Lilledega rätid rahvariiete juures
-
Külaline
Lilledega rätid rahvariiete juures
Vaatan, laulupeol, on näha rahvariiete juures õlasalle. nelinurksed, või äkki kolmnurksed rätid, mustal või punasel põhjal, lilledega. Mis kandi rahvariiete juurde need kuuluvad?
Muidu on tänavapildis ka neid näha. Neid kannavad tavaliselt peas vene rahvusest naised ja romad ( või roomad, või kuidas mustlasi nüüd nimetatakse õigesti?
Muidu on tänavapildis ka neid näha. Neid kannavad tavaliselt peas vene rahvusest naised ja romad ( või roomad, või kuidas mustlasi nüüd nimetatakse õigesti?
-
Külaline
Kui selline, siis minu meelest on see levinud just ida-eestis. Saartel ka, aga seal on rohelise põhjaga.

-
Külaline
-
Külaline
Sellel riidepuul oleva rätiku pildi juures on ka müüja pannud müügikuulutuse juurde, et müüb vene-tüüpi räikut.
Temu müüb ka sarnaseid rätikuid.
Ega ma arvagi, et see rätik peaks olema eesti oma, kõik suhted mujalt maailmaga mõjutasid kindlasti ka rahvariiete kujunemist.
Mulle tundub, et see rätik ja muster on pigem rahvusvaheline.
Temu müüb ka sarnaseid rätikuid.
Ega ma arvagi, et see rätik peaks olema eesti oma, kõik suhted mujalt maailmaga mõjutasid kindlasti ka rahvariiete kujunemist.
Mulle tundub, et see rätik ja muster on pigem rahvusvaheline.
-
Külaline
Need uuema aja rahvarõivad kujunesid välja 19. saj lõpul. Rätik oli peen poekaup, mis oli täienduseks kodukootud särkidele-seelikutele. Pakun, et suur osa neist olidki Venemaalt pärit.
Koidula Sajas vakas... oli juttu, et rätik maksis puhast 50 kopikat.
Koidula Sajas vakas... oli juttu, et rätik maksis puhast 50 kopikat.
-
Külaline
Väga paljude rahvarõivaste juurde kuuluvad need rätid. Tartumaa, Kesk-Eesti, Läänemaa, Muhu ja Kihnu. Siin teemas toodud must roosidega rätt pole kindlasti Eesti rahvarõiva osa, pigem romade oma. Eesti rätil narmaid pole ning põhi on punane, oranž, roheline, äkki kuskil ka kollane, aga must kindlasti mitte. Eesti rahvarõivarätt on kolmnurkne.
-
Külaline
Huvitav, miks sellel Kihnu- lingil siis KÕIK sallid narmastega on? Netist leidsin pisut ehedama Kihnu riiete pildi ja siin tõesti narmaid pole.Külaline kirjutas: ↑17 Juul 2025 11:30 Eesti rätil narmaid pole ning põhi on punane, oranž, roheline, äkki kuskil ka kollane, aga must kindlasti mitte. Eesti rahvarõivarätt on kolmnurkne.

-
Külaline
Sest nad ei ole rahvarõivad, vaid rahvarõiva ainetel moodsad rõivad? Vaata tantsupeol ringi, sa ei näe mitte ainsatki narmastega rätti kuskil kostüümi osana.Guest kirjutas: ↑17 Juul 2025 14:30Huvitav, miks sellel Kihnu- lingil siis KÕIK sallid narmastega on? Netist leidsin pisut ehedama Kihnu riiete pildi ja siin tõesti narmaid pole.Külaline kirjutas: ↑17 Juul 2025 11:30 Eesti rätil narmaid pole ning põhi on punane, oranž, roheline, äkki kuskil ka kollane, aga must kindlasti mitte. Eesti rahvarõivarätt on kolmnurkne.
![]()
-
Külaline
Jah, nüüd leidsin narmasteta rätikuid ka. Minu jaoks aga seostub see neerumuster pigem idamaadega. Indiaga näiteks, kus see on tüüpiline motiiv.

-
Külaline
Klassikaline rahvarõiva juurde käiv rätt on ikka lilledega. Nimetatigi "roosidega rätiks".Guest kirjutas: ↑17 Juul 2025 23:01 Jah, nüüd leidsin narmasteta rätikuid ka. Minu jaoks aga seostub see neerumuster pigem idamaadega. Indiaga näiteks, kus see on tüüpiline motiiv.
Peatätt ja õlgadele käiv rätt on erinevad, pearätid on sageli ka neerumustriga.Guest kirjutas: ↑18 Juul 2025 02:15Klassikaline rahvarõiva juurde käiv rätt on ikka lilledega. Nimetatigi "roosidega rätiks".Guest kirjutas: ↑17 Juul 2025 23:01 Jah, nüüd leidsin narmasteta rätikuid ka. Minu jaoks aga seostub see neerumuster pigem idamaadega. Indiaga näiteks, kus see on tüüpiline motiiv.
-
Külaline
No jutt oligi ju õlarättidest teemas?nelz kirjutas: ↑18 Juul 2025 12:00Peatätt ja õlgadele käiv rätt on erinevad, pearätid on sageli ka neerumustriga.Guest kirjutas: ↑18 Juul 2025 02:15Klassikaline rahvarõiva juurde käiv rätt on ikka lilledega. Nimetatigi "roosidega rätiks".Guest kirjutas: ↑17 Juul 2025 23:01 Jah, nüüd leidsin narmasteta rätikuid ka. Minu jaoks aga seostub see neerumuster pigem idamaadega. Indiaga näiteks, kus see on tüüpiline motiiv.
-
Külaline
Pildil välja toodud neerumustriga rätt paistab pearätt olema.
-
Külaline
-
Külaline
Jah, neid mustal põhjal ja narmastega, millel pole eesti rahvariietega suurt seost. Miks aga eesti netipood neid müüb, on pisut arusaamatu.Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2025 09:05 Neid rätte on siiani toodudki üldjuhul S-Peterburgist.
-
Külaline
Teadmatus ei tähenda, et need rahvariided oleksid.
Kihnus on rätid (meretague asi!) aga kindlasti mitte niisugused.
Kihnus on rätid (meretague asi!) aga kindlasti mitte niisugused.
-
Külaline
Kumbki rätik, millest siia pilt on pandud, pole eesti rahvariiderätik. Punase põhja ja lilledega (ja narmastega) õlarätid on Kihnus. Pearättidel on väga lühikesed narmad. Hallistes ja mujal on ka sõbad, pikad ristkülikukujulised õlarätid. Must roosirätik on tüüpiline venelste/romade rätik, ära sellega küll mine rahvariiete ligidale.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline