Milline on elu ilma depressiooni ja ärevuseta
-
Külaline
minu tugevaim kurbus on samuti tulnud just lemmiklooma kaotusest.
Aga üldiselt - tasuks pöörata tähelepanu pigem väikestele asjadele - neist on nii palju rõõmu ja rahuldust. Võtta elu nö beebisammudega.
Globaalselt mõeldes võõib muidugi hulluks minna või depressiooni kukkuda - keskkonnamured, sõda, paratamatult surmaga lõppev elu, haigused jne. Selliste asjadega ei jaksa igaüks tegeleda.
Aga üldiselt - tasuks pöörata tähelepanu pigem väikestele asjadele - neist on nii palju rõõmu ja rahuldust. Võtta elu nö beebisammudega.
Globaalselt mõeldes võõib muidugi hulluks minna või depressiooni kukkuda - keskkonnamured, sõda, paratamatult surmaga lõppev elu, haigused jne. Selliste asjadega ei jaksa igaüks tegeleda.
-
Külaline
Aga kuidas saab nii, et sellele igapäevaselt ei mõtle? Ja mida teha, kui see on juba hulluks ja/või depressiooni ajanud?Guest kirjutas: ↑26 Juul 2025 10:41
-
Külaline
On ju suur põhjus: vananemise ja surma paratamatus.Guest kirjutas: ↑25 Juul 2025 16:30 Normaalne selline asi küll ei ole, et keset poodi, ilma suurema põhjuseta(lein näiteks) nutma kukud ja see aastaid nii on.
-
Külaline
Psühhiaater Aadu Kadakas teab: Nuta. Nuta, nutt on kõikse parem asi maailmas.
-
Külaline
Väga kohatu asi, mida praeguses kontekstis öelda.Guest kirjutas: ↑26 Juul 2025 12:05 Psühhiaater Aadu Kadakas teab: Nuta. Nuta, nutt on kõikse parem asi maailmas.
-
Külaline
Tegelikult on ikka väga tüütu, kuidas paar inimest siin treivad kuude viisi oma depressiooni teemasid. Nii äratuntav stiil. Inimene on tõesti endale võtnud kannataja rolli ja tahab, et kõik talle kaasa tunneksid. 20-30 aastat nuttu ja professionaalset abi. Siit ju ometigi tõeliselt raskele juhtumitele abi ei saada. Aga võibolla tegelikult abi ei oodatagi, rohkem haletsust on vaja, selleks need teemad.
-
Külaline
Kuna surmal vahet pole, kas enne seda oled aastaid nutnud ja kannatanud või nautinud ja lõbutsenud, soovitaks teha valik viimase kasuks.
-
Külaline
Ma ei ole teemaalgataja ega trei ka depressiooni teemasid. Kuid ma tean, mis tunne on aastaid kuni aastakümneid vaevalda mingisuguse probleemi küüsis, millele abi küsimisest hoolimata ikka abi ei saa. Siis lähedki lõpuks foorumis kurtmise teed, saad korrakski selle jama endast välja lasta. Foorum on vähemalt tasuta, anonüümne ja lihtne kasutada. Kes ei soovi lugeda, võib rahus kerida edasi. Las nad siis kirjutavad pealegi. Pigem on need kirjutajad terapeutidele hea peeglisse vaatamise koht, näitamaks, et päris kõik inimesed neilt ka abi ei saa siiski ja võiks pisut mõelda, kuidas neid inimesi aidata saaks.Guest kirjutas: ↑26 Juul 2025 12:34Tegelikult on ikka väga tüütu, kuidas paar inimest siin treivad kuude viisi oma depressiooni teemasid. Nii äratuntav stiil. Inimene on tõesti endale võtnud kannataja rolli ja tahab, et kõik talle kaasa tunneksid. 20-30 aastat nuttu ja professionaalset abi. Siit ju ometigi tõeliselt raskele juhtumitele abi ei saada. Aga võibolla tegelikult abi ei oodatagi, rohkem haletsust on vaja, selleks need teemad.
-
Külaline
Millises kliinikus ta praktiseerib?Külaline kirjutas: ↑26 Juul 2025 12:05 Psühhiaater Aadu Kadakas teab: Nuta. Nuta, nutt on kõikse parem asi maailmas.
-
Külaline
Ja ei mõtle ärgates, et jälle ühe päeva võrra vanem, jälle päev surmale lähemal?Guest kirjutas: ↑24 Juul 2025 16:01 Normaalne on olla rõõmus. Tõusta igal hommikul hea tujuga. Naerda päeva jooksul palju. Olla õnnelik. Planeerida toredaid tegevusi ja olla õhinas uutest elamustest. Nutta siis, kui on kellestki kahju või filmis liigutav koht, rohkem mitte.
-
Külaline
Ei, seda ma ei mõtle igal hommikul ärgates.Külaline kirjutas: ↑26 Juul 2025 22:51Ja ei mõtle ärgates, et jälle ühe päeva võrra vanem, jälle päev surmale lähemal?Guest kirjutas: ↑24 Juul 2025 16:01 Normaalne on olla rõõmus. Tõusta igal hommikul hea tujuga. Naerda päeva jooksul palju. Olla õnnelik. Planeerida toredaid tegevusi ja olla õhinas uutest elamustest. Nutta siis, kui on kellestki kahju või filmis liigutav koht, rohkem mitte.
Jah, vanusega seoses tuleb ikka neid suremise ja haigestumise mõtteid, aga ma ei ärka koos nendega. Mõtlen voodis ringutades, mida sel päeval teha on vaja. Ja mõtlen maitsva kohvitassi peale
Mõnikord, kui bronnin mingit reisi järgmiseks aastaks või ostan pileteid poole aasta pärast toimuvaks etenduseks, siis käib küll mõte peast läbi, et näis, kas ma siis veel elus olengi. Aga nutma see mind ei aja.
No ega erilist õhinat ka ei tunne, kuigi toredad üritused ees ootamas. Tore, et nad on, aga ajapikku on suht palju asju üsna tavapäraseks muutunud. Elan küll head igapäevast elu, aga iga päev see õnnetunnet ega õhinat ei tekita, et mingi tore üritus ootab ees. Tavalisel argipäeval on ikka palju asju, mis ei pruugi meeldida, aga millega peab toime tulema.
-
Külaline
Väga hästi kokku võetud, minulgi on samasugused mõtted ja tunded.Guest kirjutas: ↑27 Juul 2025 01:04
Ei, seda ma ei mõtle igal hommikul ärgates.
Jah, vanusega seoses tuleb ikka neid suremise ja haigestumise mõtteid, aga ma ei ärka koos nendega. Mõtlen voodis ringutades, mida sel päeval teha on vaja. Ja mõtlen maitsva kohvitassi peale
Mõnikord, kui bronnin mingit reisi järgmiseks aastaks või ostan pileteid poole aasta pärast toimuvaks etenduseks, siis käib küll mõte peast läbi, et näis, kas ma siis veel elus olengi. Aga nutma see mind ei aja.
No ega erilist õhinat ka ei tunne, kuigi toredad üritused ees ootamas. Tore, et nad on, aga ajapikku on suht palju asju üsna tavapäraseks muutunud. Elan küll head igapäevast elu, aga iga päev see õnnetunnet ega õhinat ei tekita, et mingi tore üritus ootab ees. Tavalisel argipäeval on ikka palju asju, mis ei pruugi meeldida, aga millega peab toime tulema.
-
Külaline
Miks ei peaks tahtma abi, muidugi tahaks. Haletsust ei otsi. Aga võimatu mõista, kuidas mitte omada neid mõtteid. Kuidas sellised mõtted ja emotsioonid üldsegi on haigus, see on ju realistlik mõtlemine?Guest kirjutas: ↑26 Juul 2025 12:34Tegelikult on ikka väga tüütu, kuidas paar inimest siin treivad kuude viisi oma depressiooni teemasid. Nii äratuntav stiil. Inimene on tõesti endale võtnud kannataja rolli ja tahab, et kõik talle kaasa tunneksid. 20-30 aastat nuttu ja professionaalset abi. Siit ju ometigi tõeliselt raskele juhtumitele abi ei saada. Aga võibolla tegelikult abi ei oodatagi, rohkem haletsust on vaja, selleks need teemad.
-
Külaline
Kuidas see realistlik on? Sa sündisid siia ilma vaid selleks, et surmast mõelda? Ega keegi meist ilmasambaks ei jää, aga mida see igapäevane kassimine selle üle annab? Kui teised vaatavad oma viimastel päevadel tagasi ja mõtlevad, et kuradima äge elu sai elatud, siis sina mõtled, et kuradima palju sai surmast mõeldud ja nüüd see päev ongi käes. Täiesti mõttetult eksisteeritud aastad.Guest kirjutas: ↑27 Juul 2025 13:55Miks ei peaks tahtma abi, muidugi tahaks. Haletsust ei otsi. Aga võimatu mõista, kuidas mitte omada neid mõtteid. Kuidas sellised mõtted ja emotsioonid üldsegi on haigus, see on ju realistlik mõtlemine?Guest kirjutas: ↑26 Juul 2025 12:34Tegelikult on ikka väga tüütu, kuidas paar inimest siin treivad kuude viisi oma depressiooni teemasid. Nii äratuntav stiil. Inimene on tõesti endale võtnud kannataja rolli ja tahab, et kõik talle kaasa tunneksid. 20-30 aastat nuttu ja professionaalset abi. Siit ju ometigi tõeliselt raskele juhtumitele abi ei saada. Aga võibolla tegelikult abi ei oodatagi, rohkem haletsust on vaja, selleks need teemad.
-
Külaline
Imelikud inimesed. Eriti sina.Külaline kirjutas: ↑25 Juul 2025 20:04Teised said sinu kommentaaridest aru igatahes seda, et sinu meelest peavad kõik inimesed lakkamatult ainult suu kõrvuni venitatult ringi käima ja muudkui kangesti rõõmsad olema. Et kogu aeg peab olema püsivalt rõõmus ja rõõmus, ja kui pole, siis järelikult on vaja hullumajja ravile saata. Hmm...Guest kirjutas: ↑25 Juul 2025 15:34Küsin siis korra veel. Kas sul on päevi, kui sa kordagi ei naera? Poes klienditeenindajale ei naerata? Annad kellelegi teed, ta tänab sind ja sa ei naerata? Sõbranna helistab ja tee omavahel nalja? Töökaaslatega kildu ei viska? Kõlab nagu õuduste elu. Sellist inimest küll tunda ei tahaks.Külaline kirjutas: ↑25 Juul 2025 15:05
Miks sina arvad, et inimesel tohib olla ainult kaks äärmuslikku meeleseisundit - kas iga päev naermine ja rõõmusolek, või morn, tige, tujust ära ja sama jubedat? Sa kuldsest keskteest oled ka midagi kuulnud?
-
Külaline
Oled kehv inimestetundja ja panid täiega puusse. Õuduste elu on mõnel tõesti, vaene rott pole ma öelnud.Külaline kirjutas: ↑25 Juul 2025 22:23Ta ju trollib. Kas keegi tõesti arvab, et inimene, kes kirjutab, kuidas ta naeratab ja on kogu aeg rõõmus, ja siis lisab kohe samas juurde, et sinusugust inimest küll tunda ei tahaks, on tegelikult mingi rõõmus ja õnnelik inimene või? Ei, tegelikult on vastupidi, selline inimene ei teagi, mis on õnnetunne ja mingeid kolleege, kellega kildu visata, tal ei ole. Miks? Sest ta on sadistlike kalduvustega troll.Guest kirjutas: ↑25 Juul 2025 16:03Naeran ja naeratan ikka iga päev. Või noh, peaaegu iga päev.Külaline kirjutas: ↑25 Juul 2025 15:34Küsin siis korra veel. Kas sul on päevi, kui sa kordagi ei naera? Poes klienditeenindajale ei naerata? Annad kellelegi teed, ta tänab sind ja sa ei naerata? Sõbranna helistab ja tee omavahel nalja? Töökaaslatega kildu ei viska? Kõlab nagu õuduste elu. Sellist inimest küll tunda ei tahaks.
See on ju loomulik, kui suhtled toredate inimestega. Aga päevast päeva ma mingis ülimas õnnejoovastuses ei ela.
Seda sulle kirjutatigi - äärmuste vahel on kuldne kesktee.
Tegelikult ei ütle ükski oma eluga rahuolev inimene teisele, et tal on õuduste elu, et ta on vaene rott, jne., vaid püüab mõista, nagu enamik siin teemaalgatajatki mõista püüab.
-
Külaline
Ei. Mõtlen, et jälle üks tore päev mu elus.Külaline kirjutas: ↑26 Juul 2025 22:51Ja ei mõtle ärgates, et jälle ühe päeva võrra vanem, jälle päev surmale lähemal?Guest kirjutas: ↑24 Juul 2025 16:01 Normaalne on olla rõõmus. Tõusta igal hommikul hea tujuga. Naerda päeva jooksul palju. Olla õnnelik. Planeerida toredaid tegevusi ja olla õhinas uutest elamustest. Nutta siis, kui on kellestki kahju või filmis liigutav koht, rohkem mitte.
-
Külaline
Miks kahele inimesele mu kommentaar nalja teeb?Guest kirjutas: ↑25 Juul 2025 18:07Olen teemaalgataja. Nüüd nutan peale selle kommentaari lugemist, kuna mul on ka lemmikloomad ja nad surevad kunagi ära.Guest kirjutas: ↑25 Juul 2025 17:13Mina olen täiesti teine külaline, võtan siin teemas esimest korda sõna.Külaline kirjutas: ↑25 Juul 2025 17:05Õnnelik inimene ei tähenda õnnejoovastust ja lakkamatut naermist. Õnnelik olla võiks ju iga päev.
Naeratamine, killuviskamine, isegi naermine võivad olla täiesti tehnilised lahendused, see, mis paistab väljapoole. Sa ei tea, mis on inimese sees, tema südames ja hinges. Kurb olemiseks ei pea välja nägema morm ja tige ega ämbritäite kaupa nutma.
Ma toon enda näite, mis on vist küll nats teemaalgatusest mööda, aga tegelikult sobib sulle vastamiseks küll. Mina olen keskealine naine, lapsed suured, lapselapski olemas, armastav mees olemas, hea töö, kodu, sissetulek, tervis - kõik on olemas, et naerda ja olla õnnelik. 3 aastat tagasi suri mu lemmikloom - äkki, ootamatult, väga-väga jubedal viisil. See loom oli, ma võiks öelda, üks minu eluarmastustest, ta nagu oli osa minust ja mina osa temast.
Ma vist jäin sellesse kinni, nii vist öeldakse. Minu lein oli nii metsik, et ma olin 2 kuud haiguslehel ja pärast tööle naastes poole aasta möödudes pöördusin psühholoogi vastuvõtule (leinanõustaja). Rääkisin kõik ära, kogu oma leina puistasin tema, võõra inimese, ette maha. Ta kuulas ja kommenteeris ja kõik justkui sujus, kuni ta ütles ühe lause: 'Nojah, eks tuleb eluga edasi minna, sest inimesed ju kaotavad iga päev isegi teisi inimesi, oma lähedasi, enda kõrvalt'. Samal hetkel läksin lukku. Leinanõustaja pisendas minu leina, sest teised kaotavad ju inimesi enda ümbert, mitte kõigest loomi. Sellisena tajusin mina seda repliiki.
Ja mul ei ole enam kellegagi sellest rääkida, sest ta oli ju ainult loom ja suri nii kaua aega tagasi.
Nüüd on sellest surmast möödas 3 aastat ja ma teen kõike, mida sa pead normaalseks, kõik see naermise värk. Aga ma ei ole mitte kunagi enam sellest surmast alates tundnud õnnetunnet, sellist, mis oli temaga, kui ma koju tulin ja ta mul esikus vastas oli. Mitte ühtegi korda ei ole mitte miski mu elus sellist õnnetunnet enam tekitanud. Aga ma elan ja käitun täiesti tavaliselt, neutraalselt, mitte ei nuta ega hoidu naeratamisest ega ole tige või morn.
Mul on ammu ka uus loom, aga seda tunnet ei ole. Tema on lihtsalt tore ja vahva.
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑26 Juul 2025 07:16Mitte suvalisel hetkel, vaid kui tuleb jälle mõtetesse, et kõik surevad kunagi. Vahel terved päevad, vahel mõned korrad päevas.Aga teemaalgataja olukord aastaid suvalisel hetkel nutta ei ole ikkagi normaalne.
Nii et nutad tegelikult iga päev. Mitu aastat see kestnud on, see igapäevane nutmine? Kust see vesi tuleb sul pangede viisi?
-
Külaline
Ligi 20 aastat.Guest kirjutas: ↑27 Juul 2025 18:25Külaline kirjutas: ↑26 Juul 2025 07:16Mitte suvalisel hetkel, vaid kui tuleb jälle mõtetesse, et kõik surevad kunagi. Vahel terved päevad, vahel mõned korrad päevas.Aga teemaalgataja olukord aastaid suvalisel hetkel nutta ei ole ikkagi normaalne.
Nii et nutad tegelikult iga päev. Mitu aastat see kestnud on, see igapäevane nutmine? Kust see vesi tuleb sul pangede viisi?
Mitte ainult pisarad, vaid samal ajal ka paanika, õudusttunne, ängistus, lootusetus, õhupuudus.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 3 külalist