Kirstu - või urnimatus?

vana hea klassika
Külaline

Kirstu - või urnimatus?

Postitus Postitas Külaline »

Muldasängitamine versus kremeerimine - millistel põhjustel valik langetatakse?
annaleen
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas annaleen »

Lahkunu soov on esimene põhjus, kui on sellest räägitud muidugi.

Hind mängib rolli, urnimatus on odavam. Mugavus ka, urni saab matta ükskõik millal, talvel surnud inimese saab näiteks suvel matta.
Külaline

Nõme tegelikult, et on säästumatuse kultuur peale tulnud. Kõige odavamal viisil kõige odavamasse purki ja siis merre solgitoru kõrvale. Mulle meeldib traditsiooniline matus kirikust, laulmine, kirst jne. See oli kuidagi teraapiline vanasti.
Külaline

Minu ema soovis küll kirstumatust, aga praktilistel kaalutlustel tegin siiski urnimatuse tema soovi vastaselt. Üks põhjus oli, et ta hukkus õnnetuses ja kirstu ei oleks saanud nagunii avada. Et teda solgutati kuskile teise vabariigi otsa lahkamisele ja sealt pidin ta siis transportima oma raha eest tagasi, mis oleks päris palju maksma läinud. Pigem lasin kremeerida samas linnas ja transportisin ta ise sinna, kus toimusid matused. Ta soovis perekonna platsile maetud saada oma vanemate, mehe ja tütre kõrvale, aga seal ei olnud enam ruumi, oleks pidanud matma kuskile hoopis mujale. Urni sai sinna matta. Kolmas põhjus oli see, et olin rase ja see surm tuli väga ootamatult, seega soovisin veidi end koguda, enne kui suutsin matused üle elada. Urnimatuse puhul sai seda teha, kirstu oleks pidanud kohe maha matma.
Külaline

Minu isa ja ema soovisid kremeerimist. Isa matustel oli kogu tseremoonia, palju inimesi tuli ära saatma, oli oma valdkonnas tuntud ja hinnatud. Kogu pidulik teenistus, muusika jne, pärast lähedastele koosviibimine.
Emal olid kindlad juhised, et keegi teda surnuna ei vahiks, kremeeritagu ilma ärasaatmiseta. Urnid maeti suguvõsa hauaplatsile.
Üks sugulane saadeti ka ülipidulikult teele, kirikuõpetaja tuli koju ja teenistus oli väga südamlik. Seejärel kremeeriti.
Kulude kokkuhoid oli isa puhul vaid haua kaevamises.
Külaline

Ma eriti ei saa aru, mis mõttes see urnimatus nii palju odavam on. Kirstu pealt ehk on kokkuhoid, aga samas on see põletamine ju ka kallis. Kõik muu oli sama, kirik, jutlus, muusika, matmine perekonna hauaplatsile jne.
Külaline

Mina ei soovi, et mind põletataks. Lihtsalt põletamise mõte on niivõrd ebameeldiv ja ebaloomulik.
Külaline

Urnimatuse puhul on minu jaoks täiesti vastuvõetamatu, et seda tuhka säilitatakse kuude viisi. Eriti veel kui oma kodus. Ära matma peaks ikka vähemalt kuu aja jooksul.
Külaline

Aga kas nii võib, et annan korralduse: mina tahan, et mind ei maetaks ei kirstu ega urni, vaid biolagunevasse riidest kotti. Öko värk.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Juul 2025 14:32 Aga kas nii võib, et annan korralduse: mina tahan, et mind ei maetaks ei kirstu ega urni, vaid biolagunevasse riidest kotti. Öko värk.
Biolagunevad urnid on täiesti olemas, ammu.
Külaline

Guest kirjutas: 31 Juul 2025 14:29 Urnimatuse puhul on minu jaoks täiesti vastuvõetamatu, et seda tuhka säilitatakse kuude viisi. Eriti veel kui oma kodus. Ära matma peaks ikka vähemalt kuu aja jooksul.
Miks just kuu aja jooksul? Mingi esoteeriline uskumus hingedest jne?
Külaline

Guest kirjutas: 31 Juul 2025 14:35
Guest kirjutas: 31 Juul 2025 14:29 Urnimatuse puhul on minu jaoks täiesti vastuvõetamatu, et seda tuhka säilitatakse kuude viisi. Eriti veel kui oma kodus. Ära matma peaks ikka vähemalt kuu aja jooksul.
Miks just kuu aja jooksul? Mingi esoteeriline uskumus hingedest jne?
jah, täpselt. Hing ei saa rahu ja jääb kahe maailma vahele kinni. Umbes nii nagu äkitisi mõrvatud inimesed, kelle kohta esoteerikud räägivad, et nad jäävad siia ilma ringi rändama, sest nad ei saa aru, et nad on surnud ja teised neid enamasti ei näe.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Juul 2025 14:24 Ma eriti ei saa aru, mis mõttes see urnimatus nii palju odavam on. Kirstu pealt ehk on kokkuhoid, aga samas on see põletamine ju ka kallis. Kõik muu oli sama, kirik, jutlus, muusika, matmine perekonna hauaplatsile jne.
https://hingesaatjad.ee/kirstumatus/
Kirstumatuse pakett 5650.- koos 50 in peielauaga. Ja siinne kirst maksab vaid 1400 eurot. Ma matsin oma lähedase 15a tagasi ja uhke väärikas kirst/sarkofaag maksis toona juba 3000 eurot.
Külaline

Guest kirjutas: 31 Juul 2025 14:33
Külaline kirjutas: 31 Juul 2025 14:32 Aga kas nii võib, et annan korralduse: mina tahan, et mind ei maetaks ei kirstu ega urni, vaid biolagunevasse riidest kotti. Öko värk.
Biolagunevad urnid on täiesti olemas, ammu.
Aga vb ma tahan loomulikul teel mullaks saamist, mitte põletamist.
Külaline

Guest kirjutas: 31 Juul 2025 14:27 Mina ei soovi, et mind põletataks. Lihtsalt põletamise mõte on niivõrd ebameeldiv ja ebaloomulik.
Mul on just vastupidi - mõte sellest, et minu maine keha pannakse kitsasse kirstu, sügavale maa alla vettima ja mädanema, mingitele ussikestele söögiks, on kohutav.
Parem siis juba kiiresti ära põletada ja ongi kõik.
Kuigi ma pole veel eriti vana, olen oma lähedastele sellest ka teada andnud.
asd
Kontakt:

Postitus Postitas asd »

annaleen kirjutas: 27 Juul 2025 17:35 Lahkunu soov on esimene põhjus, kui on sellest räägitud muidugi.

Hind mängib rolli, urnimatus on odavam. Mugavus ka, urni saab matta ükskõik millal, talvel surnud inimese saab näiteks suvel matta.
Minu meelest on väga veider, kui surma, matuste ja muldasängitamise vahel on nii pikk vahe. Aga eks ateistlikus riigis kaalub praktilisus ja finantsiline eelis kõik muu üle.
Külaline

Guest kirjutas: 31 Juul 2025 14:27 Mina ei soovi, et mind põletataks. Lihtsalt põletamise mõte on niivõrd ebameeldiv ja ebaloomulik.
Ajalooliselt pole selles mitte midagi ebaloomulikku. Kaks erinevat viisi lihtsalt keha lagundamiseks, üks neist kiirem. Ei tea, mis selles ussitoiduks olemises paremat on.
Külaline

Guest kirjutas: 31 Juul 2025 14:44
Külaline kirjutas: 31 Juul 2025 14:24 Ma eriti ei saa aru, mis mõttes see urnimatus nii palju odavam on. Kirstu pealt ehk on kokkuhoid, aga samas on see põletamine ju ka kallis. Kõik muu oli sama, kirik, jutlus, muusika, matmine perekonna hauaplatsile jne.
Kirstumatuse pakett 5650.- koos 50 in peielauaga. Ja siinne kirst maksab vaid 1400 eurot. Ma matsin oma lähedase 15a tagasi ja uhke väärikas kirst/sarkofaag maksis toona juba 3000 eurot.
Ma ei ostaks nagunii mingit sarkofaagi. Iga asja peale saad palju kulutada. Ma usun, et saad urnimatuse paketi veel kallimagi kuskilt büroost, kui tahtmist on.
Külaline

Mida ühiskondlikult aktiivsem inimene oma eluajal oli, seda väärikam peab olema matus, sõltumata kadunu arvamusest eluajal.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Juul 2025 15:05
Guest kirjutas: 31 Juul 2025 14:44
Ma ei ostaks nagunii mingit sarkofaagi. Iga asja peale saad palju kulutada. Ma usun, et saad urnimatuse paketi veel kallimagi kuskilt büroost, kui tahtmist on.
See ei ole kallis. Isegi kui sarkofaag maha võtta, läks mul toona kõik muu ja 25 in peielaud 3000.
Sina ei ostaks, mina ostaks ja tahan endale ka. Soovin omale ilusat ja väärikat matust. Inimese viimane ära saatmine, piinlik oleks selle pealt kokku hoida.
https://kirst.ee/en/product/sarkofaag-tamm/
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Mauno ja 4 külalist