Millega tegelevad 3-6 aastased kodused lapsed, kes lasteaias ei käi?

1-6 aastased
Külaline

Millega tegelevad 3-6 aastased kodused lapsed, kes lasteaias ei käi?

Postitus Postitas Külaline »

Huvitab, et milline on päevakava ja milliseid arendavaid tegevusi pakutakse väikestele lastele, nt 3-6 aastastele, kes ei käi koolini lasteaias? Endale tundub, et pedagoogi tüüpi vanemaid on vähe, kes päevast-päeva lastega tegelevad, neid õpetavad, arendavad ja lapsed peavad ise oma aega sisutama. Isiklikult ei poolda lasteaeda minekut enne 3-aastaseks saamist, sest siis on lapsed veel liiga väikesed. Samas ei kujuta ette, et koolini lapsed ei käi üldse lasteaias ja kogu aeg on kodus, ei sotsialiseeru erinevate lastega ja ei omanda eakohaseid tegevusi, seepärast tekkisid ka eelpool olevad küsimused.
Katerin
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Katerin »

Kuna töötan kodukontoris, siis said minu lapsed lasteaiapõlves ka üsna palju kodus olla. Tihti tõin nad pärast lõunasööki lasteaiast koju. Nimelt olid seal lasteaias väga pikad lõunauned, tihtipeale 3 tundi. Seetõttu ei jäänud nad õhtul normaalsel ajal magama. Nii jätsingi lapsi üsna tihti koju, ja vahel ka siis, kui ei viitsinud hommikul üles tõusta, et neid lasteaeda viia.

Ma ei tea, kust tuleb müüt, et lasteaias mittekäiv laps ainult istub kodus. Võib-olla kusagil leidub selliseid, aga ise ma neid küll ei näinud. Meie lapsed suhtlesid kodus olles palju rohkem teiste lastega kui lasteaias. Eakaaslased olid meil iga päev külas, käisime parkides, mänguväljakutel, metsas, muuseumides, näitustel, loomaaias, trennides ja huviringides. Peaaegu iga päev oli mõni üritus. Kodus olles said rahulikult mängida omas tempos. Lapsed olid väga rahul ja sotsiaalselt väga hästi arenenud. Kooli minnes said igati hästi hakkama ja mõlemad olid oma arengus keskmisest ees.

Neid vanemaid, kes oma lastega iga päev tegelevad, on tegelikult palju. Eks see muidugi omajagu nuputamist nõuab, kuidas ühildada töö kodukontoris lisaks vajalike toimetustega nagu lastele igapäevane söögivalmistamine, koristamised-poeskäigud ja lisaks lastega tegelemine-mängimine, aga kõik on tehtav. Praegu on lapsed juba teismelised, aga tõtt-öelda on mul tollest ajast, mil nad sedasi harva ja poole päevaga lasteaias käisid, täitsa ilusad mälestused. Mäletan, kui rõõmsad ja rahulolevad mürakarud nad mul olid.
Külaline

Katerin kirjutas: 19 Aug 2025 10:28 Kuna töötan kodukontoris, siis said minu lapsed lasteaiapõlves ka üsna palju kodus olla. Tihti tõin nad pärast lõunasööki lasteaiast koju. Nimelt olid seal lasteaias väga pikad lõunauned, tihtipeale 3 tundi. Seetõttu ei jäänud nad õhtul normaalsel ajal magama. Nii jätsingi lapsi üsna tihti koju, ja vahel ka siis, kui ei viitsinud hommikul üles tõusta, et neid lasteaeda viia.
Hea pikk vastus ja pooldan samuti, et kui vähegi võimalik ja töö lubab, siis piisab väikestele lastele ka poolest päevast lasteaias. Kolme tunniste lõunaunedega on tõesti oht, et lapsed on õhtul kaua üleval ja hommikul tahavad pikalt magada. Kui laps lõunaunesid enam ei maga, siis kolm tundi vaikselt olla ja mängida tundub liiga tüütu ja pikk aeg.
Külaline

Ega see tegelemine ei pea ole ilmtingimata terve päev ajakava järgi joonistamise, voolimise või laualutunnid.
Igasugune tavapärase elu ja kodutoimetuste kaasamine lapsele on juba ka piisav tegelemine. Jah, mõni tund ideaalis võiks olla ka mingi ekstaarendavat motoorikale või kasvõi üksühele segamatut mängimist. Kus vanem päriselt ka mängus "kohal" on ja laseb ka enda fantaasia lendu.
Külaline

Mina pooldan ka lapsega pikalt kodusolemist. Kui vanem ise on hakkaja ning haritud inimene, siis kasvab ka laps samasuguseks! Lapse arendamiseks ei ole tegelikult vaja palju väliseid ressursse, õppida saab igal jalutuskäigul (ikka 2-6 km pikkusel olenevalt lapse vanusest) ning füüslilse treeningu sinna juurde. Sotsialiseeruda saab ka mänguväljakul ja sõbrannade lastega. Aga jah, see ongi täiskohaga töö, aga 110% tasub ära, sest see töö kestab vaid 6-7 aastat ja seda aega enam tagasi ei saa. Mõnele inimesele selline elu sobib, teisele üldse mitte.
Samas enda nooruspõlvest on mul silme ees ka pilt töötust üksikemast, kes ilmselgelt oma lapsi rahalistel põhjustel kodus hoidis - need lapsel olid päevade kaupa omapead ja sigatsesid, kuigi ema oli kodus, lihtsalt ei viitsinud/osanud tegeleda nendega.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Aug 2025 17:36 Samas enda nooruspõlvest on mul silme ees ka pilt töötust üksikemast, kes ilmselgelt oma lapsi rahalistel põhjustel kodus hoidis - need lapsel olid päevade kaupa omapead ja sigatsesid, kuigi ema oli kodus, lihtsalt ei viitsinud/osanud tegeleda nendega.
Nõus, et lapsed vajavad tegelemist. Kui lapsevanem kasutab igapäevaselt näiteks tundide kaupa nutitelefoni, käib lapsega jalutamas, aga samal ajal on ninapidi ekraanis, istub mängunurgas, aga scrollib enamuse ajast telefonis, siis see pole ei kodutoimetustesse kaasamine ega kvaliteetaeg, kus vanem oleks lapse jaoks päriselt olemas ja kohal. Sellisel juhul pakub lasteaed kindlasti sisukamat tegevust kasvõi pooleks päevaks, kui et kooliminekuni, hommikust õhtuni olla “koos” lapsevanema või vanavanemaga, kes tegelikult ei viitsi või väsimusest ei jaksa temaga tegeleda ja on keskendunud oma huvidele ekraani (tv, telefoni või arvuti) ees ja lapsele vastatab jah, ei, oota, jajah.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Aug 2025 17:36 Mina pooldan ka lapsega pikalt kodusolemist.

see töö kestab vaid 6-7 aastat ja seda aega enam tagasi ei saa.
Küsin huvi pärast üle, kas pooldad, et lapsed on kodused 6 aastat ja lasteaias üldse ei käi? Kas tunned isikliku kogemuse põhjal, et sulle sobib lastega igapäevaselt tegeleda, lapsed on rahulolevamad ja lasteaed ei anna neile palju juurde?
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Aug 2025 17:36 Mina pooldan ka lapsega pikalt kodusolemist.
Minu arust võiksid lapsed käia ka lasteaias, et õpiksid erinevate lastega sotsialiseeruma. See on iga pere otsustada, kas laps pannakse lasteaeda 3, 4 või 5-aastaselt.
Külaline

Kuidas küll siis lapsi kasvatati kui lasteaedu veel ei olnudki :lol:
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Aug 2025 14:47 Kuidas küll siis lapsi kasvatati kui lasteaedu veel ei olnudki :lol:
Rikastel olid hoidjad ja vaestel vanaemad.
Külaline

Ja muidugi pandi vaesemates peredes hoidjateks ka vanemad õed-vennad. Juba 5a lapsed pidid hälli kiigutama ja silma peal hoidma oma noorematel õdedel-vendadel sel ajal, kui ema lehma lüpsis, põllul töötas, pesu pesi jne.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Aug 2025 17:48
Külaline kirjutas: 26 Aug 2025 14:47 Kuidas küll siis lapsi kasvatati kui lasteaedu veel ei olnudki :lol:
Vanasti olid vanaemad-vanaisad. Kes said juba üsna varakult pensionile.
Mu oma vanaisa oli ka lasteaiaealiste lastega kodune. Tema sai veel ekstravara, kuna tal oli tervist kahjustav töö. Vanaema käis veel edasi tööl, kui vanaisa koduseks jäi.
Minu ajal(89 sündinud) lasteaiad olid küll juba aga ma titena seal ei käinud. Ma käisin viimases rühmas enne kooli vähest aega.
Külaline

Kahe aastast last hakkasin vaikselt lasteaiaga harjutama. Tegin talle poolikuid päevi ja ka vabu päevi, sest ise veel tööle ei läinud. Nagunii nad alguses käivad 5 päeva aias ja kaks nädalat kodus haiged.
Kolme aastase lapse jätsin juba pikkadeks päevadeks ja läksin ise tööle. Töötasin 0,5 koormusega, sest laps oli ikka nädal aias, kaks nädalat kodus haige.
Nelja aastase kõrvalt läksin täiskoormusega tööle. Aga neid lapse haiguspäevi kogunes ikka väga palju.
Õnneks mul on hea abikaasa, kes peret ilusti üleval pidas. Kui sellist võimalust poleks olnud, oleks laps pidanud 1,5 sõime minema ja pikkadeks päevadeks.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Aug 2025 17:40 Kahe aastast last hakkasin vaikselt lasteaiaga harjutama. Tegin talle poolikuid päevi ja ka vabu päevi, sest ise veel tööle ei läinud.
Pooldan ka, et kui laps esimest korda lasteaeda läheb, siis alguses võiks harjutada poole päeva kaupa. Lapse jätmine terveks päevaks lasteaeda, tundub liiga suur muutus, millega kohaneda ja kui lõunauned on ka pikad, aga laps magab vähe, siis pole mõtet tal niisama vaikselt olla, kui teised magavad. Lõunaune magamine tähendab jällegi kaua üleval olemist. Parem olgu siis ärkamise ja magamamineku aeg pisut varajasem, nt kl 21.30 ja 7.30, kui et õhtul ei taha magama minna ja hommikul ei saa üles.
Külaline

Tunnid ja arendav tegevus toimub lasteaias kõik enne lõunat. Pärast õueskäiku ongi lasteaias ainult söömine, lõunauinak, jälle söömine, vaba mäng.
Külaline

Guest kirjutas: 02 Sept 2025 05:28 Tunnid ja arendav tegevus toimub lasteaias kõik enne lõunat. Pärast õueskäiku ongi lasteaias ainult söömine, lõunauinak, jälle söömine, vaba mäng.
Aga lapsehoiu mõttes hea odav ja turvaline koht, kus last hoida ka pärast lõunat. Mehega omavahelist aega on ka tarvis.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Sept 2025 05:28 Tunnid ja arendav tegevus toimub lasteaias kõik enne lõunat. Pärast õueskäiku ongi lasteaias ainult söömine, lõunauinak, jälle söömine, vaba mäng.
Meil on huviringid pärastlõunal. Vahel ka mingid etendused.
Külaline

Meie laps oli kodune, sest olime ise ka palju kodukontoris. Käisime lapsega pikkadel jalutuskäikudel, ujumas, lugesime raamatuid, mängisime lauamänge, ja muidugi ka õues st aias. Mängis ise oma legode jm mänguasjadega. Käis Kullos mängu- ja eelkoolis ja ühel hetkel hakkasin lugemist õpetama, häälisime, veerisime ning mängisime ruumilist taju arendavaid mänge. Kui oli vaja tööle minna majast välja, käis tegelusterapeudi haridusega lapsehoidja, kes talle väga meeldis.
See kõik on muidugi väga väsitav ja aega nõudev, ja võimalik ainult siis, kui oma töö seda võimaldab.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Aug 2025 15:11
Mu oma vanaisa oli ka lasteaiaealiste lastega kodune. Tema sai veel ekstravara, kuna tal oli tervist kahjustav töö. Vanaema käis veel edasi tööl, kui vanaisa koduseks jäi.
Minu ajal(89 sündinud) lasteaiad olid küll juba aga ma titena seal ei käinud. Ma käisin viimases rühmas enne kooli vähest aega.
Mina olen 1973 sündinud. Kui ma laps olin, töötas mu vanaema pearaamatupidajana, vanaisa suri, kui olin väike. Õnneks töötas vanavanaema sõimekasvatajana ja läksin tema rühma. Oma lapse panin lasteaeda 3-aastaselt ja käis seal vahemikus 9.00-16.45.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Aug 2025 15:11
Vanasti oli sinu arvates 89. aastal ja siis olid juba lasteaiad olemas. Tere tali. Lasteaiad olid juba 19. sajandil olemas.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline