Ei see eetiline käitumine rahakoti paksusest nüüd küll ei sõltu. Kui oled ikka ihne, ja maksta ei raatsi, siis ole sa nii rikas kui tahes, ikka vaatad, kust odavamalt saab. Ja vbl sõltub, millele selline rikkur raha kulutab. Auto olgu uhke, uus ja kallis, aga lapsele ratta ostab althõlma suvalise Vasja käest (nagunii lõhub ära, või laseb ära varastada, siis ostame samamoodi uue). Jne.Külaline kirjutas: ↑10 Aug 2025 13:33
Kui inimesed elavad hästi, ei hakka nad kuskilt hõlma alt lapsele ratast ostma või autole mingisugust esituld. Nad muidugi ei taha väga mõelda, et võib-olla see on varastatud, vaid ahvatleb palju odavam hind. Ja siis mõtlevadki, et mul raha pole, mul on seda asja vaja, ostan siis mingi suva Vasja käest. Mida paremini inimesed elavad, seda rohkem eetilist käitumist saab endale lubada.
Varasatamine
-
Külaline
Sa räägid mõnest üksikisikust, mina räägin üldiselt. Loomulikult on rikkamates riikides eetilisemad inimesed, sest nad saavad seda endale lubada. Mida vähem ressurssi, seda rohkem varastatakse ja muid kuritegusid sooritatakse. Ka meie ühiskond on muutunud palju turvalisemaks. Üheksakümnendatel läksin Pärnusse randa, monteerisin välja automaki ja võtsin kaasa, sest muidu oleks see ära varastatud. Kas sa praegu kujutad seda ette? Kui mul praegu tööl midagi ära kaob, rahakott, päikeseprillid vms, saan selle sajaprotsendilise tõenäosusega tagasi, siis olid igaveseks ilma. Ka praegused rikkurid alustasid paljud kuritegevuse ja ebaeetilise äriga, nüüd saavad lubada endale heategevust, eetilisust ja kõike muudki.Ei see eetiline käitumine rahakoti paksusest nüüd küll ei sõltu. Kui oled ikka ihne, ja maksta ei raatsi, siis ole sa nii rikas kui tahes, ikka vaatad, kust odavamalt saab. Ja vbl sõltub, millele selline rikkur raha kulutab. Auto olgu uhke, uus ja kallis, aga lapsele ratta ostab althõlma suvalise Vasja käest (nagunii lõhub ära, või laseb ära varastada, siis ostame samamoodi uue). Jne.
-
Külaline
No ei ole. Nõukaaegne mentaliteet oli, et riigi tagant võis varastada, aga inimese tagant mitte.Külaline kirjutas: ↑10 Aug 2025 13:33See on see nõukaaegne mentaliteet. Ja selliste inimeste arvates on need ripakilejätjad ise süüdi, mitte nemad, kes kohe asja ära varastavad, isegi ei mõtle vahel, mis ta sellega teeb. Kohe hea tunne on, kui saad midagi endale koju vedada, mis sa tasuta said. Ja need inimesed pole kuskile kadunud ja tuleb juurde. Näiteks minu lapse koolis oli probleem, et ukraina lapsed varastavad poest ja selle peale ütles üks Ukrainast tulnud õpetaja, aga nemad pole süüdi, et siin on see varastamine nii lihtsaks tehtud ja kogu suhtumine on liiga liberaalne. Et inimene ikka ju kasutab võimalust, kui ta saab, miks ta peaks oma raha raiskama, kui saab ka võtta.Sihuke mõtteviis, et kõik mis ripakil, see kohe ära!, on vastik ja pigem olematu kasvatuse tunnus.
-
Külaline
No mõnel pole see üle läinud ju. Nende arust pole riigi raha kellegi raha, nii võib petta välja oma invaliidsustoetusi, töötutoetusi, maksudest kõrvale hiilida on auasi. Poes võib ka varastada, see on ju mingi poe raha, kes on niigi kasumis. Seda need ei mõtle, et kuskil pole midagi tasuta, toetused maksavad kinni teised ausad maksumaksjad ja poes pannakse need kulud hindadele juurde.Guest kirjutas: ↑10 Aug 2025 15:32No ei ole. Nõukaaegne mentaliteet oli, et riigi tagant võis varastada, aga inimese tagant mitte.Külaline kirjutas: ↑10 Aug 2025 13:33See on see nõukaaegne mentaliteet. Ja selliste inimeste arvates on need ripakilejätjad ise süüdi, mitte nemad, kes kohe asja ära varastavad, isegi ei mõtle vahel, mis ta sellega teeb. Kohe hea tunne on, kui saad midagi endale koju vedada, mis sa tasuta said. Ja need inimesed pole kuskile kadunud ja tuleb juurde. Näiteks minu lapse koolis oli probleem, et ukraina lapsed varastavad poest ja selle peale ütles üks Ukrainast tulnud õpetaja, aga nemad pole süüdi, et siin on see varastamine nii lihtsaks tehtud ja kogu suhtumine on liiga liberaalne. Et inimene ikka ju kasutab võimalust, kui ta saab, miks ta peaks oma raha raiskama, kui saab ka võtta.Sihuke mõtteviis, et kõik mis ripakil, see kohe ära!, on vastik ja pigem olematu kasvatuse tunnus.
-
Külaline
Just! Nõukaajal ei võinud oma koti ja asjadega kauba juurde minnagi, ladusid need ees olevale riiulile ja keegi ei võtnud võõrast. Beebid olid vankrites poodide ees-kujutlematu nüüd.Külaline kirjutas: ↑10 Aug 2025 15:32Nõukaaegne mentaliteet oli, et riigi tagant võis varastada, aga inimese tagant mitte.
-
Külaline
Kas see on mingi õigustus või? Et kui juht varastab, siis on teistel ka nagu õigus seda teha? Endal mingit moraalset kompassi ei ole?Guest kirjutas: ↑10 Aug 2025 00:00 Eks kala hakkab haisema peast alates. Alles oli lugeda kuidas Lehtme loos prokurör esines pigem kaitsva advokaadina, küll ei kutsuta reaalselt kohale ja küll reaalset vangistust ei otsustata. Ei pidavat kõrvale ka hoiduma. Aga kus ta siis on![]()
-
Külaline
See oli puhtalt vastuseis Nõukogude okupatsioonile. Milleks kaitsta riigikorda, mis on inimestelt võtnud vabaduse ja ärastanud nende vara? Inimesed lihtsalt vastasid riigile samaga.Guest kirjutas: ↑10 Aug 2025 15:39Just! Nõukaajal ei võinud oma koti ja asjadega kauba juurde minnagi, ladusid need ees olevale riiulile ja keegi ei võtnud võõrast. Beebid olid vankrites poodide ees-kujutlematu nüüd.Külaline kirjutas: ↑10 Aug 2025 15:32Nõukaaegne mentaliteet oli, et riigi tagant võis varastada, aga inimese tagant mitte.
-
Külaline
See mõtlemine on jäänud. Miks mina pean siin makse maksma ja korralikult käituma, kui poliitikud laristavad ja elavad hästi. Näiteks olen kuulnud sellist põhjendust ühe inimese suust, kes veab metsa prahti. Et las vallavalitsus koristab ära, neil raha küll, vallavanem ostis just uue auto. Seda see inimene ei mõtle, et nendel asjadel pole mingit seost. Vallavanem saab nii või naa oma auto, kannatajateks on tema enda küla inimesed, kes seda läga peavad seal metsa all vahtima ja kes mõnest teisest teenusest siis ilma jäävad, sest vald kulutab raha tema laga koristamiseks.See oli puhtalt vastuseis Nõukogude okupatsioonile. Milleks kaitsta riigikorda, mis on inimestelt võtnud vabaduse ja ärastanud nende vara? Inimesed lihtsalt vastasid riigile samaga.
-
Külaline
Juba aastaid tagasi aga kord oli mul niisugune juhtum, et jalutasin lapsekäruga linnas, laps mängis oma lemmikmänguasjaga. Ühtäkki märkasin, et mänguasi on kadunud, see ei saanud olla kaugel sest äsja nägin seda lapse käes, peaks olema tänaval näha. Pöörasin ringi - tänav oli tühi aga seal kõndis üks tädike, kilekott käes. Kui mind ümber pööramas märkas, muutis suunda ja hakkas teisele poole tagasi minema. Läksin kiiresti talle järele ja ütlesin, et palun andke mu lapsele mänguasi tagasi (läbi kile oli näha, et see on tal kotis). Keeldus andmast, ülbe ka veel. Ma oleks ammu käega löönud aga see oli lapse lemmik, ta ei jäänud magama ka kui seda kaisus polnud, lisaks oli see kingitud lähedase poolt, keda enam meie seas ei olnud.Guest kirjutas: ↑10 Aug 2025 09:58Meenub kunagi aastate eest Perekoolist loetud teema, kus teemaalgataja sattus möödasõites peale maisipõllule. Oli hüpanud autost välja, korjanud mitu suurt kilekotti maisitõlvikuid täis ja toonud koju. Ja tegi siis Perekooli mureliku teema, et mis nüüd nende maisitõlvikutega peale hakata. Ning rahvas hakkaski agaralt nõu andma, kuidas maisiterasid tõlviku küljest lahti külida ja milliseid roogi neist valmistada saab ja mõned soovitasid ka maha müüa. Kusjuures, kui õigesti mäletan, oli ligi 30 tarbimissoovitusega kommentaari enne, kui lõpuks üks ütles, et kuule, aga sa ju varastasid!Guest kirjutas: ↑09 Aug 2025 23:45 "varastamine" on siis õigustatud, kui mingi kaup vedeleb avalikus kohas maas. Oli uudis, kus keegi kaebas, et tema poe ette parklasse unustatud kaup on "ära varastatud". Aga võib-olla hoopis koristaja või kohusetundlik kodanik koristas selle prügi ära.
Ja teine lugu, kah sealtsamast Perekoolist, oli sellest, kuidas gümnaasiumitüdruk pani oma kuldsõrmuse WC lauale, kuni käsi pesi, ja unustas selle sinna. Tulid teised tüdrukud, viskasid sõrmuse prügikasti ja prügi viidi minema.
Kolmas juhtum leidis aset minu endaga. Laps oli paariaastane, veetsime koos aega kodulähedases metsas. Jätsin käru tee peale ja läksime lapsega koos ca 7 meetri kaugusele mustikaid otsima. Vähem kui viie minuti pärast oli juba üks "kohusetundlik" kodanik mu käru juures, krabas sangast kinni ja tahtis minema viia. Keskealine mees oli, kusjuures. Kiirustasin ruttu tagasi ja ütlesin, et lasku mu kärust lahti. Hakkas veel riidlema ka. Mida ma siis tegema pidin, miks üldsegi on inimestel vaja silmapilkselt kõiki kuskil olevaid asju kiskuma hakata, käru ju ei ole võimalik teelt välja metsa mustikamätaste vahele kaasa tirida ometi. Ma ei saa lapsele mustikaid korjata, kui pean samal ajal kümne küünega lapsekärust kinni hoidma, et seda ära ei varastataks.
Sihuke mõtteviis, et kõik mis ripakil, see kohe ära!, on vastik ja pigem olematu kasvatuse tunnus.
Tagasi ma selle lõpuks sain aga lausa uskumatu, et mingi mänguasja on teine inimene valmis nii võtma. Näeb, et lapselt kukkus ja siis ütleb, et tema leidis ja nüüd on see tema oma. Tal polnud sellega ju mingit emotsionaalset sidet.
-
Külaline
Tallinnas ilmselt kujuteldamatu, väikelinnades küll mitte.Guest kirjutas: ↑10 Aug 2025 15:39Just! Nõukaajal ei võinud oma koti ja asjadega kauba juurde minnagi, ladusid need ees olevale riiulile ja keegi ei võtnud võõrast. Beebid olid vankrites poodide ees-kujutlematu nüüd.Külaline kirjutas: ↑10 Aug 2025 15:32Nõukaaegne mentaliteet oli, et riigi tagant võis varastada, aga inimese tagant mitte.
-
Külaline
Ma usun, et pooled varastajatest ei varasta üldse vajadusest. Vaid lihtsalt varastamise pärast. Kleptomaania peaks see olema.
Ma vahel ikka vaatan Raporti saadet, kus näidatakse videosalvestisi, kus üks vanahärra varastas mitmel tiirul kalakonserve. Mõned maksis kassas ja osad toüpis niisama kotti. Ahnus ilmselt. Või tekitab närvikõdi.
Üks noorpaar samamoodi. Osteti normaalset kaupa ka aga deodorant vms(ei mäleta täpselt mis asi oli) läks salaja kotti.
Ma vahel ikka vaatan Raporti saadet, kus näidatakse videosalvestisi, kus üks vanahärra varastas mitmel tiirul kalakonserve. Mõned maksis kassas ja osad toüpis niisama kotti. Ahnus ilmselt. Või tekitab närvikõdi.
Üks noorpaar samamoodi. Osteti normaalset kaupa ka aga deodorant vms(ei mäleta täpselt mis asi oli) läks salaja kotti.
-
Külaline
Need on siiski üksikud väärastunud väärtushinnanguga inimesed. Siin foorumiski paar tükki eristuvad teistest oma arvamusega pidevalt. Ülejäanud ei nõustu, arvavad ja käituvad teisiti.Guest kirjutas: ↑10 Aug 2025 15:45See mõtlemine on jäänud. Miks mina pean siin makse maksma ja korralikult käituma, kui poliitikud laristavad ja elavad hästi. Näiteks olen kuulnud sellist põhjendust ühe inimese suust, kes veab metsa prahti. Et las vallavalitsus koristab ära, neil raha küll, vallavanem ostis just uue auto. Seda see inimene ei mõtle, et nendel asjadel pole mingit seost. Vallavanem saab nii või naa oma auto, kannatajateks on tema enda küla inimesed, kes seda läga peavad seal metsa all vahtima ja kes mõnest teisest teenusest siis ilma jäävad, sest vald kulutab raha tema laga koristamiseks.See oli puhtalt vastuseis Nõukogude okupatsioonile. Milleks kaitsta riigikorda, mis on inimestelt võtnud vabaduse ja ärastanud nende vara? Inimesed lihtsalt vastasid riigile samaga.
-
Külaline
Jah, see oli mingi masinaõli-nimeline (õige nimi ei tule meelde) meesterahvas. Teda siin õnneks enam ei ole.Guest kirjutas: ↑10 Aug 2025 15:53Need on siiski üksikud väärastunud väärtushinnanguga inimesed. Siin foorumiski paar tükki eristuvad teistest oma arvamusega pidevalt. Ülejäanud ei nõustu, arvavad ja käituvad teisiti.Guest kirjutas: ↑10 Aug 2025 15:45See mõtlemine on jäänud. Miks mina pean siin makse maksma ja korralikult käituma, kui poliitikud laristavad ja elavad hästi. Näiteks olen kuulnud sellist põhjendust ühe inimese suust, kes veab metsa prahti. Et las vallavalitsus koristab ära, neil raha küll, vallavanem ostis just uue auto. Seda see inimene ei mõtle, et nendel asjadel pole mingit seost. Vallavanem saab nii või naa oma auto, kannatajateks on tema enda küla inimesed, kes seda läga peavad seal metsa all vahtima ja kes mõnest teisest teenusest siis ilma jäävad, sest vald kulutab raha tema laga koristamiseks.See oli puhtalt vastuseis Nõukogude okupatsioonile. Milleks kaitsta riigikorda, mis on inimestelt võtnud vabaduse ja ärastanud nende vara? Inimesed lihtsalt vastasid riigile samaga.
-
Külaline
Suht hiljuti oli poevargustest aretikkel ja varastatud kaupade populaarsuse topi esikohal on alkohol ja maiustused. No ei kõla küll nagu käidaks vargil vaesusest. Kas näljane varastakse eelkõige konjakit ja šokolaadi. Ta pigem võtaks vorsti ja leiba.
No kui keset metsateed seisab tühi lapsekäru, siis inimesed mõtlevad, et see on mõne pahatahtliku nolgi poolt naljaviluks ära ärandatud ja nad võtavad selle kaasa mitte varastamiseks vaid tahavad selle omanikku leida. Selliste lihtsalt valveta jäetud asjade puhul ei tasu kaasa võtjat kohe vargaks tembeldada.
No kui keset metsateed seisab tühi lapsekäru, siis inimesed mõtlevad, et see on mõne pahatahtliku nolgi poolt naljaviluks ära ärandatud ja nad võtavad selle kaasa mitte varastamiseks vaid tahavad selle omanikku leida. Selliste lihtsalt valveta jäetud asjade puhul ei tasu kaasa võtjat kohe vargaks tembeldada.
-
Külaline
Üllatavalt palju jah leidub vanemate inimese hulgas neid, kes süüdimatult asju hõlma alla topivad, isegi kui seda vaja pole. Meenutagem kasvõi seda loodusmuuseumi lugu, kus mingi vanamees ülevalt seina pealt kaku alla võttis ja sellega minema kappas. No mida pekki sa sellega teed, aga vot näe kui ta adus, et on ruumis üksi, siis silmad hakkasid ringi kilama - mida saaks pihta panna.
-
Külaline
Minu arust on ka nii. Ja siis öeldakse, et nõukaaja mentaliteediga pole siin seaost. On ikka küll. Kui oled kogu aeg harjunud midagi pihta panema, ega siis kombed ei muutu.Guest kirjutas: ↑10 Aug 2025 19:11 Üllatavalt palju jah leidub vanemate inimese hulgas neid, kes süüdimatult asju hõlma alla topivad, isegi kui seda vaja pole. Meenutagem kasvõi seda loodusmuuseumi lugu, kus mingi vanamees ülevalt seina pealt kaku alla võttis ja sellega minema kappas. No mida pekki sa sellega teed, aga vot näe kui ta adus, et on ruumis üksi, siis silmad hakkasid ringi kilama - mida saaks pihta panna.
-
Külaline
Kunagi olin pangas teenindaja ja osad vanemad inimesed panid minu laualt pihta kontoritarbeid, kui läksin talle näiteks kaarti tooma. Kõik oli kaamerast näha. Võtsid pastakaid, klammerdajaid jne.Guest kirjutas: ↑10 Aug 2025 19:11 Üllatavalt palju jah leidub vanemate inimese hulgas neid, kes süüdimatult asju hõlma alla topivad, isegi kui seda vaja pole. Meenutagem kasvõi seda loodusmuuseumi lugu, kus mingi vanamees ülevalt seina pealt kaku alla võttis ja sellega minema kappas. No mida pekki sa sellega teed, aga vot näe kui ta adus, et on ruumis üksi, siis silmad hakkasid ringi kilama - mida saaks pihta panna.
-
Külaline
Loll jutt. Sinu arust inimesed, kes ei maksa 100% korrektselt makse, varastavad poest, avalikust kohast ja teiste inimeste tagant? Väga eluvõõras suhtumine.Külaline kirjutas: ↑10 Aug 2025 19:18Minu arust on ka nii. Ja siis öeldakse, et nõukaaja mentaliteediga pole siin seaost. On ikka küll. Kui oled kogu aeg harjunud midagi pihta panema, ega siis kombed ei muutu.Guest kirjutas: ↑10 Aug 2025 19:11 Üllatavalt palju jah leidub vanemate inimese hulgas neid, kes süüdimatult asju hõlma alla topivad, isegi kui seda vaja pole. Meenutagem kasvõi seda loodusmuuseumi lugu, kus mingi vanamees ülevalt seina pealt kaku alla võttis ja sellega minema kappas. No mida pekki sa sellega teed, aga vot näe kui ta adus, et on ruumis üksi, siis silmad hakkasid ringi kilama - mida saaks pihta panna.
-
Külaline
Ei usu küll, et inimene, kes peab poest varastamiseks normaalseks, ei pea normaalseks maksudest kõrvale hiilimist.Guest kirjutas: ↑10 Aug 2025 19:52Loll jutt. Sinu arust inimesed, kes ei maksa 100% korrektselt makse, varastavad poest, avalikust kohast ja teiste inimeste tagant? Väga eluvõõras suhtumine.Külaline kirjutas: ↑10 Aug 2025 19:18Minu arust on ka nii. Ja siis öeldakse, et nõukaaja mentaliteediga pole siin seaost. On ikka küll. Kui oled kogu aeg harjunud midagi pihta panema, ega siis kombed ei muutu.Guest kirjutas: ↑10 Aug 2025 19:11 Üllatavalt palju jah leidub vanemate inimese hulgas neid, kes süüdimatult asju hõlma alla topivad, isegi kui seda vaja pole. Meenutagem kasvõi seda loodusmuuseumi lugu, kus mingi vanamees ülevalt seina pealt kaku alla võttis ja sellega minema kappas. No mida pekki sa sellega teed, aga vot näe kui ta adus, et on ruumis üksi, siis silmad hakkasid ringi kilama - mida saaks pihta panna.
-
Külaline
Niipidi tõesti, aga mitte vastupidi.Külaline kirjutas: ↑10 Aug 2025 20:19Ei usu küll, et inimene, kes peab poest varastamiseks normaalseks, ei pea normaalseks maksudest kõrvale hiilimist.Guest kirjutas: ↑10 Aug 2025 19:52Loll jutt. Sinu arust inimesed, kes ei maksa 100% korrektselt makse, varastavad poest, avalikust kohast ja teiste inimeste tagant? Väga eluvõõras suhtumine.Külaline kirjutas: ↑10 Aug 2025 19:18
Minu arust on ka nii. Ja siis öeldakse, et nõukaaja mentaliteediga pole siin seaost. On ikka küll. Kui oled kogu aeg harjunud midagi pihta panema, ega siis kombed ei muutu.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 15 külalist