Ei tea ühtegi paari, kus isa oma beebiga ei tegeleks ja seda nn "töökoormust" ei jagaks OMAL SOOVIL. (Tegemist ikka oma lapsega, keda kasvatatakse, mis paganama võrdlus palgatööga!?) Sinu arusaamad asjadest on ikka väga iganenud ja tagurlikud.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 23:02Sest lapse esimesel eluaastal on selline tööjaotus. Sest kui ema saab palka lapse eest hoolitsemise eest, miks siis isa peab kahekordselt tööd tegema? Rassib terve päev tööl, et perele head ja paremat lubada, koju jõudes vajab puhkust, samal ajal ema hoolitseb lapse eest rütmis tund tööd tund puhkust.
Rase ja mees jättis maha
-
Külaline
-
Külaline
Ma saan aru, et sa oled meesterahvas? Ja ei ole kogenud isiklikult "ema hoolitseb beebi eest" tunnet?Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 23:02Sest lapse esimesel eluaastal on selline tööjaotus. Sest kui ema saab palka lapse eest hoolitsemise eest, miks siis isa peab kahekordselt tööd tegema? Rassib terve päev tööl, et perele head ja paremat lubada, koju jõudes vajab puhkust, samal ajal ema hoolitseb lapse eest rütmis tund tööd tund puhkust.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 20:36Miks siis isa üldse lapse eest hoolitsema ei pea? Isa laps on see ju samamoodi kui ema oma?Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 14:42
Nii kaua, kui ema saab lapse eest emaPALKA, peaks lapse eest hoolitsemine olema ema töö. Pealegi on seni Eestis olnud emapalk peaaegu sama suur kui naise palk enne emaks jäämist.
Mees käib tööl ööpäevast 8 h ja tal on nädalas 2 puhkepäeva. Beebiema on "tööl" 24 h 7 päeva nädalas, ilma puhkepäevadeta. Ja sinu arust on täiesti loomulik, et kogu beebiga seotud koormus on täielikult naise peal?
Njaa! Pole juba tükk aega nii eluvõõrast kommentaari siit lugenud. Ja keegi veel kiidab seda....
-
Külaline
Normaalses peres käib asi nii, et kui üks on päeval tööl ja teine lapsega kodus, siis jagatakse esimese inimese tööväline aeg tegelemises pooleks. Miks üks saab 8h töötada ja teine peab 24h töötama? Päris haige mõtlemine sul.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 23:02Sest lapse esimesel eluaastal on selline tööjaotus. Sest kui ema saab palka lapse eest hoolitsemise eest, miks siis isa peab kahekordselt tööd tegema? Rassib terve päev tööl, et perele head ja paremat lubada, koju jõudes vajab puhkust, samal ajal ema hoolitseb lapse eest rütmis tund tööd tund puhkust.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 20:36Miks siis isa üldse lapse eest hoolitsema ei pea? Isa laps on see ju samamoodi kui ema oma?Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 14:42
Nii kaua, kui ema saab lapse eest emaPALKA, peaks lapse eest hoolitsemine olema ema töö. Pealegi on seni Eestis olnud emapalk peaaegu sama suur kui naise palk enne emaks jäämist.
Keegi ei pea 24h tundi töötama, imik magab ka vahepeal, siis ema puhkabki. Ja kogu aeg pole vaja ka imikut kasida/toita, kui ta üleval on. Mida üksikemad teevad, kel meest pole, kelle kaelas vinguda? Kõik saab tehtud. Nii saab ka suhtes ema imiku eest ise hoolitsetud, pole vaja mehe kaelas luulutada, kuidas tema töötab 24h ja mees ainult 8h.
-
Külaline
Teeks nii, et lastetud vanatüdrukud ei targutaks?Tolmukübe kirjutas: ↑29 Aug 2025 09:55 Keegi ei pea 24h tundi töötama, imik magab ka vahepeal, siis ema puhkabki. Ja kogu aeg pole vaja ka imikut kasida/toita, kui ta üleval on. Mida üksikemad teevad, kel meest pole, kelle kaelas vinguda? Kõik saab tehtud. Nii saab ka suhtes ema imiku eest ise hoolitsetud, pole vaja mehe kaelas luulutada, kuidas tema töötab 24h ja mees ainult 8h.
Minu lapsed magasid vastsündinu ja beebieas 10 minuti kaupa. Ja väga rahutu uni oli kuni 3nda eluaastani. Nii ongi normaalne, see on osade laste närvisüsteemi omapära, ütlesid arstid. Ma ei heitnud õhtul kell 22 voodisse ja ei tõusnud hommikul kell 8 värske ja puhanuna. Kogu öö käis trall!
Küsimusele sa vastata ei oska, mida üksikemad tegema peavad, kel pole võimalust oma mehe kallal vinguda. Aga isiklikuks minna ja teist inimest solvata, seda annavad su vaimsed võimed välja küll. Kas sul üldse lapsi on, see pole sugugi kindel, siin võib igaüks kokku kirjutada, mida iganes. Oled vist ise lastetu vanatüdruk, kust sul muidu see väljend nii hästi tuntav ja käpas on.Külaline kirjutas: ↑29 Aug 2025 10:07Teeks nii, et lastetud vanatüdrukud ei targutaks?Tolmukübe kirjutas: ↑29 Aug 2025 09:55 Keegi ei pea 24h tundi töötama, imik magab ka vahepeal, siis ema puhkabki. Ja kogu aeg pole vaja ka imikut kasida/toita, kui ta üleval on. Mida üksikemad teevad, kel meest pole, kelle kaelas vinguda? Kõik saab tehtud. Nii saab ka suhtes ema imiku eest ise hoolitsetud, pole vaja mehe kaelas luulutada, kuidas tema töötab 24h ja mees ainult 8h.
Minu lapsed magasid vastsündinu ja beebieas 10 minuti kaupa. Ja väga rahutu uni oli kuni 3nda eluaastani. Nii ongi normaalne, see on osade laste närvisüsteemi omapära, ütlesid arstid. Ma ei heitnud õhtul kell 22 voodisse ja ei tõusnud hommikul kell 8 värske ja puhanuna. Kogu öö käis trall!
-
Külaline
Ossa, mis jutuke. Issi siis on nii väsind ja tuleb koju puhkama? Selline issi võtab üldse pool hoolduspuhkust endale ja naine läheb tööle, kui muidu aru ei saa.Tolmukübe kirjutas: ↑29 Aug 2025 09:55 Keegi ei pea 24h tundi töötama, imik magab ka vahepeal, siis ema puhkabki. Ja kogu aeg pole vaja ka imikut kasida/toita, kui ta üleval on. Mida üksikemad teevad, kel meest pole, kelle kaelas vinguda? Kõik saab tehtud. Nii saab ka suhtes ema imiku eest ise hoolitsetud, pole vaja mehe kaelas luulutada, kuidas tema töötab 24h ja mees ainult 8h.
-
Külaline
Ei tasuks tõesti targutada, kui lapsi endal ei ole.
Enamus, ma rõhutan enamus, emad töötavad 24/7 isegi ka abistava mehe kõrvalt. Sest naiste aju töötab teistmoodi. Nemad ei oska ennast välja lülitada. Nad on nö valves ööpäevaringselt, isegi, kui lapsega koos pole.
Mina olen täisajaga üksikema. Laps veidi alla 2a. Beebiiga oli lihtne. Väga raske on. Aga ma ütleks, et suhtes olles olla üksikema on veel raskem.
Enamus, ma rõhutan enamus, emad töötavad 24/7 isegi ka abistava mehe kõrvalt. Sest naiste aju töötab teistmoodi. Nemad ei oska ennast välja lülitada. Nad on nö valves ööpäevaringselt, isegi, kui lapsega koos pole.
Mina olen täisajaga üksikema. Laps veidi alla 2a. Beebiiga oli lihtne. Väga raske on. Aga ma ütleks, et suhtes olles olla üksikema on veel raskem.
-
Külaline
-
Külaline
Ja siis? Vastused on esimestel lehtedel juba läbi arutatud.Guest kirjutas: ↑29 Aug 2025 10:29 hm, teema on oma algest sõnumist valgusaastate taugusele kaldunud![]()
1. Teema on raudselt rahaõngitsemine.
2. Rasedus tõesti pole paljude naiste jaoks haigusega võrreldav, aga osa jaoks siiski on. Minu keha talub nt rasedust väga halvasti, just täpselt vastiku viirushaiguse alguse seisundiga ma seda võrdleksingi: kõik kohad on ebamääraselt valusad, õhku ei ole, süda töötab mingi vale rütmiga, jõudu ei ole, vaimuenergiat veel vähem, vererõhk on kas ülimadal (umbes poole raseduseni) või liiga kõrge (teises pooles), pea ei tööta, kõht on tühi, aga kõik toit maitseb nagu liivapuru, kogu aeg on uni, aga magada ei saa - ühesõnaga tõesti lihtsalt väga paha on kogu aeg olla. Ma ka ei käinud kõik oma rasedused vingus näoga kaeblemas ja tööd tegin loomulikult ka, kuni pidi, aga mingist raseduse nautimisest, ehkki lapsi väga ootasin ja olin nõus seda tralli vabatahtlikult neli korda läbi tegema, ei saa kahjuks ka rääkida. Samas mu sõbranna on selline, kes iga rasedusega lõi õitsele, tundis mingit suurt energiatulva, lehvis kuni sünnituseni kõikjal ringi, õnnis nägu ees ja on öelnud, et ta lausa igatseb rase-olemist taga, niivõrd hästi on end oma raseduste ajal tundnud. Nii erinevad võivadki inimeste organismid olla ja üksnes iseenda pealt visata, et ah, mul polnud rasedana häda midagi, ju teised ka vaid hädaldavad tühja, ei saa.
3. Nn emapalk (vanemahüvitis) on hüvitis lapse hooldamise perioodil saamata jääva töötulu eest. Ehk siis see katab sinu tööaja - enamikul ametipostidel 8 tundi 5 päeval nädalas. Seega jah, kuni isa on tööl, seni on ema - kui ema on VH saaja - kohus last hooldada. Kui aga tööpäev lõppeb, siis on lapsuke siiski rõõmsalt mõlema oma vanema vastutus ning tema eest hoolitsemine mõlema ülesanne, seega pole küll töövälisel ajal nii, et poolteist aastat peaks üks vanem justkui rohkem kohustatud olema lapse kakamähkmeid vahetama kui teine. Kuidas peresiseselt tööde jaotus kokku lepitakse või kujuneb, on juba hoopis iseasi.
4. Üksikema on sunnitud kogu koormuse enda peale võtma, kui isast asja pole, eks samamoodi, nagu paljud suhtestki naised peavad kogu kremplit oma õlul kandma. See, et see nii on, ei tähenda, et see on kuidagi õige või soovitud.
2. Rasedus tõesti pole paljude naiste jaoks haigusega võrreldav, aga osa jaoks siiski on. Minu keha talub nt rasedust väga halvasti, just täpselt vastiku viirushaiguse alguse seisundiga ma seda võrdleksingi: kõik kohad on ebamääraselt valusad, õhku ei ole, süda töötab mingi vale rütmiga, jõudu ei ole, vaimuenergiat veel vähem, vererõhk on kas ülimadal (umbes poole raseduseni) või liiga kõrge (teises pooles), pea ei tööta, kõht on tühi, aga kõik toit maitseb nagu liivapuru, kogu aeg on uni, aga magada ei saa - ühesõnaga tõesti lihtsalt väga paha on kogu aeg olla. Ma ka ei käinud kõik oma rasedused vingus näoga kaeblemas ja tööd tegin loomulikult ka, kuni pidi, aga mingist raseduse nautimisest, ehkki lapsi väga ootasin ja olin nõus seda tralli vabatahtlikult neli korda läbi tegema, ei saa kahjuks ka rääkida. Samas mu sõbranna on selline, kes iga rasedusega lõi õitsele, tundis mingit suurt energiatulva, lehvis kuni sünnituseni kõikjal ringi, õnnis nägu ees ja on öelnud, et ta lausa igatseb rase-olemist taga, niivõrd hästi on end oma raseduste ajal tundnud. Nii erinevad võivadki inimeste organismid olla ja üksnes iseenda pealt visata, et ah, mul polnud rasedana häda midagi, ju teised ka vaid hädaldavad tühja, ei saa.
3. Nn emapalk (vanemahüvitis) on hüvitis lapse hooldamise perioodil saamata jääva töötulu eest. Ehk siis see katab sinu tööaja - enamikul ametipostidel 8 tundi 5 päeval nädalas. Seega jah, kuni isa on tööl, seni on ema - kui ema on VH saaja - kohus last hooldada. Kui aga tööpäev lõppeb, siis on lapsuke siiski rõõmsalt mõlema oma vanema vastutus ning tema eest hoolitsemine mõlema ülesanne, seega pole küll töövälisel ajal nii, et poolteist aastat peaks üks vanem justkui rohkem kohustatud olema lapse kakamähkmeid vahetama kui teine. Kuidas peresiseselt tööde jaotus kokku lepitakse või kujuneb, on juba hoopis iseasi.
4. Üksikema on sunnitud kogu koormuse enda peale võtma, kui isast asja pole, eks samamoodi, nagu paljud suhtestki naised peavad kogu kremplit oma õlul kandma. See, et see nii on, ei tähenda, et see on kuidagi õige või soovitud.
-
Külaline
Ei saa aru miks targutada kui endal kogemust pole.Tolmukübe kirjutas: ↑29 Aug 2025 09:55 Keegi ei pea 24h tundi töötama, imik magab ka vahepeal, siis ema puhkabki. Ja kogu aeg pole vaja ka imikut kasida/toita, kui ta üleval on. Mida üksikemad teevad, kel meest pole, kelle kaelas vinguda? Kõik saab tehtud. Nii saab ka suhtes ema imiku eest ise hoolitsetud, pole vaja mehe kaelas luulutada, kuidas tema töötab 24h ja mees ainult 8h.
Kui imik magab, siis ema üldiselt ei puhka, eriti kui peres on mitu last.
Esimese lapsega olin üksikema, ei jäänud midagi tegemata aga väga raske oli küll kohati. Lapsed on siiski mõlema vanema kohustus ja normaalsed isad mitte ei "aita" oma naisi, vaid osalevad vabatahtlikult ja rõõmuga omaenda lapse kasvatamisel.
-
Külaline
Heh, see oleks nagu minu kirjutatud. Mõtlen täpselt samamoodi.iiR kirjutas: ↑29 Aug 2025 11:10 1. Teema on raudselt rahaõngitsemine.
Mul vaid kaks last. Aga raseduse osas tunnen sama. Vaid esimesel ainuke + oli see, et juuksed olid nagu Rapuntselil. Muidugi peale sünnitust 6 kuud olin aga 3 karvaga tuust
-
Külaline
No just ärkvel imikut peab kogu aeg plutitama, et ta saaks vaadata, istuda, keerata. Üksi voodis selili nad olla ei taha. Imiku magamise ajal tuleb ära teha majapidamistööd, söögid jne.Tolmukübe kirjutas: ↑29 Aug 2025 09:55 Keegi ei pea 24h tundi töötama, imik magab ka vahepeal, siis ema puhkabki. Ja kogu aeg pole vaja ka imikut kasida/toita, kui ta üleval on. Mida üksikemad teevad, kel meest pole, kelle kaelas vinguda? Kõik saab tehtud. Nii saab ka suhtes ema imiku eest ise hoolitsetud, pole vaja mehe kaelas luulutada, kuidas tema töötab 24h ja mees ainult 8h.
-
Külaline
Kui oled sellise mehe valinud, kes arvab, et lapsega tegelemine on ainult naise rida ja tema asi on ainult tööl käia, siis on kindlasti parem olla juba üksikema. Jääb ära mehele söögivaaritamine, mehe pesupesemine ja ei roni sulle keegi öösel otsa just siis kui sa oled lõpuks tite kõrvalt magama saanud.
Saad elada ainult enda ja tite rütmis. Kindlasti saad siis rohkem magada, kui egojorsiga elades.
Saad elada ainult enda ja tite rütmis. Kindlasti saad siis rohkem magada, kui egojorsiga elades.
-
Külaline
Huvitav, kui madal on sellise naise enesehinnang, kes nõustub taolise mehega koos olema?Külaline kirjutas: ↑29 Aug 2025 16:45 Kui oled sellise mehe valinud, kes arvab, et lapsega tegelemine on ainult naise rida ja tema asi on ainult tööl käia, siis on kindlasti parem olla juba üksikema. Jääb ära mehele söögivaaritamine, mehe pesupesemine ja ei roni sulle keegi öösel otsa just siis kui sa oled lõpuks tite kõrvalt magama saanud.
-
Külaline
Oh, selliseid on väga palju. Ausalt.Külaline kirjutas: ↑29 Aug 2025 16:49Huvitav, kui madal on sellise naise enesehinnang, kes nõustub taolise mehega koos olema?
-
Külaline
Mõned emad ikka väga tähtsustavad end üle. Pole veel näinud ema, kes 24 tundi imikuga tegeleks. Pealegi imik magab suurema aja ööpäevast. Aegade algusest saadik on naised tegelenud imikutega ja mehed pere majandusliku seisu parandamisega. Nüüd oleks nagu mingi enneolematult määratu suur koormus.
-
Külaline
See 10 minuti või tunni kaupa magamine on küll suur asi. Lapsega kodus olemine on kordades raskem ja tüütum, kui tööl käimine.Külaline kirjutas: ↑29 Aug 2025 17:37 Mõned emad ikka väga tähtsustavad end üle. Pole veel näinud ema, kes 24 tundi imikuga tegeleks. Pealegi imik magab suurema aja ööpäevast. Aegade algusest saadik on naised tegelenud imikutega ja mehed pere majandusliku seisu parandamisega. Nüüd oleks nagu mingi enneolematult määratu suur koormus.
-
Külaline
Kõik emad, keda ma tunnen, on olnud kodus nii kaua kui võimalik, isegi kui laps on ammu lasteaias. See lühike aeg, mil laps oli imik ja kodus, on kõigil olnud eriline ja tore aeg. Eestis on mingi eriline emadus märterlus. Teatud poliitikud on vist selle põhjustanud.Guest kirjutas: ↑29 Aug 2025 17:40See 10 minuti või tunni kaupa magamine on küll suur asi. Lapsega kodus olemine on kordades raskem ja tüütum, kui tööl käimine.Külaline kirjutas: ↑29 Aug 2025 17:37 Mõned emad ikka väga tähtsustavad end üle. Pole veel näinud ema, kes 24 tundi imikuga tegeleks. Pealegi imik magab suurema aja ööpäevast. Aegade algusest saadik on naised tegelenud imikutega ja mehed pere majandusliku seisu parandamisega. Nüüd oleks nagu mingi enneolematult määratu suur koormus.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 3 külalist