Kirik on kirik. Museaalne väärtus on kõikidel vanadel kirikutel. Sakraalne hoone. Inimene, kes kirikus ei käi, ei saa ju impulksiivselt sisse astudes kuidagi teada, et see on muuseum, mitte kirik.Guest kirjutas: ↑03 Aug 2025 13:14No Niguliste kirik ei olegi ju niivõrd kirik kui muuseum.Guest kirjutas: ↑03 Aug 2025 11:38See oli 2011 aastal, kui oli sündmus mis mu täiesti katki tegi. Läksin kodunt välja sest koha peal olemine polnud talutav, lisaks oleks võinud kodus olles mingi lolluse teha. Käisin sihitult mööda vanalinna tänavaid ja pisarad muudkui voolasid, ma ei suutnud end kokku võtta ja mõtteid teisale suunata. Täiesti impulsiivselt astusin sisse Tallinna Niguliste Kiriku lahtisest uksest. "Pilet tuleb osta!", käratas üks ebasõbralik meesterahvas. Kirik oli peaaegu tühi, üks paarike seisis keset saali ja pöördus käratamise peale meid vaatama. Kirjandusest oli tekkinud arusaam, et kirikus leiavad inimesed varju kui on mure. Sel hetkel kihutati mind aga minema, kuna mul polnud raha kaasas, ma polnud planeeritud muuseumituuril... Ei olegi sellest alates üle kirikuläve astunud. Ilmselt pole kõik kirikud niisugused aga toonane kogemus oli mõneti traumeeriv, ilmselt seetõttu, et ma ise nii katki olin.Guest kirjutas: ↑20 Juul 2025 18:34 Siis tuleb kirikusse minna ja kohe on igavene elu.
Sain oma valuga ise hakkama, lappisin end kokku. Aga ikka ja ainult ise saab seda teha, ei saa kellegi peale loota ja pole mõtetki. Lähedased ehk küll aga neid ei soovi oma murega koormata. Nad ei saaks ju enamat teha kui sõnadega lohutada aga teatud puhkudel ei ole nendest eriti kasu.
Milline on elu ilma depressiooni ja ärevuseta
-
Külaline
-
Külaline
Olen teemaalgataja. Täna sain paanikahoo, kui üks vanem inimene mulle vastu tuli. Paanika tuli sellest, et mõtlesin siis, et mina ka vananen ja suren ära. Hakkasin keset tänavat nutma. Kuidas küll teised nii ei mõtle…
-
Külaline
Kaua sa venitad seda teemat? Teised nii ei mõtle ja kõik.
-
Külaline
Museaalne ja sakraalne on ikka kaks täiesti kardinaalselt erinevat asja. Rääkimata sellest, et impulsiivne tähendab pidurdamatut.Guest kirjutas: ↑05 Aug 2025 16:12 Kirik on kirik. Museaalne väärtus on kõikidel vanadel kirikutel. Sakraalne hoone. Inimene, kes kirikus ei käi, ei saa ju impulksiivselt sisse astudes kuidagi teada, et see on muuseum, mitte kirik.
Ja muuseumil ning kirikul peaks suutma küll iga täiemõistuslik täiskasvanu vahet teha: ühes on väljapanek, teine on sisustatud teatud toimingute läbiviimiseks.
-
Külaline
Aga mis sellest siis on, kui suredki? Kas sellest midagi muutub? Elu läheb edasi. Sa ise ei saa arugi, et sa ära surid.Külaline kirjutas: ↑07 Aug 2025 16:58 Olen teemaalgataja. Täna sain paanikahoo, kui üks vanem inimene mulle vastu tuli. Paanika tuli sellest, et mõtlesin siis, et mina ka vananen ja suren ära. Hakkasin keset tänavat nutma. Kuidas küll teised nii ei mõtle…
-
Külaline
Näiteks Niguliste kirik on ju mõlemat - nii muuseum kui ka sakraalne ehitis. Samuti peaks muuseumis nii väljas ukse kõrval olema vastav teave, ning sisse astudes kohe selgelt näha piletiinfo. Tihtipeale sellistes kirikutes, kus on ühtlasi ka muuseum, need tingimused täidetud ei ole, mistõttu inimene ei saa aru, millega tegemist.Guest kirjutas: ↑07 Aug 2025 17:22Museaalne ja sakraalne on ikka kaks täiesti kardinaalselt erinevat asja. Rääkimata sellest, et impulsiivne tähendab pidurdamatut.Guest kirjutas: ↑05 Aug 2025 16:12 Kirik on kirik. Museaalne väärtus on kõikidel vanadel kirikutel. Sakraalne hoone. Inimene, kes kirikus ei käi, ei saa ju impulksiivselt sisse astudes kuidagi teada, et see on muuseum, mitte kirik.
Ja muuseumil ning kirikul peaks suutma küll iga täiemõistuslik täiskasvanu vahet teha: ühes on väljapanek, teine on sisustatud teatud toimingute läbiviimiseks.
-
Külaline
1. Nigulistet ei saa (= töötajad ei tohi!) enam ametlikult kirikuks nimetadagi, on ainult kirikukujuline muuseum. Nigulistesse sisse astudes ei astunud postitaja juba 2011. aastal sisse kirikusse, isegi kui tegemist on kunagi olnud kirikuga.
2. Kui oleksin teemaalgataja lähedane, soovitaksin tal kiiremas korras psühhiaatriakliiniku valvetuppa pöörduda (nt Tallinnas Paldiski mnt 52, tel 617 2650, isegi guugeldama ei pea ise), kui teema just mingi trolli väljamõeldis pole, on tal vaimne tervis ikka väga käest ära.
2. Kui oleksin teemaalgataja lähedane, soovitaksin tal kiiremas korras psühhiaatriakliiniku valvetuppa pöörduda (nt Tallinnas Paldiski mnt 52, tel 617 2650, isegi guugeldama ei pea ise), kui teema just mingi trolli väljamõeldis pole, on tal vaimne tervis ikka väga käest ära.
-
Külaline
Mis väljapanek siis Nigulistes on? Astud sisse - kirik mis kirik! Väljast ka kirik. Kui inimene seal varem pole käinud, pole ta mõistusel midagi viga kui ta seda sisse astudes (või ka väljast) muuseumiks ei pea.Guest kirjutas: ↑07 Aug 2025 17:22Museaalne ja sakraalne on ikka kaks täiesti kardinaalselt erinevat asja. Rääkimata sellest, et impulsiivne tähendab pidurdamatut.Guest kirjutas: ↑05 Aug 2025 16:12 Kirik on kirik. Museaalne väärtus on kõikidel vanadel kirikutel. Sakraalne hoone. Inimene, kes kirikus ei käi, ei saa ju impulksiivselt sisse astudes kuidagi teada, et see on muuseum, mitte kirik.
Muide, impulsiivne ei tahenda pidurdamatut, hoopis hetkelise mõttesähvatuse ajel kiiresti toimivat.
-
Külaline
Haigla ei võta ju vananemise ja suremise fakti ära.Guest kirjutas: ↑10 Aug 2025 19:43 1. Nigulistet ei saa (= töötajad ei tohi!) enam ametlikult kirikuks nimetadagi, on ainult kirikukujuline muuseum. Nigulistesse sisse astudes ei astunud postitaja juba 2011. aastal sisse kirikusse, isegi kui tegemist on kunagi olnud kirikuga.
-
Külaline
Lõpeta juba, haige inimene.Guest kirjutas: ↑15 Aug 2025 12:50Haigla ei võta ju vananemise ja suremise fakti ära.Guest kirjutas: ↑10 Aug 2025 19:43 1. Nigulistet ei saa (= töötajad ei tohi!) enam ametlikult kirikuks nimetadagi, on ainult kirikukujuline muuseum. Nigulistesse sisse astudes ei astunud postitaja juba 2011. aastal sisse kirikusse, isegi kui tegemist on kunagi olnud kirikuga.
-
Külaline
Okei, ei võta jah. Aga palun selgita nüüd, et mida halba neis on? Miks sa ei soovi vananeda? Väärikas vananemine on täitsa tore! Lapsed juba suured, saad vahetevahel lapselastega mängida, elad oma elu, saad oma hobidega tegeleda ja reisida. Ma ise keskealisena oravarattas olles täitsa ootan seda aega...Guest kirjutas: ↑15 Aug 2025 12:50Haigla ei võta ju vananemise ja suremise fakti ära.Guest kirjutas: ↑10 Aug 2025 19:43 1. Nigulistet ei saa (= töötajad ei tohi!) enam ametlikult kirikuks nimetadagi, on ainult kirikukujuline muuseum. Nigulistesse sisse astudes ei astunud postitaja juba 2011. aastal sisse kirikusse, isegi kui tegemist on kunagi olnud kirikuga.
-
Külaline
Halba on neis see, et olematus/kaduvus tekitab paanikat. Vanadus tähendab surma lähenemist, see on hirmus. Nii hirmus, et ma ei saa näiteks kellagi vaadata, ilma et tekiks paanika ja ahastus, kuna see näitab aja möödumist ja see omakorda surma lähenemist. Seetõttu on tekkinud ka foobia kellade suhtes.Guest kirjutas: ↑15 Aug 2025 17:56Okei, ei võta jah. Aga palun selgita nüüd, et mida halba neis on? Miks sa ei soovi vananeda? Väärikas vananemine on täitsa tore! Lapsed juba suured, saad vahetevahel lapselastega mängida, elad oma elu, saad oma hobidega tegeleda ja reisida. Ma ise keskealisena oravarattas olles täitsa ootan seda aega...Guest kirjutas: ↑15 Aug 2025 12:50Haigla ei võta ju vananemise ja suremise fakti ära.Guest kirjutas: ↑10 Aug 2025 19:43 1. Nigulistet ei saa (= töötajad ei tohi!) enam ametlikult kirikuks nimetadagi, on ainult kirikukujuline muuseum. Nigulistesse sisse astudes ei astunud postitaja juba 2011. aastal sisse kirikusse, isegi kui tegemist on kunagi olnud kirikuga.
Kasulik on lugeda raamatut Elu pärast elu, siis kaob igasugune paanika surma lähenemisest ära. Või, ka Piibel räägib igavesest elust, tegu on Jumala sõnaga, mis tähendab, et Piibel ei valeta. Aga kui on luulud pähe löönud, et surmaga on lõpp, siis tuleb arsti juurde minna, ja vastavatest mõtetest lahti saada.
-
Külaline
Arst võtab need mõtted ära?Tolmukübe kirjutas: ↑16 Aug 2025 14:20 Kasulik on lugeda raamatut Elu pärast elu, siis kaob igasugune paanika surma lähenemisest ära. Või, ka Piibel räägib igavesest elust, tegu on Jumala sõnaga, mis tähendab, et Piibel ei valeta. Aga kui on luulud pähe löönud, et surmaga on lõpp, siis tuleb arsti juurde minna, ja vastavatest mõtetest lahti saada.
Arsti välja kirjutatud tablett võtab need mõtted ära. Kui on õige ravi. Apteek on rohtusid täis, kui üks ei aita, saab teist proovida. Sellistest mõtetest just paanika jms tekibki. Ja kui see arst ei aita, saab teist arsti proovida.
-
Külaline
Sa ei sure. Hinged on taaskasutuses. Füüsika põhiseaduski ütleb: "Mitte miski ei teki ega kao, vaid lihtsalt muundub ühest olekust teise". Olen elanud läbi surmalähedase kogemuse ja kirjutan sellele kahe käega alla, et ühe oleku lakkamine tähendab siirdumist teise. Elada tuleb täiel rinnal, mitte pidevalt otsa oodata. See on umbes sama, nagu oled laps ja su vanemad on ostnud sulle kalli pileti ägedale peole. Sina aga kõnnid sellel peol ringi, nina vingus, passid kogu aeg kella ja mõtled, et varsti see pidu lõppeb ära. Pole nagu eriti mõttekas teguviis, eks ole. Pärast on su vanemad veel su peale pahased, et nemad hankisid sulle pileti ja toimetasid kohale, sina aga ainult hädaldasid.Guest kirjutas: ↑16 Aug 2025 13:39Halba on neis see, et olematus/kaduvus tekitab paanikat. Vanadus tähendab surma lähenemist, see on hirmus. Nii hirmus, et ma ei saa näiteks kellagi vaadata, ilma et tekiks paanika ja ahastus, kuna see näitab aja möödumist ja see omakorda surma lähenemist. Seetõttu on tekkinud ka foobia kellade suhtes.Guest kirjutas: ↑15 Aug 2025 17:56Okei, ei võta jah. Aga palun selgita nüüd, et mida halba neis on? Miks sa ei soovi vananeda? Väärikas vananemine on täitsa tore! Lapsed juba suured, saad vahetevahel lapselastega mängida, elad oma elu, saad oma hobidega tegeleda ja reisida. Ma ise keskealisena oravarattas olles täitsa ootan seda aega...
-
Külaline
mina sain ajukasvaja diagnoosi. lõigati ära. sellega koos kadus ka kogu ärevus - nüüd on ainult puhas rõõm elu üle.
-
Külaline
Mis sümptomid olid?Guest kirjutas: ↑01 Veebr 2026 07:49 mina sain ajukasvaja diagnoosi. lõigati ära. sellega koos kadus ka kogu ärevus - nüüd on ainult puhas rõõm elu üle.
-
Külaline
algul olid peavalud, siis muutus nägemine uduseks ja pea hakkas ringi käima.
Kas peavalud olid sellised tugevad migreenilaadsed ja varem elu jooksul eriti pea ei valutanud? Ma olen hetkel jõudnud uduse nägemise faasi, seega peaks ehk kontrolli minema, et kas vanusest või on tõsisem terviseprobleem.Külaline kirjutas: ↑01 Veebr 2026 11:45algul olid peavalud, siis muutus nägemine uduseks ja pea hakkas ringi käima.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist