et vältida polariseerivaid sõnumeid üritusel, mis peaks ühiskonda liitma, mitte lõhestama.
Ja mismoodi meie ärkamisaja üks lipukiri "Maa tuleb täita lastega" siis ühiskonda nii kangesti lõhestab?
Võib kõlada paternalistlikult või natsionalistlikult. Eriti kuna on probleeme olnud poliitikute väljaütlemistega (a'la 27-aastane naine on ühiskondlikult kahjulik element).
Eks nii see tsensuur toimibki. Sama ettekäändega, et "võib kõlada natsionalistlikult" roogiti ka nõuka ajal samamoodi paljud laulud välja või muudeti sisu vaikselt ära. Oleme täpselt samas punktis tagasi.
Külaline

Eks nii see tsensuur toimibki. Sama ettekäändega, et "võib kõlada natsionalistlikult" roogiti ka nõuka ajal samamoodi paljud laulud välja või muudeti sisu vaikselt ära. Oleme täpselt samas punktis tagasi.
Ajad muutuvad ja kõik ei sobi enam. Nõukaaeg ei puutu asjasse.
Ottotriin
Kontakt:

Postitus Postitas Ottotriin »

Külaline kirjutas: 07 Juul 2025 10:17Ajad muutuvad ja kõik ei sobi enam. Nõukaaeg ei puutu asjasse.
Mnjaa. Teen ettepaneku muuta siis ka laulu "Eesti Lipp" sõnad. Mis mõttes "kaunistagem Eesti kojad"? See võib solvata moslemeid ja hiinlasi, kelle kodud siin nüüd ka on.

Minge ausalt oma tsensuuriga ja vanade traditsiooniliste laulude muutmisega sinna, kuhu Päike ei paista.
Külaline

Ottotriin kirjutas: 07 Juul 2025 11:05
Külaline kirjutas: 07 Juul 2025 10:17Ajad muutuvad ja kõik ei sobi enam. Nõukaaeg ei puutu asjasse.
Mnjaa. Teen ettepaneku muuta siis ka laulu "Eesti Lipp" sõnad. Mis mõttes "kaunistagem Eesti kojad"? See võib solvata moslemeid ja hiinlasi, kelle kodud siin nüüd ka on.

Minge ausalt oma tsensuuriga ja vanade traditsiooniliste laulude muutmisega sinna, kuhu Päike ei paista.
Eks ta ole nii ja naa. See muutmine ja uutmine toimub igal pool. Isegi meie hümni on muudetud. Mina mäletan veel, kuidas üheksakümnendate alguses õppisime "Ei leia mina iial tääl, see suure laia ilma pääl" ja mind ausalt öeldes häirib, et see on tänapäevasemaks muudetud. Just sel laulupeol aga pandi rõhku murretele ja traditsioonilisele keelekasutusele. Võiks ju siis hümni ka originaalile lähedasemaks tagasi muuta, ei?
Külaline

Guest kirjutas: 07 Juul 2025 08:04 Väga palju oli uusi, ekstra 2025. aasta laulupeoks loodud või tsenseeritud laule. Viimastest näitena Rein Rannapi "Ilus maa", kust olid välja roogitud järgmised read: "Maa tuleb täita lastega ja laste-laste-lastega. Ja kõige vastu võidelda, mis võõrastav või vaenulik, mis vaenulik ja valelik."

Huvitav, miks see eemaldatud oli? Kas enam pole sobiv laulda isegi maa täitmisest lastega, seda enam, et eestlaste iive juba niigi padunegatiivne on?
Rein Rannap selgitas seda Vikerraadio ülekandes - ütles, et tema oleks veel rohkem soovinud uuendada ja välja vahetada selles loos. Veider, et mingi paduäärmuslik seltskond on selle teema üles tõmmanud ja muudkui saeb, kuidas see on jälle mingi tsensuur ja mingi vaenuliku jõu käsi. Kui draamat pole, siis tuleb see välja mõelda, selge see.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Juul 2025 21:26 Kas siin on veel inimesi, keda see laulu-ja tantsupidu täiesti külmaks jätab? Nagu ka kõik eelnevad.
mina!
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Juul 2025 13:58
Guest kirjutas: 06 Juul 2025 21:26 Kas siin on veel inimesi, keda see laulu-ja tantsupidu täiesti külmaks jätab? Nagu ka kõik eelnevad.
mina!
Mina ka!
Külaline

Guest kirjutas: 07 Juul 2025 11:11
Ottotriin kirjutas: 07 Juul 2025 11:05

Eks ta ole nii ja naa. See muutmine ja uutmine toimub igal pool. Isegi meie hümni on muudetud. Mina mäletan veel, kuidas üheksakümnendate alguses õppisime "Ei leia mina iial tääl, see suure laia ilma pääl" ja mind ausalt öeldes häirib, et see on tänapäevasemaks muudetud. Just sel laulupeol aga pandi rõhku murretele ja traditsioonilisele keelekasutusele. Võiks ju siis hümni ka originaalile lähedasemaks tagasi muuta, ei?
Sa mäletad neid sõnu valesti.

"...Ei leia mina iial TEAL

see suure, laia ilma PEAL..."

"Sind surmani" laulus, mida seekord vist ei esitatud, lauldakse jällegi lehkavast isamaast.
Külaline

Guest kirjutas: 07 Juul 2025 08:04 Väga palju oli uusi, ekstra 2025. aasta laulupeoks loodud või tsenseeritud laule. Viimastest näitena Rein Rannapi "Ilus maa", kust olid välja roogitud järgmised read: "Maa tuleb täita lastega ja laste-laste-lastega. Ja kõige vastu võidelda, mis võõrastav või vaenulik, mis vaenulik ja valelik."

Huvitav, miks see eemaldatud oli? Kas enam pole sobiv laulda isegi maa täitmisest lastega, seda enam, et eestlaste iive juba niigi padunegatiivne on?
RannLaulusi artiklist lõik:

„Ilus maa“ sisalduv lause „maa tuleb täita lastega“ oli nimelt loost välja võetud. Rannap kommenteeris, et soovis ise oma teise pala sõnu muuta.

Laulust „Ilus maa“ olid eemaldatud sõnad „maa tuleb täita lastega“. Miks nii?

Kantaat „Ilus maa“ loodi Hando Runneli tekstile 1982. aastal, sel oli algselt kümme osa. Nii nagu oli Runneli luuletsüklis. Nende kõikide vahel kordub refrään „ilus, ilus, ilus on maa, mida armastan“. Varem on ette kantud kaht osa kümnest, seekord soovitasin valida erinevad osad. Üks osa õnnestus mul ära vahetadai artiklist lõnap ise vahetas ära: del
Külaline

Guest kirjutas: 07 Juul 2025 08:34
Ettevaatusabinõu, et vältida polariseerivaid sõnumeid üritusel, mis peaks ühiskonda liitma, mitte lõhestama.
Ja mismoodi meie ärkamisaja üks lipukiri "Maa tuleb täita lastega" siis ühiskonda nii kangesti lõhestab?
Võib kõlada paternalistlikult või natsionalistlikult. Eriti kuna on probleeme olnud poliitikute väljaütlemistega (a'la 27-aastane naine on ühiskondlikult kahjulik element).
Sinusugusest (ja ilmselt paljudest teistest eurokommunismist nakatunud noorematest inimestest) oleks omal ajal saanud ideaalsed nõukogude inimesed. Sellised, kes koputasid vastikute natsionalistide peale, peitsid sinimusvalget lippu ja omasid oma raamaturiiulil "Nimed marmortahvlil". Nõukaajal taoti ju ka internatsionalismi ja rahvaste sõpruse trummi.
Tõe omatahtsi tõlgendamine on üks sümptom. Tegelikult oli jutt mitte 27-aastastest naistest, vaid 27-aastastest LASTETUTEST naistest. Paljupromotud "lastevabadus" (võrdle kirbuvabadus, parasiidivabadus...) viibki selleni, et laulupidusid ja eesti koole pole edaspidi kellelegi vaja).
Mihhail ja Ahmad võivad ju iseenesest kenad inimesed olla, aga rumal oleks eeldada, et neile lähevad korda eestikeelne haridus, Eesti pärimus või mingi laulupidu.
Külaline

Guest kirjutas: 08 Juul 2025 09:32

Sinusugusest (ja ilmselt paljudest teistest eurokommunismist nakatunud noorematest inimestest) oleks omal ajal saanud ideaalsed nõukogude inimesed. Sellised, kes koputasid vastikute natsionalistide peale, peitsid sinimusvalget lippu ja omasid oma raamaturiiulil "Nimed marmortahvlil". Nõukaajal taoti ju ka internatsionalismi ja rahvaste sõpruse trummi.
Tõe omatahtsi tõlgendamine on üks sümptom. Tegelikult oli jutt mitte 27-aastastest naistest, vaid 27-aastastest LASTETUTEST naistest. Paljupromotud "lastevabadus" (võrdle kirbuvabadus, parasiidivabadus...) viibki selleni, et laulupidusid ja eesti koole pole edaspidi kellelegi vaja).
Mihhail ja Ahmad võivad ju iseenesest kenad inimesed olla, aga rumal oleks eeldada, et neile lähevad korda eestikeelne haridus, Eesti pärimus või mingi laulupidu.
Ilmselge, et kui ma selle näite tõin lastega seotud küsimuse juurde, siis sõna "lastetu" jäi vastuses kogemata vahelt ära. Mis selle näite point seal muidu oleks olnud?

Muu jauru peale ma isegi ei viitsi midagi vastata, täiesti mõttetu sõmavaht.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Jestas, mis konspiratsiooniteooria on tekitatud!
See kantaat on 10-osaline, Rannap kui autor ise kärpis/valis, mis osad seekord ette kantakse - seda vist tervikuna polegi kunagi esitatud. Seekord ka esitati 2 osa 10-st.
Mida nii poliitilist või tundlikku peaks olema ridades "maa tuleb täita lastega" jne - mitte midagi! Mitte midagi, mida keegi vaevuks "salaja keelama". Ma nüüd vapustan vist tulihingelisi konservatiive, kui paljastan, et tegelikult oleks rohkemate laste sünd ja sellega tulevikus suurenev maksumaksjate hulk kasulik kõigi meelest, mitte ainult teie arust. Mitte kellelgi poleks midagi selle vastu, kui Eestis iive paraneks, lihtsalt ollakse eriarvamusel, kas ja milliste väliste vahenditega seda mõjutada saab.

___

Laulu- ja tantsupidu ise olid imelised! Minu jaoks on tantsupidusid tegelikult olnud isegi veel hingeminevamaid, ehkki ka seekordne oli võimas, kuid laulupidu oli tõesti üks üle aegade paremaid!
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Juul 2025 22:49

"Sind surmani" laulus, mida seekord vist ei esitatud, lauldakse jällegi lehkavast isamaast.
Ei, mu mälu on täitsa korras.

Pilt
Külaline

Guest kirjutas: 08 Juul 2025 09:51
Külaline kirjutas: 07 Juul 2025 22:49

Ei, mu mälu on täitsa korras.

Pilt
Minu mälu ka!

https://www.laulud.ee/laul/eesti_humn-7.aspx

https://raamatud.postimees.ee/7461701/m ... sti-humnis

Algupärane sõna on "teal", ehkki mõnikord on kasutatud "tääl".
Lenaa
Kontakt:

Postitus Postitas Lenaa »

Õigus on sellel, kes ütles, et algupärane ongi teal ja peal (üheksakümnendatel vist "eestindamise" vaimus topiti jah sinna sääl ja pääl, aga võeti uuesti ära) Isegi vikipeedias on sõnad ja 1908 a salvestus, kui mind ei usu: https://et.wikipedia.org/wiki/Mu_isamaa,_mu_õnn_ja_rõõm

Ja Koidula ajal tähendaski lehkav hästilõhnavat, keel on vahepeal muutunud ja ongi kohane laulda ikka õigetähendusliku sõnaga (mis pealegi rütmiliselt sobib).
Külaline

Lenaa kirjutas: 09 Juul 2025 09:05 Õigus on sellel, kes ütles, et algupärane ongi teal ja peal (üheksakümnendatel vist "eestindamise" vaimus topiti jah sinna sääl ja pääl, aga võeti uuesti ära)
See laulik, millest siia pilt on toodud, on pärit EW ajast. Mul on samasugune kodus, tean seda hästi. Milleks see nõme vaidlus, kumb oli enne, tääl või teal? Ise saate aru, milleks vaidlete?
Külaline

Mind ajas naerma see kiirreageerijate teenuse kasutamine laulu- tantsupeol. No tõesti! Mis terroriohtu need korraldajad Eestis kardavad? Naeruväärne.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Juul 2025 22:07 Mind ajas naerma see kiirreageerijate teenuse kasutamine laulu- tantsupeol. No tõesti! Mis terroriohtu need korraldajad Eestis kardavad? Naeruväärne.
Minu arust oled naeruväärne sina, kui selle üle naerad. Mõnel on reaalsustaju ikka täiesti rikkis. Mõtle järele, mis maailmas me elame, kes on meie naaber, mis on tema huvid ... ja kui ikka tõsiseks ei võta, siis naera edasi. Mina igal juhul kiidan väga, et turvalisusele seekord tõsiselt tähelepanu pöörati.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Juul 2025 22:07 Mind ajas naerma see kiirreageerijate teenuse kasutamine laulu- tantsupeol. No tõesti! Mis terroriohtu need korraldajad Eestis kardavad? Naeruväärne.
Sellest, kuidas ja milleks ette valmistuti, oli ka artikkel EEs, kus iga ala spetsialist ja koordineerija sõna võtsid. Väga arukalt tegutseti.

https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1203 ... it-inimest
Külaline

Külaline kirjutas: Mõtle järele, mis maailmas me elame, kes on meie naaber, mis on tema huvid ... ja kui ikka tõsiseks ei võta, siis naera edasi. Mina igal juhul kiidan väga, et turvalisusele seekord tõsiselt tähelepanu pöörati.
Milline meie lähinaabritest meile sellist ohtu kujutab, kus kiirreageerimis grupist abiks võiks olla? Läti? Soome?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], kaegu, xqwerty ja 11 külalist