Keskiga

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 28 Juun 2024 20:47
Külaline kirjutas: 28 Juun 2024 14:35 Täna pole mingi ulme 100 välja võtta.
Neid on ju 1,3 miljoni inimese kohta mingi 200 tükki. Lotoga võita on ka suurem tõenäosus kui 100-aastaseks elada.
Praegused 50 aastased võivad sajani elada, miks sa vaatad neid, kes sündisid sada aastat tagasi. 50 aasta pärast on pilt teine.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Juun 2024 20:58
Praegused 50 aastased võivad sajani elada, miks sa vaatad neid, kes sündisid sada aastat tagasi. 50 aasta pärast on pilt teine.
Kindlasti teine. Tunduvalt rohkem on vähki, rasvumisse ja südamehaigustesse surnuid.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Juun 2024 20:57
Külaline kirjutas: 28 Juun 2024 12:45 Keskiga, inimese elukaare keskel asetsev vanus
Eesti keskmine eluiga circa 74,5 eluaastat
74,5 : 2 = 37,25

Kuidas saab keskiga 58 olla? 58 + 58 = 116. Väga optimistlik keskiga.
Paigutaksin keskea 36-44 eluaasta vahele.
No ma ei tea, kui 44 hakkab juba vanadus, siis on inimene ju vana palju pikema perioodi, kui keskealine? Kui tahad nii keskiga arvutada, et selle keskpunkt kuskile keskmise elua keskele jääks, siis peaks pigem jagama inimese elua nii neljaks. No et lapsepõlv on 1-19. 20-39 noorus. 40-59 keskiga. ja 60-79 siis vanadus. Umbes nii. Ja sealt edasi siis võiks selle iga ea mõttes veel kaheks jagada, et koolieelik ja kooliealine siis lapseeas. Siis selline varsanoorus ja juba küpsem noorus. Ja vanaduse jagaks siis isegi kolmeks, kõigepealt 60-70 pensionieelik või varapensionär. 70-80 (85?) vana. Ja edasi siis juba sinna rauga suunas. Keskmine on küll alla 80, aga väga paljud elavad siiski ju 80-90, isegi 100-aastseks.
Keskea piiri tahetakse nihutada, aga reaalselt vaadates on see ikka oluliselt mittemuutuv. Bioloogiliselt on inimene 44-45 ja üles juba vana. Hingelt võib noor olla kuid keha vananeb, tippsportlased lõpetavad karjääri 30-40 vahel. Nõukaajal sai pensionile 50 aastaselt….
Juustup

Postitus Postitas Juustup »

Külaline kirjutas: 29 Juun 2024 00:37
Külaline kirjutas: 28 Juun 2024 12:45 Keskiga, inimese elukaare keskel asetsev vanus
Eesti keskmine eluiga circa 74,5 eluaastat
74,5 : 2 = 37,25

Kuidas saab keskiga 58 olla? 58 + 58 = 116. Väga optimistlik keskiga.
Paigutaksin keskea 36-44 eluaasta vahele.
No ma ei tea, kui 44 hakkab juba vanadus, siis on inimene ju vana palju pikema perioodi, kui keskealine? Kui tahad nii keskiga arvutada, et selle keskpunkt kuskile keskmise elua keskele jääks, siis peaks pigem jagama inimese elua nii neljaks. No et lapsepõlv on 1-19. 20-39 noorus. 40-59 keskiga. ja 60-79 siis vanadus. Umbes nii. Ja sealt edasi siis võiks selle iga ea mõttes veel kaheks jagada, et koolieelik ja kooliealine siis lapseeas. Siis selline varsanoorus ja juba küpsem noorus. Ja vanaduse jagaks siis isegi kolmeks, kõigepealt 60-70 pensionieelik või varapensionär. 70-80 (85?) vana. Ja edasi siis juba sinna rauga suunas. Keskmine on küll alla 80, aga väga paljud elavad siiski ju 80-90, isegi 100-aastseks.
Keskea piiri tahetakse nihutada, aga reaalselt vaadates on see ikka oluliselt mittemuutuv. Bioloogiliselt on inimene 44-45 ja üles juba vana. Hingelt võib noor olla kuid keha vananeb, tippsportlased lõpetavad karjääri 30-40 vahel. Nõukaajal sai pensionile 50 aastaselt….
Inimesed lihtsalt ei suuda endale tunnistada, et nad vananevad ja mingid noorukesed enam pole. Siis püütaksegi seda piiri muuta, kuid reaalsuses on see enesepettus. No mis vahet on kui vana sa oled kui sa end hästi tunned? Ilmselt need nn 40 aastased "noored" kes saja aastaseks elavad, on millegi pärast sisimas õnnetud ja midagi on tegemata jäänud.
Kurb, aga ennast petta pole ju ka mõtet.

/Juustup
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Juustup kirjutas: 29 Juun 2024 00:56
Inimesed lihtsalt ei suuda endale tunnistada, et nad vananevad ja mingid noorukesed enam pole. Siis püütaksegi seda piiri muuta, kuid reaalsuses on see enesepettus. No mis vahet on kui vana sa oled kui sa end hästi tunned? Ilmselt need nn 40 aastased "noored" kes saja aastaseks elavad, on millegi pärast sisimas õnnetud ja midagi on tegemata jäänud.

/Juustup

Ma ei näe küll, et kuskil 40-aastased end "noorukesteks" peavad, ega see, et polda veel vanad, ei tähenda, et oldaks enam noored ju? Keskiga ei ole elu poolitusjoon, vaid samamoodi pikem periood nagu noorus ja vanaduski, seega loogiline, et algab siis, kui inimene on küpses eas, aga mitte veel vana (no nt 40-44-aastaselt) ja lõppeb siis, kui inimene hakkab päriselt vanaks jääma (no ütleme siis, et nt u 60-aastaselt).
Külaline

See on väga individuaalne ja seega ei lahterdaks üldse. Tean neid, kes ka 90-aastaselt raugad ei olnud. Isegi surres ei ole paljud jõudnud raugastuda. Terviserike või haigus võib nii kiire kuluga olla.
Juustup

iiR kirjutas: 29 Juun 2024 10:09

/Juustup

Ma ei näe küll, et kuskil 40-aastased end "noorukesteks" peavad, ega see, et polda veel vanad, ei tähenda, et oldaks enam noored ju? Keskiga ei ole elu poolitusjoon, vaid samamoodi pikem periood nagu noorus ja vanaduski, seega loogiline, et algab siis, kui inimene on küpses eas, aga mitte veel vana (no nt 40-44-aastaselt) ja lõppeb siis, kui inimene hakkab päriselt vanaks jääma (no ütleme siis, et nt u 60-aastaselt).
Seda küll, aga seetõttu ongi ju kasutusel sõna "keskiga", ehk siis sa pole otseselt enam ei noor ega vana, oledki keskel.
Kahjuks mina olen kohanud 40+ inimesi kes end tõsimeeli noorukesteks peavad. No hale on vaadata. Igati toredad ja haritud, töökad naised, aga kujutavad ette, et nad on 20 aastat nooremad ja ka käitumine on kohati vastav.

/Juustup
Juustup

Külaline kirjutas: 29 Juun 2024 12:07 See on väga individuaalne ja seega ei lahterdaks üldse. Tean neid, kes ka 90-aastaselt raugad ei olnud. Isegi surres ei ole paljud jõudnud raugastuda. Terviserike või haigus võib nii kiire kuluga olla.
90 aastane on rauk mis rauk, isegi kui tal dementsusest jälgegi pole.

/Juustup
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Juun 2024 21:30
Külaline kirjutas: 28 Juun 2024 20:58
Kindlasti teine. Tunduvalt rohkem on vähki, rasvumisse ja südamehaigustesse surnuid.
Ma arvan sama. Vaadake näiteks Retrobesti galeriid. Lisaks on näha hordidena rasedaid mehi.
Külaline

Seda küll, aga seetõttu ongi ju kasutusel sõna "keskiga", ehk siis sa pole otseselt enam ei noor ega vana, oledki keskel.
Kahjuks mina olen kohanud 40+ inimesi kes end tõsimeeli noorukesteks peavad. No hale on vaadata. Igati toredad ja haritud, töökad naised, aga kujutavad ette, et nad on 20 aastat nooremad ja ka käitumine on kohati vastav.

/Juustup
[/quote]

Milline see "20 aastat noorema käitumine" siis on? Riietuvad väga napilt ja paljastavalt ja flirdivad endast endast noorematega või?

Mina (olen tagasihoidlikum tüüp, töö-perekond-toidupood elustiil) kuni 39a määratlesin ennast noorena. Mitte küll "noorukesena", sest sõna "nooruke" käib minu arusaamise järgi väga noore (teismeline kuni 20.eluaastate algus) inimese kohta, aga noorena küll. Endale antud eluaastaid ja kus täpselt see keskpaik siis on, ju ei tea (ja ehk ei tahagi teada), aga 3-ga algava vanusenumbri juures enda kohta "keskealine" tundus veel veider.

Alates 40 määratlen ennast keskealisena. Mitte et 40 mingi järsk muutus toimunud oleks, aga 4-ga alga vanusenumber tundub nii suur, et võib juba "keskealine" öelda küll.
Külaline

Juustup kirjutas: 29 Juun 2024 20:03
iiR kirjutas: 29 Juun 2024 10:09

/Juustup

/Juustup
No sa ise pead siiani oma isa sportlikuks nooruslikuks diagnoosivabaks meheks, kes vaktsiiniga teise ilma saadeti.
Külaline

40-60 laias laastus. Siin mõni kahekümnene võib muidugi arvata, et 30 on keskiga ja 40 vanur, aga reaalselt nii ei ole.
Ja mainiks veel, et 40-60 ongi see kõige mõnusam aeg (kui on tervist ja oled eelneva elu targalt elanud) - lapsed suured, lapselapsed rõõmuks, raha on, laenud suuresti makstud, tööl võtad rahulikult, on aega sõpradele ja hobidele. Lisaks enesekindlus, üldse ei huvita mis teised minust, minu riietusest või välimusest arvavad.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Juul 2024 15:30 40-60 laias laastus. Siin mõni kahekümnene võib muidugi arvata, et 30 on keskiga ja 40 vanur, aga reaalselt nii ei ole.
Ja mainiks veel, et 40-60 ongi see kõige mõnusam aeg (kui on tervist ja oled eelneva elu targalt elanud) - lapsed suured, lapselapsed rõõmuks, raha on, laenud suuresti makstud, tööl võtad rahulikult, on aega sõpradele ja hobidele. Lisaks enesekindlus, üldse ei huvita mis teised minust, minu riietusest või välimusest arvavad.
Keskiga koosneb kahest sõnast. Kesk mis tähendab keskmist ja iga, mis tähendab eluiga.

Kuidas k**at saab keskiga olla 60? Elate 120 aastaseks kõik? Eriliselt kauasäilivad sel juhul….
Keegi ei ütle, et 30-40 hirmus vana oleks, aga vaadake reaalsusele otsa 38-45 on vägagi keskiga.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Juul 2024 15:30 40-60 laias laastus. Siin mõni kahekümnene võib muidugi arvata, et 30 on keskiga ja 40 vanur, aga reaalselt nii ei ole.
Kõige parem vanusevahemik 4-33.
Noor, uksed avatud, seiklused, põnevus, pole veep vanu vanemaid ja väikeseid lapsi. Peale 35 läheb tavakalt nõmedaks ära.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Juul 2024 16:44
Külaline kirjutas: 03 Juul 2024 15:30
Keskiga koosneb kahest sõnast. Kesk mis tähendab keskmist ja iga, mis tähendab eluiga.

Kuidas k**at saab keskiga olla 60? Elate 120 aastaseks kõik? Eriliselt kauasäilivad sel juhul….
Keegi ei ütle, et 30-40 hirmus vana oleks, aga vaadake reaalsusele otsa 38-45 on vägagi keskiga.
Meie riigi arvates hakkab vanadus alles 65+ vanusest, seni tuleb meil kõigil usinlt palgatööl käia, noorte kolleegidega samu tööülesandeid täita, bussis omale täishinnaga pilet osta. seega keskea piiri võib nihutada ka 40-65 vahele
Külaline

Mina olen 36 ja juba täiesti keskealine. Kui end ikka veel "nooreks" nimetada tahaksin, ei muutuks ma kuidagi vähem keskealiseks (ja see keskealisus pole mingi häbiasi, inimese vananemine on asjade loomulik käik, mida pole mõtet põdeda.)
Roosad tulbid
Teerajaja

Postitus Postitas Roosad tulbid »

Aga ma siiski palun meile kõigilt püsida teemas.
Keegi rääkis kuidas minu normide järgi tema iseseisvad vanemad on nn raugastaadiumis. No raugastaadiumis vast tõesti mitte, aga vanurid küll. Kindlasti pole nad ju enam keskealised. Tegusad vanurid.

/Juustup
[/quote]
Mis mõttes palun kõigil püsida teemas? Kes sa oled, oled sa mingi mode siin või? Lihtsalt kasutaja poolt väga imelik postitus, et käsid teistel teemas püsida.
Külaline

Imelik arusaam siin mõnel. Ega see keskiga pole arvjadal (eluaastatel) mingi mediaan, et ette ja taha peab täpselt sama arv jääma. See on siiski eluperiood nagu lapseiga, vanadus jne. Ega need perioodid ei piirdu ka ühe numbriga. See märgib siiski perioodi nooruse ja vanaduse vahel.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Juul 2024 17:04
Külaline kirjutas: 03 Juul 2024 16:44
Külaline kirjutas: 03 Juul 2024 15:30

Meie riigi arvates hakkab vanadus alles 65+ vanusest, seni tuleb meil kõigil usinlt palgatööl käia, noorte kolleegidega samu tööülesandeid täita, bussis omale täishinnaga pilet osta. seega keskea piiri võib nihutada ka 40-65 vahele

Anu Saagimil, kes on tüüpiline tänapäevane enda eest hoolitsev naine, on 65-ndani veel 3 a jäänud. Arvad, et tegelikult ta ammu ei jaksa ja pensioniea võiks madalamale tuua?
Külaline

/Juustup
Sa ei saa enda järgi võtta. Nii mõnegi 50-aastase keha on tänapäeval meditsiiniliste testide järgi ca 40-aastase oma. See on põhjus piiri muutmiseks, ega inimesed siis ise seda muuda, statistika alusel on see.
Sinul on epilepsia, diabeet, alkoholism, nikotiinisõltuvus, ülekaal, mingi nägemisega seotud haigus oli sul ka + ülejäänud tõved, mis mul hetkel meeldegi ei tule. Patoloogiline valetamine võib olla teistegi psüühiliste häirete sümptomiks, näiteks sotsiopaatia, psühhopaatia või nartsissism. St vanuriiga ongi sul varasem.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 5 külalist