Loomaarsti teenus nagu USA-s, iga liigutus maksab
-
Külaline
Pigem see seadus on just selle vastu, et muidu tervet looma magama ei saaks panna, kuna enam ei taha pereeluga kokku sobida loom. Viimasel ajal olen väga palju näinud postitusi, kus niigi täis mtü-d taas loomaarstilt kõne saavad, et on täiesti terve loom eutanaadiasse toodud.
-
Külaline
Jumal küll. See seadus ei anna veterinaarile õigust looma magama panna ilma omaniku nõusolekuta. Mõtled, et omanikul väänatakse käed turvamehe poolt selja taha ja loom hukatakse? Tule ansip appi. See seadus on selleks, et omanik ei saaks nõuda looma hukkamist, kui looma tervislik seisund seda eu nõua või kui tulemuslik ravi on olemas.Külaline kirjutas: ↑07 Okt 2025 17:16See seadus liigitab kõik loomaomanikud paraku lollideks ja mõistuseta olenditeks, kes ei ole võimelised mõistma ega teadma, mis nende lemmikule hea on. Samuti toob see uus imelik seadus kaasa ilmselt arstiabile pöördujate hulga vähenemise - loomaomanikud ei julge oma haige loomaga arsti juurde minna, kuna kardavad, et arst võib otsustada teha eutanaasia ja loomaomanikul ei ole siin mitte mingit sõnaõigust.
-
Külaline
Sa oled asja enda jaoks ikka väga lollisti läbi mõelnud. Omanikul on alati sõnaõigus ja mitte ükski veterinaar su looma magama ei pane ilma sinu nõusolekuta!Külaline kirjutas: ↑07 Okt 2025 17:44kuna kardavad, et arst võib otsustada teha eutanaasia ja loomaomanikul ei ole siin mitte mingit sõnaõigust.
Seadus reguleerib, et loomaarst ei pea omaniku soovile vastu tulema, kui omanik tahab surmata täiesti terveid loomi, kellega ta enam tegeleda ei viitsi.
Ravi, selle maksumus ja prognoos tehakse samuti selgeks ja otsustusõigus jääb alati omanikule - ravida või mitte. Ole ainult vastutustundlik omanik.
-
Külaline
Loomaarstid on ju enamuses eraettevõtjad. Kas neil siis seni ei ole olnud õigust keelduda tervet looma magama panemast?
-
Külaline
Muidugi on. Kõik loomaarstid ei panegi üldse loomi magama, nagu ka osad günekoloogid ei tee aborte. Samas eks paljud loomaarstid on ise ka palgatöötajad, näiteks töötavad sealsamas PetCitys vms, eks nad siis peavad pakkuma neid teenuseid, mis hinnakirjas olemas on.Guest kirjutas: ↑08 Okt 2025 07:10 Loomaarstid on ju enamuses eraettevõtjad. Kas neil siis seni ei ole olnud õigust keelduda tervet looma magama panemast?
-
Külaline
No aga sel juhul pakubki veterinaar omanikule välja lahenduse, et teate, ma ei paneks teie looma magama, vaid võtan nüüd ühendust varjupaigaga ja proovime leida talle uue kodu. Mis saab ühelgi omanikul selle vastu olla?!Guest kirjutas: ↑07 Okt 2025 17:38 Pigem see seadus on just selle vastu, et muidu tervet looma magama ei saaks panna, kuna enam ei taha pereeluga kokku sobida loom. Viimasel ajal olen väga palju näinud postitusi, kus niigi täis mtü-d taas loomaarstilt kõne saavad, et on täiesti terve loom eutanaadiasse toodud.
-
Külaline
Sa väänad seda uut seadust oma roosade soovunelmate järgi. Kui ikkagi seaduses on lause: "Looma eutanaasia üle otsustab veterinaar", siis nii ongi. See lause tähendab, et veterinaar võib otsustada teha surmasüsti loomale, kes põeb ravitavat haigust ja kelle omanik on vägagi huvitatud tema ravimisest. See lause tähendab ka, et kui omanik veterinaari otsusega ei nõustu, siis on veterinaaril õigus kutsuda inimesele politsei, ja too võib teha talle trahvigi.Guest kirjutas: ↑08 Okt 2025 02:04Sa oled asja enda jaoks ikka väga lollisti läbi mõelnud. Omanikul on alati sõnaõigus ja mitte ükski veterinaar su looma magama ei pane ilma sinu nõusolekuta!Külaline kirjutas: ↑07 Okt 2025 17:44kuna kardavad, et arst võib otsustada teha eutanaasia ja loomaomanikul ei ole siin mitte mingit sõnaõigust.
Seadus reguleerib, et loomaarst ei pea omaniku soovile vastu tulema, kui omanik tahab surmata täiesti terveid loomi, kellega ta enam tegeleda ei viitsi.
Ravi, selle maksumus ja prognoos tehakse samuti selgeks ja otsustusõigus jääb alati omanikule - ravida või mitte. Ole ainult vastutustundlik omanik.
-
Külaline
Päris segi ikka.Külaline kirjutas: ↑09 Okt 2025 08:43Sa väänad seda uut seadust oma roosade soovunelmate järgi. Kui ikkagi seaduses on lause: "Looma eutanaasia üle otsustab veterinaar", siis nii ongi. See lause tähendab, et veterinaar võib otsustada teha surmasüsti loomale, kes põeb ravitavat haigust ja kelle omanik on vägagi huvitatud tema ravimisest. See lause tähendab ka, et kui omanik veterinaari otsusega ei nõustu, siis on veterinaaril õigus kutsuda inimesele politsei, ja too võib teha talle trahvigi.
Järsku muutuvad loomaarstid uue seaduse raames maniakaalseteks tapjateks.
Mis neid küll enne takistas siis?
Iga omanik, kes tahab oma looma ravida ja tal on ka rahalised võimalused, võib looma rahulikult ühest kliinikust kaasa võtta ja teise või kolmanda arsti poole pöörduda uue arvamuse saamiseks.
Politsei ja trahv? Saad politsei ülesannetest ikka väga valesti aru. Loomaarst kutsub politsei kohale, kui omanik keeldub looma magama panemast? Lubage naerda. Politseinikud naeraks samuti sellise väljakutse peale.
Või muudetakse ka nende tööülesandeid ja kirjutatakse vastavad punktid ka KorSi?
Mitte ükski loomaarst ei taha ühtki looma niisama magama panna. Aga võib seletada omanikule, miks ravi enam ei aitaks.
Samas saab nt kasvajate puhul alati pakkuda palliatiivset ravi, kui omaniku rahakott seda võimaldab. Aga mõne kasvajavormi puhul ei pruugi ka valude vaigistamine looma elu paremaks teha, ikka piinleb. Arsti kohus on seletada.
Aga ükski arst ei saa keelata omanikul ravist keelduda või oma looma kliinikust ära viia.
-
Külaline
Et siis kõik need rohkem kui 13 000 rahvaalgatusele allkirja andnut on segi ega saa asjadest "õigesti" aru? Mis "maniakaalsest tapmisest" sa õige jahud, on sul peas kõik korras ikka? Me ei räägi ju maniakaalsest tapmisest, vaid sellest, et uue seadusega liigub otsustusõigus looma elu üle veterinaarile. Kuid veterinaar ei tunne seda looma, ta võis panna diagnoosiga puusse või puudusid tal diagnostikavahendid, tal võis olla kiire või halb päev. Ja me inimesed oleme kord sellised, et kui oleme langetanud mingi otsuse, siis ka ootame selle täitmist. Ehk et, kui mulle sellel ajahetkel tundub, et see võõras loom vajaks eutanaasiat, siis ma seda ka teen. Sest seadus annab mulle otsustusõiguse.Guest kirjutas: ↑09 Okt 2025 22:22Päris segi ikka.Külaline kirjutas: ↑09 Okt 2025 08:43Sa väänad seda uut seadust oma roosade soovunelmate järgi. Kui ikkagi seaduses on lause: "Looma eutanaasia üle otsustab veterinaar", siis nii ongi. See lause tähendab, et veterinaar võib otsustada teha surmasüsti loomale, kes põeb ravitavat haigust ja kelle omanik on vägagi huvitatud tema ravimisest. See lause tähendab ka, et kui omanik veterinaari otsusega ei nõustu, siis on veterinaaril õigus kutsuda inimesele politsei, ja too võib teha talle trahvigi.
Järsku muutuvad loomaarstid uue seaduse raames maniakaalseteks tapjateks.
Mis neid küll enne takistas siis?
Iga omanik, kes tahab oma looma ravida ja tal on ka rahalised võimalused, võib looma rahulikult ühest kliinikust kaasa võtta ja teise või kolmanda arsti poole pöörduda uue arvamuse saamiseks.
Politsei ja trahv? Saad politsei ülesannetest ikka väga valesti aru. Loomaarst kutsub politsei kohale, kui omanik keeldub looma magama panemast? Lubage naerda. Politseinikud naeraks samuti sellise väljakutse peale.
Või muudetakse ka nende tööülesandeid ja kirjutatakse vastavad punktid ka KorSi?
Mitte ükski loomaarst ei taha ühtki looma niisama magama panna. Aga võib seletada omanikule, miks ravi enam ei aitaks.
Samas saab nt kasvajate puhul alati pakkuda palliatiivset ravi, kui omaniku rahakott seda võimaldab. Aga mõne kasvajavormi puhul ei pruugi ka valude vaigistamine looma elu paremaks teha, ikka piinleb. Arsti kohus on seletada.
Aga ükski arst ei saa keelata omanikul ravist keelduda või oma looma kliinikust ära viia.
Jah, põhimõtteliselt võib omanik ju viia haige looma teise arsti juurde. Ent sinna pääseb väga harva kohe, järjekorrad heade arstide juurde on pikad ja mõnes väiksemas kohas ongi vaid üks just sellele liigile spetsialiseerunud veterinaar. Tuleb tasuda uuesti visiiditasu ning teha uuesti tasulised uuringud juhul kui neid eelmisest kliinikust ei õnnestunud üle kanda. Loom aga on kogu selle aja väga haige ja vajab kiiresti ravi.
Kui loom on väga haige, tuleb ta magama panna ja piinadest vabastada, mitte teda veel mööda arste vedada ja tema piinu pikendada. Palliatiivravi pole ka niisama, vist läbi süstla, see ka ju valus ja loom kardab süstimist miks tema piinu veel pikendada? Sel põhjusel, et omanikul on ravi jaoks raha ja omanik saaks end hea inimesena tunda, vaat', mis ma kõik oma looma heaks tegin, pole mul tema jaoks millestki kahju, peab loom süsti hirmus edasi elama?! Ei pea, ütlen ma sulle. Halastussüst, ja asi ants. Saab loom vaevast lahti.
no kui loom Tallinna "peentesse" kliinikutesse viia, saabki sellise arve. kõrvu puhastan ma oma koeral ise ja kui kasutada õiget hambapastat ja närimiskonte, ei ole hambakiviga mingit muret. tõsise häda korral soovitan minna tartu ülikooli loomakliinikusse - väga professionaalne abi ja mõistlik hind. kiirkorras jääb jah, kiirabikliinik. räige hind, aga saab abi. kõrvatilku või marutaudisüsti soovitan teha aegviidus või jüril või mõnes muus väikekohas. hind ok ja asja saab ka tehtud.
-
Külaline
Huvitav, et muidu on Eesti rahvas väga abistatud suitsiidi poolt, aga kui loomade puhul sellest rääkida, siis pannakse ainult miinuseid...Tolmukübe kirjutas: ↑10 Okt 2025 08:34 Kui loom on väga haige, tuleb ta magama panna ja piinadest vabastada, mitte teda veel mööda arste vedada ja tema piinu pikendada. Palliatiivravi pole ka niisama, vist läbi süstla, see ka ju valus ja loom kardab süstimist miks tema piinu veel pikendada? Sel põhjusel, et omanikul on ravi jaoks raha ja omanik saaks end hea inimesena tunda, vaat', mis ma kõik oma looma heaks tegin, pole mul tema jaoks millestki kahju, peab loom süsti hirmus edasi elama?! Ei pea, ütlen ma sulle. Halastussüst, ja asi ants. Saab loom vaevast lahti.
-
Külaline
Jah? Ja kui paljusid sa tead, kes seda halastussüsti tahavad? Pigem tehakse korjandus või kaubeldakse "Kingitud elu" käest abi, et saaks proovida igasuguseid tõestamata ravisid, mis elupäevi pikendada võiksid.Guest kirjutas: ↑10 Okt 2025 10:42
Huvitav, et muidu on Eesti rahvas väga abistatud suitsiidi poolt, aga kui loomade puhul sellest rääkida, siis pannakse ainult miinuseid...
-
Külaline
On avaldatud küsitlusi, kus selgelt rahvas toetab. Samuti on paljud avaldanud arvamust, kuidas nad ise tahaksid seda teenust kasutada, kui nad nii- ja naasuguses seisundis on.Guest kirjutas: ↑10 Okt 2025 10:46Jah? Ja kui paljusid sa tead, kes seda halastussüsti tahavad? Pigem tehakse korjandus või kaubeldakse "Kingitud elu" käest abi, et saaks proovida igasuguseid tõestamata ravisid, mis elupäevi pikendada võiksid.Guest kirjutas: ↑10 Okt 2025 10:42
Huvitav, et muidu on Eesti rahvas väga abistatud suitsiidi poolt, aga kui loomade puhul sellest rääkida, siis pannakse ainult miinuseid...
-
Külaline
Nüüd ongi ju loomad inimestest olulisemaks kuulutatud.
-
Külaline
See on nii teoorias. Aga kui need inimesed päriselt nii- ja naasuguses seisundis on - siis enamus hoiab kümne küünega elust kinni.Guest kirjutas: ↑10 Okt 2025 11:08
Samuti on paljud avaldanud arvamust, kuidas nad ise tahaksid seda teenust kasutada, kui nad nii- ja naasuguses seisundis on.
-
Külaline
See ei ole normaalse inimese jutt ometigi.Külaline kirjutas: ↑10 Okt 2025 07:51Et siis kõik need rohkem kui 13 000 rahvaalgatusele allkirja andnut on segi ega saa asjadest "õigesti" aru? Mis "maniakaalsest tapmisest" sa õige jahud, on sul peas kõik korras ikka? Me ei räägi ju maniakaalsest tapmisest, vaid sellest, et uue seadusega liigub otsustusõigus looma elu üle veterinaarile. Kuid veterinaar ei tunne seda looma, ta võis panna diagnoosiga puusse või puudusid tal diagnostikavahendid, tal võis olla kiire või halb päev. Ja me inimesed oleme kord sellised, et kui oleme langetanud mingi otsuse, siis ka ootame selle täitmist. Ehk et, kui mulle sellel ajahetkel tundub, et see võõras loom vajaks eutanaasiat, siis ma seda ka teen. Sest seadus annab mulle otsustusõiguse.
Jah, põhimõtteliselt võib omanik ju viia haige looma teise arsti juurde. Ent sinna pääseb väga harva kohe, järjekorrad heade arstide juurde on pikad ja mõnes väiksemas kohas ongi vaid üks just sellele liigile spetsialiseerunud veterinaar. Tuleb tasuda uuesti visiiditasu ning teha uuesti tasulised uuringud juhul kui neid eelmisest kliinikust ei õnnestunud üle kanda. Loom aga on kogu selle aja väga haige ja vajab kiiresti ravi.
-
Külaline
Kas see pole mitte näide sellest, et rumalad ja vastutustundetud inimesed on omale "suvekassi" või nunnu kutsika võtnud? Paari kuu pärast tüdinetakse. Lapsed, kes varem omale lemmiklooma on nurunud on nüüd temast tüdinenud, vanematel pole ka viitsimist loomaga tegeleda ja nii see väike karvik hoiupaika või eutaneerimisele jõuabki. Kui kohutavalt kurb.Külaline kirjutas: ↑07 Okt 2025 17:38 Pigem see seadus on just selle vastu, et muidu tervet looma magama ei saaks panna, kuna enam ei taha pereeluga kokku sobida loom. Viimasel ajal olen väga palju näinud postitusi, kus niigi täis mtü-d taas loomaarstilt kõne saavad, et on täiesti terve loom eutanaadiasse toodud.
-
Külaline
Just nii ongi. Ideaalne näide. Kurb on see tõesti, et inimesed nii teevad.Külaline kirjutas: ↑15 Okt 2025 21:55Kas see pole mitte näide sellest, et rumalad ja vastutustundetud inimesed on omale "suvekassi" või nunnu kutsika võtnud? Paari kuu pärast tüdinetakse. Lapsed, kes varem omale lemmiklooma on nurunud on nüüd temast tüdinenud, vanematel pole ka viitsimist loomaga tegeleda ja nii see väike karvik hoiupaika või eutaneerimisele jõuabki. Kui kohutavalt kurb.Külaline kirjutas: ↑07 Okt 2025 17:38 Pigem see seadus on just selle vastu, et muidu tervet looma magama ei saaks panna, kuna enam ei taha pereeluga kokku sobida loom. Viimasel ajal olen väga palju näinud postitusi, kus niigi täis mtü-d taas loomaarstilt kõne saavad, et on täiesti terve loom eutanaadiasse toodud.
-
Külaline
Aga mismoodi see uus seadus, kus loomaomanikul puudub õigus otsustada, selliste olukordade teket siis vähendaks?Guest kirjutas: ↑15 Okt 2025 21:55Kas see pole mitte näide sellest, et rumalad ja vastutustundetud inimesed on omale "suvekassi" või nunnu kutsika võtnud? Paari kuu pärast tüdinetakse. Lapsed, kes varem omale lemmiklooma on nurunud on nüüd temast tüdinenud, vanematel pole ka viitsimist loomaga tegeleda ja nii see väike karvik hoiupaika või eutaneerimisele jõuabki. Kui kohutavalt kurb.Külaline kirjutas: ↑07 Okt 2025 17:38 Pigem see seadus on just selle vastu, et muidu tervet looma magama ei saaks panna, kuna enam ei taha pereeluga kokku sobida loom. Viimasel ajal olen väga palju näinud postitusi, kus niigi täis mtü-d taas loomaarstilt kõne saavad, et on täiesti terve loom eutanaadiasse toodud.
Oletame, et inimene toob arstile terve looma ja ütleb: "Me ei taha teda enam, pange magama!" Arst vastab: "Ei pane!" Nii, ja mis nüüd edasi? Omanik võtab looma ja läheb välja ning viskab ta autost välja maantee äärde. Ja teie nimetate seda "lahenduseks" või?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist