Mis sõnu te vihkate?

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Näiteks ma ei teadnud ka, et ventileerima eksisteerib, selle võtsin ka oma sõnavarasse, annab mõtte lühidalt edasi.
Ventileerimisel on ikka kindel tähendus. See on emotsioonide väljendamine ilma et oodataks mingit konkreetselt lahendust või vastust. Näiteks psühholoogias soovitatakse, et lase inimesel ventileerida, kui ta soovib, ära paku lahendusi ega hakka tema eest asju lahendama. Väga paljudel inimestel on kalduvus teha vastupidist, hakata kohe lahendusi pakkuma (eriti meestel), mis inimest solvab, sest ta teab neid juba isegi ja oleks asja lahendanud, kui sellel oleks mingi lihtne ja positiivne lahendus olemas.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Külaline kirjutas: 10 Juul 2025 17:20
Tolmukübe kirjutas: 10 Juul 2025 17:12
Külaline kirjutas: 10 Juul 2025 16:08

Mis huvitav sõna see on siis, mis kõlas viisakalt, aga tähendab mölisemist ja on nii keeruline sõna, et pidid kohe EKI-st vaatama? Hakkas kohe huvitama.
Lämisema. Ma ei teadnudki, et selline eksisteerib. EKI annab lämisema lobisema, tühja juttu ajama. Ja mölisema kohta ütleb muuhulgas, et loba ajama. Annab samatähendusliku välja küll, aga lämisema on suisa meeldiv öelda, ja viisakas kah minu arust. Keegi siin kasutas vahepeal. Näiteks ma ei teadnud ka, et ventileerima eksisteerib, selle võtsin ka oma sõnavarasse, annab mõtte lühidalt edasi.

EKI.ee
https://eki.ee › dict › ems › Q=lämisema
lämisema lämisema Hlj Sim lobisema Tema on `kange lämisema, taha mitte `kuuladagi Hlj; mis sa lämised, ega see `õige ole, mis sa riagid Sim Vrd lämama ...

EKI.ee
https://arhiiv.eki.ee › dict › ems
1. lobisema, (tühja) plärama Midäs sa lämäd

EKI.ee
https://eki.ee › dict › ety › Q=mölisema
mölisema : möliseda : mölisen 'ebamääraselt, mulisemise moodi häälitsema; loba ajama, (norivalt) rääkima' möla. © Eesti Keele Instituut a-ü sõnastike ...
Lämisema mulle ei tundu küll sugugi viisakam kui mölisema, pigem veel rõvedam sõna.
No näed, kuidas kellegile. Aga ametlikult tähendab lämisema lobisema, nii et iseenesest ei saa lobisema sõna ju rõve olla.
Külaline

Pannukad
Võikud
Mässud (mähkmed)
Külaline

Neil kõigil sõnadel on olemas oma kasutusvaldkond. Näiteks lämisema on iseenesest kole sõna jah, kuid kirjeldab väga tabavalt teatud olukorda, nt seda, kui joodikud pingi all lämisevad.

Inisema - seda sõna olen kuulnud kasutatavat meeste poolt omavahelises vestluses, kui tegemist oli üsna valusa operatsiooniga, üks kirjeldas teisele, et see luude kokkupanemine "võttis ikka vähe inisema küll".
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 10 Juul 2025 17:57
Külaline kirjutas: 10 Juul 2025 17:20

Lämisema. Ma ei teadnudki, et selline eksisteerib. EKI annab lämisema lobisema, tühja juttu ajama. Ja mölisema kohta ütleb muuhulgas, et loba ajama. Annab samatähendusliku välja küll, aga lämisema on suisa meeldiv öelda, ja viisakas kah minu arust. Keegi siin kasutas vahepeal. Näiteks ma ei teadnud ka, et ventileerima eksisteerib, selle võtsin ka oma sõnavarasse, annab mõtte lühidalt edasi.

EKI.ee
https://eki.ee › dict › ems › Q=lämisema
lämisema lämisema Hlj Sim lobisema Tema on `kange lämisema, taha mitte `kuuladagi Hlj; mis sa lämised, ega see `õige ole, mis sa riagid Sim Vrd lämama ...

EKI.ee
https://arhiiv.eki.ee › dict › ems
1. lobisema, (tühja) plärama Midäs sa lämäd

EKI.ee
https://eki.ee › dict › ety › Q=mölisema
mölisema : möliseda : mölisen 'ebamääraselt, mulisemise moodi häälitsema; loba ajama, (norivalt) rääkima' möla. © Eesti Keele Instituut a-ü sõnastike ...
Lämisema mulle ei tundu küll sugugi viisakam kui mölisema, pigem veel rõvedam sõna.
No näed, kuidas kellegile. Aga ametlikult tähendab lämisema lobisema, nii et iseenesest ei saa lobisema sõna ju rõve olla.
Ma olen seda sõna alati negatiivsemas kontekstis kuulnud, "lämisema" on halvustav, vähemalt meie kandis. Lobisemine on väga neutraalne sõna.
Külaline

Nii et Tolmukübe leiab, et nt selline lause: "Pargis pingil istusid kaks nii 10-12.aastat koolitüdrukut, kõlgutasid jalgu ja lämisesid," kõlab täiesti normaalselt?
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Juul 2025 19:19Nii et Tolmukübe leiab, et nt selline lause: "Pargis pingil istusid kaks nii 10-12aastast koolitüdrukut, kõlgutasid jalgu ja lämisesid," kõlab täiesti normaalselt?
Parandan näpuka ära, enne kui keegi ninna kargab: p.o "10–12aastast".
Külaline

Viimasel ajal häirivad sellised sõnad: toetatud, kõnetamised, taipamised (kõik töö kontekstis, mitte nende sõnade tegelikus mõttes.) Eriti ärritab küsimus - kuidas sul päriselt läheb? Lisaks häirib ka sõna üksleht - alati ei ole otsetõlge parim lahendus.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Juul 2025 20:03Eriti ärritab küsimus - kuidas sul päriselt läheb?
Miks ometi?
Kui selline küsimus ärritab, siis ilmselt ikka ei lähe hästi eks, ju sellepärast ärritab.
Külaline

Sattusin suhtlema inimesega, kes kasutas väljendeid "käskima", "idioot", "värdjas", "minema kõmpima", "musi, musi, kalli, kalli", "mitte kõlbama" jmt Täiuslik vastand minu maailmale. Alguses uskumatu, hiljem mingi vastureaktsiooni allergia.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Juul 2025 20:03 Lisaks häirib ka sõna üksleht - alati ei ole otsetõlge parim lahendus.
Ma seda "suurepärast" uudissõna polnudki kuulnud. Aga mis see one pager olla võiks siis? Nt singola itaalia keeles kõlab päris hästi. Veel ideid?
Külaline

Ülla-ülla!
kaki
peavoolumeedia
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Juul 2025 22:07
Külaline kirjutas: 10 Juul 2025 20:03Eriti ärritab küsimus - kuidas sul päriselt läheb?
Miks ometi?
Kui selline küsimus ärritab, siis ilmselt ikka ei lähe hästi eks, ju sellepärast ärritab.
No täpselt vastupidi!
See tundub tänapäeval mingi moeküsimus olevat.
Saame mingil üritusel seltskonnaga kokku, nende seas ka paar sugulast, keda pole ammu näinud. Kõik räägivad oma elust-olust, tore. Ja siis mõne aja pärast tuleb nt onupoja naine ja tahab teada, kuidas mul "päriselt" läheb.
Arvas, et kui rääkisin, siis valetasin või? Kõik tundus liiga ok?
Nägi mu näost midagi kurba?
Mis see peaks üldse tema asi olema, kui kohtume nagunii üle 3 või 5 aasta juhuslikult ja me elud ei sõltu kuidagi üksteisest.
Kui keegi peaks tõesti talle ütlema, et praegu on see või too jama - mis ta selle teadmisega peale hakkab?
Külaline

Pükstükk, pekki/pekkis 🤮
Külaline

Guest kirjutas: 10 Juul 2025 22:07
Miks ometi?
See on imelik küsimus tõesti. Ühelt poolt näitab see hoolivust, tunnen päriselt huvi. Mis sõnadega veel näidata, et ma tunnen päriselt huvi su tegemiste ja elu kohta. Räägi, hakkab kergem, isegi kui pole kerge.
Teiselt poolt, jah, kui ei lähe hästi. Ma ei taha südant puistata. Sa ei tundu mulle õige inimenegi. Mul on probleeme, aga ma pean need ise lahendama. Ps võib mu päris mure nii minna rändama läbi küsija. Kui juba rääkisin kõigile ja keegi küsib ikka et kuidas päriselt läheb, tekib tõesti küsimus, et kas ma valetasin.
Teine imelik küsimus on-tahad sa sellest rääkida. See võtab igasuguse soovi rääkida, kuna see on nagu klishee küsimus, tulnud psühholoogide tööriist lausest.
Külaline

Lämisema. Ma ei teadnudki, et selline eksisteerib. EKI annab lämisema lobisema, tühja juttu ajama.
Võta heaks! Tore, kui saan inimese silmaringi avardada, olgu see siis kas või Tolmukübe...
Külaline

Guest kirjutas: 10 Juul 2025 22:07
Miks ometi?
Meil küsib see ülemus kuus korra üks-ühele vestlusel. Muidu oleks ju kena tõesti, kui ülemust huvitaks. Aga meil järgneb vastusele ülemusepoolne selgitus, kuidas sa ikka ei saa asjadest aru ja kuidas sa tegelikult tunned ka valesti. Ühesõnaga ülemus oleks küll kõige viimane inimene, kellele meist keegi jagaks, kui midagi olekski tõesti kehvasti. Võltshoolivus on see, mis on sellest väljendist ärritava teinud.
Külaline

"Ole hoitud"!

Iseenesest ju ilusti öeldud, kuid kokkuvõttes platseerub samale tasandile küsimusega "Kuidas sul päriselt läheb"?
Külaline

Guest kirjutas: 11 Juul 2025 08:49 "Ole hoitud"!

Iseenesest ju ilusti öeldud, kuid kokkuvõttes platseerub samale tasandile küsimusega "Kuidas sul päriselt läheb"?
Ma küll ei oska sellest midagi halba välja lugeda. "Ole hoitud!" ei kätke endas mingit valetamise-kahtlustust ju. Pigem soovi, et head inglid sind hoiaksid. (Okei, ärge nüüd kohe saagi käima tõmmake, et ingleid pole olemas jne.)
Külaline

Guest kirjutas: 10 Juul 2025 22:22 Sattusin suhtlema inimesega, kes kasutas väljendeid "käskima", "idioot", "värdjas", "minema kõmpima", "musi, musi, kalli, kalli", "mitte kõlbama" jmt Täiuslik vastand minu maailmale. Alguses uskumatu, hiljem mingi vastureaktsiooni allergia.
Miks ei tohi kasutada sõna "käskima" ega "minema kõmpima"?
Ema käskis lapsel mänguasjad kokku korjata. Miks see lause nii hirmus on, tahaks teada!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: elke, Google [Bot], Kirile ja 9 külalist