Mina jälle ei saa aru, mis "edukatest riikidest" pidevalt jahutakse. Eesti on väga edukas olnud, seda paljuski just hästitoimiva maksusüsteemi tõttu. Mida Ratase ja Co valitsus lammutama asus, tekitades küürud ja lastes II samba vabaks nagu vasikad amokki jooksma. Jah, II sammas sellisel kujul on jama olnud, aga niimoodi ka poleks tohtinud teha, kus inimesed lihtsalt vastutustundetult selle laiaks lõid, tekitades tarbimisbuumi. Ja selle järel, koosmõjus kriisidega, masu.Külaline kirjutas: ↑02 Aug 2025 18:16Sealjuures on edukates riikides varandusmaksud progresseeruvad*
Eelarveauk tuleks katta majanduse stimuleerimisega, mitte selle täiendava jahutamisega maksukoorma suurendamise näol. Lisaks tekitavad pidevad maksumuudatused mõttetut lisatööd, kuna kõik hinnad tuleb ümber arvutada ja hinnasildid tarbija jaoks uuendada.
Ka on igasuguste erisuste arvestamine raamatupidamislikult tüütu ja hallidel aladel ajakulukas, kuna pead detailselt selgeks tegema, millise käibemaksuprotsendi alla konkreetne kaup käib. No näiteks, kas alkovaba õlu, millel siiski on mingi 0,2% alkoholi sees, on toit või alkohol. Oletame, et loetskse alkoholiks. Siis hakkab keegi vaidlema, et keefiril on sarnane alkosisaldus, järelikult on keefir ka alkohol. Või siis on õlu ikkagi toit. Jne. (See oli lihtsalt näide, aga kindlasti selliseid juhtumeid tekiks.)
Eesti on seni veel enam-vähem edukas ka hallatava riigivõla tõttu. Kahjuks võlakoormus pigem kasvab, kuna majandus väga ei tee midagi ja piisavalt tagasi maksta seda ei jõuta. Loomulikult on majanduse kehva olukorra taga olnud ka Põhjamaade kui meie peamiste ekspordipartnerite sarnane olukord. Aga nüüdseks on asi inflatsiooni tõttu nii kaugele läinud, et Eesti pole enam piisavalt atraktiivne kaubavahetuspsrtner. Liiga kallis on kõik.
Mina oleks ühtlase 20% käibemaksu poolt ning et riik vaataks tõsiselt, milliste investeeringute kaudu majandust elavdada. Tulumaksu protsenti võiks minu poolest tõsta - kunagi saime isegi 26% hakkama, aga las protsendimäär olla kõigile sama. See on kõige õiglasem ning vähendab motivatsiooni OÜ-tada - mida nutikamad mingil määral niikuinii teevad, kuid hoiab üleval motivatsiooni rohkem teenida.