Õpetajate palk

vana hea klassika
Vasta
Hettel
Kontakt:

Postitus Postitas Hettel »

Ei, see polnud mulle üllatuseks, et seda kõike peab tegema. Veidi on üllatsueks see, et seda ttuleb teha kõike põhitööle lisaks. Väljasool tööaega ja selle eest ei maksa keegi lisatasu. Lisatasu saad, kui võtad juurde kontakttunde, aga see tähendab omakorda veel suuremat koormust. Ma olen klassi ees täiskoha puhul 22 tundi (jah, võtame aluseks astronoomilised tunnid, sest vahetunnid on tööaeg). Minu tööaeg on 35 tundi nädalas, aga olgu - arvestame, et tegelikult töötavad inimesed 40 tundi nädalas. Mul jääb töönädalasse järgi 18 tundi. Sellest umbes 16 tundi (ehk siis iga kontakttunni kohta 45 minutit) läheb tundide ettevalmistamiseks, materjalide tegemiseks, tööde parandamiseks, hinnete sissepanekuks, tagasiside kirjutamiseks. Kui keegi ütleb, et kogenud õpetajal peaks olema materjalid juba olemas - jaa, aga tänapäeva kool nõuab, et sa pidevalt uuendaks, oleks innovaatiline, et sa ei teeks õpik/töövihik tunde. Erivajadustega lastele tuleb koostada eraldi materjalid just vastavalt tema erivajadusele - ehk siis need tuleb kõik alati uued teha. Mina annan loodusaineid, see tähendab, et praktikumid tuleb ette valmistada, ained - vahendid tuua/tellida. Sellest 45 minutit ühe 45 minuti kohta tuleb nibin-nabin välja. Vahel ei tule ka, kui on olnud rohkem kontrolltöid. Minu tööaega on nüüd järgi tund, nö tavalise inimese tööaega kuus tundi. Järelaitamine (enamasti 2-3 ainetunni jagu nädalas), individuaalsete õppekavade koostamine erivajadustega lastele või nende kohandamine vastavalt õpilase edasijõudmisele, koosolekud, korrapidamine, arutelu mõne kolleegiga mõne õpilase teemal jne. Kui sa oled klassijuhataja (mille eest sa ei saa ka paljudes koolides lisatasu, aga minu koolis saab 100 eurot brutos), siis peaks sinna töönädalasse mahtuma veel arenguvestlused, laste murede kuulamine, vajadusel arengukaartide täitmine, probleemide korral ümarlaudadel osalemine. Ja siis muidugi ükskõik kas aineõpetajana või klassijuhatajana õhtused üritused, väljasõidud, ülekooliliste ürituste korrladamine, ainevõistlustel väljas käimine ja nende lastega tegelemine eraldi, sest kool ootab tulemusi.
Lisaks pead sa ennast päevast päeva kehtestama, sest lapsed ei ole harjuund pingutama. Pead lõputult motiveerima ja olema kannaltlik. Sind saadetakse õpilaste poolt igale poole (perse ja mujale eluditesse), snd mõnitatakse tunnis, sinu üle naerdakse. Jah - mul on tunnis alati kord majas, aga see nõuab minult suurt pingutust. Ja siis leidub mõni lapsevanem, kes nõuab kokkusaamist ja ütleb, et tema last tuleb teistmoodi õpetada. MA arvan, et minu lagi oli seal, kui ma õpetasin gümnasisti, et kuidas õppida ja korrata kodus matemaatika üleminekueksamiks. Ta uulas mu ära ja küsis, et aga mille eest õpetajad üldse palka saavad, kui ta ise nii palju pingutama peab?
Jah, ma arvan, et seda palka on natuke vähe selle kõige eest.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Hettel kirjutas: 21 Aug 2025 20:57 Ei, see polnud mulle üllatuseks, et seda kõike peab tegema. Veidi on üllatsueks see, et seda ttuleb teha kõike põhitööle lisaks. Väljasool tööaega ja selle eest ei maksa keegi lisatasu. Lisatasu saad, kui võtad juurde kontakttunde, aga see tähendab omakorda veel suuremat koormust. Ma olen klassi ees täiskoha puhul 22 tundi (jah, võtame aluseks astronoomilised tunnid, sest vahetunnid on tööaeg). Minu tööaeg on 35 tundi nädalas, aga olgu - arvestame, et tegelikult töötavad inimesed 40 tundi nädalas. Mul jääb töönädalasse järgi 18 tundi. Sellest umbes 16 tundi (ehk siis iga kontakttunni kohta 45 minutit) läheb tundide ettevalmistamiseks, materjalide tegemiseks, tööde parandamiseks, hinnete sissepanekuks, tagasiside kirjutamiseks. Kui keegi ütleb, et kogenud õpetajal peaks olema materjalid juba olemas - jaa, aga tänapäeva kool nõuab, et sa pidevalt uuendaks, oleks innovaatiline, et sa ei teeks õpik/töövihik tunde. Erivajadustega lastele tuleb koostada eraldi materjalid just vastavalt tema erivajadusele - ehk siis need tuleb kõik alati uued teha. Mina annan loodusaineid, see tähendab, et praktikumid tuleb ette valmistada, ained - vahendid tuua/tellida. Sellest 45 minutit ühe 45 minuti kohta tuleb nibin-nabin välja. Vahel ei tule ka, kui on olnud rohkem kontrolltöid. Minu tööaega on nüüd järgi tund, nö tavalise inimese tööaega kuus tundi. Järelaitamine (enamasti 2-3 ainetunni jagu nädalas), individuaalsete õppekavade koostamine erivajadustega lastele või nende kohandamine vastavalt õpilase edasijõudmisele, koosolekud, korrapidamine, arutelu mõne kolleegiga mõne õpilase teemal jne. Kui sa oled klassijuhataja (mille eest sa ei saa ka paljudes koolides lisatasu, aga minu koolis saab 100 eurot brutos), siis peaks sinna töönädalasse mahtuma veel arenguvestlused, laste murede kuulamine, vajadusel arengukaartide täitmine, probleemide korral ümarlaudadel osalemine. Ja siis muidugi ükskõik kas aineõpetajana või klassijuhatajana õhtused üritused, väljasõidud, ülekooliliste ürituste korrladamine, ainevõistlustel väljas käimine ja nende lastega tegelemine eraldi, sest kool ootab tulemusi.
Lisaks pead sa ennast päevast päeva kehtestama, sest lapsed ei ole harjuund pingutama. Pead lõputult motiveerima ja olema kannaltlik. Sind saadetakse õpilaste poolt igale poole (perse ja mujale eluditesse), snd mõnitatakse tunnis, sinu üle naerdakse. Jah - mul on tunnis alati kord majas, aga see nõuab minult suurt pingutust. Ja siis leidub mõni lapsevanem, kes nõuab kokkusaamist ja ütleb, et tema last tuleb teistmoodi õpetada. MA arvan, et minu lagi oli seal, kui ma õpetasin gümnasisti, et kuidas õppida ja korrata kodus matemaatika üleminekueksamiks. Ta uulas mu ära ja küsis, et aga mille eest õpetajad üldse palka saavad, kui ta ise nii palju pingutama peab?
Jah, ma arvan, et seda palka on natuke vähe selle kõige eest.
Töökoormus on teil liiga suur, täiesti nõus. Aga sa väidad, et kui palka saaks rohkem, siis sa teeks seda kõike naeratusega? Ei teeks. Seega me ikka veel ja jälle räägime valest asjast - mitte palka pole vähe, vaid koormus on liiga suur, st. töötunde liiga palju. See, et sind kuhugi saadetakse või et mõni õpilane on eriti juhm, ei oma mingit tähendust, sama on ka teistes ametites - loomulikult mitte kõigis, aga kindlasti mitte ainult õpetajatel. Ja seal, kus ei saadeta elunditesse, on muud stressorid. Õpetajate puhul on siiski kogu võti tööajas.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Aug 2025 21:35Aga sa väidad, et kui palka saaks rohkem, siis sa teeks seda kõike naeratusega?
Miks sinu arvates osa õpetajaid kõrvalt lisatööd teeb, kui palk üldse asjasse ei puutu?
Külaline

Guest kirjutas: 21 Aug 2025 22:30
Külaline kirjutas: 21 Aug 2025 21:35Aga sa väidad, et kui palka saaks rohkem, siis sa teeks seda kõike naeratusega?
Miks sinu arvates osa õpetajaid kõrvalt lisatööd teeb, kui palk üldse asjasse ei puutu?
Otsustage nüüd ära, kas on õpetajatöös nii palju ülekoormust, et vaba aega üldse ei ole, või on nii palju vaba aega, et saab lisatööd teha? Mina enam aru ei saa.
Kui keegi teeb lisatööd, ei tähenda see, et tema põhitöökohas tuleks palka tõsta. Ära ühenda suvalisi asju.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Aug 2025 22:52 Otsustage nüüd ära, kas on õpetajatöös nii palju ülekoormust, et vaba aega üldse ei ole, või on nii palju vaba aega, et saab lisatööd teha? Mina enam aru ei saa.
Kui keegi teeb lisatööd, ei tähenda see, et tema põhitöökohas tuleks palka tõsta. Ära ühenda suvalisi asju.
Lisatööd teevad põhiliselt need õpetajad, kelle tunnikoormus (ja palk) on väike. Nt väikeses kahe paralleeliga põhikoolis on keemiaõpetaja koormus üldse 8h kogu kooli peale (2h nädalas, 8. ja 9.kl, 2 paralleeli), ta töötab 0,36 koormusega ja tema kuupalk on selle eest 661€/bruto. Kui oleks vaid 1 paralleel, oleks keemiaõpetaja palk 330,5€. Kuna sellega peret ära ei elata, siis töötab ta kahel päeval nädalas koolis ja ülejäänud kolmel päeval nädalas teeb ta midagi muud, nt on kohalikus toidupoes saaliteenindaja.
Teine ports on neid õpetajaid, kes teevad lisatööd sellepärast, et tahavad lisaraha. Kuna õpetaja puhkus on 56 kalendripäeva, siis töötavad nad puhkuse ajal nt suvelaagris kasvatajana, pakuvad turismigruppidele giiditeenust vmt.
Ja siis on veel mingi ports õpetajaid, kes teevad lisatööd sellepärast, et lihtsalt tuli hea pakkumine, ei taha enne õpetajaks minekut tehtud ametit unustada vmt. need on nt need, kes omavad mingi 0,8 kohta koolis ja siis mingi 0,3 kohta nt ülikoolis õppejõuna, või juhivad mingeid projekte (sest varem tegeles sellega) või parandavad HARNOs riigieksamite töid või juhivad olümpiaadide komisjone
Külaline

Guest kirjutas: 21 Aug 2025 23:02
Külaline kirjutas: 21 Aug 2025 22:52 Otsustage nüüd ära, kas on õpetajatöös nii palju ülekoormust, et vaba aega üldse ei ole, või on nii palju vaba aega, et saab lisatööd teha? Mina enam aru ei saa.
Lisatööd teevad põhiliselt need õpetajad, kelle tunnikoormus (ja palk) on väike. Nt väikeses kahe paralleeliga põhikoolis on keemiaõpetaja koormus üldse 8h kogu kooli peale (2h nädalas, 8. ja 9.kl, 2 paralleeli), ta töötab 0,36 koormusega ja tema kuupalk on selle eest 661€/bruto. Kui oleks vaid 1 paralleel, oleks keemiaõpetaja palk 330,5€. Kuna sellega peret ära ei elata, siis töötab ta kahel päeval nädalas koolis ja ülejäänud kolmel päeval nädalas teeb ta midagi muud, nt on kohalikus toidupoes saaliteenindaja.
Teine ports on neid õpetajaid, kes teevad lisatööd sellepärast, et tahavad lisaraha. Kuna õpetaja puhkus on 56 kalendripäeva, siis töötavad nad puhkuse ajal nt suvelaagris kasvatajana, pakuvad turismigruppidele giiditeenust vmt.
Ja siis on veel mingi ports õpetajaid, kes teevad lisatööd sellepärast, et lihtsalt tuli hea pakkumine, ei taha enne õpetajaks minekut tehtud ametit unustada vmt. need on nt need, kes omavad mingi 0,8 kohta koolis ja siis mingi 0,3 kohta nt ülikoolis õppejõuna, või juhivad mingeid projekte (sest varem tegeles sellega) või parandavad HARNOs riigieksamite töid või juhivad olümpiaadide komisjone
Ja milline rühm neist lisatöö ära lõpetaks, kui palka tõsta? Kui inimene töötab osakoormusega nagu su esimeses näites, siis on ju loogiline, et otsib lisatööd, ta teeb seda ka põhipalga suurenedes. Kolmas rühm teeb lisatööd, sest töö meeldib või on vajalik. Ja teine jätkab suure tõenäosusega ka palga suurenedes suvist töötamist, kuidas jätta raha üles korjamata.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Aug 2025 23:42 Lisatööd teevad põhiliselt need õpetajad, kelle tunnikoormus (ja palk) on väike. Nt väikeses kahe paralleeliga põhikoolis on keemiaõpetaja koormus üldse 8h kogu kooli peale (2h nädalas, 8. ja 9.kl, 2 paralleeli), ta töötab 0,36 koormusega ja tema kuupalk on selle eest 661€/bruto. Kui oleks vaid 1 paralleel, oleks keemiaõpetaja palk 330,5€. Kuna sellega peret ära ei Ja milline rühm neist lisatöö ära lõpetaks, kui palka tõsta? Kui inimene töötab osakoormusega nagu su esimeses näites, siis on ju loogiline, et otsib lisatööd, ta teeb seda ka põhipalga suurenedes. Kolmas rühm teeb lisatööd, sest töö meeldib või on vajalik. Ja teine jätkab suure tõenäosusega ka palga suurenedes suvist töötamist, kuidas jätta raha üles korjamata.
Tegelikult on seal 2 gruppi nimetamata. Neid ühendab totaalne rahapuudus/rahavajadus (nt üksikemad, või abikaasa loru või joodik, või soov igal suvel kalleid reise teha vmt). Aga nad jagunevad kaheks. On sellised, kes võtavad selle nimel hullu koormuse õpetajana, annavad 22 nädalatunni asemel 32-35 tundi ja saavad umbes 1,5-kordse õpetajapalga. Ja siis on sellised, kes koolis suurt koormust ei võta, aga kuna vinguvad igal hetkel, et raha vähe, siis käivad nt õhtupoolikutel mingit lihttööd tegemas, nt kontoreid koristamas (ma olen igas koolis vähemalt ühte sellist eksemplari kohanud).
Vot see viimane seltskond võib äkki tõesti kõrgema palga nimel lisatööst loobuda.

Samuti võivad suurema palga korral oma koormust vähendada need pensionäridest õpetajad, kes hea meelega töötaksid väiksema koormusega, aga kuna koolides on suur õpetajatepuudus, siis määritakse neile kaela palju lisatunde (lisatööna), et oleks keda klassi ette vähemalt saata. Kui palk oleks kõrgem, tuleks kooli noori õpetajaid ja pensionärid saaksid osakoormusega töötada.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Aug 2025 22:52
Otsustage nüüd ära, kas on õpetajatöös nii palju ülekoormust, et vaba aega üldse ei ole, või on nii palju vaba aega, et saab lisatööd teha? Mina enam aru ei saa.
sa arvad, et lisatööd tehakse igavusest? õpetajal on LIIGA PALJU TÖÖD LIIGA VÄHESE RAHA EEST. jõudis kohale?
Külaline

Mu tuttav õpetaja teeb lisatööd, kuna töökoormus võimaldab seda. Kui tal koolis on keskmiselt 3-4 tundi päevas ja iga päev õpilaste vihikuid parandama ei pea, siis tekibki vaba aeg. Noorematel õpetajatel kulub tundide ettevalmistamiseks rohkem aega, seevastu vanematel olijatel on materjalid juba olemas ja vabalt võibki nende töökoormus koolis olla ka 3-4 tundi päevas, mitte oluliselt rohkem.
Külaline

Mina teenin samuti õpetajatöö kõrvalt lisa, aga see ei tähenda, et mul põhitööl koormus kuidagi väiksem oleks. Kõik tuleb millegi arvelt, kui tahad omale enamat lubada, kui 1413-eurone netopalk võimaldab.
Külaline

Guest kirjutas: 22 Aug 2025 06:53
Guest kirjutas: 21 Aug 2025 22:52

sa arvad, et lisatööd tehakse igavusest? õpetajal on LIIGA PALJU TÖÖD LIIGA VÄHESE RAHA EEST. jõudis kohale?
Mis sa kisad? Jah, on jah liiga palju tööd liiga vähese aja eest. Ülekoormuse probleemi vähendamiseks tuleb tööd vähemaks võtta, mitte palka juurde panna. Jõudis kohale? Ega sa ometi õpetaja ei ole? Ma loodan.
Külaline

Guest kirjutas: 22 Aug 2025 06:53 sa arvad, et lisatööd tehakse igavusest? õpetajal on LIIGA PALJU TÖÖD LIIGA VÄHESE RAHA EEST. jõudis kohale?
Hästi makstud ületöötanud inimene näeb kirstus kuidagi ilusam välja kui alamakstud ületöötanu?
Külaline

Guest kirjutas: 22 Aug 2025 08:06 Mu tuttav õpetaja teeb lisatööd, kuna töökoormus võimaldab seda. Kui tal koolis on keskmiselt 3-4 tundi päevas ja iga päev õpilaste vihikuid parandama ei pea, siis tekibki vaba aeg. Noorematel õpetajatel kulub tundide ettevalmistamiseks rohkem aega, seevastu vanematel olijatel on materjalid juba olemas ja vabalt võibki nende töökoormus koolis olla ka 3-4 tundi päevas, mitte oluliselt rohkem.
Õpetaja töö pole liinitöö, et sisestab masinasse nööpaugu parameetrid ja jälgib kõrvalt, et niit katki ei läheks. Materjalid olemas? Aga töö on hoopis "tellija materjalist", mis tähendab, et õpetaja loob õpetatava materjali õpilastest lähtuvalt, sageli erinevad versioonid sest igas klassis on erisused. Nende vanade õpetajate vanade materjalidega pole suurt midagi peale hakata, kui õpetajal just savi pole sellest kas keegi midagi selgeks ka saab.
Kui su tuttav töötab 3 tundi päevas, pole tal täiskoormus, nii lihtne see ongi!
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2025 15:14
Guest kirjutas: 22 Aug 2025 08:06 Mu tuttav õpetaja teeb lisatööd, kuna töökoormus võimaldab seda. Kui tal koolis on keskmiselt 3-4 tundi päevas ja iga päev õpilaste vihikuid parandama ei pea, siis tekibki vaba aeg. Noorematel õpetajatel kulub tundide ettevalmistamiseks rohkem aega, seevastu vanematel olijatel on materjalid juba olemas ja vabalt võibki nende töökoormus koolis olla ka 3-4 tundi päevas, mitte oluliselt rohkem.
Õpetaja töö pole liinitöö, et sisestab masinasse nööpaugu parameetrid ja jälgib kõrvalt, et niit katki ei läheks. Materjalid olemas? Aga töö on hoopis "tellija materjalist", mis tähendab, et õpetaja loob õpetatava materjali õpilastest lähtuvalt, sageli erinevad versioonid sest igas klassis on erisused. Nende vanade õpetajate vanade materjalidega pole suurt midagi peale hakata, kui õpetajal just savi pole sellest kas keegi midagi selgeks ka saab.
Kõik ei pea ka õpetajad olema kui kutsumust ei ole. Kas kaevur tahab olla kaevur kuigi ka tema töö on raske ja tervist kahjustav?
Kui töö ei meeldi võiks teha midagi muud ja kui keegi ei taha enam õpetaja olla, siis ei jää haridusministeeriumil muud üle kui süsteemi muuta.
Külaline

Guest kirjutas: 22 Aug 2025 15:26
Kõik ei pea ka õpetajad olema kui kutsumust ei ole. Kas kaevur tahab olla kaevur kuigi ka tema töö on raske ja tervist kahjustav?
Kui töö ei meeldi võiks teha midagi muud ja kui keegi ei taha enam õpetaja olla, siis ei jää haridusministeeriumil muud üle kui süsteemi muuta.
Kuidas su jutt tsiteeritud kommentaarile vastab?
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2025 15:28
Vastab sinu raiumistele.
Külaline

Guest kirjutas: 22 Aug 2025 15:29
Vastab sinu raiumistele.
Millistele raiumistele? See oli minu poolt esimene kommentaar, lugesin eelnevaid, et ehk seal on midagi seesugust aga pole. Sul pole vist head õpetajat kunagi olnud? :D
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2025 15:31
Guest kirjutas: 22 Aug 2025 15:29
Vastab sinu raiumistele.
Millistele raiumistele? See oli minu poolt esimene kommentaar, lugesin eelnevaid, et ehk seal on midagi seesugust aga pole. Sul pole vist head õpetajat kunagi olnud? :D
Sellised mutilikke raiumisi on väga väsitav lugeda. Õpetajaid on igasuguseid, kellele on kutsumus, kellele liinitöö, kellel on vähe õpilasi, kellel on 30 õpilast. Sina ainult raiud oma mutilikku "mina tean kõike". Väsitav selline enesekesksus.
Külaline

Jah, õpetajaid on igasuguseid. Aga on igasuguseid ka lapsi ja lapsevanemaid.
Näiteks mina olen pähe võtnud, et kui üks väga konkreetne lapsuke jõuab selle vanuseklassini, kust minu aine algab, siis panen mina enne ameti maha ja jään pensionile.
Tegu lapsega, kes peaks käima erikoolis, aga kelle vanemad ei taha sellest aru saada. Lisaks on vanemad ise ka mingite hälvetega ja kõikide õpetajate vastu, kes selle lapse klassis kunagi õpetanud on, on nad esitanud mustmiljon kaebust kõikvõimalikesse ametkondadesse. Ühe õpetaja suhtes, kes julges käe ette panna, kui see laps teda rusikatega näkku peksis, nõudsid need vanemad vallandamist ja korduvalt. Sest õpetaja oleks pidanud lubama end peksta, mitte julgema end kaitsta.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Aug 2025 15:47 Jah, õpetajaid on igasuguseid. Aga on igasuguseid ka lapsi ja lapsevanemaid.
Näiteks mina olen pähe võtnud, et kui üks väga konkreetne lapsuke jõuab selle vanuseklassini, kust minu aine algab, siis panen mina enne ameti maha ja jään pensionile.
Tegu lapsega, kes peaks käima erikoolis, aga kelle vanemad ei taha sellest aru saada. Lisaks on vanemad ise ka mingite hälvetega ja kõikide õpetajate vastu, kes selle lapse klassis kunagi õpetanud on, on nad esitanud mustmiljon kaebust kõikvõimalikesse ametkondadesse. Ühe õpetaja suhtes, kes julges käe ette panna, kui see laps teda rusikatega näkku peksis, nõudsid need vanemad vallandamist ja korduvalt. Sest õpetaja oleks pidanud lubama end peksta, mitte julgema end kaitsta.
No aga saab vahetada kooli, saab lapse kohta teha ettekandeid tema sobimatusest klassi. Võimalusi on palju. Ka erasektoris on ettevõtteid kus töötada ei ole tore, siis liigutakse edasi. Erasektoris peab kasumit teenima, riigisektoris õpetajana saab alati vastutuse lükata lapse või tema vanemate kaela. Aga vanemad ka pole süüdi kui nende laps ei ole edukas õppija. Sest laps on isiksus. Kui asjad oleks tõesti nii hullud, siis ei oleks meil ammu enam ühtegi õpetajat või oleks kõik õpetajad mehed ja lapsed tunnistavad nende autoriteeti.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], kiisu, Kirile, Kõuts, මම වැටෙන කුරුල්ලෙක් ja 12 külalist