Telkimine
-
Külaline
Telkimine
Kuidas muuta telkimine talutavaks? Ehk on midagi, mille peale pole ise tulnud..
Mäletan, et nooruses meeldis mulle väga telkida, siis oli suva, et neljakesi telgis magades hommikul midagi hingata polnud, ust avades paiskus sisse sääseparv ning külje all loksus öösel alla sadanud vihmast tekkinud loik. Nüüd aga olen vanaks jäänud ja mõte telkimisest tekitab judinaid. Kui ma lähen kuhugi kodust välja ööseks, tahan ma, et mul oleks olemas padi, tekk ja pesemisvõimalus ja mis peamine — sääse- ja mürakindel ruum. Pärast pikka päeva tahan ma end korralikult puhtaks pesta ja põhjalikult välja magada, mitte ööd poolunes sääskedega võideldes mööda saata, ärgata kell neli kuskil metsas hüsteeriliselt röökivate lindude peale ning pissida välikäimlasse või põõsasse. Ma ei taha kuulda, kuidas mingid elukad öösel mu voodi ümber luusivad ja kuulda kaugustest hundi ulgumist või veel mingeid veidramaid hääli. Pealegi tahan korralikku toitu, mis valmistatud hügieeninõuetele vastavates tingimustes, mitte räpaste kätega keset metsi ja soid, sipelgad ja kärbsed üle toidu sibamas…
Kahjuks lapsed ootavad neile lubatud telkimisnädalavahetust rohkem, kui talveks broneeritud soojamaareisi. Meie eelmise suve telkimine tekitas neis veel pikalt toredaid emotsioone samal ajal kui mina suutsin vaid mõelda, et saaks juba koju. Lastelt aga rõõmu ära võtta ei taha ja seetõttu olen ka nõus selle nädalavahetuse ka kuidagi üle elama.
Mäletan, et nooruses meeldis mulle väga telkida, siis oli suva, et neljakesi telgis magades hommikul midagi hingata polnud, ust avades paiskus sisse sääseparv ning külje all loksus öösel alla sadanud vihmast tekkinud loik. Nüüd aga olen vanaks jäänud ja mõte telkimisest tekitab judinaid. Kui ma lähen kuhugi kodust välja ööseks, tahan ma, et mul oleks olemas padi, tekk ja pesemisvõimalus ja mis peamine — sääse- ja mürakindel ruum. Pärast pikka päeva tahan ma end korralikult puhtaks pesta ja põhjalikult välja magada, mitte ööd poolunes sääskedega võideldes mööda saata, ärgata kell neli kuskil metsas hüsteeriliselt röökivate lindude peale ning pissida välikäimlasse või põõsasse. Ma ei taha kuulda, kuidas mingid elukad öösel mu voodi ümber luusivad ja kuulda kaugustest hundi ulgumist või veel mingeid veidramaid hääli. Pealegi tahan korralikku toitu, mis valmistatud hügieeninõuetele vastavates tingimustes, mitte räpaste kätega keset metsi ja soid, sipelgad ja kärbsed üle toidu sibamas…
Kahjuks lapsed ootavad neile lubatud telkimisnädalavahetust rohkem, kui talveks broneeritud soojamaareisi. Meie eelmise suve telkimine tekitas neis veel pikalt toredaid emotsioone samal ajal kui mina suutsin vaid mõelda, et saaks juba koju. Lastelt aga rõõmu ära võtta ei taha ja seetõttu olen ka nõus selle nädalavahetuse ka kuidagi üle elama.
-
Külaline
No elagi siis üle, kui juba nõus olid!
Mugavaid madratseid on müügil küll ja veel, telkidel on sääsekaitse ja vihmakate täitsa olemas. Mingit õhupuudust korralikus telgis ka ei teki.
Noh, mõnusa õhtu- ja hommikusöögi teed ise ja elad selle pesematuse ka üle, kui ise laste pärast seda teha juba otsustasid.
Mis ebahügieenilist lõkkel tehtud toidus on?
Hundid ja linnud
Kindlasti ei tapa paar päeva talumatuid tingimusi sind ära.
Mugavaid madratseid on müügil küll ja veel, telkidel on sääsekaitse ja vihmakate täitsa olemas. Mingit õhupuudust korralikus telgis ka ei teki.
Noh, mõnusa õhtu- ja hommikusöögi teed ise ja elad selle pesematuse ka üle, kui ise laste pärast seda teha juba otsustasid.
Mis ebahügieenilist lõkkel tehtud toidus on?
Hundid ja linnud
Kindlasti ei tapa paar päeva talumatuid tingimusi sind ära.
-
Külaline
Ära siis sohu mine ja võta paar potsikut vett kaasa, et saaks käsi pestaKülaline kirjutas: ↑09 Juul 2025 00:18mitte räpaste kätega keset metsi ja soid,
Vaevalt, et ilma autota matka plaanid.
Muuseas, pesta saab end ka metsas. Tõesti, sooja vett ilmselt ei tule jah.
-
Külaline
Noh, oled paar ööd telgis ära, siis hindadki rohkem oma patja, tekki ja "korralikku toitu".
Muidu oli kogu jutt üks suur ving ja virin. Ära luba siis asju, mida sulle teha ei meeldi.
Muidu oli kogu jutt üks suur ving ja virin. Ära luba siis asju, mida sulle teha ei meeldi.
-
Külaline
Kas te karusid ja hunte ei karda?
Kas vanasti oli neid vähem, või polnud inimestel telefone, et neid pildistada. Praegu näebl fb vahendusel, ikka et keegi saanud karu pildile. Käivad koduõuedel uurimas. hundid murravad lambaid.
Kas vanasti oli neid vähem, või polnud inimestel telefone, et neid pildistada. Praegu näebl fb vahendusel, ikka et keegi saanud karu pildile. Käivad koduõuedel uurimas. hundid murravad lambaid.
Glämping on kangete kontidega vanainimestele
Võta korralik õhkmadrats (mis hommikuks vastu maad ei ole), oma padi ja tekk on etem kui magamiskott, sääsetõrjevahendid, no 0,5 l pudeli veega saab kogend matkaja terve keha puhtaks strateegilistest kohtadest. Ma telkinud küllalt, aga tahaks korra proovida autosuvila ära.
-
Külaline
Isegi laste jaoks ei roniks kuhugi telki. Alla 4* hotelli üldse kuskil ei ööbi.
Kõne alla tuleks vaid midagi sellist:
https://www.booking.com/hotel/ee/monus- ... tal&ucfs=1&
Kõne alla tuleks vaid midagi sellist:
https://www.booking.com/hotel/ee/monus- ... tal&ucfs=1&
-
Külaline
See Glamping on viimastel aastatel popp küll, aga hinnaklassi poolest on sama, mis odav hotell. Seega ei näe nagu eriti vahet. Õdusad on nad küll.

-
Külaline
kõigepealt tuleks mõelda, kuhu minna - võsas siseveekogu ääres on sääsed-parmud palju aplamad kui tuulepealsel rannikul. Ilm on oluline.
Korralik eeskojaga telk.
Meie veame kaasa vahtkummist 4 cm paksuseid madratseid, lisaks oma padi ja lina. Magamiskott (lahtikäiv, mitte muumia) sooja jaoks kaasa.
Priimus, toidud, vesi. Külmakast. Lahtikäivad toolid ja laud oleks super - meil pole, aga tahaks.
Korralik eeskojaga telk.
Meie veame kaasa vahtkummist 4 cm paksuseid madratseid, lisaks oma padi ja lina. Magamiskott (lahtikäiv, mitte muumia) sooja jaoks kaasa.
Priimus, toidud, vesi. Külmakast. Lahtikäivad toolid ja laud oleks super - meil pole, aga tahaks.
Ma ei teagi, kas teemaalgataja kirjutas huumorivõtmes üle võlli või ongi selline. Kui sa mingeid reaalseid nõuandeid tahad, siis pead kirjutama, kui kaugel autost telgid, mis varustusega eelmine kord looduses kannatasid ja kui palju sul raha on hea varustuse jaoks.
Käte desifintseerimise vahendi väike pudelike, paberkäterätid, niisked salvrätid - hügieen on ikka enda teha, ükskõik kus sa oled. Kuskil pikal matkal lõigatakse hambaharja vars pooleks või ostetakse spetsiaalne väike hambahari, et gramme kokku hoida, aga sina saad vannitoast autosse viia asjad ja sellepärast muretsema ei pea. Seebikarbiga seep, plastpudelist vett - saab puhtaks küll. Ära palun ainult loodusesse mingeid jälgi jäta ja tavalise nõudepesuvahendiga või seebiga veekogus lobista. Seebine vesi kalla kaldale, siis filtreerib maapind selle ära. Ideaalis muidugi tuleks kasutada ainult loodussõbralikke vahendeid.
Kui sa vihkad telkimist, siis on suur tõenäosus, et sul on kehv varustus ja sa ei taha hea ja mugava peale raha kulutada ka. Mingeid asju saab matkakorraldejatelt rentida ka, uuri seda võimalust.
Aga kõige lihtsam on ikka natuke loogikat kasutada. Kui paned telgi lohku, siis vesi voolab sinna. Kui ei telgi katus või küljed on lontis, siis on suurem tõenäosus, et sealt võib vett läbi tulla. Kõik võrguga kaetud telgi tuulutusavad peavad olema lahti, ilmast olenemata. Kui olete neljakesi, ja vihma ohtu ei ole, siis ma jätaks sissepääsu ainult sääsevõrguga kaetuks, et õhk rohkem liiguks.
Ma võtan endale alati kaasa kõrvatropid, soovitan sullegi. Siis sa ei kuule, kuidas karu su auto uksed lahti murrab ja tagaistmele kakab. Silmadele tõmban torusalli, mis nagunii igal matkal kaasas, sina võta une silmaklapid.
Asi pole tegelikult hull, ära keera ennast ise üles. Metsas maitsevad kõik toidud hästi ja kui teed ettevalmistusi, siis on ka uni hea.
Sääski on tõesti palju, sääsevõrgud pähe, sääsepeleti kaasa, midagi ka sääsekuplade rahustamiseks. Telgiust lahti ei jäta ja enne magama minemist, kui kõik on telgis ja uks kinni, siis peate kõik koos sisse lipsanud putukatele jahti.
Käte desifintseerimise vahendi väike pudelike, paberkäterätid, niisked salvrätid - hügieen on ikka enda teha, ükskõik kus sa oled. Kuskil pikal matkal lõigatakse hambaharja vars pooleks või ostetakse spetsiaalne väike hambahari, et gramme kokku hoida, aga sina saad vannitoast autosse viia asjad ja sellepärast muretsema ei pea. Seebikarbiga seep, plastpudelist vett - saab puhtaks küll. Ära palun ainult loodusesse mingeid jälgi jäta ja tavalise nõudepesuvahendiga või seebiga veekogus lobista. Seebine vesi kalla kaldale, siis filtreerib maapind selle ära. Ideaalis muidugi tuleks kasutada ainult loodussõbralikke vahendeid.
Kui sa vihkad telkimist, siis on suur tõenäosus, et sul on kehv varustus ja sa ei taha hea ja mugava peale raha kulutada ka. Mingeid asju saab matkakorraldejatelt rentida ka, uuri seda võimalust.
Aga kõige lihtsam on ikka natuke loogikat kasutada. Kui paned telgi lohku, siis vesi voolab sinna. Kui ei telgi katus või küljed on lontis, siis on suurem tõenäosus, et sealt võib vett läbi tulla. Kõik võrguga kaetud telgi tuulutusavad peavad olema lahti, ilmast olenemata. Kui olete neljakesi, ja vihma ohtu ei ole, siis ma jätaks sissepääsu ainult sääsevõrguga kaetuks, et õhk rohkem liiguks.
Ma võtan endale alati kaasa kõrvatropid, soovitan sullegi. Siis sa ei kuule, kuidas karu su auto uksed lahti murrab ja tagaistmele kakab. Silmadele tõmban torusalli, mis nagunii igal matkal kaasas, sina võta une silmaklapid.
Asi pole tegelikult hull, ära keera ennast ise üles. Metsas maitsevad kõik toidud hästi ja kui teed ettevalmistusi, siis on ka uni hea.
Sääski on tõesti palju, sääsevõrgud pähe, sääsepeleti kaasa, midagi ka sääsekuplade rahustamiseks. Telgiust lahti ei jäta ja enne magama minemist, kui kõik on telgis ja uks kinni, siis peate kõik koos sisse lipsanud putukatele jahti.
-
Külaline
Kui vanad lapsed on?
Kui telk ikka nii nii vasrumeelne on, siis maga ise autos ja lapsed saavad telgis magada. Ma eeldan, et ikka lähete autoga?
Kui telk ikka nii nii vasrumeelne on, siis maga ise autos ja lapsed saavad telgis magada. Ma eeldan, et ikka lähete autoga?
-
Külaline
Saab sooja veega pesta küll. Meil on suvilas laetava akuga matkadušš, mida kasutame ka harvadel matkadel. Lisaks vaja siis ämbrit näiteks või muud piisava suurusega anumat, kuhu dušiotsik sisse mahub. Lõkkel vesi soojaks ja ämbriga pesukohta kaasa. Meie duši aku pidas viimasel matkal vastu 4 päeva ja kasutajais oli 6.Külaline kirjutas: ↑09 Juul 2025 01:01Ära siis sohu mine ja võta paar potsikut vett kaasa, et saaks käsi pestaKülaline kirjutas: ↑09 Juul 2025 00:18mitte räpaste kätega keset metsi ja soid,Või paar pakki niiskeid salvrätte.
Vaevalt, et ilma autota matka plaanid.
Muuseas, pesta saab end ka metsas. Tõesti, sooja vett ilmselt ei tule jah.
Selline
https://www.bauhaus.ee/matkaduss-usb-ka ... 1-8-m.html

-
Külaline
Vot mina ei saa sest glampingust aru - riidest sein on riidest sein. Telk jääb telgiks, oleks siis kõvasti soodsam...
-
Külaline
Ega telgis siis odavuse pärast magata, ikka teistsuguse kogemuse pärast-pooleldi taeva all. Glamping pakubki telki ühendatuna mugavusega. Hotellituba, telgimatejal ümber.Külaline kirjutas: ↑09 Juul 2025 21:19 Vot mina ei saa sest glampingust aru - riidest sein on riidest sein. Telk jääb telgiks, oleks siis kõvasti soodsam...
-
Külaline
No kui te autoga lähete, siis on ju lust ja lillepidu, sest saate terve auto asju täis laduda erinevalt seljakotimatkast. Madratsid erinevalt nõukaajast superluks paksud ja püsivad terve öö täis. Magamiskoti asemel tekk ja padi. Matkavarustust on tänapäeval lõputus valikus, võta vaid rahakott puuga selga ja mine valima. Isegi teisaldatav matkavets on olemas, mis käib veega. Sinna ümber on saadaval omakorda püramiidjas telk. Parkige kuhugi veekogu lähedale, kus saad end puhtaks ujuda. Kui sellest ei piisa, siis on matkadušid olemas. Selle saad sinna vetsutelki paigaldada.
Söögi tegemiseks on gaasiga pliidid ja lõputus valikus pakitoite. Vaja vaid suurte kanistritega vett kaasa võtta. Kätepesuks on plastikust paak, millel all kraan. Sääskede tõrjumiseks on butaaniballooniga seadeldised.
Kui raha pole probleem, siis rendi hoopis matkaauto ja las ülejäänud seltskond läheb ööseks telki. Võid ööbi lihtsalt autos, sinna need linnud ja loodus nii vahetult ei ulatu.
Söögi tegemiseks on gaasiga pliidid ja lõputus valikus pakitoite. Vaja vaid suurte kanistritega vett kaasa võtta. Kätepesuks on plastikust paak, millel all kraan. Sääskede tõrjumiseks on butaaniballooniga seadeldised.
Kui raha pole probleem, siis rendi hoopis matkaauto ja las ülejäänud seltskond läheb ööseks telki. Võid ööbi lihtsalt autos, sinna need linnud ja loodus nii vahetult ei ulatu.
-
Külaline
Nojaa, aga see pole nagu ikka mets ja loodus ega ise selle sees elamine. Tavamõistes telkimisega pole tegelikult mingit seost ja mingit telkimise kogemust ka ei saa.Külaline kirjutas: ↑09 Juul 2025 21:46Ega telgis siis odavuse pärast magata, ikka teistsuguse kogemuse pärast-pooleldi taeva all. Glamping pakubki telki ühendatuna mugavusega. Hotellituba, telgimatejal ümber.Külaline kirjutas: ↑09 Juul 2025 21:19 Vot mina ei saa sest glampingust aru - riidest sein on riidest sein. Telk jääb telgiks, oleks siis kõvasti soodsam...
Glampingu asemel ma valiks pigem klaasmaja järve kaldal. Neid pakutakse ka päris palju.
-
Külaline
Vaat ei kujuta ette, et TA lapsed just midagi niisugust telkimise all ette kujutasid...Külaline kirjutas: ↑09 Juul 2025 21:48 No kui te autoga lähete, siis on ju lust ja lillepidu, sest saate terve auto asju täis laduda erinevalt seljakotimatkast. Madratsid erinevalt nõukaajast superluks paksud ja püsivad terve öö täis. Magamiskoti asemel tekk ja padi. Matkavarustust on tänapäeval lõputus valikus, võta vaid rahakott puuga selga ja mine valima. Isegi teisaldatav matkavets on olemas, mis käib veega. Sinna ümber on saadaval omakorda püramiidjas telk. Parkige kuhugi veekogu lähedale, kus saad end puhtaks ujuda. Kui sellest ei piisa, siis on matkadušid olemas. Selle saad sinna vetsutelki paigaldada.
-
Külaline
Laste jaoks on öö telgis see, mida nad tahavad. Kõik muu ei huvita neid üldse, sest seda ajavad täiskasvanud.Guest kirjutas: ↑09 Juul 2025 21:58Vaat ei kujuta ette, et TA lapsed just midagi niisugust telkimise all ette kujutasid...Külaline kirjutas: ↑09 Juul 2025 21:48 No kui te autoga lähete, siis on ju lust ja lillepidu, sest saate terve auto asju täis laduda erinevalt seljakotimatkast. Madratsid erinevalt nõukaajast superluks paksud ja püsivad terve öö täis. Magamiskoti asemel tekk ja padi. Matkavarustust on tänapäeval lõputus valikus, võta vaid rahakott puuga selga ja mine valima. Isegi teisaldatav matkavets on olemas, mis käib veega. Sinna ümber on saadaval omakorda püramiidjas telk. Parkige kuhugi veekogu lähedale, kus saad end puhtaks ujuda. Kui sellest ei piisa, siis on matkadušid olemas. Selle saad sinna vetsutelki paigaldada.
Kui raha pole probleem, siis rendi hoopis matkaauto ja las ülejäänud seltskond läheb ööseks telki. Võid ööbi lihtsalt autos, sinna need linnud ja loodus nii vahetult ei ulatu.![]()
-
Külaline
Vaatasin just ühte kuulutust, kus pakuti glampingutelki rentimiseks. 160 eurot üks ööpäev. Ja siis pidi selle ise veel püstitama ja kogu sisustus oli ka veel lisatasu eest, need tiri ka ise kaasa siis. Ikka jube hind selle eest, et mölla sellega ka veel pool päeva.Guest kirjutas: ↑09 Juul 2025 21:19 Vot mina ei saa sest glampingust aru - riidest sein on riidest sein. Telk jääb telgiks, oleks siis kõvasti soodsam...
Esiteks, jah, haagise või matkabussiga on vanal igaval keskealisel mugavustega harjunud inimesel mugavam kui telgis, ma ise olin vanasti suur telkija, aga nüüd tosserdame pigem matkakaga ringi ja lapsed väga fännavad seda. Teemaalgatajal soovitakski uurida, kas selline asi sobiks lastele sama hästi kui telkimine.
Kui ikkagi tuleb mugavustelkima (st autoga) minna, siis mina soovitaks:
*kõigile täiskasvanutele korralikud voodiriided kaasa + magamiskotid pealelaotamiseks, sest hoiavad niiskust eemal. Kõige olulisem on altpoolt tulev niiskus blokeerida, selleks võib madratsi alla panna nt piknikutekid või fliisi lina asemele. Padja ja tekiga on tuduvalt mõnusam magada kui magamiskotis. Lapsed jälle tahavad vahel kotis magada, no magagu siis.
* telgil võiks olla korralik eeskoda, kuhu laotada põrandale piknikutekk või mingi koormakile vms, et oleks kuiv aluspind, kuhu osa kola ja riideid ja jalanõusid panna.
* palava ilmaga on mõnusam magada, pead telgi ukse poole, sest siis saab hommikul, kui hakkab umbseks minema, telgi välisukse avada ja ainult sääsevõrgu ette jätta.
* võtke kaasa kraaniga kanister, selle all on nii hea käsi pesta, nõusid loputada jne.
* ööbimispaika jõudes looge sellest endale mõnus pesa. Pane üles telk, kui on katusealusega pingid, siis pane paika koht, kus pesta, sinna paiguta veekanku ja käterätt; koht, kus süüa, ma võtan tavaliselt kaasa mingi laualina, korjan mustikavarsi või metsalilli vaasi, riisun lauaaluse sodist puhtaks jne. See tekitab kohe mõnusa hubase tunde.
* võta kaasa suur kauss (nõude pesemiseks), mõned köögirätikud, kokkukäiv mööbel (toolid ja laud), veekindlad mugavalt jalga käivad jalatsid, niisked salvfakad, vetsupaberirullid, majapidamispaber, prügikotid, lamp või latern laua juurde, küttepuud, sääsetõrjevahendid, priimus ja/või kopsik lõkkel vee keetmiseks.
* ärge jätke endast prügi maha, ärge karjuge, ärge pange valjut muusikat mängima, ärge sõitke autoga otsapidi veekokku, olge normaalsed, nautige loodust ja aega perega.
Kui ikkagi tuleb mugavustelkima (st autoga) minna, siis mina soovitaks:
*kõigile täiskasvanutele korralikud voodiriided kaasa + magamiskotid pealelaotamiseks, sest hoiavad niiskust eemal. Kõige olulisem on altpoolt tulev niiskus blokeerida, selleks võib madratsi alla panna nt piknikutekid või fliisi lina asemele. Padja ja tekiga on tuduvalt mõnusam magada kui magamiskotis. Lapsed jälle tahavad vahel kotis magada, no magagu siis.
* telgil võiks olla korralik eeskoda, kuhu laotada põrandale piknikutekk või mingi koormakile vms, et oleks kuiv aluspind, kuhu osa kola ja riideid ja jalanõusid panna.
* palava ilmaga on mõnusam magada, pead telgi ukse poole, sest siis saab hommikul, kui hakkab umbseks minema, telgi välisukse avada ja ainult sääsevõrgu ette jätta.
* võtke kaasa kraaniga kanister, selle all on nii hea käsi pesta, nõusid loputada jne.
* ööbimispaika jõudes looge sellest endale mõnus pesa. Pane üles telk, kui on katusealusega pingid, siis pane paika koht, kus pesta, sinna paiguta veekanku ja käterätt; koht, kus süüa, ma võtan tavaliselt kaasa mingi laualina, korjan mustikavarsi või metsalilli vaasi, riisun lauaaluse sodist puhtaks jne. See tekitab kohe mõnusa hubase tunde.
* võta kaasa suur kauss (nõude pesemiseks), mõned köögirätikud, kokkukäiv mööbel (toolid ja laud), veekindlad mugavalt jalga käivad jalatsid, niisked salvfakad, vetsupaberirullid, majapidamispaber, prügikotid, lamp või latern laua juurde, küttepuud, sääsetõrjevahendid, priimus ja/või kopsik lõkkel vee keetmiseks.
* ärge jätke endast prügi maha, ärge karjuge, ärge pange valjut muusikat mängima, ärge sõitke autoga otsapidi veekokku, olge normaalsed, nautige loodust ja aega perega.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Tigger ja 5 külalist