Hommikul värskena ärkamine

sh kaaluga seotud teemad
Külaline

Hommikul värskena ärkamine

Postitus Postitas Külaline »

Kas te ärkate hommikul värskena üles?

Mina ei, vahet pole kui kaua ma magada saan, ikka on nõme ärgata.
Ma ei ole mitte kunagi hommikul ärgates välja puhanud tundega või krapsakas. Jah, seda ma tean, et ma olen nö öökulli tüüpi inimene. Aastaid oli mul ka päris päris rasked uneprobleemid, kus kasutasin unerohtu. Aga lõpuks need ka ei aidanud.
Ma nüüd väiksema lapsega kodune, kes on supermagaja. Terve öö magab. Saan ise ka vähemalt 9h häirimatut und. Aga hommikul on ikka raske ärgata. Laps magab 10-12h.

Ühel päeval sain siis piiramatut und katsetada. Noh, poolunes vedelesin voodis siis kella 15-ni, kus ma tundsin, et nüüd ei ole nõme ega halb ärgata 🫣 magama läksin veidi peale 00.
Külaline

Ärgata on kerge. Tulen üles u5- 6-7. Lõpuks ometi tundub see aeg sobiv. Sest ma ärkan öö jooksul korduvalt üles ja tunnen end nii virgena, et võiks üles tulla ka 3 ajal. Nii ma siis sunnin end ikka korduvalt edasi magama.
Magama lähen u 23.
Seevastu ma tahan päeval magada. Nii kui istuma jään tuleb uni peale.
Külaline

Magama lähen kell 1 öösel, tõusen kell 8, alati virgelt. Nädalavahetusel tõusen 10-11. Hommikuti kunagi voodis ei moluta, kui kell heliseb, siis hiljemalt 30 sek pärast püsti.
Tutiga Täi
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tutiga Täi »

Mul on kuidas kunagi. Kui lähen magama enne kella 22:00 ja pole eelnevalt telefonis istunud, siis ärkan puhanuna ja värskena. Minu hea une saladus on enne uinumist raamatu lugemine. Eriti hästi mõjub teaduskirjandus, mis aju korralikult ära väsitab. See ei kurna ka silmi nii palju kui telefoniekraan. Ja nendel hommikutel, kui ma nii värske ja puhanud pole, aitab jahe dušš. Muudel hommikutel pesen ka ennast pigem leige veega, aga eriti loiu olemise puhul aitab just jahe vesi. Siis olen hoobilt värske.
Külaline

No sa pole ilmselt lihtsalt hommikuinimene. Mina ka ei ole, ma juba tean seda, ja jätan kõrvale kõik need toredad jutud, et tuleb tõusta kell 6.00 ja kohe särada.

Ise tõusen 7.30 või 8.00 ja siis olen veel kaks tundi unine. Joon 1-2 musta kohvi, aga minu tippaeg on 16.00-23.00 vahel. Siis olen ma kõige produktiivsem. Tuleb lihtsalt endale teavustada seda. Soovitatakse veel iga päev tõusta ja magama minna enam-vähem samal ajal, ka vabadel päevadel. See tõesti aitab. Samas muidugi väikese lapsega võib olla seda raskem järgida.
Külaline

Mina ärkan kell 7 ja alati virgena. Tõusen kohe ja teen kohvi ja võileiba ja siis koeraga tiiru peale. Võimalik küll, et see on seotud sellega, kas oled õhtu- või hommikuinimene. Mina olen hommikuinimene, hommikuti väga tegus, aga pärast 8 õhtul tuleb minuga rääkida aeglaselt ja lihtlausetega, siis ma olen juba unine. Teine võimalus on, et lähed magama täiskõhuga, siis on ka hommikuti uimane olla.
Külaline

Pole kunagi olnud hommikuinimene. Kui on puhkus ja saan vabas graafikus kulgeda, juhtub kuidagi iseenesest nii, et lähen magama kesköö paiku või pisut hiljem ja ärkan umbes 10 ajal.

Ka mu lapsed on juba imikueas sarnase graafikuga olnud. Kell 6 või 7 hommikul pole keegi meist kunagi silm säramas püsti olnud.

Samas tavaelu käib ikka hommikuse graafiku järgi ja nii sunningi ennast vägisi kell 6 või 7 tõusma, kuigi uni on veel nii-nii magus. Teismelisena viisin selle teema suisa spartalikku äärmusesse: üles 5.30, riidesse, väike söök, 6.10 bussi peale, 6.45 algas trenn, 7.30 lõppes, 7.45 algasid tunnid ja 15 minutiga tuli käia duši all, riietuda ja läbi vanalinna kooli liduda. Enam küll ei tahaks mitte millegi ähvardusel.
Külaline

Kas vereproovid on korras?
Kuidas vaimne tervis?
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Sept 2025 20:31 Kas vereproovid on korras?
Kuidas vaimne tervis?
Olen TA. Jah, hommikuinimene ma pole. Vihkam vara ärkamist nii kaua kui mäletan aga no isegi kui saan lõputult magada, ikka olen tõre vähemalt tund.
Vereproovid on enamvähem korras. Maksanäitajad ja mingid libleb(ei mäleta kumb- valgelibled vist?) on veidi paigast aga seda autoimmuunhaiguse pärast. Käin iga aasta põhjalikku vereproovi andmas reumatoloogil viimased 8 aastat. Aga d-vit, raud ja hemoglobiin alati korrad olnud.

Vaimse tervise üle kurta võiks alati. Viimased 5a on olnud rasked. Aga päris ränkadest uneprobleemidest(mida ma teemaalgatuses mainisin) ma sain jagu ca 4a tagasi, kui halvast suhtest lahkusin.

Täiesti okeil perioodil, kud uni on magus, ei tunne ma ikka ennast välja puhanuna 😁
Külaline

Guest kirjutas: 11 Sept 2025 23:05 Kas te ärkate hommikul värskena üles?

Ühel päeval sain siis piiramatut und katsetada. Noh, poolunes vedelesin voodis siis kella 15-ni, kus ma tundsin, et nüüd ei ole nõme ega halb ärgata 🫣 magama läksin veidi peale 00.
Mida tähendab "nõme ärgata"? Nõme tähendab eesti keeles teadmisteta, ignorantne, arutu, totter. Kuidas see ärkamisega seotud on? Kas sa oled hommikuti pahur või tunned end halvasti või ei puhka välja või mida sa silmas pead?
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Sept 2025 15:39 Pole kunagi olnud hommikuinimene. Kui on puhkus ja saan vabas graafikus kulgeda, juhtub kuidagi iseenesest nii, et lähen magama kesköö paiku või pisut hiljem ja ärkan umbes 10 ajal.

Ka mu lapsed on juba imikueas sarnase graafikuga olnud. Kell 6 või 7 hommikul pole keegi meist kunagi silm säramas püsti olnud.

Samas tavaelu käib ikka hommikuse graafiku järgi ja nii sunningi ennast vägisi kell 6 või 7 tõusma, kuigi uni on veel nii-nii magus. Teismelisena viisin selle teema suisa spartalikku äärmusesse: üles 5.30, riidesse, väike söök, 6.10 bussi peale, 6.45 algas trenn, 7.30 lõppes, 7.45 algasid tunnid ja 15 minutiga tuli käia duši all, riietuda ja läbi vanalinna kooli liduda. Enam küll ei tahaks mitte millegi ähvardusel.
Ma pole samuti hommikuinimene, see ei tähenda, et ma hommikul kella peale klõps püsti poleks ja tegutsema ei asuks. Miks sa end kell 6 või 7 sunnid tõusma? Ma tõusen 8-8.20
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Sept 2025 21:27

Mida tähendab "nõme ärgata"? Nõme tähendab eesti keeles teadmisteta, ignorantne, arutu, totter. Kuidas see ärkamisega seotud on? Kas sa oled hommikuti pahur või tunned end halvasti või ei puhka välja või mida sa silmas pead?
Totter tunne ongi.
Kas sa oled hommikuti pahur või tunned end halvasti või ei puhka välja või mida sa silmas pead?
Just seda kõike peangi silmas.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Sept 2025 22:42Miks sa end kell 6 või 7 sunnid tõusma? Ma tõusen 8-8.20
Esiteks on vaja lapsed kooli saata. Kool algab kell 8. Teiseks vajan aega, et ärgata ja normaalseks inimeseks saada. Kolmandaks on vaja kl 9 tööle jõuda.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Sept 2025 21:27Mida tähendab "nõme ärgata"? Nõme tähendab eesti keeles teadmisteta, ignorantne, arutu, totter. Kuidas see ärkamisega seotud on? Kas sa oled hommikuti pahur või tunned end halvasti või ei puhka välja või mida sa silmas pead?
Pole küll see, kelle käest küsid, aga tunne ärgates ongi nõme. Olen piisavalt maganud, enam ei taha. Üles tõusta ka ei taha. Niisama voodis vedeleda ka ei taha.
Hakkan siis end vaikselt sirutama ja jalgu liigutama, et veri käima saada. Ja mõtlema hea kohvi peale. Vahel aitab.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Sept 2025 22:54
Külaline kirjutas: 12 Sept 2025 21:27Mida tähendab "nõme ärgata"? Nõme tähendab eesti keeles teadmisteta, ignorantne, arutu, totter. Kuidas see ärkamisega seotud on? Kas sa oled hommikuti pahur või tunned end halvasti või ei puhka välja või mida sa silmas pead?
Pole küll see, kelle käest küsid, aga tunne ärgates ongi nõme. Olen piisavalt maganud, enam ei taha. Üles tõusta ka ei taha. Niisama voodis vedeleda ka ei taha.
Hakkan siis end vaikselt sirutama ja jalgu liigutama, et veri käima saada. Ja mõtlema hea kohvi peale. Vahel aitab.
Mul on hommikul hea tuju, mõtlen, et varsti tööle, näen oma kihvte töökaaslasi ja saab palju nalja ja tegusat päeva. Või on nädalavahetus ja pikutan 11-12-ni ja ühtki kohustust pole. Vaikselt kohvi, siis trenni, õhtul sõbrad.
Külaline

Guest kirjutas: 12 Sept 2025 22:54
No see ei ole ju seesama, mis eelmine kirjutas, et ei puhka end välja ja tunneb end halvasti. Kui sa piisavalt magad, nii et enam ei taha, aga ei taha ka ei üles tõusta ega voodis olla, siis see kõlab pigem nagu depressioon.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Sept 2025 23:05Või on nädalavahetus ja pikutan 11-12-ni ja ühtki kohustust pole. Vaikselt kohvi, siis trenni, õhtul sõbrad.
Aga see ongi, et ei taha ammu enam pikutada. Aga tõusta ka ei taha.
Trenn ja õhtused üritused ei puutu teemasse, selleks ajaks olen ammu tegus. Jutt on lihtsalt ärkamise ajast.
Külaline

Guest kirjutas: 12 Sept 2025 11:42 No sa pole ilmselt lihtsalt hommikuinimene. Mina ka ei ole, ma juba tean seda, ja jätan kõrvale kõik need toredad jutud, et tuleb tõusta kell 6.00 ja kohe särada.

Ise tõusen 7.30 või 8.00 ja siis olen veel kaks tundi unine. Joon 1-2 musta kohvi, aga minu tippaeg on 16.00-23.00 vahel. Siis olen ma kõige produktiivsem. Tuleb lihtsalt endale teavustada seda. Soovitatakse veel iga päev tõusta ja magama minna enam-vähem samal ajal, ka vabadel päevadel. See tõesti aitab. Samas muidugi väikese lapsega võib olla seda raskem järgida.
Mina ka ei ole.

Kunagi noorena proovisin hommikul kell 6 ärkamist ja hommikust jooksmist. Appi - see oli jube! Esiteks oli niii vara hommikul ennast voodist välja saada palju raskem ja jalad kuidagi palju rohkem tina täis ja raskem joosta. Teiseks, kui olin peale jooksmist duši all käinud ja hommikusöögi söönud - siis tuli hoopiski rammestus ja uni peale ja oli tunne, et nüüd tahaks mõnusalt tagasi magama, oma liiga vara katkestatud und jätkama minna. Kui olin need sobimatud mõtted eemale tõrjunud ja läksin tööle, siis tasuks, et ma olin hommikul nii tubli olnud ja ennast välja jooksma vedanud, oli enam-vähem terve tööpäeva uimane tunne. Ühesõnaga see, et hommikune sport virgutab, ei kehtinud minu puhul kohe üldse.

Muidugi olin ka 7 või 7.30 tõustes esialgu uimane, aga mitte nii hullusti kui ennast kell 6 tõusma sundides. Ja sportimine õhtul 18-19 ajal.
Külaline

Minul kella peale ärkamist ei ole, und vajan u 6-7 tundi. Ei saa öelda, et ma ärgates energiast pakataks, aga unine ka ei ole. Kõige tegusam olengi ma kas väga vara hommikul või hilisõhtul/öösel. Täna (laupäeval) tegin juba kell pool seitse arvutis tööd, magama läksin u 00.30. Päevasel ajal olen kõige ebaproduktiivsem.
Külaline

Guest kirjutas: 12 Sept 2025 21:27

"Nõme tunne" ja "nõme päev" on tänapäeval ikka väga tavalised väljendid ning sõna "nõme" tähendus on ikka palju laiem kui sinu loetletu. Tasuks vähem sõnastikke lapata ja rohkem suheldes tähele panna, kuidas inimesed räägivad, siis tekib ka keeletaju.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist