Avalikus saunas leili

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 12 Okt 2025 03:31Venelased ja soomlased võistlesid, kumb rahvas on kõvem saunataja, tegid eesti rahvale häbi, et esimesena alla andsid.
Mina küll häbi ei tunne. Sina võid jah end häbistatuna tunda.
Külaline

Guest kirjutas: 12 Okt 2025 07:51 Mina küll häbi ei tunne. Sina võid jah end häbistatuna tunda.
Sa ei vastanud minule, aga ma arvan, et see oli nali. Ja üsna hea nali, sest on ju anekdoodid, kuidas "eestlane, venelane ja ameeriklane...". Aga ega tänapäeval enam naljast aru ei saada jah, kohe solvutakse ja hakatakse ennast õigustama.
Külaline

Paljudes avalikes aunades on ju üldse mingi automaatne leililisaja peal, keegi ei pea ise leili juurde viskama.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Okt 2025 08:03
Guest kirjutas: 12 Okt 2025 07:51 Mina küll häbi ei tunne. Sina võid jah end häbistatuna tunda.
Sa ei vastanud minule, aga ma arvan, et see oli nali. Ja üsna hea nali, sest on ju anekdoodid, kuidas "eestlane, venelane ja ameeriklane...". Aga ega tänapäeval enam naljast aru ei saada jah, kohe solvutakse ja hakatakse ennast õigustama.
Mina pole see, kellele siin vastad, aga ei, see polnud nali vaid tõestisündinud lugu umbes 15 aasta tagusest ajast.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Okt 2025 18:22
Guest kirjutas: 11 Okt 2025 18:04
Guest kirjutas: 11 Okt 2025 18:00 Võiks küsida tõesti.
Aga selle juures on imelik asi, alati peab selle juures arvestama sellega kes ei taha.
Kas ma võin leili visata?
Kas ma võin akna avada?
Kas ma võin akna sulgeda?
Kas ma võin tule panna põlema?
Kas ma võin tule ära kustutada?
Olles teistega arvestav, ei pruugi sa saada mida tahad, vaid teised on tähtsamad kui sa ise.
Saunal on siiski kindel funktsioon - leili viskamine. Imelik on küsida luba asja tegemiseks, kui koht ongi mõeldud selle asja tegemiseks.
Ma arvan, et see leil on lisafunktsioon. Saun on eelkõige väga soojaks kõetud ruum. Kui kuumust poleks, poleks ka midagi visata. Leili viskamine toob niiskust juurde, aga saab olla saunas ka ilma selleta.
Kui küsida, siis saab arvestada enamuse arvamusega, ehk tõstke käed, kes tahavad leili, loed ennast ka nende hulka ja nii tulebki välja, mis on enamuse arvamus, selle järgi saabki toimida.
Leil ei ole lihtsalt üks funktsioon. Saunas ongi elementaarne leili visata. Ega asjata ei nimetata leiliruumi leiliruumiks.

Ka mulle tundub kummaline, et peab teiste käest küsima luba millekski, milleks leiliruum ongi mõeldud.
Külaline

Ka mulle tundub kummaline, et peab teiste käest küsima luba millekski, milleks leiliruum ongi mõeldud.
See on lihtsalt elementaarne viisakus. Kui kellegi kõrvale istud, siis on ka viisakas küsida, et kas see koht on vaba, kuigi see iste ongi ju istumiseks mõeldud. Loomulikult sa saad selle loa, aga näitad lihtsalt üles viisakust. Eriti ebaviisakas on tulla leiliruumi, kus juba istuvad inimesed ees, äsja just visati leili ja siis ikka tulevad mingid uued, kes kukuvad seal kohe asju korraldama, kui sisse astuvad. Sellepärast ongi paljud leiliruumid sellised, kus ei olegi ette nähtud, et osad seal pidevalt midagi loobivad.
Külaline

Guest kirjutas: 12 Okt 2025 11:27
See on lihtsalt elementaarne viisakus. Kui kellegi kõrvale istud, siis on ka viisakas küsida, et kas see koht on vaba, kuigi see iste ongi ju istumiseks mõeldud. Loomulikult sa saad selle loa, aga näitad lihtsalt üles viisakust. Eriti ebaviisakas on tulla leiliruumi, kus juba istuvad inimesed ees, äsja just visati leili ja siis ikka tulevad mingid uued, kes kukuvad seal kohe asju korraldama, kui sisse astuvad. Sellepärast ongi paljud leiliruumid sellised, kus ei olegi ette nähtud, et osad seal pidevalt midagi loobivad.
Kui inimesi tuleb juurde, siis tähendab see seda, et uks käis lahti ja juba visatud leil haihtus. Seega, on küll normaalne kohe uuesti leili visata.
Külaline

Minu arust oleks siiski viisakas avalikus saunas küsida, et kas leili viskamine on okei. Sest tavaliselt need, kes armastavad leili, ei piirdu vaid ühe kopsikutäiega, vaid uhavad ikka 3-4 järjest.
Külaline

Järjekordne näide kommunikatsioonihäirest. Liiklusest on juba räägitud, nüüd siis on järjekord saunani jõudnud. Idee järgi peaks kõigil saunas hea olema. Ei ole ju raske küsida, kas on ok leili visata.
Saunalaval on telefoni kasutamine raskendatud. Tavaline inimlik suhtlus ei tule pähe?
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Okt 2025 11:43 Minu arust oleks siiski viisakas avalikus saunas küsida, et kas leili viskamine on okei. Sest tavaliselt need, kes armastavad leili, ei piirdu vaid ühe kopsikutäiega, vaid uhavad ikka 3-4 järjest.
3-4 korda peabki alustuseks viskama, kui pole äsja visatud.
Külaline

Guest kirjutas: 12 Okt 2025 12:18
Külaline kirjutas: 12 Okt 2025 11:43 Minu arust oleks siiski viisakas avalikus saunas küsida, et kas leili viskamine on okei. Sest tavaliselt need, kes armastavad leili, ei piirdu vaid ühe kopsikutäiega, vaid uhavad ikka 3-4 järjest.
Ja kust see just siseneja teab, et pole äsja visatud? Mõni astub sisse ja kukub seal siis uhama. Ebaviisakas.
Hettel
Kontakt:

Postitus Postitas Hettel »

No mina istusin ka ükskord ühes saunakeskuses leilisaunas. Olen rahuliku sauna austaja. Leili võib visata, aga siis ma tahan seda nautida ka. Tuli sisse üks Eesti keelt mittekõnelev härra, uhas rohkelt leili ja pani siis ise minekut. Ma jäin sinna istuma, mõtlesin, et okei, ei tundnud härra sauna ja pingutas üle. Varsti tuli tagasi, astus sisse, uhas leili ja läks uuesti minema, sest kuum hakkas.
Sellisest asjast ma ka ei saa aru.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Okt 2025 12:43
Ja kust see just siseneja teab, et pole äsja visatud? Mõni astub sisse ja kukub seal siis uhama. Ebaviisakas.
See on ju tunda! Paistab, et sa pole eriline saunainimene.
Külaline

Kodus põruta oma 150 kraadi sisse, kui soovid, avalik saun ei ole mingi võistlus, kes kuumemat kannatab. Ei pea sellepärast kõik kolme lehte laiali jooskma, et mingi leiliuhaja tuleb. Kui sa sisened sauna, kus istuvad inimesed juba ees, kes on sealse olukorraga täiesti rahul, siis sina ei tule sinna kohe viit ämbritäit leili uhama, et kindlasti on liiga külm,
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Okt 2025 13:13
Kodus põruta oma 150 kraadi sisse, kui soovid, avalik saun ei ole mingi võistlus, kes kuumemat kannatab. Ei pea sellepärast kõik kolme lehte laiali jooskma, et mingi leiliuhaja tuleb. Kui sa sisened sauna, kus istuvad inimesed juba ees, kes on sealse olukorraga täiesti rahul, siis sina ei tule sinna kohe viit ämbritäit leili uhama, et kindlasti on liiga külm,
Sauna nimi on leilisaun. Mingu kuhugi sanaariumi, kui leili ei soovi. Ma ei tulnud sauna lõdisema. Nemad saavad esimesele astmele minna.
Külaline

Midagi pea. Teiste inimestega tuleb arvestada.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Okt 2025 13:20
Täpselt. Kobigu alla, kui ei kannata.
Külaline

Guest kirjutas: 12 Okt 2025 13:24

Äkki hoopis sina kobid koju saunatama, kui teistega koos ei oska seda teha.
Külaline

Suhtumise järgi üle kolme eluaasta sulle küll ei pakuks 🤣. Niisugune maailma alguspunkt ikka annab olla.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Okt 2025 13:25
Külaline kirjutas: 12 Okt 2025 13:20 Midagi pea. Teiste inimestega tuleb arvestada.
Äkki hoopis sina kobid koju saunatama, kui teistega koos ei oska seda teha.
Mul ei ole probleeme. Kui sul on, käi kodus saunas ja basseinis.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 9 külalist