Kas te aitaksite teadvuseta alkohoolikut?

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: Viljandis oligi mingi aeg joodikute puhkeala, pingid pargis poe lähedal, osteti neile isegi välikäimla. Eesmärk oli joodikud kõnniteest eemale suunata, et nad jalakäijaid ei häiriks. Aga selle korralduse eest naeruvääristati nii palju, et linnajuhid otsustasid loobuda. Lahendused on võimalikud, aga inimestele ei meeldi tunnistada, et joodikud olid, on ja jäävad.
See joodikute puhkeala kõlab küll ikka väga ägedalt. Iseenesest pole see üldse vale, vaid õige käik liinna poolt, lihtsalt see kõlab, nagu vau, millised ressursid: jotadele rajati oma autonoomne piirkord.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Juul 2025 01:30
Külaline kirjutas: Viljandis oligi mingi aeg joodikute puhkeala, pingid pargis poe lähedal, osteti neile isegi välikäimla. Eesmärk oli joodikud kõnniteest eemale suunata, et nad jalakäijaid ei häiriks. Aga selle korralduse eest naeruvääristati nii palju, et linnajuhid otsustasid loobuda. Lahendused on võimalikud, aga inimestele ei meeldi tunnistada, et joodikud olid, on ja jäävad.
See joodikute puhkeala kõlab küll ikka väga ägedalt. Iseenesest pole see üldse vale, vaid õige käik liinna poolt, lihtsalt see kõlab, nagu vau, millised ressursid: jotadele rajati oma autonoomne piirkord.
Mis erilised ressurssid? Pingid tõsteti kõnnitee äärest lihtsalt kaugemale ja seati nii, et nad võimalikult vähem ümbrust reostaksid. Prügikastid, WC kõrvale, linnahooldusel lihtsam nende laga ju koristada.
Külaline

Viid hommikul oma joodikust mehe joodikute puhkealale ja õhtul korjad ta sealt jälle ülesse. Nagu laps lasteaeda :)
Külaline

Guest kirjutas: 14 Juul 2025 19:06 Viid hommikul oma joodikust mehe joodikute puhkealale ja õhtul korjad ta sealt jälle ülesse. Nagu laps lasteaeda :)
Neil võiks seal tegevusjuhendaja ka olla, kes silma peal hoiab.
Aga tõsiselt, ma tervitan sellist algatust ja toetan igati.
Külaline

FB-s on väga hea ja asjalik kirjatükk, kus ühe alkohooliku tütar ütleb Tänavsuu artikli kohta oma arvamuse. Ühtib täpsekt minu arvamusega, et alkoholism on haigus ja joodik vajab nii tuge kui mõistmist.
Külaline

Kindlasti aitaks teadvuseta alkohoolikut. Mille järgi üldse saaks otsustada et ta on joodik? Välimuse? Riietuse?
Alati lähen uurin, miks inimene pikali on. Oleneb ka aastaajast. Külmal ajal olen lasknud ära viia. Soojal ajal, kui vastab kõnetamisele, olen jätnud edasi magama. Üks hommik üks koerajalutaja leidis ühe noormehe. Kutsus mind appi. Oli külm aeg. Noormees ärkaski. Algul küll tahtis et ta rahule jäetaks, aga saime ta püsti. Ta suutis kõndida hästi ja jätkas oma teekonda koju. Oli meeldiv noormees. Mõtlen, et kui me oleks ta sinna jätnud. Ta oleks ehk ära külmunud. Kell oli ka alles 6. Ta oli varjulises kohas, koerajalutaja sissesõidu teel.
Külaline

Guest kirjutas: 12 Juul 2025 18:04
Guest kirjutas: 12 Juul 2025 16:00 Alkoholism on haigus. Sama narkomaaniaga.

Aitaksin, ega jätaks abitus seisus inimest kuhugi lamama. Helistaks kuhu vaja, et ta üles saaks turgutatud.
Ma tean politseinikku, kes loobus oma tööst, sest tal sai kõrini joodikute transportimisest. Mina ei arva, et põõsa all magavaid alkohoolikuid peaks maksumaksja kulul ülepäeviti kainestusmajja vedama. Tänapäeval on kainestusmaja ülalpidamine ja sellega seotud teenused väga suur rahaline kulu ühiskonnale. Alkohoolik jäägu sinna, kus on. Vaba maa, igaüks ise valib, kuidas elada ja surra.
Ma ei tea, kas politseil on mingi eriline geen, tahab teha rasket ja ohtlikku tööd. Aga mina küll mõtlen, et joodikuid korjata on palju ohtum, kui minna peretüli või kaklust lahendama. See reeglina täisjõus agressiivne mees on ohtlik ka politseile.
Joodikute korjamine ei anna adrenaliini? :) mina veaks joodikuid.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Juul 2025 09:10 FB-s on väga hea ja asjalik kirjatükk, kus ühe alkohooliku tütar ütleb Tänavsuu artikli kohta oma arvamuse. Ühtib täpsekt minu arvamusega, et alkoholism on haigus ja joodik vajab nii tuge kui mõistmist.
Lugesin ka. Väga inimlikust ja isiklikust seisukohast kirjutatud.
Külaline

Guest kirjutas: 12 Juul 2025 18:39
Guest kirjutas: 12 Juul 2025 18:30 Kui kõnniks mööda ja joodik sureb, siis oleks artikkel kuidas inimenesel lasti surra, keegi abi ei kutsunud.
Pole näinud ühtegi sellist artiklit. Tegelikult ajab ennastki praegu imestama, et pole olnud mingit väikestki teavitust a la turu juures pingil suri mees, kel oli raskes joobes. Ju siis ikka väga agaralt tassitakse ja poputatakse neid alkohoolikuid.
Ehk tõesti polegi olnud artkkeid kus joodik on surnud tänaval. Küll olen lugenud, kui joodik suri kaineris. Sest ei jälgitud, ei nähtud promilli taga meditsiinilt probleemi.
See on nagu kahtpidi arusaam. Tänaval sureb -looduslik valik. Aga kui on juba üles korjatud, siis lasub vastutus ametkonnal kus ta viibib. Joodik ei tohi surra ei kaineris, ega haiglas.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Miks ta siis ei tohi? Ükskord sureme kõik, joodikule lööb ka ta viimne tund, millal organism üles ütleb, ei see küsi, oled sa kaineris, haiglas, või kodus. Kui lõpp on kätte jõudnud, siis tuleb lõpp nagunii. Muid haiguseid põdevad inimesed võivad haiglas ära surra (seda juhtub massiliselt), aga alkoholismi põdeval haigel lõpp haiglas tulla ei tohi? Mis erand haigus see on? Haigus, nagu iga teinegi ja lõpp, nagu iga teinegi. Ei surm küsi, kui ta tahab tulla, oled sa haiglas, kodus, tööl, või kus iganes, ikka tuleb, ja viib inimese ära. Joodikud joovad end surnuks, millal ja kus see viimne hingetõmme neil tuleb ehk et organism järgi annab, nii ongi. Ei see küsi midagit, kus paslik surra, haigla, või muu koht.
Õis
Kontakt:

Postitus Postitas Õis »

Tolmukübe kirjutas: 15 Juul 2025 10:51 Miks ta siis ei tohi? Ükskord sureme kõik, joodikule lööb ka ta viimne tund, millal organism üles ütleb, ei see küsi, oled sa kaineris, haiglas, või kodus. Kui lõpp on kätte jõudnud, siis tuleb lõpp nagunii. Muid haiguseid põdevad inimesed võivad haiglas ära surra (seda juhtub massiliselt), aga alkoholismi põdeval haigel lõpp haiglas tulla ei tohi? Mis erand haigus see on? Haigus, nagu iga teinegi ja lõpp, nagu iga teinegi. Ei surm küsi, kui ta tahab tulla, oled sa haiglas, kodus, tööl, või kus iganes, ikka tuleb, ja viib inimese ära. Joodikud joovad end surnuks, millal ja kus see viimne hingetõmme neil tuleb ehk et organism järgi annab, nii ongi. Ei see küsi midagit, kus paslik surra, haigla, või muu koht.
Külaline

Olen täiesti nõus, et ka joodikud on inimesed ja neid tuleks aidata. Alkoholism on haigus, tihtipeale kaasneb see muude vaimse tervise häiretega. Seega ei ole see asi nii lihtne, et lõpeta joomine ja ongi korras! Kui sinu enda lähedane ei ole õhtul koju tulnud, siis oled murest hullumas ja teed kõik, et teda leida. Päris kindlasti ei tahaks sa, et ta jäetaks talveööl kusagile parki sinnapaika.

Kõiksugu alkoholismivastaseid seadusi on läbi aegade katsetatud, seni ilma suurema tulemuseta. Isegi päris kuiva seaduse ajal aeti alkoholi, kasutades lähteainena ükskõik mida, isegi käärima läinud kartulisalatit kui vaja.
Üks asi, mida tahaks väga südamele panna - ärge toppige teistele inimestele alkoholi vägisi peale! Tõepoolest on tegemist päris suure probleemiga, et kusagil seltskonnas on mingi tegelane, tihtipeale üle keskea meesterahvas, kes võtab ise ja topib ka teistele. Suguvõsa kokkutulekul, kus viibisin oma varateismelise tütrega, ujus talle ligi üks selline onkel ja kukkus talle veini peale suruma. Laps ei tahtnud, aga onkel muudkui lunis, et no võta nüüd ometigi, elu peab vahel ka lõbus olema! (Justkui oleks selle lapse elu ilma alkoholita kole ja kurb.) Täitsa kummaline, et mispärast vanadele meestele on nii hirmus oluline, õpetada algklassilapsed tingimata võimalikult varakult alkoholi tarbima.

Kusjuures vanusel pole vahet - üleüldse ei tohiks alkoholi mitte kunagi kellelegi peale pressida - pakkuda võib, kuid peale suruda ei tohi. Samuti ei tohiks alkoholist loobujat hakata seltskonnas narrima ega naeruvääristama, nagu praegu tihti tehakse. Enamasti ongi AA rühmas käijate libastumised seotud sellega, kui satuvad kuskile sünnipäevale, kus juhtub olema keegi, kes neile alkoholi väga peale surub ja nende kainuse üle naerab. See on asi, mida me saame ise ära teha.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Juul 2025 12:55 Olen täiesti nõus, et ka joodikud on inimesed ja neid tuleks aidata. Alkoholism on haigus, tihtipeale kaasneb see muude vaimse tervise häiretega. Seega ei ole see asi nii lihtne, et lõpeta joomine ja ongi korras! Kui sinu enda lähedane ei ole õhtul koju tulnud, siis oled murest hullumas ja teed kõik, et teda leida. Päris kindlasti ei tahaks sa, et ta jäetaks talveööl kusagile parki sinnapaika.

Kõiksugu alkoholismivastaseid seadusi on läbi aegade katsetatud, seni ilma suurema tulemuseta. Isegi päris kuiva seaduse ajal aeti alkoholi, kasutades lähteainena ükskõik mida, isegi käärima läinud kartulisalatit kui vaja.
Üks asi, mida tahaks väga südamele panna - ärge toppige teistele inimestele alkoholi vägisi peale! Tõepoolest on tegemist päris suure probleemiga, et kusagil seltskonnas on mingi tegelane, tihtipeale üle keskea meesterahvas, kes võtab ise ja topib ka teistele. Suguvõsa kokkutulekul, kus viibisin oma varateismelise tütrega, ujus talle ligi üks selline onkel ja kukkus talle veini peale suruma. Laps ei tahtnud, aga onkel muudkui lunis, et no võta nüüd ometigi, elu peab vahel ka lõbus olema! (Justkui oleks selle lapse elu ilma alkoholita kole ja kurb.) Täitsa kummaline, et mispärast vanadele meestele on nii hirmus oluline, õpetada algklassilapsed tingimata võimalikult varakult alkoholi tarbima.

Kusjuures vanusel pole vahet - üleüldse ei tohiks alkoholi mitte kunagi kellelegi peale pressida - pakkuda võib, kuid peale suruda ei tohi. Samuti ei tohiks alkoholist loobujat hakata seltskonnas narrima ega naeruvääristama, nagu praegu tihti tehakse. Enamasti ongi AA rühmas käijate libastumised seotud sellega, kui satuvad kuskile sünnipäevale, kus juhtub olema keegi, kes neile alkoholi väga peale surub ja nende kainuse üle naerab. See on asi, mida me saame ise ära teha.
See kõik on väga õige. Kui tegin alkoholipausi paar aastat, siis see oli väga raske. Pidin seda alati põhjendama, vastama, kas olen rase, alkohoolik, suguhaiguste tõttu pikal antibiootikumikuuril vms. See oli nii ebameeldiv, et hakkasin siis peitma oma mittetarbimist. Võtsin kokteiliklaasi mineraalvee džinn tooniku pähe, veiniklaasi kätte, mida tegelikult ei joonud jne. Miks peab inimene oma alkoholi mittetarbimist põhjendama ja mingeid nalju sellel teemal kannatama. Nagu siit loen, et inimene, kes ei ropenda, on kuivik, nii peavad selliste inimeste arvates kõik ka alkoholitarbijad olema, muidu sa ei oska elada või sul on midagi viga. Mul on tunne, et need inimesed ise teavad, et joovad liiga palju ja topivad seda ka teistele peale, siis on enda jaoks vabandus olemas, et aga kõik ju joovad.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Juul 2025 12:55 Olen täiesti nõus, et ka joodikud on inimesed ja neid tuleks aidata. Alkoholism on haigus, tihtipeale kaasneb see muude vaimse tervise häiretega. Seega ei ole see asi nii lihtne, et lõpeta joomine ja ongi korras! Kui sinu enda lähedane ei ole õhtul koju tulnud, siis oled murest hullumas ja teed kõik, et teda leida. Päris kindlasti ei tahaks sa, et ta jäetaks talveööl kusagile parki sinnapaika.

Päris nii ei ole.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Juul 2025 15:25

Päris nii ei ole.
Mis päris nii ei ole? Sina tahaks, et sinu poeg, abikaasa, ema, isa vms jäetakse parki surema?
Külaline

Guest kirjutas: 15 Juul 2025 15:32
Guest kirjutas: 15 Juul 2025 15:25

Päris nii ei ole.
Mis päris nii ei ole? Sina tahaks, et sinu poeg, abikaasa, ema, isa vms jäetakse parki surema?
Jah, see on rohkematel kordadel nii, kui sa arvad.
Külaline

Mõnikord on õudne lõpp parem kui lõputu õudus. Kui on ikka nii paadunud alkohoolik, et magab pargis, siis ilmselt juba on ka sealmaal, et varastab kodust asju ja lunib pidevalt raha. Just lähedased on need, kes kannatavad kõige rohkem.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Juul 2025 17:54
Mõnikord on õudne lõpp parem kui lõputu õudus. Kui on ikka nii paadunud alkohoolik, et magab pargis, siis ilmselt juba on ka sealmaal, et varastab kodust asju ja lunib pidevalt raha. Just lähedased on need, kes kannatavad kõige rohkem.
justnimelt, ja mis lunib, peksab välja selle raha, kui muidu ei anta.
Külaline

Nii kurb kui see ka pole, narkomaani või paadunud alkohooliku lähedane sageli ei oota teda koju. Mina ei oodanud, vaid lootsin, et ei tulegi enam.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Juul 2025 20:54 Nii kurb kui see ka pole, narkomaani või paadunud alkohooliku lähedane sageli ei oota teda koju. Mina ei oodanud, vaid lootsin, et ei tulegi enam.
Ma lapsena lootsin, et leiab teise naise, aga looda sa.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Semrush [Bot], Tolmukübe ja 5 külalist