Kas te aitaksite teadvuseta alkohoolikut?
-
Külaline
§ 124. Abita jätmine
(1) Teadvalt eluohtlikus seisundis olevale inimesele abi andmata jätmise eest õnnetuse või üldise ohu korral, kui abi andmine oleks olnud võimalik ilma abistajat ennast ohtu seadmata, –
karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.
Huvitav sõnastus: teadvalt eluohtlikus seisundis, kas tavakodanik peaks siis olema meditsiinilise minimaalse ettevalmistusega? Ennast ohtu seadmata: kust mina tead, mis hirmsad nakkushaigused tal on.
(1) Teadvalt eluohtlikus seisundis olevale inimesele abi andmata jätmise eest õnnetuse või üldise ohu korral, kui abi andmine oleks olnud võimalik ilma abistajat ennast ohtu seadmata, –
Huvitav sõnastus: teadvalt eluohtlikus seisundis, kas tavakodanik peaks siis olema meditsiinilise minimaalse ettevalmistusega? Ennast ohtu seadmata: kust mina tead, mis hirmsad nakkushaigused tal on.
-
Külaline
On tehtud uuring sotsiaalmeediasõltlaste kohta. Ligikaudu 40 protsenti vastanutest tunnistas, et nad oleksid valmis loobuma kofeiinist, alkoholist ja videomängudest, kui see tähendaks, et nad saaksid sotsiaalmeedias jätkuvalt aktiivsed olla. Peaaegu 10 protsenti küsitluses osalenutest oli valmis loobuma ühest aastast oma elust, viis protsenti 5 aastast ning umbes kolm protsenti eelistas pigem kaotada 10 aastat oma elust kui loobuda sotsiaalmeediast.Guest kirjutas: ↑12 Juul 2025 19:02Miks sa arvad, et iga alkohoolik tahab, et keegi tema sõltuvust välja raviks?dmy kirjutas: ↑12 Juul 2025 18:44Alati olen abi kutsunud ja kavatsen ka edaspidi kutsuda, kui näen kedagi kusagil maas lamamas. Ei ole minu asi kohut mõista või otsustada kellegi elu ja surma üle. Ja ei ole ka inimeste süü, et süsteem mäda on, raha ei ole, sõltuvust ei saa ravida jne.Guest kirjutas: ↑12 Juul 2025 15:51 Aga kuidas te ise käituks, kui näete alkohoolikut pikali olekus (kas pigem väldiksite või veenduksite, et ta ikka magab, mitte pole teadvuseta ja kui viimane, siis kas kutsuksite kiirabi)?
-
Külaline
Oma peatäit välja magav alkohoolik ei ole eluohtlikus seisundis. Ja kui kardad agressiivseid joodikuid, siis võidki kaarega mõõda käia, et mitte teda ärritada ja enda elu ohtu seada.Guest kirjutas: ↑12 Juul 2025 19:10 § 124. Abita jätmine
-
Külaline
Mina kedagi isiklikult kontrollima ei lähe, vaid helistangi 112. Kust mina tean, kas ta on magav alkohoolik või näiteks koomas diabeetik? Las siis spetsialistid kontrollivad ja tegutsevad vastavalt.Guest kirjutas: ↑12 Juul 2025 19:12 Oma peatäit välja magav alkohoolik ei ole eluohtlikus seisundis. Ja kui kardad agressiivseid joodikuid, siis võidki kaarega mõõda käia, et mitte teda ärritada ja enda elu ohtu seada.
-
Külaline
Kes on üles kasvanud majas, kus pidevalt joodikud külas käivad, diivanil või aias oma peatäit välja magavad, sel ei tuleks eales pähe hakata igale magavale ärajoonud näoga mehele kiirabi kutsuma.
-
Külaline
Sõltub. Muu hulgas näiteks ka sellest, mis asendis see joodik magab. Kui silmini täis tegelane magab selili, siis on oht, et oksendades tõmbab ta omale okse kurku. Samuti ei tohiks inimest jätta lamama liiga kõvale pinnale, sest nii võib saada närvikahjustuse.Külaline kirjutas: ↑12 Juul 2025 19:12 Oma peatäit välja magav alkohoolik ei ole eluohtlikus seisundis. Ja kui kardad agressiivseid joodikuid, siis võidki kaarega mõõda käia, et mitte teda ärritada ja enda elu ohtu seada.
-
Külaline
Võibolla mingite külajoodikute keskel üles kasvades tekib tõesti selline immuunsus. Linnas ei ole see siiski normaalne, kui keegi kusagil maas lebab ja reeglina helistatakse alati abi välja.Guest kirjutas: ↑12 Juul 2025 19:45 Kes on üles kasvanud majas, kus pidevalt joodikud külas käivad, diivanil või aias oma peatäit välja magavad, sel ei tuleks eales pähe hakata igale magavale ärajoonud näoga mehele kiirabi kutsuma.
-
Külaline
Ka linnades on selliseid aedlinnakuid, kus palju vanu mitmekorruselisi puumaju erinevate elanikega. Mõne maja õue peal ja selle lähiümbruses on alatasa mingi joodikute jaurGuest kirjutas: ↑12 Juul 2025 20:53Võibolla mingite külajoodikute keskel üles kasvades tekib tõesti selline immuunsus. Linnas ei ole see siiski normaalne, kui keegi kusagil maas lebab ja reeglina helistatakse alati abi välja.Guest kirjutas: ↑12 Juul 2025 19:45 Kes on üles kasvanud majas, kus pidevalt joodikud külas käivad, diivanil või aias oma peatäit välja magavad, sel ei tuleks eales pähe hakata igale magavale ärajoonud näoga mehele kiirabi kutsuma.
-
Külaline
Kui inimene on abitus seisundis, siis abi võiks/peaks ikka kutsuma. Tõesti, näpuga pole vaja torkima minna, et äkki on alkohoolik.
Ma nüüd seda teemat lugedes hakkasin päris muretsema, kui mu diabeetikust poeg peaks kunagi abi vajama. Kui päris pahasti läheb siis ilmselt ka teda peetakse ülejoonud noorukiks.
Madala suhkru tunnused on üsna saenased alkoholijoobes inimesele. Segane kõne, kordinatsiooni häired, oksendamine, halvimal juhul krambid.
Hetkel on ta 11 aga korra on ta ka täiesti äkki oksendama hakanud, kui õues oli ja sõber siis kutsus kiirabi talle. Aga kui mõelda, et kui ta on nii umbes 17-19 vanuses, ja head sõpra läheduses pole, kas ta arvatakse siis automaatselt alkoholi tarbinud noorukiks...
Ma vist pean talle nagu jõulupuule külge toppima kõikvõimalikud sildid, käepaelad, et tegu on diabeetikuga.
Ma nüüd seda teemat lugedes hakkasin päris muretsema, kui mu diabeetikust poeg peaks kunagi abi vajama. Kui päris pahasti läheb siis ilmselt ka teda peetakse ülejoonud noorukiks.
Madala suhkru tunnused on üsna saenased alkoholijoobes inimesele. Segane kõne, kordinatsiooni häired, oksendamine, halvimal juhul krambid.
Hetkel on ta 11 aga korra on ta ka täiesti äkki oksendama hakanud, kui õues oli ja sõber siis kutsus kiirabi talle. Aga kui mõelda, et kui ta on nii umbes 17-19 vanuses, ja head sõpra läheduses pole, kas ta arvatakse siis automaatselt alkoholi tarbinud noorukiks...
Ma vist pean talle nagu jõulupuule külge toppima kõikvõimalikud sildid, käepaelad, et tegu on diabeetikuga.
-
Külaline
Alles reklaamiti seda uut diabeetikuga Barbie nukku. Õlavarre peal süda.Guest kirjutas: ↑12 Juul 2025 21:41 Kui inimene on abitus seisundis, siis abi võiks/peaks ikka kutsuma. Tõesti, näpuga pole vaja torkima minna, et äkki on alkohoolik.
-
Külaline
Mida noorem inimene, seda varmamad on inimesed abi kutsuma. Mõned näevad ka 21-lt välja nagu lapsed ju.Guest kirjutas: ↑12 Juul 2025 21:41 Kui inimene on abitus seisundis, siis abi võiks/peaks ikka kutsuma. Tõesti, näpuga pole vaja torkima minna, et äkki on alkohoolik.
-
Külaline
Ma teemaalgatajana pidasingi silmas sellise profiiliga inimesi, keda Tänavsuu oma postituses peamiselt kirjeldas - põhja läinud parme. Noorte või viisakalt riides olevate inimeste puhul pole ilmselt küsimustki, kas abi kutsuda (isegi, kui tundub, et on end üle joonud).
Mul oli endal kunagi juhus, kus sõitsin autoga mööda rattast, mis oli teepervel ja kraavis tundus olevat mingi vanem mees. Peatasin auto kinni ja proovisin instinktiivselt teda sealt kraavist välja tõmmata. Siis märkasin, et mees oli maani täis, räpane, püksid olid rebadel ja kuigi mul oli väga ebameeldiv/pisut hirmus (ja tundus, et ka tal oli kuidagi piinlik või häbi), siis ikka proovisin teda välja sikutada. Õnneks varsti peatus üks teine auto, kus oli meesterahvas roolis ja koos jaksasime ta välja tõmmata. Ma ütlen ausalt, et kui oleksin teadnud, et ta on maani täis ja nii räpane, siis ma oleks lihtsalt helistanud kiirabisse ning teda isiklikult mitte puutunud.
Mul oli endal kunagi juhus, kus sõitsin autoga mööda rattast, mis oli teepervel ja kraavis tundus olevat mingi vanem mees. Peatasin auto kinni ja proovisin instinktiivselt teda sealt kraavist välja tõmmata. Siis märkasin, et mees oli maani täis, räpane, püksid olid rebadel ja kuigi mul oli väga ebameeldiv/pisut hirmus (ja tundus, et ka tal oli kuidagi piinlik või häbi), siis ikka proovisin teda välja sikutada. Õnneks varsti peatus üks teine auto, kus oli meesterahvas roolis ja koos jaksasime ta välja tõmmata. Ma ütlen ausalt, et kui oleksin teadnud, et ta on maani täis ja nii räpane, siis ma oleks lihtsalt helistanud kiirabisse ning teda isiklikult mitte puutunud.
-
Külaline
Tegelikult rääkis ta ka päris noortest, kes haiglapalatisse olid sattunud - nt 19-aastasest.Külaline kirjutas: ↑12 Juul 2025 22:01Ma teemaalgatajana pidasingi silmas sellise profiiliga inimesi, keda Tänavsuu oma postituses peamiselt kirjeldas - põhja läinud parme.
-
Külaline
Äkki on Tänavsuul läbipõlemine tekkinud? Kõigisse patsientidesse peaks suhtuma võrdselt. Nii on õpetatud nii meedikutele kui ka räägitud inimestele. Selle tulemusel muidugi joodik nõuab ka haiglasse sattudes head kohtlemist ja räuskab oma õiguste üle. On ju suhtumine, et joodik on sõltuvushaige. Nii ta peab ise ka end austavalt haigeks inimeseks. Äkki siis peaks hakkama joomarlusse suhtuma üldiselt suure põlgusega ühiskonnas. Nii et joodik ka ise ei suhtuks endasse kui võrdväärsesse patsienti ja haigeks, vaid kui koormaks kõigile.
-
Külaline
Nii ja mis see Barbie siin aitab?Külaline kirjutas: ↑12 Juul 2025 21:49Alles reklaamiti seda uut diabeetikuga Barbie nukku. Õlavarre peal süda.Guest kirjutas: ↑12 Juul 2025 21:41 Kui inimene on abitus seisundis, siis abi võiks/peaks ikka kutsuma. Tõesti, näpuga pole vaja torkima minna, et äkki on alkohoolik.
Mul pojal on ka sensor käe peal ja pump ka aga riiete alt see välja ei paista. Eriti, kui talv on. Ja kui ongi nähtav, siis tavainimene ei pruugi üldse teadagi, mis see on. Meedikud ilmselt jaa oskavad seda vaadata ja märgata.
-
Külaline
Ma ei saa aru, mis see diabeet siia puutub. Ka ülejoonud noorukitele kutsutakse loomulikult ju kiirabi. Mis vahet sel on, mida ta tarbinud on. Kuna organism pole harjunud, siis need joovad ennast üle ka väikesest kogusest. Mu lapse koolis jõi viina viienda klassi poiss. Varastasid sõpradega poest liitrise viina ja jõid ära. Kaks olid koomas ja kolmas oli ka haiglas tükk aega. Nad ei ole mingid joodikud, vanemad on korralikud inimesed. Miks neile selline asi pähe tuli, mine sa tea.Guest kirjutas: ↑13 Juul 2025 10:46Nii ja mis see Barbie siin aitab?Külaline kirjutas: ↑12 Juul 2025 21:49Alles reklaamiti seda uut diabeetikuga Barbie nukku. Õlavarre peal süda.Guest kirjutas: ↑12 Juul 2025 21:41 Kui inimene on abitus seisundis, siis abi võiks/peaks ikka kutsuma. Tõesti, näpuga pole vaja torkima minna, et äkki on alkohoolik.
Mul pojal on ka sensor käe peal ja pump ka aga riiete alt see välja ei paista. Eriti, kui talv on. Ja kui ongi nähtav, siis tavainimene ei pruugi üldse teadagi, mis see on. Meedikud ilmselt jaa oskavad seda vaadata ja märgata.
-
Külaline
Suvisel ajal joodikud ikka magavad siin ja seal haljasalal, aga enamasti peale vaadates on arusaadav, et inimene lihtsalt tahab magada ja ta saab kurjaks, kui segada. Talvisel ajal lumes lebav inimene on natuke teine asi, võib magades ära külmuda.
-
Külaline
Minu kodu lähedal on trammipeatus püsivalt okupeeritud joodikute poolt. Hommikul tööle minnes vaatavad mulle peatusest vastu suitsukonid, praht, klaasikillud, kleepuv ollus jne. Ei, mina neid päästma lähe, kui pikali seal vedelevad. Mul on nii kõrini. Töötan hommikust õhtuni ja maksan makse ja siis mingi seltskond saab igatsugu abirahasid, et trammipeatuses märjukesega mõnusalt päev mööda veeta. Koristavad seda laga jälle töötavad inimesed.
-
Külaline
Mina olen väikses linnas üles kasvanud ja sellist vaatepilti nagu Tallinnas pole siin mitte kunagi olnud, sest siin on joodikutel ka kodu ja tänaval nad ei vedele. Tallinnas vedelevad nad absoluutselt igal pool. Tänavatel, parkides, ühistranspordis. Jah küllap need, kes elavad eramajade linnaosades näevad neid samuti vähem ja seetõttu kukuvad kesklinna pargis magavat joodikut nähes kohe 112 kellama.Guest kirjutas: ↑12 Juul 2025 20:53Võibolla mingite külajoodikute keskel üles kasvades tekib tõesti selline immuunsus. Linnas ei ole see siiski normaalne, kui keegi kusagil maas lebab ja reeglina helistatakse alati abi välja.Guest kirjutas: ↑12 Juul 2025 19:45 Kes on üles kasvanud majas, kus pidevalt joodikud külas käivad, diivanil või aias oma peatäit välja magavad, sel ei tuleks eales pähe hakata igale magavale ärajoonud näoga mehele kiirabi kutsuma.
Põhja käinud joodikul pole nagunii midagi ilusat ees. Võid ta seal haiglas üles turgutada, aga ta läheb sealt ju tagasi tänavale jooma ja seal ka tema elu ühel päeval lõppeb.
-
Külaline
A kuidas peale vaadates aru saad, et ta on peatäit väljamagav joodik ja tervisega on tal kõik korras? Sageli see peatäis omakorda põhjustabki eluohtliku terviserikke. Aeg-ajalt nad ju viskavad vedru välja juba teel kainestusmajja või siis kainestusmajas. Isegi professionaalid ei suuda seda silmaga hinnata.Guest kirjutas: ↑12 Juul 2025 19:12Oma peatäit välja magav alkohoolik ei ole eluohtlikus seisundis. Ja kui kardad agressiivseid joodikuid, siis võidki kaarega mõõda käia, et mitte teda ärritada ja enda elu ohtu seada.Guest kirjutas: ↑12 Juul 2025 19:10 § 124. Abita jätmine
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Adierol, Bing [Bot], Tolmukübe ja 5 külalist