Ei ma usu, et suurema palgaga sinna õpetajakohale tormi joostaks. Oma vaimne tervis maksab ka midagi, tervis ja hingerahu on tähtsamad, kui mingi raharull. Suuremat palka saab ka mujal teenida, kus olme rahulikum.Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2025 13:34Kas kümnendat korda peab hoopis sulle ütlema, et kui palk oleks suurem, oleks tahtjaid rohkem ja sellist hirmsat ülekoormust ei teki, mis praegu on. Koormust peabki vähendama, mitte mingeid pidevaid lisatöid juurde laduma. Ilmselgelt ei ole sul mitte mingit aimu õpetaja tööst, aga muudkui targutad. Ülekoormus tekib ka sellest, et pidevalt keegi puudub, pannakse asendusi, lisatunde, sest keegi jälle lahkub.Lahendus peab olema mujal - õpetaja koormuse vähendamises (ütlen umbes kuueteistkümnendat korda). Kui õpetaja elu on rahulik ning palka veidi suurendatakse, on tahtjaid küll ja veel.
Õpetajate palk
-
Külaline
Ma ka ei usu, et suurem palk määraks. Inimene kas kujutab ennast ette 20 lapse (+ paar erivajadustega, kehval juhul täielikku psühhi) kantseldajana või mitte.Tolmukübe kirjutas: ↑30 Juul 2025 16:14Ei ma usu, et suurema palgaga sinna õpetajakohale tormi joostaks. Oma vaimne tervis maksab ka midagi, tervis ja hingerahu on tähtsamad, kui mingi raharull. Suuremat palka saab ka mujal teenida, kus olme rahulikum.Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2025 13:34Kas kümnendat korda peab hoopis sulle ütlema, et kui palk oleks suurem, oleks tahtjaid rohkem ja sellist hirmsat ülekoormust ei teki, mis praegu on. Koormust peabki vähendama, mitte mingeid pidevaid lisatöid juurde laduma. Ilmselgelt ei ole sul mitte mingit aimu õpetaja tööst, aga muudkui targutad. Ülekoormus tekib ka sellest, et pidevalt keegi puudub, pannakse asendusi, lisatunde, sest keegi jälle lahkub.Lahendus peab olema mujal - õpetaja koormuse vähendamises (ütlen umbes kuueteistkümnendat korda). Kui õpetaja elu on rahulik ning palka veidi suurendatakse, on tahtjaid küll ja veel.
-
Külaline
Vanasti oli lihtsam - õpiraskustega saadeti erikoolidesse ja käitumisraskustega poolhullud saadeti samuti teatud erikoolidesse. Tavakooli õpetaja koormus kantseldajana oli seega kordades väiksem.Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 16:21Ma ka ei usu, et suurem palk määraks. Inimene kas kujutab ennast ette 20 lapse (+ paar erivajadustega, kehval juhul täielikku psühhi) kantseldajana või mitte.Tolmukübe kirjutas: ↑30 Juul 2025 16:14Ei ma usu, et suurema palgaga sinna õpetajakohale tormi joostaks. Oma vaimne tervis maksab ka midagi, tervis ja hingerahu on tähtsamad, kui mingi raharull. Suuremat palka saab ka mujal teenida, kus olme rahulikum.Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2025 13:34
Kas kümnendat korda peab hoopis sulle ütlema, et kui palk oleks suurem, oleks tahtjaid rohkem ja sellist hirmsat ülekoormust ei teki, mis praegu on. Koormust peabki vähendama, mitte mingeid pidevaid lisatöid juurde laduma. Ilmselgelt ei ole sul mitte mingit aimu õpetaja tööst, aga muudkui targutad. Ülekoormus tekib ka sellest, et pidevalt keegi puudub, pannakse asendusi, lisatunde, sest keegi jälle lahkub.
-
Külaline
Kui koolis töötasin, oli klassis 30 last ja 5-6 ATH-ga last oli seal hulgas. Umbes 5-6 õpiraskustega veel lisaks. Mõni ronis laua alla, kapi otsa, kääridega tahtis vihahoos teisel silma peast välja lüüa, üks lõi teisel hamba välja tunni ajal jne. Lisaks pool klassi ei saanud eesti keelest aru. Iga kool ja klass küll nii hull pole, aga osad on ikka päris suured väljakutsed ka super-hüper võimetega inimesele.Ma ka ei usu, et suurem palk määraks. Inimene kas kujutab ennast ette 20 lapse (+ paar erivajadustega, kehval juhul täielikku psühhi) kantseldajana või mitte.
-
Külaline
vanasti tehti igasugu sigadusiGuest kirjutas: ↑30 Juul 2025 16:25Vanasti oli lihtsam - õpiraskustega saadeti erikoolidesse ja käitumisraskustega poolhullud saadeti samuti teatud erikoolidesse. Tavakooli õpetaja koormus kantseldajana oli seega kordades väiksem.Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 16:21Ma ka ei usu, et suurem palk määraks. Inimene kas kujutab ennast ette 20 lapse (+ paar erivajadustega, kehval juhul täielikku psühhi) kantseldajana või mitte.
-
Külaline
Justnimelt. Raha ei päästa midagi. Lapsevanemad peavad normaalseks ning oma lapsi kasvatama hakkama ja õpetaja töö tuleb ümber korraldada.Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 16:21Ma ka ei usu, et suurem palk määraks. Inimene kas kujutab ennast ette 20 lapse (+ paar erivajadustega, kehval juhul täielikku psühhi) kantseldajana või mitte.Tolmukübe kirjutas: ↑30 Juul 2025 16:14Ei ma usu, et suurema palgaga sinna õpetajakohale tormi joostaks. Oma vaimne tervis maksab ka midagi, tervis ja hingerahu on tähtsamad, kui mingi raharull. Suuremat palka saab ka mujal teenida, kus olme rahulikum.Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2025 13:34
Kas kümnendat korda peab hoopis sulle ütlema, et kui palk oleks suurem, oleks tahtjaid rohkem ja sellist hirmsat ülekoormust ei teki, mis praegu on. Koormust peabki vähendama, mitte mingeid pidevaid lisatöid juurde laduma. Ilmselgelt ei ole sul mitte mingit aimu õpetaja tööst, aga muudkui targutad. Ülekoormus tekib ka sellest, et pidevalt keegi puudub, pannakse asendusi, lisatunde, sest keegi jälle lahkub.
-
Külaline
Õpetajatöö polnud sulle sobiv amet, kui kontoritöö paremini meeldib. Õpetajaks sobivad inimesed kindlasti ei naudiks kontorit, see oleks neile tapvalt igav.Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 13:08Mina olen nüüd olnud ametnik, olen kontoritöötaja. On jah lust ja lillepidu õpetajatöö kõrval. Olen osakonnajuhataja ja väga lihtne on see kooliga võrreldes. Juhtida tuleb täiskasvanud inimesi, kes istuvad koosolekul rahulikult ja kuulavad, saavad aru, mis neile öeldakse ja teevad seda, mida kästakse.Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 13:05Kas sul seesama mõte siis ka meelde tuleb, kui väidad, et ametniku, kontoritöötaja või kelle iganes elu on kõrgepalgaline lillepidu võrreldes õpetaja omaga?Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 12:55
See on tüüpiline, et igaüks, kes on koolis õppinud, on asjatundja sellel alal, milline on õpetajatöö ja kuidas asjad peaks käima.
-
Külaline
Enne kooli tööle asumist ma isegi ei teadnud, kui palju lapsi kasvab väga hirmsate vanemate juures, kes joovad, peksavad, vahetavad mehi ja naisi aastas mitu korda. Kui palju on hooldusperedes kasvavaid lapsi ja neid, kellel polegi vanemaid, linnaosa on esindaja. Ka nn korralikes peredes toimub hirmsaid asju. Mu enda lapse koolis on need asjad kõik suured erandid, aga osades koolides täiesti igapäevane elu.Justnimelt. Raha ei päästa midagi. Lapsevanemad peavad normaalseks ning oma lapsi kasvatama hakkama ja õpetaja töö tuleb ümber korraldada.
-
Külaline
Ja ega seegi probleemi ju tegelikult ei lahendanud.Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2025 16:25Vanasti oli lihtsam - õpiraskustega saadeti erikoolidesse ja käitumisraskustega poolhullud saadeti samuti teatud erikoolidesse. Tavakooli õpetaja koormus kantseldajana oli seega kordades väiksem.Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 16:21Ma ka ei usu, et suurem palk määraks. Inimene kas kujutab ennast ette 20 lapse (+ paar erivajadustega, kehval juhul täielikku psühhi) kantseldajana või mitte.
-
Külaline
Lahendas ju küll, paljud unistasid õpetajaametist ja tahtsid minna tööle õpetajana. Samuti tõmbasid korrarikkujad tagasi, kui neid ähvardati erikooliga.Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 17:15Ja ega seegi probleemi ju tegelikult ei lahendanud.Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2025 16:25Vanasti oli lihtsam - õpiraskustega saadeti erikoolidesse ja käitumisraskustega poolhullud saadeti samuti teatud erikoolidesse. Tavakooli õpetaja koormus kantseldajana oli seega kordades väiksem.Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 16:21
Ma ka ei usu, et suurem palk määraks. Inimene kas kujutab ennast ette 20 lapse (+ paar erivajadustega, kehval juhul täielikku psühhi) kantseldajana või mitte.
-
Külaline
Kuule, see võis lahendada ühe probleemi, aga tekitas probleeme neile lastele, keda kooli ei lubatud, kellega ei tegeletud, et mitte normintellektiga lapsi segada, ning maha kanti ja mingite müüride taha peitu topiti. Erikooli sealhulgas. Kurjategijaid mingi erikooli saatmine küll tagasi tõmbama ei pane. Neil on savi. Ja erikoolid on tänagi olemas, muide. Lihtsalt neid ei nimetata enam nii, sest need pole karistusasutused, vaid õppeasutused.Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 17:20Lahendas ju küll, paljud unistasid õpetajaametist ja tahtsid minna tööle õpetajana. Samuti tõmbasid korrarikkujad tagasi, kui neid ähvardati erikooliga.Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 17:15Ja ega seegi probleemi ju tegelikult ei lahendanud.Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2025 16:25
Vanasti oli lihtsam - õpiraskustega saadeti erikoolidesse ja käitumisraskustega poolhullud saadeti samuti teatud erikoolidesse. Tavakooli õpetaja koormus kantseldajana oli seega kordades väiksem.
-
Külaline
Erikoolis on ju ka ometi õpetajad. Mis lahendus see on, kui kuhjame probleemsed lapsed kuhugi kinnisesse asutusse maailma eest peitu. Sealsele õpetajale topeltkoormus.Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2025 17:20Lahendas ju küll, paljud unistasid õpetajaametist ja tahtsid minna tööle õpetajana. Samuti tõmbasid korrarikkujad tagasi, kui neid ähvardati erikooliga.Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 17:15Ja ega seegi probleemi ju tegelikult ei lahendanud.Külaline kirjutas: ↑30 Juul 2025 16:25
Vanasti oli lihtsam - õpiraskustega saadeti erikoolidesse ja käitumisraskustega poolhullud saadeti samuti teatud erikoolidesse. Tavakooli õpetaja koormus kantseldajana oli seega kordades väiksem.
-
Külaline
Ei ole ausalt öeldes. Kui on teatud reeglid, keskkond, päevakava, siis ei ole raskeid lapsi keeruline õpetada. Lisaks on neid ka siis vähem. Tavakoolis teistega koos on raske see, et õpetatakse tavalastena, reeglid on tavalaste omad, keskkond ei ole sobiv, siis on nendega raske. Lisaks on klassis erinev tase, erinevad õpilased, siis on raske. Ka pole tavakoolis lapsi millegagi ähvardada, välja ka neid ei tohi visata, need märkused ja noomitused kedagi ei huvita, distsipliini pole, siis ongi õpetajatel ja ka tavalastel raske.Erikoolis on ju ka ometi õpetajad. Mis lahendus see on, kui kuhjame probleemsed lapsed kuhugi kinnisesse asutusse maailma eest peitu. Sealsele õpetajale topeltkoormus.
-
Külaline
21.sajandil on olemas inimene (ja äkki veel isegi õpetaja), kes usub, et ähvardamine on töötav kasvatus- ja mõjutusvahend?Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 19:19Ei ole ausalt öeldes. Kui on teatud reeglid, keskkond, päevakava, siis ei ole raskeid lapsi keeruline õpetada. Lisaks on neid ka siis vähem. Tavakoolis teistega koos on raske see, et õpetatakse tavalastena, reeglid on tavalaste omad, keskkond ei ole sobiv, siis on nendega raske. Lisaks on klassis erinev tase, erinevad õpilased, siis on raske. Ka pole tavakoolis lapsi millegagi ähvardada, välja ka neid ei tohi visata, need märkused ja noomitused kedagi ei huvita, distsipliini pole, siis ongi õpetajatel ja ka tavalastel raske.Erikoolis on ju ka ometi õpetajad. Mis lahendus see on, kui kuhjame probleemsed lapsed kuhugi kinnisesse asutusse maailma eest peitu. Sealsele õpetajale topeltkoormus.
-
Külaline
... ja tulemusena ühiskonnas kurjategijaid kordades rohkem ...Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 16:25Vanasti oli lihtsam - õpiraskustega saadeti erikoolidesse ja käitumisraskustega poolhullud saadeti samuti teatud erikoolidesse. Tavakooli õpetaja koormus kantseldajana oli seega kordades väiksem.Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 16:21Ma ka ei usu, et suurem palk määraks. Inimene kas kujutab ennast ette 20 lapse (+ paar erivajadustega, kehval juhul täielikku psühhi) kantseldajana või mitte.
-
Külaline
Kujutad ette, on tõesti lapsi, keda distsiplineerib ainult see, et ta visatakse koolist välja, kui veel midagi teeb. Ja need ei ole sellised üleastumised, mida sina mõtled, et unustasin värvipliiatsid koju. Need lapsed on näiteks visanud õllepurgiga ühele tüdrukule vastu pead, tüdruk oli haiglas nädal aega, nad on pannud autosid põlema, lõhkunud koolis ära kolm wc potti kildudeks. Ka praegu on kinniseid õppeasutusi, kus on väga range kord, sest sellistele lastele on seda tarvis.Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 19:5721.sajandil on olemas inimene (ja äkki veel isegi õpetaja), kes usub, et ähvardamine on töötav kasvatus- ja mõjutusvahend?Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 19:19Ei ole ausalt öeldes. Kui on teatud reeglid, keskkond, päevakava, siis ei ole raskeid lapsi keeruline õpetada. Lisaks on neid ka siis vähem. Tavakoolis teistega koos on raske see, et õpetatakse tavalastena, reeglid on tavalaste omad, keskkond ei ole sobiv, siis on nendega raske. Lisaks on klassis erinev tase, erinevad õpilased, siis on raske. Ka pole tavakoolis lapsi millegagi ähvardada, välja ka neid ei tohi visata, need märkused ja noomitused kedagi ei huvita, distsipliini pole, siis ongi õpetajatel ja ka tavalastel raske.Erikoolis on ju ka ometi õpetajad. Mis lahendus see on, kui kuhjame probleemsed lapsed kuhugi kinnisesse asutusse maailma eest peitu. Sealsele õpetajale topeltkoormus.
-
Külaline
Kindlad reeglid ja distsipliin on absoluutselt vajalikud. See pole ähvardamine. Näiteks on Prantsusmaal koolisüsteem tunduvalt autoritaarsem ja rangem kui Eestis ja seal on ATH-d palju vähem diagnoositud. Ja ka siis ei ole nad ravimite peal, vaid suudavad ennast valitseda küll, nii et koolis käimist see haigus ei sega. Reeglid ja distsipliin ei ole vägivald, ähvardamine, alandamine või ma ei tea, mida sina selle all silmas pead. Piiride kehtestamine on väga oluline juba väikeste laste puhul.21.sajandil on olemas inimene (ja äkki veel isegi õpetaja), kes usub, et ähvardamine on töötav kasvatus- ja mõjutusvahend?
-
Külaline
Jah, justnimelt - sellised, nagu sina kirjeldad, on neis õppeasutustes. Või lausa vangis. Mitte sinu tavaklassis. Täpselt seda ma räägingi. Tavaklassis on lihtsalt kasvatamata lapsed. Õpetajatest kahju küll, aga lahenduseks pole mitte nende laste isoleerimine, vaid kasvatama hakkamine - ja muidugi kodus, mitte koolis.Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 20:11Kujutad ette, on tõesti lapsi, keda distsiplineerib ainult see, et ta visatakse koolist välja, kui veel midagi teeb. Ja need ei ole sellised üleastumised, mida sina mõtled, et unustasin värvipliiatsid koju. Need lapsed on näiteks visanud õllepurgiga ühele tüdrukule vastu pead, tüdruk oli haiglas nädal aega, nad on pannud autosid põlema, lõhkunud koolis ära kolm wc potti kildudeks. Ka praegu on kinniseid õppeasutusi, kus on väga range kord, sest sellistele lastele on seda tarvis.Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 19:5721.sajandil on olemas inimene (ja äkki veel isegi õpetaja), kes usub, et ähvardamine on töötav kasvatus- ja mõjutusvahend?Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 19:19
Ei ole ausalt öeldes. Kui on teatud reeglid, keskkond, päevakava, siis ei ole raskeid lapsi keeruline õpetada. Lisaks on neid ka siis vähem. Tavakoolis teistega koos on raske see, et õpetatakse tavalastena, reeglid on tavalaste omad, keskkond ei ole sobiv, siis on nendega raske. Lisaks on klassis erinev tase, erinevad õpilased, siis on raske. Ka pole tavakoolis lapsi millegagi ähvardada, välja ka neid ei tohi visata, need märkused ja noomitused kedagi ei huvita, distsipliini pole, siis ongi õpetajatel ja ka tavalastel raske.
-
Külaline
Mhmh, ma arvan, et Põhja-Koreas pole üldse ATH-d diagnoositud. Võtame eeskuju!Guest kirjutas: ↑30 Juul 2025 20:24Kindlad reeglid ja distsipliin on absoluutselt vajalikud. See pole ähvardamine. Näiteks on Prantsusmaal koolisüsteem tunduvalt autoritaarsem ja rangem kui Eestis ja seal on ATH-d palju vähem diagnoositud. Ja ka siis ei ole nad ravimite peal, vaid suudavad ennast valitseda küll, nii et koolis käimist see haigus ei sega. Reeglid ja distsipliin ei ole vägivald, ähvardamine, alandamine või ma ei tea, mida sina selle all silmas pead. Piiride kehtestamine on väga oluline juba väikeste laste puhul.21.sajandil on olemas inimene (ja äkki veel isegi õpetaja), kes usub, et ähvardamine on töötav kasvatus- ja mõjutusvahend?
Saad vast ikka aru, et "vähem diagnoosimine" sõltub pigem meditsiini tasemest (mis Prantsusmaa näite puhul muidugi pole teemaks) ja ühiskonna suhtumisest (mis on teemaks) kui kooli rangusest? Järelikult depressiooni ravime ka nii, et keelame selle ära? Kindlasti on head tulemused.
-
Külaline
Siin sa ausalt öelda eksid. Selliseid lapsi on ka tavaklassides küll ja küll.Jah, justnimelt - sellised, nagu sina kirjeldad, on neis õppeasutustes. Või lausa vangis. Mitte sinu tavaklassis.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: dmy, Google [Bot], මම වැටෙන කුරුල්ලෙක් ja 5 külalist