Appi, puuk
-
Maeivõi
Appi, puuk
Minu laps käis täna sünnipäeval, mis toimus parkmetsas ja tuli sealt tagasi puuk kõhu peal. Mitte jalal ega käsivarrel, mis lühikeste varrukate alt paljad olid, vaid krdi keset kõhtu. See oli minu elu esimene kokkupuude puugiga, endal pole ühtegi olnud eluski. Läks kohutavalt kehvasti, laps läks veel vanni ja sulistas seal soojas vees ja mingi vannipomm oli ka, mis ka vist mingit õli sisaldas. Tagatipuks pesi end švammi ja seebivahuga üle ka muidugi vannis. Puugi avastasin alles siis, kui aitasin teda kuivatada.
Paanikas guugeldamise tulemusena napsasin tavaliste pinsettidega välja, tuli väga kergesti ja midagi näha pole, et sisse oleks jäänud. Arvan, et katki ei teinud, sest pinsettide vahel veel jalad siputasid ja katkisena oleks ta juba surnud olnud või kuidas? Aga ta oli nii pisike ja mul on juba pluss prille vaja, laps läks ähmi ja kippus rabelema, ühesõnaga väga raske oli aru saada.
Esmaspäeval helistan arstile, aga ehk keegi oskab natuke infot anda... Ma ei tea, kaua see puuk seal kükitas, pidu algas kl 11 hommikul ja lõppes kl 3, selles vahemikus pidi ta puugi saama. Mina sain jaole u kl 8 õhtul. Puuk oli pisike ja must, kas see tähendab, et ta polnud jõudnud end veel täis õgida? Ma olen näinud puuke kassidel, need olid rohelised nagu väikesed karusmarjad, täiesti punnis. Mis aja jooksul nad end täis imevad, kas on lootust, et see puuk oli lapse küljes lühemat aega, mitte terve 9 tundi?
Teiseks, see vannis käimine ja švamm jne kindlasti ajas ta stressi, ma loen, et midagi peale pritsida ei tohi, siis stressis puuk eritab rohkem nakkusi. Ja ikkagi teoreetiliselt 9 tundi, see on vist ikka väga pikk aeg ja suurendab nakkuse eritamise tõenäosust?
Jube lihtsalt, kuu aega närveldamist...
Kellel kogemusi või rohkem teadmisi, palun kirjutage mulle, kui kehv meil olukord on?
Paanikas guugeldamise tulemusena napsasin tavaliste pinsettidega välja, tuli väga kergesti ja midagi näha pole, et sisse oleks jäänud. Arvan, et katki ei teinud, sest pinsettide vahel veel jalad siputasid ja katkisena oleks ta juba surnud olnud või kuidas? Aga ta oli nii pisike ja mul on juba pluss prille vaja, laps läks ähmi ja kippus rabelema, ühesõnaga väga raske oli aru saada.
Esmaspäeval helistan arstile, aga ehk keegi oskab natuke infot anda... Ma ei tea, kaua see puuk seal kükitas, pidu algas kl 11 hommikul ja lõppes kl 3, selles vahemikus pidi ta puugi saama. Mina sain jaole u kl 8 õhtul. Puuk oli pisike ja must, kas see tähendab, et ta polnud jõudnud end veel täis õgida? Ma olen näinud puuke kassidel, need olid rohelised nagu väikesed karusmarjad, täiesti punnis. Mis aja jooksul nad end täis imevad, kas on lootust, et see puuk oli lapse küljes lühemat aega, mitte terve 9 tundi?
Teiseks, see vannis käimine ja švamm jne kindlasti ajas ta stressi, ma loen, et midagi peale pritsida ei tohi, siis stressis puuk eritab rohkem nakkusi. Ja ikkagi teoreetiliselt 9 tundi, see on vist ikka väga pikk aeg ja suurendab nakkuse eritamise tõenäosust?
Kellel kogemusi või rohkem teadmisi, palun kirjutage mulle, kui kehv meil olukord on?
-
Külaline
Ära põe. Tõenäoliselt pole sellest mitte midagi. Jälgi puugikohta. Kui on umbes nagu sääsepunn, siis on kõik ok. Kui tuleb suurem lööve, siis mine arsti juurde.Maeivõi kirjutas: ↑06 Juul 2024 22:00 Minu laps käis täna sünnipäeval, mis toimus parkmetsas ja tuli sealt tagasi puuk kõhu peal. Mitte jalal ega käsivarrel, mis lühikeste varrukate alt paljad olid, vaid krdi keset kõhtu. See oli minu elu esimene kokkupuude puugiga, endal pole ühtegi olnud eluski. Läks kohutavalt kehvasti, laps läks veel vanni ja sulistas seal soojas vees ja mingi vannipomm oli ka, mis ka vist mingit õli sisaldas. Tagatipuks pesi end švammi ja seebivahuga üle ka muidugi vannis. Puugi avastasin alles siis, kui aitasin teda kuivatada.
Ja ära väga muretse. Mind puugid armastavad, igal aastal on ikka paar tükki küljes. Ükskord oli kaheksa korraga (idioot mina käisin seelikuga maasikaid korjamas). Lastel on ka olnud neid. Midagi pole juhtunud.
Jälgi kohta, aga ära üleliia paanitse. Väga suure tõenäosusega on kõik ok.
-
Külaline
Mis sa nüüd ikka paanitsed. Ja ega esmaspäeval arstile helistamisel ka suuremat mõtet pole. Arst ei saa hetkel midagi teha. Nüüd lihtsalt ootad ja jälgid last. Ja ei närvelda, sest see ei aita nagunii. Südamerahustuseks võid u. kuu aja pärast borrelioositesti lasta teha, aga eks selle vajalikkust peab arst siis hindama.
-
Külaline
Kui puuk kergelt ära tuleb ja veel siputab ka, siis pole pikalt kinni olnud. Ehk paar tundi.
Puugi arengus on 3 etappi, igas etapis vajab ta verd. See, et ta suur polnud... pakun, et nümf, ehk teine etapp arengus. Aga selle infoga pole sul midagi peale hakata.
Sul pole praegu teha muud, kui oodata ja sümptomeid jälgida.
Entsefaliit on viirushaigus, mida puuk kanda võib ja see nakkab kohe sisse imedes. Selle vastu on vaktsiin. Paegu, selle puugi puhul, pole sul ka selle infoga midagi teha. Jälgima pead, kas (minimaalselt) nädala kuni kuu jooksul tekivad gripilaadsed sümptomid. Üldjuhul need taanduvad. Kui halvasti läheb (oli vist 2%-l nakatunutest), tekivad umbes 2 nädalat peale esmast paranemist uuesti gripilaadsed sümptomid, aga seekord ajupõletikuga ja sel juhul on kiirelt haiglasse minek. Mõlemal juhul tekib eluaegne immuunsus puukentsefaliidi vastu.
Borrelioosi tekitajaks on bakter. Sümpomid võivad olla kummalised, kindel borrelioosi tunnus on laik hammustuskoha ümber või lähedal.
Minul borrelioosiga iiveldab, turi on kange, liigesed valutavad. Mu õel hakkavad jalad valutama. Lapsed ainult magaksid ja ei söö enam midagi. Mingit palavikku pole meil olnud, laik oli ühel korral.
Siiani räägiti, et borrelioosi nakatumiseks peab puuk sees olema vähemalt 12 tundi. Nüüd räägitakse, et see info ei kehti. Ma ei tea. Minu kogemus räägib seda, et kui igal õhtul puuke kontrollida ja välja nokkida, pole borrelioosi saanud. Ja puuke on meil soojal ajal paar tükki nädalas vähemalt. Igal pereliikmel. See on nii tavaline, et keegi ei kergita kulmugi. Tõmmatakse välja ja desinfitseeritakse hammustuskoht. Kõik. Kui tekivad sümptomid, siis vereproov ja vajadusel AB. Paanikat pole vaja, nii ei saaks üldse elada.
Esimene puuk võib ära ehmatada küll. Kümnenda juures juba kehitad õlgu ja lepid saatusega.
Tervitused saarelt. (Sel aastal vaid 5 puuki, elu jooksul olnud neid sadu)
Puugi arengus on 3 etappi, igas etapis vajab ta verd. See, et ta suur polnud... pakun, et nümf, ehk teine etapp arengus. Aga selle infoga pole sul midagi peale hakata.
Sul pole praegu teha muud, kui oodata ja sümptomeid jälgida.
Entsefaliit on viirushaigus, mida puuk kanda võib ja see nakkab kohe sisse imedes. Selle vastu on vaktsiin. Paegu, selle puugi puhul, pole sul ka selle infoga midagi teha. Jälgima pead, kas (minimaalselt) nädala kuni kuu jooksul tekivad gripilaadsed sümptomid. Üldjuhul need taanduvad. Kui halvasti läheb (oli vist 2%-l nakatunutest), tekivad umbes 2 nädalat peale esmast paranemist uuesti gripilaadsed sümptomid, aga seekord ajupõletikuga ja sel juhul on kiirelt haiglasse minek. Mõlemal juhul tekib eluaegne immuunsus puukentsefaliidi vastu.
Borrelioosi tekitajaks on bakter. Sümpomid võivad olla kummalised, kindel borrelioosi tunnus on laik hammustuskoha ümber või lähedal.
Minul borrelioosiga iiveldab, turi on kange, liigesed valutavad. Mu õel hakkavad jalad valutama. Lapsed ainult magaksid ja ei söö enam midagi. Mingit palavikku pole meil olnud, laik oli ühel korral.
Siiani räägiti, et borrelioosi nakatumiseks peab puuk sees olema vähemalt 12 tundi. Nüüd räägitakse, et see info ei kehti. Ma ei tea. Minu kogemus räägib seda, et kui igal õhtul puuke kontrollida ja välja nokkida, pole borrelioosi saanud. Ja puuke on meil soojal ajal paar tükki nädalas vähemalt. Igal pereliikmel. See on nii tavaline, et keegi ei kergita kulmugi. Tõmmatakse välja ja desinfitseeritakse hammustuskoht. Kõik. Kui tekivad sümptomid, siis vereproov ja vajadusel AB. Paanikat pole vaja, nii ei saaks üldse elada.
Esimene puuk võib ära ehmatada küll. Kümnenda juures juba kehitad õlgu ja lepid saatusega.
Tervitused saarelt. (Sel aastal vaid 5 puuki, elu jooksul olnud neid sadu)
-
Külaline
Mul oli puuk. Võtsin pintsettidega välja. Pakkisin salfräti sisse, et vajadusel mingi test teha kui peaks vajalik olema ja teha saab.
-
Külaline
Mul oli puuk sees kõige rohkem kolm tundi ja sain borrelioosi. Kusjuures punane ring hammustuskoha ümber oli juba olemas, kui puugi avastasin. Paar päeva hiljem tekkisid ka muud sümptomid. Arst testi tegema ei hakanudki, kirjutas kohe ravimi välja.
-
Külaline
Kas su laps on puuk-entsefaliidi vastu vaktsineerimata? Miks?Maeivõi kirjutas: ↑06 Juul 2024 22:00 Minu laps käis täna sünnipäeval, mis toimus parkmetsas ja tuli sealt tagasi puuk kõhu peal. Mitte jalal ega käsivarrel, mis lühikeste varrukate alt paljad olid, vaid krdi keset kõhtu. See oli minu elu esimene kokkupuude puugiga, endal pole ühtegi olnud eluski. Läks kohutavalt kehvasti, laps läks veel vanni ja sulistas seal soojas vees ja mingi vannipomm oli ka, mis ka vist mingit õli sisaldas. Tagatipuks pesi end švammi ja seebivahuga üle ka muidugi vannis. Puugi avastasin alles siis, kui aitasin teda kuivatada.
-
Külaline
Sest vereproov näitab alles 3-4 nädala pärast. Kui sul oli juba laik olemas, siis ongi vaja kohe ravima hakata. Jama on selles, et alati ei teki laiku ka.Külaline kirjutas: ↑06 Juul 2024 23:59 Mul oli puuk sees kõige rohkem kolm tundi ja sain borrelioosi. Kusjuures punane ring hammustuskoha ümber oli juba olemas, kui puugi avastasin. Paar päeva hiljem tekkisid ka muud sümptomid. Arst testi tegema ei hakanudki, kirjutas kohe ravimi välja.
-
Külaline
Mul oli mõni aasta tagasi nii, et sain puugi augustis ja borrelioosi laik hammustuskoha ümber tekkis alles oktoobris.
Aga teemaalgatajale, ei ole vaja paanitseda. Rahulikult jälgid, kui mingid sümptomid tekivad, siis saad arstile öelda, et oli puuk siis-ja-siis. Määratakse ravi ja saab korda. Suurem tõenäosus on, et ei juhtu midagi. Olen ka saarelt ja puugid on kuulunud suvede juurde lapsepõlevest alates. Suuremat numbrit neist keegi ei tee, õhtuti on "puugikontroll" ja kui mõni kuskil juba kinni on, siis tõmmatakse välja, desinfitseeritakse ja jälgitakse hammustuskohta. Entsefaliidi vastu on kindlasti mõistlik vaktsineerida.
Kui oli aktsioon "pane puuk posti", siis saatsin ka kaks puuki analüüsi. Hiljem tuli tagasiside, et üks puuk oli borrelioosiga, teisel haigustekitajaid ei leitud.
Aga teemaalgatajale, ei ole vaja paanitseda. Rahulikult jälgid, kui mingid sümptomid tekivad, siis saad arstile öelda, et oli puuk siis-ja-siis. Määratakse ravi ja saab korda. Suurem tõenäosus on, et ei juhtu midagi. Olen ka saarelt ja puugid on kuulunud suvede juurde lapsepõlevest alates. Suuremat numbrit neist keegi ei tee, õhtuti on "puugikontroll" ja kui mõni kuskil juba kinni on, siis tõmmatakse välja, desinfitseeritakse ja jälgitakse hammustuskohta. Entsefaliidi vastu on kindlasti mõistlik vaktsineerida.
Kui oli aktsioon "pane puuk posti", siis saatsin ka kaks puuki analüüsi. Hiljem tuli tagasiside, et üks puuk oli borrelioosiga, teisel haigustekitajaid ei leitud.
Ära põe, mul on elus puuk olnud kümneid kordi, esimest korda juba väga väiksena (olin vist 5 ja ema oli samamoodi paanikas ja viis mind isegi EMOsse puuki eemaldama
). Pole minuga midagi juhtunud, entsefaliidi vastu olen küll vaktsineeritud ka. Oleme perega suured looduses viibijad.
-
Antibully
Mis sa norid? Kellega siis sinu meelest konsulteerima peaks, kui haiguse või tervise osas lisainfot vaja või muret tunned?Külaline kirjutas: ↑07 Juul 2024 21:03 Mis see homme arstile helistamine aitab?
Vaata, mis vastused siin on, mõni ütleb, et ma eluaeg puuke täis olnud, midagi ei juhtu, teine, vastupidi, et üks puuk korraks oli ja kohe haige. Kes muu peaks inimesele täpseid nõuandeid ja juhiseid andma, kui mitte arst? Sina oled ainult oma puuke näinud, aga arst on äkki 50 puugihaigusega patsienti oma tööstaaži jooksul ravinud, kumbal rohkem infot on?
-
Külaline
Tegelikult ei ütle arst järgmisel päeval mitte midagi muud, kui siingi kirjutatud - soovitab jälgida ja vaktsineerida.
-
Külaline
Ma ei nori! Küsin, missuguseid juhiseid saab arst praegu anda? Või, mis lisainfot anda, mida veel ei ole teada?Antibully kirjutas: ↑07 Juul 2024 21:34Mis sa norid? Kellega siis sinu meelest konsulteerima peaks, kui haiguse või tervise osas lisainfot vaja või muret tunned?Külaline kirjutas: ↑07 Juul 2024 21:03 Mis see homme arstile helistamine aitab?
Vaata, mis vastused siin on, mõni ütleb, et ma eluaeg puuke täis olnud, midagi ei juhtu, teine, vastupidi, et üks puuk korraks oli ja kohe haige. Kes muu peaks inimesele täpseid nõuandeid ja juhiseid andma, kui mitte arst? Sina oled ainult oma puuke näinud, aga arst on äkki 50 puugihaigusega patsienti oma tööstaaži jooksul ravinud, kumbal rohkem infot on?
Arsti poole tuleb pöörduda siis, kui tekivad haigusilmingud.
-
Külaline
ma saan enamvähem iga nädal mõne puugi endalt... Liigun koeraga palju looduses ja linnapargid on ka viimasel ajal nn elurikkus. Entsefaliidi vastu vaktsineeritud ja borrelioos - eks siis ravime kui kohal. Pole meeldiv, aga ei tahaks elu asfaldil ka veeta nende pärast.
-
Külaline
Ma sain puugi perioodil, kui ma ei käinud isegi oma koduaias nädal aega. Ainuke marsruut toast auto peale mööda kiviparketti, autost tööle. Muru pealegi ei astunud. Ja jäin kusjuures seekord ka haigeks, kuigi puuk oli nööpnõelapea suurune, kui ma leidsin ja ta ei saanud seal kaua olla, kuna oli palja käe peal mulle endale nähtaval kohal. Seega ei saa vältida mingi nipiga. Koer on saanud mitu puuki oma koduaiast niidetud muru seest, kuigi tilku panen talle turjale ka kogu aeg.Pole meeldiv, aga ei tahaks elu asfaldil ka veeta nende pärast.
-
Külaline
Eks sa siis vast koeralt saidki, ainus loogiline selgitus. Aga jah, ma ausalt öeldes ei kujuta ette, kuidas on võimalik, et täiskasvanud inimesel pole elu jooksul olnud ühtegi kokkupuudet puugiga, nagu teemaalgataja väitis. Võimatu see kindlasti ei ole, aga tundub peaaegu uskumatu.Külaline kirjutas: ↑08 Juul 2024 17:11Ma sain puugi perioodil, kui ma ei käinud isegi oma koduaias nädal aega. Ainuke marsruut toast auto peale mööda kiviparketti, autost tööle. Muru pealegi ei astunud. Ja jäin kusjuures seekord ka haigeks, kuigi puuk oli nööpnõelapea suurune, kui ma leidsin ja ta ei saanud seal kaua olla, kuna oli palja käe peal mulle endale nähtaval kohal. Seega ei saa vältida mingi nipiga. Koer on saanud mitu puuki oma koduaiast niidetud muru seest, kuigi tilku panen talle turjale ka kogu aeg.Pole meeldiv, aga ei tahaks elu asfaldil ka veeta nende pärast.
-
Külaline
Nii hüsteeriline ja ülereageeriv teemaalgatus. Närviline ja täiesti endast väljas ema küll kuidagi last toetav ei ole.
-
Antibully
See, et sa arvad, et last pärast puugi leidmist kuidagi toetama peab, näitab ju, et hoopis sina reageerid üle. Mis tuge seal nii hirmsasti vaja on, mingi puugihammustuse tugiisik peab kodus olema või? Kõik ju räägivad, et tõenäoliselt ei juhtugi midagi, vaid paar tükki on vastanud, et jäid haigeks. Ja üleüldse, võta teadmiseks, et emad tavaliselt ei näitagi oma hirme, närvilisust ega ärevust lastele välja.Külaline kirjutas: ↑08 Juul 2024 19:24 Nii hüsteeriline ja ülereageeriv teemaalgatus. Närviline ja täiesti endast väljas ema küll kuidagi last toetav ei ole.
Aga miks siin foorumis ei võiks oma paanikat, hirmu või hüsteeriat välja kirjutada, ja nõu ja abi saada ja pärast seda rahulikumalt edasi elada? Kas sa oled laps, et välja ei kannata?
-
Külaline
Pärast puugi leidmist ei olegi vaja kedagi toetada. Küll aga võiks jääda rahulikuks ja normaalseks. Sedalaadi ülereageerimine kindlasti hirmutab last ja ta hakkabki arvama, et midagi õudset on juhtunud.Antibully kirjutas: ↑09 Juul 2024 00:12See, et sa arvad, et last pärast puugi leidmist kuidagi toetama peab, näitab ju, et hoopis sina reageerid üle. Mis tuge seal nii hirmsasti vaja on, mingi puugihammustuse tugiisik peab kodus olema või? Kõik ju räägivad, et tõenäoliselt ei juhtugi midagi, vaid paar tükki on vastanud, et jäid haigeks. Ja üleüldse, võta teadmiseks, et emad tavaliselt ei näitagi oma hirme, närvilisust ega ärevust lastele välja.Külaline kirjutas: ↑08 Juul 2024 19:24 Nii hüsteeriline ja ülereageeriv teemaalgatus. Närviline ja täiesti endast väljas ema küll kuidagi last toetav ei ole.
Aga miks siin foorumis ei võiks oma paanikat, hirmu või hüsteeriat välja kirjutada, ja nõu ja abi saada ja pärast seda rahulikumalt edasi elada? Kas sa oled laps, et välja ei kannata?
Kui nüüd peakski olema mürgine puuk, siis oleks küll vaja last toetada, aga selline hüsteeriline ema vaevalt, et seda suudab.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist