Koht kuhu te enam iialgi ei reisiks

lugusid ja muljeid välismaalt
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 30 Sept 2025 01:20
Guest kirjutas: 21 Sept 2025 23:15
Külaline kirjutas: 20 Sept 2025 17:20 No enamasti satub turist ju Tallinna ja olgem ausad - siin kuuleb nüüdseks vene keelt rohkem. Mõni ime, et lahkutakse muljega, et eestlased ongi venekeelsed. Varsti on see keskerakond ka tagasi ja kõiksugu seltsimehed linna tüürimas nõukaaegses stiilis.
Sinu jutt on ikka kõva liialdus. Tallinnas kuuleb tõesti palju võõrkeelt ja see pole ainult vene keel. Väga paljud soome turistid kõnetavad müüjaid poes automaatselt soome keeles.
Olen kunagi ammu töötanud kaubanduses js see oli juba siis nii, samas, kui paljud venelased proovisid ikka eesti keeles rääkida. Olen külastanud vanalinnas asuvat kohvikut, kus osad teenindajad rääkisid ainult inglise keeles. Minu meelest on see puhas keeleseaduse rikkumine, aga kuna tegu inglise keelega, siis vaadatakse sellele läbi sõrmede.
Pole küll see, kellele vastasid, aga kust otsast on liialdus, et umbes pool tallinlastest on venekeelsed? Ning kuna venelased on lärmakamad ja eestlased vaiksemad, siis loomulikult jääb turistile mulje, et Eestis domineerib vene keel.
Ei ole liialdus. Vene keelt kuuleb küll kohati eesti keelest rohkem, sest Tallinna lisandus sõja tõttu väga suur hulk venekeelseid ja ka Ida-Viru valgub vaikselt Tallinnasse. Muid võõrkeeli ei kuule nii palju väljaspool vanalinna.
Külaline

Guest kirjutas: 30 Sept 2025 08:59
Külaline kirjutas: Pole küll see, kellele vastasid, aga kust otsast on liialdus, et umbes pool tallinlastest on venekeelsed? Ning kuna venelased on lärmakamad ja eestlased vaiksemad, siis loomulikult jääb turistile mulje, et Eestis domineerib vene keel.
Minu meelest see on müüt, see eestlase vaikne olek. Pole me midagi vaiksemad, see on lihtsalt üks järjekordne enda tehtud kompliment, millega ennast upitada.
Missugune kompliment. Et slaavlased on lärmakamad, kas see pole sinu arust tõsi? Meil on tööl ukrainlane, venelane ja kümme eestlast. Ja kes ikka lõugab ja domineerib, ikka need venekeelsed omavahel. See ukrainlane on minuga samas kabinetis ja seal on pidevalt lärm. Küll ta räägib telefoniga (slaavlaste komme on panna telefon valjuhääldi peale ja suu ees telefoni hoida, kõik peavad pealt kuulama tema kõnesid ja seda teist rääkijat ka), telefonikõned on ikka tund aega pikad, siis vahib tiktokki, see on ka ikka maksimumhäälega, küll lobiseb selle venelasega. Terve kontor on venekeelset mula täis, eestlased teevad tööd. Peksab ustega, loobib asju, naerab kõva häälega, jutustab kolm korda rohkem kui eestlane, muidugi teeb see kõik lärmi. Lapse koolis on ainult mõni venelane ja need ka niimoodi lõugavad ja karjuvad, et terve maja kajab.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Okt 2025 18:13
Külaline kirjutas: Pole küll see, kellele vastasid, aga kust otsast on liialdus, et umbes pool tallinlastest on venekeelsed? Ning kuna venelased on lärmakamad ja eestlased vaiksemad, siis loomulikult jääb turistile mulje, et Eestis domineerib vene keel.
Minu meelest see on müüt, see eestlase vaikne olek. Pole me midagi vaiksemad, see on lihtsalt üks järjekordne enda tehtud kompliment, millega ennast upitada.
Missugune kompliment. Et slaavlased on lärmakamad, kas see pole sinu arust tõsi? Meil on tööl ukrainlane, venelane ja kümme eestlast. Ja kes ikka lõugab ja domineerib, ikka need venekeelsed omavahel. See ukrainlane on minuga samas kabinetis ja seal on pidevalt lärm. Küll ta räägib telefoniga (slaavlaste komme on panna telefon valjuhääldi peale ja suu ees telefoni hoida, kõik peavad pealt kuulama tema kõnesid ja seda teist rääkijat ka), telefonikõned on ikka tund aega pikad, siis vahib tiktokki, see on ka ikka maksimumhäälega, küll lobiseb selle venelasega. Terve kontor on venekeelset mula täis, eestlased teevad tööd. Peksab ustega, loobib asju, naerab kõva häälega, jutustab kolm korda rohkem kui eestlane, muidugi teeb see kõik lärmi. Lapse koolis on ainult mõni venelane ja need ka niimoodi lõugavad ja karjuvad, et terve maja kajab.
Kas see ukrainlane ei reageeri, kui ütlete, et ta ei räägiks kõlari peal või ei vahiks kõvasti tiktokki? Ära tule nüüd ütlema, et te kõik vaikselt kannatate ja midagi ei ütle.
Külaline

Venkude hääl on tunduvalt tugevam kui eestlasel. Kui vene lapsi suu avab, siis sealt tuleb ikka vägevalt.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Okt 2025 21:17 Venkude hääl on tunduvalt tugevam kui eestlasel. Kui vene lapsi suu avab, siis sealt tuleb ikka vägevalt.
Palun lõpeta see lolli jutu ajamine. Mul on ka vene rahvusest töökaaslasi lausa mitu ja meil on nad vastupidi- ühed tasasemad. Ei saa puhtalt rahvuse põhjal selliseid järeldusi teha.
Külaline

Guest kirjutas: 02 Okt 2025 23:30
Külaline kirjutas: 02 Okt 2025 21:17 Venkude hääl on tunduvalt tugevam kui eestlasel. Kui vene lapsi suu avab, siis sealt tuleb ikka vägevalt.
Palun lõpeta see lolli jutu ajamine. Mul on ka vene rahvusest töökaaslasi lausa mitu ja meil on nad vastupidi- ühed tasasemad. Ei saa puhtalt rahvuse põhjal selliseid järeldusi teha.
Inimesi võib olla igasuguseid, aga rahvusena on venelased (ja üldse slaavlased) ilmselgelt emotsionaalsemad ja sellest tulenevalt ka valjuhäälsemad ja domineerivamad.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Okt 2025 11:00
Inimesi võib olla igasuguseid, aga rahvusena on venelased (ja üldse slaavlased) ilmselgelt emotsionaalsemad ja sellest tulenevalt ka valjuhäälsemad ja domineerivamad.
Kahjuks küll. Aga selles on ka sellist suhtumist, et mina ta teised... Pandeemia lõpupoole Amsterdamis ühes kaubamajas, inimesi oli väga vähe, aga niipea kui teisele korrusele üles sõitsin, kuulsin kohe valjuhäälset kõnet. Tegin ringi ära ja seal nad olid, kaks venekeelset prouat kogu korruse peale ja arutasid nii valjuhäälselt, nagu oleks see nende isiklik ruum. Väga häriv oli ja et mitte sõna võtta, pidasin paremaks lahkuda.
Olen seda varemgi märganud, kõik ülejäänud räägivad vaiksel normaalsel häälel, aga slaavlastel on kasvatamatu komme huilata üle korruse, bussi, ootesaali.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Okt 2025 11:00
Võime seda vabalt nimetada ka kommete ja kasvatuse puudumiseks. Ka itaallased on emotsionaalsed, aga oskavad käituda.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Okt 2025 19:02Amsterdamis ühes kaubamajas, inimesi oli väga vähe, aga niipea kui teisele korrusele üles sõitsin, kuulsin kohe valjuhäälset kõnet. Tegin ringi ära ja seal nad olid, kaks venekeelset prouat kogu korruse peale ja arutasid nii valjuhäälselt, nagu oleks see nende isiklik ruum.
Eks nad tahtsid näidata, et on välismaalased :)
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Okt 2025 20:39Eks nad tahtsid näidata, et on välismaalased
Väga paljude aastate jooksul on meil just nii tavaks kujunenud teeäärsetes tanklates. Kui lihtsalt letis küsida, kas inglise või vene keel, tuleb vastuseks kas läti või leedukeelne jutt. Aga kui enne suht valjul häälel eestkeelset juttu ajada, siis ei üritata sind kohaliku keelega surnuks rääkida. Säästab aega.
Külaline

Poolas samuti, kui kiirteedest eemal kulged.
Külaline

Guest kirjutas: 09 Okt 2025 00:46
Külaline kirjutas: 05 Okt 2025 20:39Eks nad tahtsid näidata, et on välismaalased
Väga paljude aastate jooksul on meil just nii tavaks kujunenud teeäärsetes tanklates. Kui lihtsalt letis küsida, kas inglise või vene keel, tuleb vastuseks kas läti või leedukeelne jutt. Aga kui enne suht valjul häälel eestkeelset juttu ajada, siis ei üritata sind kohaliku keelega surnuks rääkida. Säästab aega.
Ei ole ilus kiusata Läti teenindajaid vene keelega. Kas sa ei tea, et Lätis kehtestatakse läti keelt väga jõuliselt. Teenindajatel on kohustus alustada suhtlust riigikeeles. Samuti on Lätis keelatud töötajate kandidaatidelt küsida vene keele oskuse kohta. St tööandja ei tohi valikut teha vene keele oskuse järgi. Läti on pika puuga ees meist ka venekeelse hariduse lõpetamise osas. Kohalikel valimistel pole Lätis aga kunagi antud vene kodanikel õigust valida. Meil aga valivad siiani (tänu Isamaale!), see on ka põhjus, miks meil Tallinn on kõik need aastad olnud Keskerakonna käes.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Okt 2025 03:06Ei ole ilus kiusata Läti teenindajaid vene keelega. Kas sa ei tea, et Lätis kehtestatakse läti keelt väga jõuliselt. Teenindajatel on kohustus alustada suhtlust riigikeeles.
Ei alusta ükski teenindaja suhtlust ei Lätis ega Leedus riigikeeles, kui enne on kuulnud eestikeelset vestlust.
Päris tihti on palutud just vene keeles rääkida.
Enamasti räägime inglise keeles, aga tuleb ette, et mul ei tule mõni sõna meelde ja teenindaja pakub kohe venekeelse sõna.

Viimati tulime koju läbi Läti, peatusime ca 100 km enne Eesti piiri ühes tanklas, et vetsus käia, kohvi ja mahla osta.
Kohvimasina kirjad olid ingliskeelsed, topse kõrvalt vabalt võtta. Aga masina peal oli üks lätikeelne paber mingi lausega. Ei saanud aru.
Mees vajutas cappuccino nuppu, hakkas kenasti jooksma. Tuli korralik kohv.
Ja siis lendas peale tankla teenindaja väga kurja häälega - et no kas te siis lugeda ei oska, on ju kirjas, et kohvimasin ootab tehnilist teenindust! Mees ütles inglise keeles, et ta vabandab, aga eestlasena ei saanud tõesti aru. Teenindaja pahandas edasi, et teie seal Eestis rääkige eesti keelt, aga kui Lätis olete, kas õppige ära või kasutage äppe, et aru saada! Te pole kodus ometi!
See pahameel oleks tõesti aktsepteeritav olnud, kui kogu see kisa ja sõnavõtt poleks olnud algusest peale puhtas vene keeles! Teadmata, kas me seda üldse oskame.
Väga imelik kogemus.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Mis siin imelikku on, eks kohalik venelane karjus, muud keelt ta ei valda. Ei teda huvita, kas sa saad vene keelest aru, või mitte.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 10 Okt 2025 08:13 Mis siin imelikku on, eks kohalik venelane karjus, muud keelt ta ei valda. Ei teda huvita, kas sa saad vene keelest aru, või mitte.
No oli ikka imelik küll, sest ta karjus meie peale seepärast, et me läti keelt ei oska.
Külaline

Rhodos juunikuus, harjumatult ebameeldiv niiskus, keha oli kogu aeg niiske, tuul rannas ja suhteliselt igav linn.
Klaipedast Saksamaale (novembris) laevaga, ei iial enam. Linn meenutas elavalt nõukaaega ja ega laevgi polnud parem, suurema autoga sisse ja välja sõitmine paras kannatus ja lõpuks jäi koer ka veel merehaigeks. Tagasi tulime kuu aega hiljem Finnlinesiga Helsingisse, täielik luxsus eelmisega võrreldes ja isegi koer jäi rahule.
Külaline

Eestased on vaiksed, kui teised eestlased on ümber. Ma ütleks et eestlane on ehk kammitsetud. Välismaal, kui eestlane teab et tema keelt ei mõisteta, muutub ta tihti valjuhäälseks. Ma tulin hiljuti välismaalt, kus eestlasi käib vähe. 6 rida eespool oli veel eestlasi. Minuni kostus la nende jutt, sest nad suhtlesid üle vahekäigu omavahel. Eestis nad kindlasti nii ei käituks? Ma ei usu. See kammitsetus ja teiste eestlaste hukkamõist tõmbab piiri ja eestlane tundub vaikne.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Nov 2025 05:47
Eestased on vaiksed, kui teised eestlased on ümber. Ma ütleks et eestlane on ehk kammitsetud. Välismaal, kui eestlane teab et tema keelt ei mõisteta, muutub ta tihti valjuhäälseks. Ma tulin hiljuti välismaalt, kus eestlasi käib vähe. 6 rida eespool oli veel eestlasi. Minuni kostus la nende jutt, sest nad suhtlesid üle vahekäigu omavahel. Eestis nad kindlasti nii ei käituks? Ma ei usu. See kammitsetus ja teiste eestlaste hukkamõist tõmbab piiri ja eestlane tundub vaikne.
Et siis eestlased Eestis istuvad nagu tummad?
Ei ole nii need asjad küll 😆
Külaline

Autoga Prahas ei tahaks enam liikuda. Need ummikud on ikka jubedad.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Nov 2025 21:34 Autoga Prahas ei tahaks enam liikuda. Need ummikud on ikka jubedad.
Budapestis sõitsin kesklinnast 2 tundi hotelli. Stokholmis 1.5 h. Mõlemad teekonnad 7-8 km. Oli lihtsalt vale kellaaeg ja mõned teeremondid, mõned sillad kinni.
Montenegros võttis ka Budvast Tivati lennujaama sõit pea 3 tundi, ca 25 km jutti ainult puhast ummikut.
Tagasi läksin ikka.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline