Millal algab menopaus?
-
Külaline
Millal algab menopaus?
St millal need hirmsad higistamised jmt hood peale hakkavad? Olen 52 ja ootan ja loodan, et äkki ei tulegi.
Mis vanuses võib hinge tõmmata, et enam ei tulegi? PS. Päevade järgi mul midagi vaadata ei saa, sest kasutan juba aastaid minipille ja mul ei ole nendega päevi.
-
Külaline
Mul vist hakkasid 53-54, algul oli raske aru saada, kas on lihtsalt soe või on kuumahoog - ma näiteks ei higista hullusti. Ainevahetus aeglustus juba varem, niisama olin ka kuidagi sohnu peast. Praegu olen 58, võtan 2 aastat juba HAR-e, vahel mõtlen, et ehk peaks vahet pidama, äkki on kuumahood juba üle läinud.
-
Külaline
Kas HAR aitab? Olen hädas nii kuumahoogude kui ka väga halva unega. Ja muidugi ka kaal kipub tõusma ning meeleolu null.
Pigem on küsimus, et millal algab perimenopaus - koos kuumahoogude ja muu "toredaga". Minul algas ca 42, kestab siiani ja menopausist ei ole märkigi! Kaal on jõhkralt tõusnud, teen küll trenni ja kokkan ise ja tervislikult, agag ikkagi tuleb juurde. Vähemalt on nüüd tissid!
.
Unekvaliteet on nii kehv, et see peaaegu ei meenutagi magamist, meeleolud on nagu rasedal ning öised kuumahood vahest päris hullud. Libiido on ka kuskil seal algklassides......
Unekvaliteet on nii kehv, et see peaaegu ei meenutagi magamist, meeleolud on nagu rasedal ning öised kuumahood vahest päris hullud. Libiido on ka kuskil seal algklassides......
-
Külaline
Olen 54, ei ole kuumahooge ega üldse midagi viga. Kuulasin just teaduslikku podcasti, mis keskendus menopausile. Jõusaal on igale menopausis naisele kohustuslik, hoiab lihase, luustiku korras ning mõjutab otseselt ajutegevust. Toit peab olema valgurikas, 100-110g valku päevas. Palju kiudaineid ning värvilist toitu. Piisavalt und, et ajus toimuks suurpuhastus.
Minul aitab, kuumahoogusid pole, magan normaalselt ja meeleolu on nagu varem. Kaal mul küll langenud pole, aga ma olin juba enne menopausi ülekaalus.Guest kirjutas: ↑19 Sept 2025 20:14 Kas HAR aitab? Olen hädas nii kuumahoogude kui ka väga halva unega. Ja muidugi ka kaal kipub tõusma ning meeleolu null.
-
Külaline
Olen 60, pole elus jõusaalis käinud. Sõidan rattaga, käin ujumas, jalutan, veidi liigutan ka aias.Külaline kirjutas: ↑19 Sept 2025 21:20 Olen 54, ei ole kuumahooge ega üldse midagi viga. Kuulasin just teaduslikku podcasti, mis keskendus menopausile. Jõusaal on igale menopausis naisele kohustuslik, hoiab lihase, luustiku korras ning mõjutab otseselt ajutegevust. Toit peab olema valgurikas, 100-110g valku päevas. Palju kiudaineid ning värvilist toitu. Piisavalt und, et ajus toimuks suurpuhastus.
Kuumahooge ilmselt paar korda elus tundsin, aga ei midagi eriti häirivat. HARi pole kasutanud. Kõik on leebelt läinud.
Toitun nagu tavaliselt terve eelmise elu, ei mingit valgu grammide arvutamist ega toidu värvidele rõhku panemist. Enamasti ongi kõik vaid roheline - sibul, brokoli, suvikõrvits, hernes, kõik idud ja salatilehed, erinevad kapsad (neid on ju palju sorte), kurk, maitse- ja ravimtaimed, isegi küpsed õunad.
Eks porgand, tomat ja kõrvits ikka ka satuvad sekka, aga värvi ma taga ei aja.
Kõik näidud korras, enesetunne hea.
-
Külaline
Inimesed kirjutavad, et menopausi tõttu on uni halb, aga sina ikka targutad, et tuleb piisavalt magada.Guest kirjutas: ↑19 Sept 2025 21:20 Olen 54, ei ole kuumahooge ega üldse midagi viga. Kuulasin just teaduslikku podcasti, mis keskendus menopausile. Jõusaal on igale menopausis naisele kohustuslik, hoiab lihase, luustiku korras ning mõjutab otseselt ajutegevust. Toit peab olema valgurikas, 100-110g valku päevas. Palju kiudaineid ning värvilist toitu. Piisavalt und, et ajus toimuks suurpuhastus.
-
Külaline
Mul hakkasid 50 aastaselt esimesed kuumahood. Päevad jäid ära. U 4a kestsid sagedased kuumahood. Öösel magada ei saanud. Ärkasin nende peale üles u iga tunni tagant. Päeval muudkui higistasin. Garderoobi vahetasin välja, sest ei saanud kanda kilesid riideid. Poes käik jopega oli eriti kohutav. Lähen higiseks ja maha jahtuda sellega pole võimalik.
Nüüd ma 56 ja on vähemaks jäänud. On nii paar kolm korda ööpäevas. Saan öösel paremini magada.
Kehakaaluga on hästi. Ei tõusnud. Kui päevadega oli nii, et esimesed 2 nädalat olin ma üsna isutu, aga enne päevi 2 nädalat oli kõht kogu aeg tühi, ja ma muudkui sõin. Siis nüüd kui päevi pole, ei ole ka kõht eriti tühi.
Nüüd ma 56 ja on vähemaks jäänud. On nii paar kolm korda ööpäevas. Saan öösel paremini magada.
Kehakaaluga on hästi. Ei tõusnud. Kui päevadega oli nii, et esimesed 2 nädalat olin ma üsna isutu, aga enne päevi 2 nädalat oli kõht kogu aeg tühi, ja ma muudkui sõin. Siis nüüd kui päevi pole, ei ole ka kõht eriti tühi.
-
Külaline
Kõigil ei tulegi kuumahooge ja pole ka erilisi vaevusi. See ei tähenda, et menopaus jääks tulemata.
-
Külaline
Ma ei targuta. Kui piisavalt aktiivne olla ja jõutrenni teha, tuleb uni nagu niuhti.Külaline kirjutas: ↑20 Sept 2025 08:29Inimesed kirjutavad, et menopausi tõttu on uni halb, aga sina ikka targutad, et tuleb piisavalt magada.Guest kirjutas: ↑19 Sept 2025 21:20 Olen 54, ei ole kuumahooge ega üldse midagi viga. Kuulasin just teaduslikku podcasti, mis keskendus menopausile. Jõusaal on igale menopausis naisele kohustuslik, hoiab lihase, luustiku korras ning mõjutab otseselt ajutegevust. Toit peab olema valgurikas, 100-110g valku päevas. Palju kiudaineid ning värvilist toitu. Piisavalt und, et ajus toimuks suurpuhastus.
-
Külaline
Oh, püha naiivsus!Guest kirjutas: ↑20 Sept 2025 11:03
Ma ei targuta. Kui piisavalt aktiivne olla ja jõutrenni teha, tuleb uni nagu niuhti.
-
Külaline
Jumal küll, mida sa virised, võta siis HAR või unerohtu.
-
Külaline
Niuhti tuleb küll. Aga öised ärkamised kuumahoogudega ajavad üles. See on huvitav protsess. Ei saagi aru kas tekib enne ärkamine või kuumahoog. Vist see kuumahoo algus tekitab äratamise ja kui juba ärkasin, tekib kuumahoog e higistamine. Kuumahoo algust saab tunda kehas ka ärkvel olles päeva ajal, enne kui higistama hakkan.Guest kirjutas: ↑20 Sept 2025 11:03Ma ei targuta. Kui piisavalt aktiivne olla ja jõutrenni teha, tuleb uni nagu niuhti.Külaline kirjutas: ↑20 Sept 2025 08:29Inimesed kirjutavad, et menopausi tõttu on uni halb, aga sina ikka targutad, et tuleb piisavalt magada.Guest kirjutas: ↑19 Sept 2025 21:20 Olen 54, ei ole kuumahooge ega üldse midagi viga. Kuulasin just teaduslikku podcasti, mis keskendus menopausile. Jõusaal on igale menopausis naisele kohustuslik, hoiab lihase, luustiku korras ning mõjutab otseselt ajutegevust. Toit peab olema valgurikas, 100-110g valku päevas. Palju kiudaineid ning värvilist toitu. Piisavalt und, et ajus toimuks suurpuhastus.
-
Külaline
olen 57 ja mingeid higistamishooge mul ei ole. päevi ka mitte - varsti juba kümme aastat. juurde võtnud ei ole. magan, nagu nott.
-
Külaline
ma 60. samuti pole higistamishooge olnud.Külaline kirjutas: ↑20 Sept 2025 15:52 olen 57 ja mingeid higistamishooge mul ei ole. päevi ka mitte - varsti juba kümme aastat. juurde võtnud ei ole. magan, nagu nott.
päevad lõppesid ära juba ca 40a vanuses, kui emaka seina sees asuv suur müoom opi käigus koos emakaga eemaldati.
kaalu tuli kõvasti vahepeal juurde pigem seoses koroonaaegse kodukontoris istumisega, viimase 2a jooksul on -20kg kaalulangetust, vaid kerge ülekaal veel jäänud.
-
Külaline
Ma higistasin 8 aastat. Õhtul jäin ilusti magama, aga öösel ärkasin korduvalt kuumahoogude peale üles. Nüüd olen 56 ja umbes aasta ei ole enam öist higistamist olnud, kuumahood harva ja kergel kujul on jätkuvalt.
-
Külaline
Olen 55, millal perimenopaus algas, ei oska öelda, arvan, et mingi 4-5 aastat tagasi - siis muutusid päevad väga kaootiliseks (just sagedasemaks) ning vererohkeks, arst pani seepeale mulle Mirena, sest muidu ähvardas juba rauavaegus. Nüüd lasin Mirena välja võtta. Kuumahooge pole olnud, unetust ja mäluprobleeme on olnud, kuigi päris kindel muidugi pole, kas need polnud lihtsalt stressist, oli raske periood vahepeal. Nüüdseks on uneprobleemid kadunud ja mälu parem, sõin ka mingeid Q10 vitamiine. Päevad päris lõppenud pole, aga mitmed kuud on vahel pausi, täitsa meeldiv. Lihas- ja liigeseprobleeme on ka. Jõusaalis käin, hommikuti võimlen, õhtuti jalutan vastavalt jaksule, aga kasvõi tillukese ringi, pool kilomeetrit. Olen aru saanud, et need tegevused tõepoolest tõstavad elukvaliteeti. Teen ka lõunauinakut, kui võimalik (saan kodus tööd teha enamasti). Lõunauinak on minu jaoks väga oluline, teine pool päevast on palju erksam, töökam ja rõõmsam, kui olen magada saanud, ööunele mõju pole eriti märganud (kui ma päeval ikka max tunniga piirdun, rohkem ei tohi küll magada).
-
Külaline
Mul oli sama. 1,5a kannatasin, siis hakkasin HAR-i võtma. Normaliseerus uni ja hood, libiido ikka nõrk.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: rucola ja 2 külalist