Miiliseid lilli kasvatate/meeldivad?

köök, kodu korrashoid ja aed
Vasta
Tolmukübe
Kontakt:

Miiliseid lilli kasvatate/meeldivad?

Postitus Postitas Tolmukübe »

Sugulane kasvatab pojenge ja karikakaraid, sekka mõned nurmenukud, habenelgid, floksid ja ära unusta mind.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Mitte mingeid. Mul on maakodus muru + kadakad, sekka mõni mänd jmt. Ei ole vajadust tundnud lillede järele.
merksik
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas merksik »

Kasvatan st peenras kasvavad mõned roosid (osa spets peenraroosid, osa on kingiks saadud potiroose, mille olen kevadel peenrasse istutanud). Floksid, pojengid, sügisaster, liilia, mõni püsik veel. Tulbid-nartsissid, sinililles-lumikellukesed-krookused. Murus ise kasvavad margareetad. Astrid, gladioolid. Mõned suvalised üheaastased veel, mis kevadel ette kasvatan toas ja kevadel peenrasse viis. Üana suvalised peenrad on, mitte-maitsekad. Aga meeldib, kui midagi kasvab. Ja väga palju rohida pole vaja.
Lisaks erinevaid marjapõõsaid, marjapuid mõned. Väike maasikapeenar, natuke vaarikaid. Kaugemal pisike köögiviljaaed-mõned kartulivaod.
Meeldivaid lilli on palju, kõike osta ei raatsi, mõni tahab väga mässamist.
Külaline

Kasvatan põhiliselt püsikuid- jääb ära iga-aastane pisitaimedega mässamine, kasvavad ise, umbrohtu tekib vähem. Kuna savine maa, siis vain taimi, mis sellega toime tulevad ja pikalt õitsevad- erinevad salveid, floksid, sõrmkübaralilled (külvavad end ise edasi), täidisõielised karikakrad, delfiiniume on väikse kollektsiooni jagu igas värvis, kuningakepid ja täidisõielised tokkroosid. Kui vahele jääb ruumi, siis viskan suvelilleseemnesegu kevadel, sealt tuleb moone ja rukkililli jms. On üsna metsik taluaia moodi peenar. Suuri liiliaid tahaks juurde, nii uhked. Tagapool on sõnajalad, pojengid ja marjadega kuslapuud.
Külaline

Ah jaa, unustasin oma viimase aja lemmikud põõsad- hortensiad. Imelised taimed, iga sort on omamoodi lahe :) kasvavad igal mullal ja kohas, õitsevad megakaua, sügisel lähevad valged suuured aedhortensia õisikud roosaks. Saagjas hortensia on mu lemmik, sellest saab ka teed.
Külaline

Suur lemmik on see põõsas. Eesti keelset nime ei tea.

Pilt
Külaline

Üks aasta panin klematise, aga ju mul on muld nigel, sest taim jäi kiduraks ja õitsema ei hakanudki. Muidu mulle see taimetüüp väga meeldib.

Pilt
Külaline

Päikese käes on vastupidavateks püsililledeks osutunud pojengid, lupiinid, kõrged kukekannused, kahkjad siilikübarad, kassinaerid(rõngaslilled), naistenõges, kukehari, kurereha, männas-neiusilm. Õitsvatest põõsastest pargiroosid, põõsasmaranad, jaapani enelad. Varjupeenras ( kus pool päevast on vari peal ja alati niiskem) on aedhortensiad, astilbed, hostad, lursslilled.
Külaline

See lilla iludus on visteeria, lõhnab imeliselt ja on õitsedes väga ilus, kahjuks õitseb ruttu ära (ja siis on nagu iga teine roheline ronitaim, ilma suurjoonelisuseta) ja meie kliimas võtab külm selle paari aastaga ära, niiet nii võimsaks ei saa kasvada.
A leidsin, et on ka külmakindlamaid sorte :)
Suurekobaraline sinivihm Blue moon- Wisteria macrostachya 'Blue Moon' on üks kõige külmakindlamaid(-40kraadi) visteeria sorte, mida meie põhjamaises kliimas üldse kasvatada saab. Õitseb kaunite, lavendlilsiniste, lõhnavate õiekobaratega, mis on kuni 30cm pikad. Päikeseline ja soe kasvukoht ning parasniiske pinnas tagavad hea kasvu. Õitsema hakkab umbes 2-3 aastat peale istutamist. Noori taimi tuleb külma eest katta esimestel aastatel.
Külaline

Omal aeda enam ei ole aga mulle meeldivad pojengid. Lisaks glafioolid. Väiksena ma vihkasin astreid ja gladioole, sest esimesel septembriö topiti need alati pihku 😀 need olid nii ebameeldivalt pikad. Ja poelilledest mulle noorena üldse ei meeldinud nelgid.
Nüüd "vanana" mulle need täiega meeldivad. Tegelikukt kõik lilled on ilusad ja meeldivad. Isegi tavaline saialill.
Nüüd, kui elan korteris, korjan ma iga suvi omale vaasi suvalisi värvilisi põllulilli. Nii ilusad on. Rõdul väikeses kastis on iga aasta roosbegooniad.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Aug 2025 12:13 Suur lemmik on see põõsas. Eesti keelset nime ei tea.
Hiina sinivihm on see. Ja clematis on elulõng.
Katerin
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Katerin »

Mul on aed ja seal saab ikka katsetatud. Mulle meeldivad lõvilõuad - ilusad, hea lõhnaga ja saab vaasi ka korjata. Kahjuks kasvavad üsna kaua - juba veebruaris-märtsis tuleb seemned mulda panna või siis aiandist osta. Muide, avastasin, et lõvilõuad annavad väga hästi isekülvi, eriti kui pott lõvilõugadega on talveks kasvuhoonesse unustatud.

Teine üllatus on püsinelgid. Lapsepõlves seostus nelk ikka punaste pühadega ja seetõttu meie peres nelke ei ostetud ega kingitud. Aga need nelgid, mis ma paar suve tagasi aiandist oma koju tõin, on täiesti teistsugused ja meenutavad rohkem roosasid rukkililli kui nelke.

Siis hortensiad. Valgeid on meil aias juba palju, aga hing ihkas teisi värve ka. Sai siis istutatud aeda üks sinine, aga järgmistel suvedel ei õitsenud ta kordagi, ehkki lehed olid olemas. Kaevasin ta maast välja, istutasin suurde potti ja talvitasin toas. Varakevadel taimelambi alla ja sain uhked õiekobarad.
Külaline

Katerin kirjutas: 06 Aug 2025 22:28 Mul on aed ja seal saab ikka katsetatud. Mulle meeldivad lõvilõuad - ilusad, hea lõhnaga ja saab vaasi ka korjata. Kahjuks kasvavad üsna kaua - juba veebruaris-märtsis tuleb seemned mulda panna või siis aiandist osta. Muide, avastasin, et lõvilõuad annavad väga hästi isekülvi, eriti kui pott lõvilõugadega on talveks kasvuhoonesse unustatud.

Teine üllatus on püsinelgid. Lapsepõlves seostus nelk ikka punaste pühadega ja seetõttu meie peres nelke ei ostetud ega kingitud. Aga need nelgid, mis ma paar suve tagasi aiandist oma koju tõin, on täiesti teistsugused ja meenutavad rohkem roosasid rukkililli kui nelke.

Siis hortensiad. Valgeid on meil aias juba palju, aga hing ihkas teisi värve ka. Sai siis istutatud aeda üks sinine, aga järgmistel suvedel ei õitsenud ta kordagi, ehkki lehed olid olemas. Kaevasin ta maast välja, istutasin suurde potti ja talvitasin toas. Varakevadel taimelambi alla ja sain uhked õiekobarad.
Lõivilõuad tuletavad mu vanaema meelde 🥰 ta armastas ka neid kasvatada
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Aug 2025 17:31
Külaline kirjutas: 05 Aug 2025 12:13 Suur lemmik on see põõsas. Eesti keelset nime ei tea.
Hiina sinivihm on see. Ja clematis on elulõng.
Aitäh!
kana
Kontakt:

Postitus Postitas kana »

palju on pojenge, päevaliiliaid, flokse. kevadel botaanilised tulbid ja võrkiirised. põõsastest hortensiad.
Külaline

Fännan tohutult David Austini roose. Endal mul neid pole, sest rõdul on neid raske kasvatada, aga kui võimalus oleks, siis istutaks vist kõik värvitoonid.

Pilt
Külaline

FB topib pidevalt nende DA rooside reklaame- mille poolest need siis muudest roosisortidest paremad peaksid olema?
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Aug 2025 18:01 FB topib pidevalt nende DA rooside reklaame- mille poolest need siis muudest roosisortidest paremad peaksid olema?
https://gardest.ee/blogi/inglise-roosid/
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist