Nii ongi ju. Kui sa vaatad eripedagoogika õppekava aineid, siis seal on neuroloogia, anatoomia, laste sotsiaalne ja emotsionaalne areng jmt ained. Nad ei õpigi ju õpetajaks.Guest kirjutas: ↑19 Okt 2025 20:40Sealt kutsestrandardist ma loen, et ise nagu üldse eriti ei õpeta:Guest kirjutas: ↑19 Okt 2025 20:11 Eripedagoogil on kutsestandard, kus on selgelt kirjas, mis on tema ülesanded.
https://haridusportaal.edu.ee/ametialad/eripedagoog
Kumba oleks mõttekam õppida, kas aineõpetajaks või eripedagoogiks
-
Külaline
-
Külaline
Imelik, et mõnes kohas pannakse siis mingiks abiõpetajaks. Äkki alles õpivad või midagi, siis kasutatakse ära.Guest kirjutas: ↑19 Okt 2025 20:46Nii ongi ju. Kui sa vaatad eripedagoogika õppekava aineid, siis seal on neuroloogia, anatoomia, laste sotsiaalne ja emotsionaalne areng jmt ained. Nad ei õpigi ju õpetajaks.Guest kirjutas: ↑19 Okt 2025 20:40Sealt kutsestrandardist ma loen, et ise nagu üldse eriti ei õpeta:Guest kirjutas: ↑19 Okt 2025 20:11 Eripedagoogil on kutsestandard, kus on selgelt kirjas, mis on tema ülesanded.
https://haridusportaal.edu.ee/ametialad/eripedagoog
-
Külaline
Väga paljudes koolides eeldatakse, et kuna tegu on diplomeeritud spetsialistiga, siis ta peab toime tulema nende lastega, kellega tavaline õpetaja toime ei tule. nt pannakse kokku väikeklass 6-12 probleemsest lapsest, kellest osa on ATH, osa mingi muu diagnoosiga, osa 2-3x istuma jäänud kaagid ja vaene eripedagoog peab neile õpetama kõiki aineid, eriti jube minumeelest, kui tegu on nt 8. või 9.klassiga.Külaline kirjutas: ↑19 Okt 2025 20:47Imelik, et mõnes kohas pannakse siis mingiks abiõpetajaks. Äkki alles õpivad või midagi, siis kasutatakse ära.Guest kirjutas: ↑19 Okt 2025 20:46
Nii ongi ju. Kui sa vaatad eripedagoogika õppekava aineid, siis seal on neuroloogia, anatoomia, laste sotsiaalne ja emotsionaalne areng jmt ained. Nad ei õpigi ju õpetajaks.
-
Külaline
Võibolla ta lihtsalt kandideeris mitte eripedagoogi, vaid mingile muule ametikohale.Guest kirjutas: ↑19 Okt 2025 20:47Imelik, et mõnes kohas pannakse siis mingiks abiõpetajaks. Äkki alles õpivad või midagi, siis kasutatakse ära.Guest kirjutas: ↑19 Okt 2025 20:46Nii ongi ju. Kui sa vaatad eripedagoogika õppekava aineid, siis seal on neuroloogia, anatoomia, laste sotsiaalne ja emotsionaalne areng jmt ained. Nad ei õpigi ju õpetajaks.Guest kirjutas: ↑19 Okt 2025 20:40
Sealt kutsestrandardist ma loen, et ise nagu üldse eriti ei õpeta:
-
Külaline
Alati ei ole väikeklassis mingid kaagid, istumajääjad vmt. HEV-laps võib olla ka nt selline, kellel sotsiaalse taluvuse piir on madal, ta ei suuda suures rahvahulgas midagi teha, aga väikeklassis saab rahulikult hakkama ja võib olla akadeemiliselt väga võimekas, kellega õpetajal seal mingit probleemi ei ole.Guest kirjutas: ↑19 Okt 2025 20:52 Väga paljudes koolides eeldatakse, et kuna tegu on diplomeeritud spetsialistiga, siis ta peab toime tulema nende lastega, kellega tavaline õpetaja toime ei tule. nt pannakse kokku väikeklass 6-12 probleemsest lapsest, kellest osa on ATH, osa mingi muu diagnoosiga, osa 2-3x istuma jäänud kaagid ja vaene eripedagoog peab neile õpetama kõiki aineid, eriti jube minumeelest, kui tegu on nt 8. või 9.klassiga.
-
Külaline
Ma ei saa nüüd aru. Aineõpetajad õpivad oma ainet viis aastat ja siis pannakse eripedagoog, kes pole ühtki ainet sügavuti õppinud, õpetama kõiki aineid? Kas siis kvaliteet ei kannata? Või erivajadusega lastele kärab küll? Meie koolis küll nii ei ole. Väikeklassid on, aga seal ei õpeta eripedagoog kõiki aineid.Guest kirjutas: ↑19 Okt 2025 20:52Väga paljudes koolides eeldatakse, et kuna tegu on diplomeeritud spetsialistiga, siis ta peab toime tulema nende lastega, kellega tavaline õpetaja toime ei tule. nt pannakse kokku väikeklass 6-12 probleemsest lapsest, kellest osa on ATH, osa mingi muu diagnoosiga, osa 2-3x istuma jäänud kaagid ja vaene eripedagoog peab neile õpetama kõiki aineid, eriti jube minumeelest, kui tegu on nt 8. või 9.klassiga.Külaline kirjutas: ↑19 Okt 2025 20:47Imelik, et mõnes kohas pannakse siis mingiks abiõpetajaks. Äkki alles õpivad või midagi, siis kasutatakse ära.Guest kirjutas: ↑19 Okt 2025 20:46
Nii ongi ju. Kui sa vaatad eripedagoogika õppekava aineid, siis seal on neuroloogia, anatoomia, laste sotsiaalne ja emotsionaalne areng jmt ained. Nad ei õpigi ju õpetajaks.
-
Külaline
Seda tuleks nende koolide juhtidelt küsida. Selliseid koole on Tallinnas ja Tallinna lähiümbruses mitmeid.Külaline kirjutas: ↑19 Okt 2025 21:59Ma ei saa nüüd aru. Aineõpetajad õpivad oma ainet viis aastat ja siis pannakse eripedagoog, kes pole ühtki ainet sügavuti õppinud, õpetama kõiki aineid? Kas siis kvaliteet ei kannata? Või erivajadusega lastele kärab küll? Meie koolis küll nii ei ole. Väikeklassid on, aga seal ei õpeta eripedagoog kõiki aineid.Guest kirjutas: ↑19 Okt 2025 20:52 Väga paljudes koolides eeldatakse, et kuna tegu on diplomeeritud spetsialistiga, siis ta peab toime tulema nende lastega, kellega tavaline õpetaja toime ei tule. nt pannakse kokku väikeklass 6-12 probleemsest lapsest, kellest osa on ATH, osa mingi muu diagnoosiga, osa 2-3x istuma jäänud kaagid ja vaene eripedagoog peab neile õpetama kõiki aineid, eriti jube minumeelest, kui tegu on nt 8. või 9.klassiga.
Ennast häirib aineõpetajana tohutult, et lisaks HEV õpilastele ainetundide andmisele, püüab meie eripedagoog endale ahmitseda ka suurema osa asendustundidest, et kui keegi õpsidest puudub (haige, koolitusel), siis ei saa asendustundi omale mitte teine sama aine õpetaja, kel parajasti tunniplaanis auk, vaid... meie eripedagoog.
-
Külaline
Eripedagoog ise ei saa ju sellist otsust teha, kes asendab. Selles peate ikka oma juhtkonda süüdistama, et miks teda õpetajatele eelistatakse.Guest kirjutas: ↑19 Okt 2025 22:22Seda tuleks nende koolide juhtidelt küsida. Selliseid koole on Tallinnas ja Tallinna lähiümbruses mitmeid.Külaline kirjutas: ↑19 Okt 2025 21:59Ma ei saa nüüd aru. Aineõpetajad õpivad oma ainet viis aastat ja siis pannakse eripedagoog, kes pole ühtki ainet sügavuti õppinud, õpetama kõiki aineid? Kas siis kvaliteet ei kannata? Või erivajadusega lastele kärab küll? Meie koolis küll nii ei ole. Väikeklassid on, aga seal ei õpeta eripedagoog kõiki aineid.Guest kirjutas: ↑19 Okt 2025 20:52 Väga paljudes koolides eeldatakse, et kuna tegu on diplomeeritud spetsialistiga, siis ta peab toime tulema nende lastega, kellega tavaline õpetaja toime ei tule. nt pannakse kokku väikeklass 6-12 probleemsest lapsest, kellest osa on ATH, osa mingi muu diagnoosiga, osa 2-3x istuma jäänud kaagid ja vaene eripedagoog peab neile õpetama kõiki aineid, eriti jube minumeelest, kui tegu on nt 8. või 9.klassiga.
Ennast häirib aineõpetajana tohutult, et lisaks HEV õpilastele ainetundide andmisele, püüab meie eripedagoog endale ahmitseda ka suurema osa asendustundidest, et kui keegi õpsidest puudub (haige, koolitusel), siis ei saa asendustundi omale mitte teine sama aine õpetaja, kel parajasti tunniplaanis auk, vaid... meie eripedagoog.
-
Külaline
Huvitav, meil küll keegi niiväga neid suva tunde asendada ei taha, osadel lausa rabamine.
-
Külaline
See on sinu peas kinni, et ainult formaalne hariduse paber annab võimaluse. Võimalus on kõigil ja selleks ei pea maksumaksja raha kulutama ehk siis minu taskust seda nuiama. Parempoolsed võimule saavad, siis lõpetavad selle jama ära.Guest kirjutas: ↑19 Okt 2025 16:21Pelgalt ei garanteeri ükski asi midagi. Haridus annab vähemalt võimaluse.Guest kirjutas: ↑19 Okt 2025 15:38Pelgalt haridus ei garanteeri midagi.Guest kirjutas: ↑19 Okt 2025 15:26
Kas meil ei pidanud elukestev õpe olema? See tähendab ju pidevat eneseharimist ja ühiskonnaga kohandumist konkurentsis püsimiseks. Kas riik siis ei taha, et inimestel oleks suurem rahulolu tööga ja iseendaga, helgemad tulevikuperspektiivid, parem konkurentsivõime ja kasvav sissetulek? Kas riik eelistab töötute armeed ja kasvavaid sotsiaaltoetusi?
-
Külaline
Ei, see ei ole minu peas kinni. Igasugused teadmised ja oskused annavad rohkem võimalusi kui nende puudumine. Ja kui me paneme kõrvuti kaks inimest, kellest ühel on ülikoolidiplom ja teisel mitte, siis esimesel on võimalus kandideerida ametikohtadele, kuhu teisel seda võimalust ei ole. Kui viimane on nutikas ja tal on õnne, siis tal on kindlasti võimalus leida hea töökoht, kuid tema valikute ring on piiratud. See tähendabki, et haridus annab võimaluse.Guest kirjutas: ↑20 Okt 2025 01:45See on sinu peas kinni, et ainult formaalne hariduse paber annab võimaluse. Võimalus on kõigil ja selleks ei pea maksumaksja raha kulutama ehk siis minu taskust seda nuiama. Parempoolsed võimule saavad, siis lõpetavad selle jama ära.
-
Külaline
See võimalus ei pea tulema teiste arvelt. Teine kõrgharidus olgu täiel määral tasuline.Guest kirjutas: ↑20 Okt 2025 11:03Ei, see ei ole minu peas kinni. Igasugused teadmised ja oskused annavad rohkem võimalusi kui nende puudumine. Ja kui me paneme kõrvuti kaks inimest, kellest ühel on ülikoolidiplom ja teisel mitte, siis esimesel on võimalus kandideerida ametikohtadele, kuhu teisel seda võimalust ei ole. Kui viimane on nutikas ja tal on õnne, siis tal on kindlasti võimalus leida hea töökoht, kuid tema valikute ring on piiratud. See tähendabki, et haridus annab võimaluse.Guest kirjutas: ↑20 Okt 2025 01:45See on sinu peas kinni, et ainult formaalne hariduse paber annab võimaluse. Võimalus on kõigil ja selleks ei pea maksumaksja raha kulutama ehk siis minu taskust seda nuiama. Parempoolsed võimule saavad, siis lõpetavad selle jama ära.Guest kirjutas: ↑19 Okt 2025 16:21
Pelgalt ei garanteeri ükski asi midagi. Haridus annab vähemalt võimaluse.
-
Külaline
Selle "oma taskust" makstud raha väärtuses kasutad sa ise riigi tagatud hüvesid ja võtad veel teiste taskutest juurde, nii et ära siin hüppa midagi.Guest kirjutas: ↑20 Okt 2025 01:45See on sinu peas kinni, et ainult formaalne hariduse paber annab võimaluse. Võimalus on kõigil ja selleks ei pea maksumaksja raha kulutama ehk siis minu taskust seda nuiama. Parempoolsed võimule saavad, siis lõpetavad selle jama ära.
-
Külaline
Aga kõrgharitud peavad kinni maksma sinu töötutoetuse, töötukassa kaudu saadud koolitused ja tervisekindlustuse, kui sa aasta otsa tööd ei leia, kuna sul pole omandatud ühtki eriala ega haridust?Guest kirjutas: ↑20 Okt 2025 13:37 See võimalus ei pea tulema teiste arvelt. Teine kõrgharidus olgu täiel määral tasuline.
-
Külaline
Oma lapse koolis eripedagoog on päevasel ajal nagu tavaline aineõpetaja, ta on koguni tavaklassi juhataja. Ja seda eripedagoogi tööd teeb siis, kui muust aega üle jääb.
Muide, mina soovitaksin eripedagoogi kutse asemel õppida hoopis logopeediks! Logopeede on vähe, samas laste kõnehäired üha süvenevad. Nutimaailmas kasvanud lapsed ei oska enam korralikult rääkida ega lauseid moodustada, ka osa häälikuid on defektsed. Oma lapsel oli logopeedi vaja, kuna tal on keelekida lõigatud, ja otsisime tikutulega taga! Lõpuks õnnestus ühe juurde saada, aga see oli kogu aeg ajapuuduses, kiire ja palju kliente, ning meie lapse väikese hääldusmurega ta - enda sõnutsi - ei jõudnud seetõttu tegeleda. Jäigi laps abita ja pikapeale kasvas välja. Hiljem oli mul tööalaselt vaja palgata tiimi ka logopeed - ja jälle sama häda, logopeede napib tohutult!
Nii et, kui tahad töötada lastega, soovid töösse loovust ja intellektuaalsust, siis soovitan soojalt logopeedi kutse omandada. Tööle saaksid kindlasti.
Muide, mina soovitaksin eripedagoogi kutse asemel õppida hoopis logopeediks! Logopeede on vähe, samas laste kõnehäired üha süvenevad. Nutimaailmas kasvanud lapsed ei oska enam korralikult rääkida ega lauseid moodustada, ka osa häälikuid on defektsed. Oma lapsel oli logopeedi vaja, kuna tal on keelekida lõigatud, ja otsisime tikutulega taga! Lõpuks õnnestus ühe juurde saada, aga see oli kogu aeg ajapuuduses, kiire ja palju kliente, ning meie lapse väikese hääldusmurega ta - enda sõnutsi - ei jõudnud seetõttu tegeleda. Jäigi laps abita ja pikapeale kasvas välja. Hiljem oli mul tööalaselt vaja palgata tiimi ka logopeed - ja jälle sama häda, logopeede napib tohutult!
Nii et, kui tahad töötada lastega, soovid töösse loovust ja intellektuaalsust, siis soovitan soojalt logopeedi kutse omandada. Tööle saaksid kindlasti.
-
Külaline
See on väärkujutelm, et kõrgharitud kulutavad vähem maksumaksja raha. Juba ainuüksi sinu esimene "tasuta" kõrgharidus, oli see siis 3+2 või 4+2, oli riigile väga suur kulu. Pole üldse kindel, kas sa seda esimestki haridust maksumaksjana kinni oled maksnud, sest kindlasti oled sa ju ka kasutanud ka muid "tasuta" riigiteenuseid nagu haiguslehel olekut (mida paljud kasutavad ka siis, kui lihtsalt tahavad puhkust, aga madalapalgalistel sellist võimalust pole) ja võib-olla ka retseptiravimeid (mis tegelikult ei müüda selle hinnaga, mis on nende tegelik hind), võib-olla oled l peretoetusega hoopis kodus ja seepärast palju aega, mis võimaldab sul järgmisele tasuta haridusele keskenduda. Madalapalgaliste kulu riigile on tegelikult riigile üüratult palju väiksem, neid isegi ei lasta lahti, et saaksid töötutoetust ja koolitusi. Ega nemad ei saa ka nagu Kõlvart Töötukassas lihtsalt arvel olla, kohe saadetakse vabale koristaja kohale.Guest kirjutas: ↑20 Okt 2025 14:36Aga kõrgharitud peavad kinni maksma sinu töötutoetuse, töötukassa kaudu saadud koolitused ja tervisekindlustuse, kui sa aasta otsa tööd ei leia, kuna sul pole omandatud ühtki eriala ega haridust?Guest kirjutas: ↑20 Okt 2025 13:37 See võimalus ei pea tulema teiste arvelt. Teine kõrgharidus olgu täiel määral tasuline.
-
Külaline
Oma esimese hariduse maksin ma ise omast taskust kinni - õppisin Tartu Ülikoolis kaugõppes, lõpetasin aastal 2009 ja toona oli kaugõppes õppimine tasuline. Magistrikraadi sain tõesti tasuta. Haiguslehte ma ei kasuta (võibolla viimati kusagil sügaval nooruses), selle asemel töötan seni kodukontoris. Lapsega olin ametlikult kodus pärast tema sündi 6 kuud, seejärel naasin kodukontoris tööle. Minu jalajälg on väike ja seda just tänu heale haridusele, mis mulle seda võimaldab.Guest kirjutas: ↑20 Okt 2025 14:59See on väärkujutelm, et kõrgharitud kulutavad vähem maksumaksja raha. Juba ainuüksi sinu esimene "tasuta" kõrgharidus, oli see siis 3+2 või 4+2, oli riigile väga suur kulu. Pole üldse kindel, kas sa seda esimestki haridust maksumaksjana kinni oled maksnud, sest kindlasti oled sa ju ka kasutanud ka muid "tasuta" riigiteenuseid nagu haiguslehel olekut (mida paljud kasutavad ka siis, kui lihtsalt tahavad puhkust, aga madalapalgalistel sellist võimalust pole) ja võib-olla ka retseptiravimeid (mis tegelikult ei müüda selle hinnaga, mis on nende tegelik hind), võib-olla oled l peretoetusega hoopis kodus ja seepärast palju aega, mis võimaldab sul järgmisele tasuta haridusele keskenduda. Madalapalgaliste kulu riigile on tegelikult riigile üüratult palju väiksem, neid isegi ei lasta lahti, et saaksid töötutoetust ja koolitusi. Ega nemad ei saa ka nagu Kõlvart Töötukassas lihtsalt arvel olla, kohe saadetakse vabale koristaja kohale.Guest kirjutas: ↑20 Okt 2025 14:36Aga kõrgharitud peavad kinni maksma sinu töötutoetuse, töötukassa kaudu saadud koolitused ja tervisekindlustuse, kui sa aasta otsa tööd ei leia, kuna sul pole omandatud ühtki eriala ega haridust?Guest kirjutas: ↑20 Okt 2025 13:37 See võimalus ei pea tulema teiste arvelt. Teine kõrgharidus olgu täiel määral tasuline.
-
Külaline
Tartu Ülikoolis on need erialad koos, st õppekava on eripedagoogika ja logopeedia. https://ut.ee/et/oppekavad/eripedagoogikaGuest kirjutas: ↑20 Okt 2025 14:47 Muide, mina soovitaksin eripedagoogi kutse asemel õppida hoopis logopeediks!
No spetsialiseerumine toimub magistriõppes ja siis pead ikkagi valima, kumba teed lähed.Guest kirjutas: ↑20 Okt 2025 16:06Tartu Ülikoolis on need erialad koos, st õppekava on eripedagoogika ja logopeedia. https://ut.ee/et/oppekavad/eripedagoogikaGuest kirjutas: ↑20 Okt 2025 14:47 Muide, mina soovitaksin eripedagoogi kutse asemel õppida hoopis logopeediks!
Mõlema puhul on õpe pikk (baka + magister), sellega siis tasuks arvestada.
Puudus on mõlematest nii koolides kui lasteaedades.
Mis amet paremini sobiks, saad ikka ise paremini teada kui siinsed vastajad.
-
Külaline
Logopeediks ma ei taha õppida, ei ole võimalik töö kõrvalt Tartus õppimas käia, lisaks on logopeedi õpe väga raske. Äkki siis eripedagoogina saab ikka natuke valida ka tööd, sellisel asjal ei näe väga mõtet, et oled tavaline aineõpetaja, kes peab millegipärast absoluutselt kõiki tunde andma ja lihtsalt mingid kõige jubedamad endale õppima võtma. Mulle ütles eripedagoogika õppejõud, et eripedagoogi eriala pole käitumishäired, vaid ikka õpiraskused.Guest kirjutas: ↑20 Okt 2025 14:47 Oma lapse koolis eripedagoog on päevasel ajal nagu tavaline aineõpetaja, ta on koguni tavaklassi juhataja. Ja seda eripedagoogi tööd teeb siis, kui muust aega üle jääb.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist