Kas te aitaksite teadvuseta alkohoolikut?
-
Külaline
Öeldakse jah et parem õudne lõpp kui lõputu õudus.
Aga kas te olete seda pereliikme joomise puhul ise kogenud?
Mina mõtlesin ka ema elu ajal, et poleks vahet, kas ta elab või sureb. Ma olin väsinud murestsemisest ja hingevalust, mis see mulle põhjustas. Kui ta aga suri viina kätte, siis see lein oli ikka nagu lein. Ja polnud sugugi parem kui "lõputu õudus."
Mina mõtlesin ka ema elu ajal, et poleks vahet, kas ta elab või sureb. Ma olin väsinud murestsemisest ja hingevalust, mis see mulle põhjustas. Kui ta aga suri viina kätte, siis see lein oli ikka nagu lein. Ja polnud sugugi parem kui "lõputu õudus."
-
Külaline
Mul oli täpselt sama, ema jõi. Oli pidevalt kadunud, iga kord kartsin, et midagi on juhtunud. 10 aastat niimoodi kartsin. Ei saanud nädal aega süüa ega magada, sest mõtlesin, kus põõsa all ta vedeleb, kas ilmub veel välja või ei ilmu. Ja kui lõpuks tuligi teade, et põles oma majja sisse ja on surnud, siis nagu tuli isegi kergendus, et see kõige hullem ongi nüüd juhtunud, ma ei pea enam kartma. Samas leinasin ikka. Lisaks sain kogu sellest kupatusest ka ravimatu depressiooni ja ärevushäire, millest ei ole lahti saanud.Guest kirjutas: ↑16 Juul 2025 09:03 Öeldakse jah et parem õudne lõpp kui lõputu õudus.
-
Külaline
Nagu siit lugeda, on probleem suur. Kusjuures alkoholism ei puuduta mitte ainult haiget ennast, vaid ka tema lähedasi ja sõpru.
Mu enda pereringis on ka alkohoolik, kusjuures tema on valmis abi otsima ja püüab end aidata, nii palju kui suudab. Aga teda ei võeta ravile. Ta proovis mitu korda ravile pääseda, ka ma ise suhtlesin haiglaga - kahjuks keelduti. Toodi põhjuseks, et tal on lisaks vaimse tervise probleemid. Ent tegelikkuses ongi alkoholism ja vaimse tervise probleemid omavahel väga tihedalt seotud ja tingivad üksteist.
Seega on meil olukord, kus ka need inimesed, kes väga tahavad abi saada, seda tegelikult ei saa.
Mu enda pereringis on ka alkohoolik, kusjuures tema on valmis abi otsima ja püüab end aidata, nii palju kui suudab. Aga teda ei võeta ravile. Ta proovis mitu korda ravile pääseda, ka ma ise suhtlesin haiglaga - kahjuks keelduti. Toodi põhjuseks, et tal on lisaks vaimse tervise probleemid. Ent tegelikkuses ongi alkoholism ja vaimse tervise probleemid omavahel väga tihedalt seotud ja tingivad üksteist.
Seega on meil olukord, kus ka need inimesed, kes väga tahavad abi saada, seda tegelikult ei saa.
-
Külaline
Ega Eestis polegi ju mingit erilist ravi.Guest kirjutas: ↑16 Juul 2025 10:48 Nagu siit lugeda, on probleem suur. Kusjuures alkoholism ei puuduta mitte ainult haiget ennast, vaid ka tema lähedasi ja sõpru.
-
Külaline
Alkohoolikute pereliikmetel on kordades raskem kui alkohoolikul endal. Nemad peavad seda kõike kaine peaga taluma, joodik on suure osa ajast ju joobeseisundis, ei saa arugi, et nädal jälle mõnusalt narkoosi abiga mõõdas. Lähedastel on iga päev aga piin.
-
Külaline
Aga võiks olla. Arvestades, kui suur probleem see on ja kui paljusid inimesi lähedalt puudutab. Igasugu imelike asjade jaoks raha leitakse nagu niuhti, aga ühe suurima surmapõhjuse jaoks mitte.Guest kirjutas: ↑16 Juul 2025 10:52Ega Eestis polegi ju mingit erilist ravi.Guest kirjutas: ↑16 Juul 2025 10:48 Nagu siit lugeda, on probleem suur. Kusjuures alkoholism ei puuduta mitte ainult haiget ennast, vaid ka tema lähedasi ja sõpru.
-
Külaline
Mina kartsin jälle aastakümme, kas täna peksab ema surnuks või ei peksa. Alati lootsin, et ta oleks kodust eemal võimalikult kaua, ei tuleks nii ruttu koju.Guest kirjutas: ↑16 Juul 2025 10:38Mul oli täpselt sama, ema jõi. Oli pidevalt kadunud, iga kord kartsin, et midagi on juhtunud. 10 aastat niimoodi kartsin. Ei saanud nädal aega süüa ega magada, sest mõtlesin, kus põõsa all ta vedeleb, kas ilmub veel välja või ei ilmu. Ja kui lõpuks tuligi teade, et põles oma majja sisse ja on surnud, siis nagu tuli isegi kergendus, et see kõige hullem ongi nüüd juhtunud, ma ei pea enam kartma. Samas leinasin ikka. Lisaks sain kogu sellest kupatusest ka ravimatu depressiooni ja ärevushäire, millest ei ole lahti saanud.Guest kirjutas: ↑16 Juul 2025 09:03 Öeldakse jah et parem õudne lõpp kui lõputu õudus.
-
Külaline
Eestis on üldse asjad imelikud. Alkoholi kuritarvitajad, keda saaks veel aidata, ei pöördu selle probleemiga arsti juurde, sest kui neile digiloosse kirjutatakse, et alkoholitarvitamise häire või midagi muud sellist, siis hakatakse kogu nende terviiselugu sellest vinklist tõlgendama. Öeldakse küll, et ega keegi viltu ei vaata, vaatab ikka küll. Näiteks dr Mumma sai vastu päid ja jalgu, et ta seal Wismaris iseseisvalt alkohoolikuid ravib mingite Venemaalt toodud ravimitega ja ei pane neid digiloosse kirja, sest inimene ei taha. Kui ta ise maksab oma ravi eest, võiks ju olla võimaik, et see nö kirja ei lähe. Mul on näiteks tuttav politseis tööl, temale pandi pahaks, et ta võttis unerohtu ja antidepressante ja rohkem ta neid võtta ei julge, et äkki kaotab töö. Selle asemel ta siis nüüd tarbib alkoholi nagu seal paljud teisedki teevad. Sageli ongi vaimse tervise probleemid ja alkohol koos, sest ka vaimse tervise probleemidega eriti kuskilt abi ei saa. Siis pöördutakse alkoholi poole, et toime tulla. Arsti juurde pöörduvad abi otsimiseks sellised sõltlased, kes ei suuda enam probleemi varjata ja kellel on ükskõik, samas siis on paljudel juhtudel juba hilja.Aga võiks olla. Arvestades, kui suur probleem see on ja kui paljusid inimesi lähedalt puudutab. Igasugu imelike asjade jaoks raha leitakse nagu niuhti, aga ühe suurima surmapõhjuse jaoks mitte.
-
Külaline
On selline Lootuse küla programm. Sealt pidavat abi saama 67%.Guest kirjutas: ↑16 Juul 2025 10:52Ega Eestis polegi ju mingit erilist ravi.Guest kirjutas: ↑16 Juul 2025 10:48 Nagu siit lugeda, on probleem suur. Kusjuures alkoholism ei puuduta mitte ainult haiget ennast, vaid ka tema lähedasi ja sõpru.
https://lootusekula.ee/
-
Külaline
Tean küll jah, aga sinna pöörduvadki inimesed, kellel on valida, kas elu või surm. Kellel on veel mingi elu, need ei lähe sinna aastaks elama, sest neil on veel töö, perekond, kohustused. Sinna lähevad need, kellel on juba praktiliselt kõik kaotatud. Seni kuni inimene veel suudab, ta ei lähe sinna. Abi peaks siiski saama juba varem.Guest kirjutas: ↑16 Juul 2025 11:10On selline Lootuse küla programm. Sealt pidavat abi saama 67%.Guest kirjutas: ↑16 Juul 2025 10:52Ega Eestis polegi ju mingit erilist ravi.Guest kirjutas: ↑16 Juul 2025 10:48 Nagu siit lugeda, on probleem suur. Kusjuures alkoholism ei puuduta mitte ainult haiget ennast, vaid ka tema lähedasi ja sõpru.
https://lootusekula.ee/
-
Külaline
Lugesin, et Lootuse külast lahkub 50 protsenti sinna tulijaid esimese kuu jooksul, pärast veel päris paljud. Alles nendest, kes seal aasta viibivad ja kogu programmi läbi teevad, tulemuslikkus on kuskilt 60 protsenti. Seega ka selle programmi tulemuslikkus on ikkagi päris madal ja see programm jõuab aidata vaid üksikuid.
Mingid tabletid on, mis alkoholismi ravivad, ei pea haiglas olemagi. Aga need tabletid on erinevad, on efektiivsemad, ja viletsamad. Las perearst lirkutab erinevaid välja, siis vaatab, mis teda rohkem aitab. Sealt võiks alustada. Või ampulli panna, saab ka ilma haiglata hakkama.Külaline kirjutas: ↑16 Juul 2025 10:48 Nagu siit lugeda, on probleem suur. Kusjuures alkoholism ei puuduta mitte ainult haiget ennast, vaid ka tema lähedasi ja sõpru.
-
Külaline
Pole teemat, millel sina kardaks nõu andmast.Tolmukübe kirjutas: ↑16 Juul 2025 11:32Mingid tabletid on, mis alkoholismi ravivad, ei pea haiglas olemagi. Aga need tabletid on erinevad, on efektiivsemad, ja viletsamad. Las perearst lirkutab erinevaid välja, siis vaatab, mis teda rohkem aitab. Sealt võiks alustada. Või ampulli panna, saab ka ilma haiglata hakkama.Külaline kirjutas: ↑16 Juul 2025 10:48 Nagu siit lugeda, on probleem suur. Kusjuures alkoholism ei puuduta mitte ainult haiget ennast, vaid ka tema lähedasi ja sõpru.
-
Külaline
Lootuse küla on väga palju Jumala ja usuga seotud. Ja usun, et sellepärast on palju lahkujaid.Külaline kirjutas: ↑16 Juul 2025 11:30 Lugesin, et Lootuse külast lahkub 50 protsenti sinna tulijaid esimese kuu jooksul, pärast veel päris paljud. Alles nendest, kes seal aasta viibivad ja kogu programmi läbi teevad, tulemuslikkus on kuskilt 60 protsenti. Seega ka selle programmi tulemuslikkus on ikkagi päris madal ja see programm jõuab aidata vaid üksikuid.
Aga väga paljud endised alkohoolikud räägivad(ka avalikult), et just usk jumalasse ongi neid aidanud. Üks näide on Jan Uuspõld.
Taavi Libe saates näitas mingit üht teist kohta. Mulle ei meenu nimi enam. Selle asutaja ise ka endine sõltlane, ka usklik aga ta ütles, et seal seda niimoodi peale ei suruta nagu Lootuse külas.
-
Külaline
Kindlasti usk aitab, aga kui oleks see usk olnud, siis võib-olla poleks inimene alkoholi küüsi langenudki. Paljudel on raske käsu peale uskuma hakata.Guest kirjutas: ↑16 Juul 2025 11:37Lootuse küla on väga palju Jumala ja usuga seotud. Ja usun, et sellepärast on palju lahkujaid.Külaline kirjutas: ↑16 Juul 2025 11:30 Lugesin, et Lootuse külast lahkub 50 protsenti sinna tulijaid esimese kuu jooksul, pärast veel päris paljud. Alles nendest, kes seal aasta viibivad ja kogu programmi läbi teevad, tulemuslikkus on kuskilt 60 protsenti. Seega ka selle programmi tulemuslikkus on ikkagi päris madal ja see programm jõuab aidata vaid üksikuid.
Aga väga paljud endised alkohoolikud räägivad(ka avalikult), et just usk jumalasse ongi neid aidanud. Üks näide on Jan Uuspõld.
Taavi Libe saates näitas mingit üht teist kohta. Mulle ei meenu nimi enam. Selle asutaja ise ka endine sõltlane, ka usklik aga ta ütles, et seal seda niimoodi peale ei suruta nagu Lootuse külas.
-
Külaline
Jan Uuspõld on Lootuse külas käinud?Guest kirjutas: ↑16 Juul 2025 11:37Lootuse küla on väga palju Jumala ja usuga seotud. Ja usun, et sellepärast on palju lahkujaid.Külaline kirjutas: ↑16 Juul 2025 11:30 Lugesin, et Lootuse külast lahkub 50 protsenti sinna tulijaid esimese kuu jooksul, pärast veel päris paljud. Alles nendest, kes seal aasta viibivad ja kogu programmi läbi teevad, tulemuslikkus on kuskilt 60 protsenti. Seega ka selle programmi tulemuslikkus on ikkagi päris madal ja see programm jõuab aidata vaid üksikuid.
-
Külaline
Lootuse küla on hea asi, aga kui inimene on selline funktsioneeriv alkohoolik, tal on lapsed, pangalaen, töö, siis ta ei saa ju aastaks kuskile ära minna. Siis seal ongi peamiselt vangid ja kodutud, ehk viimane aste, kelle elu ongi juba selles punktis, et põhi on käes ja kaotada pole midagi. Abi oleks siiski natuke varem tarvis.
-
Külaline
Ei pruugi olla vang või kodutu. Paljud alkohoolikud on küll töötud, aga oma naise ülalpeetav. Või siis teeb juhutõid ja aeg-ajalt kusagile jälle läheb tööle, pikalt ei püsi, stabiilne sissetulek on naise poolt.Guest kirjutas: ↑16 Juul 2025 11:41 Lootuse küla on hea asi, aga kui inimene on selline funktsioneeriv alkohoolik, tal on lapsed, pangalaen, töö, siis ta ei saa ju aastaks kuskile ära minna. Siis seal ongi peamiselt vangid ja kodutud, ehk viimane aste, kelle elu ongi juba selles punktis, et põhi on käes ja kaotada pole midagi. Abi oleks siiski natuke varem tarvis.
-
Külaline
Sama teeb ju välja. Inimene elab kellegi teise seljas, kellel on hea meel temast lahti saada. Aga kui inimesel on veel siiski säilinud kohustused, perekond, mingi roll ühiskonnas, ta ei saa ju aasta lihtsalt kuskile uttu tõmmata. Naistel on lapsed, kuhu nad panevad need. Sinna saabki minna vang, kodutu, töötu ja igati kasutu inimene.Guest kirjutas: ↑16 Juul 2025 11:46Ei pruugi olla vang või kodutu. Paljud alkohoolikud on küll töötud, aga oma naise ülalpeetav. Või siis teeb juhutõid ja aeg-ajalt kusagile jälle läheb tööle, pikalt ei püsi, stabiilne sissetulek on naise poolt.Guest kirjutas: ↑16 Juul 2025 11:41 Lootuse küla on hea asi, aga kui inimene on selline funktsioneeriv alkohoolik, tal on lapsed, pangalaen, töö, siis ta ei saa ju aastaks kuskile ära minna. Siis seal ongi peamiselt vangid ja kodutud, ehk viimane aste, kelle elu ongi juba selles punktis, et põhi on käes ja kaotada pole midagi. Abi oleks siiski natuke varem tarvis.
-
Külaline
Ei tea, aga ta on näiteks Anu saates rääkinud, et usub jumalat ja see on teda põhiliselt aidanud.Külaline kirjutas: ↑16 Juul 2025 11:40Jan Uuspõld on Lootuse külas käinud?Guest kirjutas: ↑16 Juul 2025 11:37Lootuse küla on väga palju Jumala ja usuga seotud. Ja usun, et sellepärast on palju lahkujaid.Külaline kirjutas: ↑16 Juul 2025 11:30 Lugesin, et Lootuse külast lahkub 50 protsenti sinna tulijaid esimese kuu jooksul, pärast veel päris paljud. Alles nendest, kes seal aasta viibivad ja kogu programmi läbi teevad, tulemuslikkus on kuskilt 60 protsenti. Seega ka selle programmi tulemuslikkus on ikkagi päris madal ja see programm jõuab aidata vaid üksikuid.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Semrush [Bot] ja 5 külalist