Toidud köögiviljadest

köök, kodu korrashoid ja aed
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 27 Okt 2025 07:23
Külaline kirjutas: 27 Okt 2025 07:22Valesti tead! Leib on pikk süsivesik, mis tähendab seda, et veresuhkur ei hüppa söömisel otse lakke ja veresuhkur seisab pikalt paigal. Muidugi, kui on allavõtmise soov, siis võiks leiba, saia ja sepikut vältida, kuid et leib, eriti täisteraleib oleks üldiselt halb valik või teeks veresuhkruga seda, mida sina kirjutad, on täitsa vale!
Vohmi siis ise oma leiba edasi ja ära jumala eest oma veresuhkrut mõõda.
Diabeetikutele on leib esimene soovitus. Eelistatult täisteraleib. Just sellepärast, et leib hoiab veresuhkru pikema aja vältel stabiilsena.

Jah, sellega olen nõus, et kui on soov alla võtta, siis ei pruugi leib olla hea valik. Vähemalt minu puhul see kehtib, et allavõtmiseks peaksin leiba vältima.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Okt 2025 07:24
Külaline kirjutas: 27 Okt 2025 07:22
Guest kirjutas: 27 Okt 2025 01:46

Leiba pole üldse vaja. Ajab vaid veresuhkur kõrgeks ja ruttu uuesti näljaseks. Muus osas nõus.
Valesti tead! Leib on pikk süsivesik, mis tähendab seda, et veresuhkur ei hüppa söömisel otse lakke ja veresuhkur seisab pikalt paigal. Muidugi, kui on allavõtmise soov, siis võiks leiba, saia ja sepikut vältida, kuid et leib, eriti täisteraleib oleks üldiselt halb valik või teeks veresuhkruga seda, mida sina kirjutad, on täitsa vale!

Kellelegi eelmisele. Mais on tõesti üks kõige mõttetumaid köögivilju. Kalorirohke ja toitainetevaene. GMO muundatud ja omavahel öeldes ka mitte kuigi maitsev.

Aga, üldiselt on mul kahju, et inimesed näevad nii kõvasti vaeva kübeme harimisele ja soovituste andmisele. Te ju saate aru, et ta ei suuda midagi vastu võtta ja läheb teeb poes ikka mingi rumala valiku. Või siis siinsete soovituste peale mingi äärmusliku valiku - ostest mitu kilo toorsalatit. Ometigi on korduvalt öeldud, et see poe valmissalat on suhkrut ja äädikat täis ning üldsegi mitte tervislik või kaalualandamisele kaasaaitav.

Vaadates menüüd, mida ta igapäevaselt sööb, siis ei olegi ju mitte mingit muud võimalust kui et inimene on ülekaaluline, väsinud ja ilmselt ka juba valest toitumisest tingitud tervisehädadega. Kuidas on võimalik olla selles vanuses nii nõrkade toitumisalaste teadmistega? Kuuleb 50-aastaselt esimest korda, et toorsalatid võivad gaase põhjustada? Vähe sellest, et rumal, on ka laisk. Kuidas on võimalik jahuda ühe sibula koorimise ja hakkimise ümber? Nelja lapse emana koorin ma iga päev suure potitäie kartuleid. Lisaks koorin ja hakin erinevaid köögivilju ja muidugi sibulaid. Poleks eluseeski selle peale tulnud, et täiskasvanud inimese jaoks võib see tegevus olla nii suur probleem, et päevi heietada ühe sibula koorimise üle foorumis ning uurida erinevaid alternatiive, kuidas saaks ikka mugavamalt ja laisemalt läbi.

Ja keegi hea inimene rääkis veel midagi supipuljongi keetmisest. No vaata nüüd inimese senist menüüd, vaata tema teadmisi ja oskusi, vaata tema laiskust.... Kas selline inimene hakkab sul tundide kaupa mingit supikonti keetma? Ja siis sinna sisse köögivilja koorima ja tükeldama? Ei, ta läheb ostab poest frikadelli purgisupi ning siis oigab edasi, et ei tea, miks kaal tõuseb ja kehv on olla.
Eks ta tuleb siis proua juurde kooli saata, mis muud.
Õpivõimetut inimest ei ole mõtet kellegi juurde kooli saata. Talle on jagatud siin nii palju häid ja tarku soovitusi, aga mis sellest kasu on? Ja, kui midagi saakski selgeks, siis laiskus ei laseks nagu nii õpitut kasutusele võtta.
Külaline

täiesti ebareaalne...
Kuumleti toidud, purgisupid, valmissalatid, magusad jogurtid ja kohupiimakreemid - need ju kubisevad täiesti ebavajalikest rasvadest, soolast, suhkrust, maitsetugevdajatest. Kõik need maitsvad road saab ise teha 10x tervislikumalt ja puhtamalt, ja no tõesti pole mingi eriline vaev ja raskus.
Grillkana on kõige jubedam - jah, see krõbe nahk on hõrk, aga mina saan juba paarist ampsust kõhuvalu.

Lisad kreeka jogurtile/kefiirile mee, kama ja marjad ning polegi paremat magustoitu. Täidab kõhu pikaks ajaks.

Juuretisega täisteraleib pole kohe kindlasti mingi süüdlane paksuksminemises. Vastupidi, palju kasulikke kiudaineid ja täis kõht tundideks. Sama ka muude täisteratoodetega.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Okt 2025 01:46
Külaline kirjutas: 27 Okt 2025 01:06
Külaline kirjutas: 26 Okt 2025 18:01Munapuder avokaado ja röstitud seemneleivaga hommikul, võtab aega paar minutit. Riis ja ahjukala, minimaalne vaev ja aeg. Toekamad salatid (nt tuunikala, kodujuust, kurk, paprika, mais, maitseroheline, praktiliselt kokkusegamise vaev; sama lugu
Seemneleiva asemel kasutaksin täisteraleiba. Riisi jätaksin ka ära, kui tahtmine alla võtta - mõni toorsalat kala kõrval on piisav.
Samuti pole millekski vaja maisi, kui rõhk on tervislukul toitumisel.
Leiba pole üldse vaja. Ajab vaid veresuhkur kõrgeks ja ruttu uuesti näljaseks. Muus osas nõus.
Hari ennast pisut!

"Kui hommikud kipuvad olema kiired, pole vaja midagi keerulist teha. „Piisab ka munadest, jogurtist, kaerahelvestest või täisteraleivast.

Hea valik hommikusöögiks on näiteks täisteravrapp taimse valguallika, munapudru ja köögiviljadega või kauss Kreeka jogurtit värskete marjade ja pähklite-seemnetega.

Süsivesikud on keha peamine ja eelistatud energiaallikas, glükoosiks lagunedes toidavad need aju ja lihaseid. Süsivesikutest tasub eelistada neid, mis aeglaselt imenduvad, näiteks süüa täisteratooteid ja köögivilju, mis aitavad tänu suuremale kiudainesisaldusele aeglustada seedimist ja hoida veresuhkrutaset stabiilsemana."

https://tervispluss.delfi.ee/artikkel/1 ... -stabiilne
Külaline

Diabeetiku seisukohalt võiks eelistada rukki või täisteraleiba. Kõige hullem on peenleib, mis on liigselt suhkurt täusbja samuti täbapäeva must (vormi)leib ei oke ka hea, sest on siirupiga tumedaks värvirid ja samuti öiigselt suhkurt.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Okt 2025 13:23Diabeetiku seisukohalt võiks eelistada rukki või täisteraleiba. Kõige hullem on peenleib, mis on liigselt suhkurt täusbja samuti täbapäeva must (vormi)leib ei oke ka hea, sest on siirupiga tumedaks värvirid ja samuti öiigselt suhkurt.
Diabeetik peaks igasugusest leivast õite suure kaarega mööda käima.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Okt 2025 09:49Hari ennast pisut!

"Kui hommikud kipuvad olema kiired, pole vaja midagi keerulist teha. „Piisab ka munadest, jogurtist, kaerahelvestest või täisteraleivast.

Hea valik hommikusöögiks on näiteks täisteravrapp taimse valguallika, munapudru ja köögiviljadega või kauss Kreeka jogurtit värskete marjade ja pähklite-seemnetega.

Süsivesikud on keha peamine ja eelistatud energiaallikas, glükoosiks lagunedes toidavad need aju ja lihaseid. Süsivesikutest tasub eelistada neid, mis aeglaselt imenduvad, näiteks süüa täisteratooteid ja köögivilju, mis aitavad tänu suuremale kiudainesisaldusele aeglustada seedimist ja hoida veresuhkrutaset stabiilsemana."

https://tervispluss.delfi.ee/artikkel/1 ... -stabiilne
Blää-blää-blää
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Okt 2025 13:54
Külaline kirjutas: 27 Okt 2025 13:23Diabeetiku seisukohalt võiks eelistada rukki või täisteraleiba. Kõige hullem on peenleib, mis on liigselt suhkurt täusbja samuti täbapäeva must (vormi)leib ei oke ka hea, sest on siirupiga tumedaks värvirid ja samuti öiigselt suhkurt.
Ei pea. Rukkileib(rukkipala nt) on just näiteks hea hommikusöögiks. Nagu öeldud, aitab suhkru stabiilsema hoida. Sest hommikul ärkamisega kipub suhkur tõusma(diabertikul). Ja või(rasvad), mitte margariin, sinna peale aitab lisaks kiudainetele tasaselt imenduda.

Meie saime sellised suunised näiteks haigla diabeediosakonna toitumisnõustajalt.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

No raudselt ei tee mõõdukas koguses täisteraleiba midagi halba! Kuigi jah osal inimestel puudub arusaam, et leib on üsna toitev söök ja olen kuulnud prouasid imestamas, et kuidas neil küll kilokesed ei kao, söövad ju ainult suppi ja salatit - aga üldse ei arvestata, et iga toidu kõrvale kulub ka paar viilu leiba, nii et kokkuvõttes ei tulegi kaloraaž nii madal. Samamoodi kiputakse arvestamata jätma nt piima kujul sissejoodud kaloreid või söögitegemisel maitsmised-näksimised, mis soovitud kaalus olles polegi mainimist väärt, aga alla võtta tahtes võivad ollagi soovitud suunas liikumise takistused. Leiva (nagu ka kartuli) demoniseerimine on siiski jabur, võrreldes poolfabrikaatide jms mittetoiduga on leib ikka väga kasulik ja puhas toit, mida süüa.

Aga teemasse - lisan ühe küpsetatud kapsa retsepti. Lõikasin peakapsa u 4 tükiks, keetsin soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Kurnasin, lasin nõrguda. Sulatasin spl võid, soru oliiviõli, lisasin soola, paprikapulbrit, 3 küünt pressitud küüslauku, mingit itaaliapärast maitseürtidepuru. Segasin kapsajuppe selles segus, kuni tundus, et on enamvähem ühtlaselt koos, laotasin kapsa küpsetuspaberiga ahjuplaadile, niristasin kausipõhja jäänud kastmepire veel peale ja röstisin 250-kraadises ahjus u 20 minutit, kuni kapsas oli kuldne. Ülihea sai.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Okt 2025 01:46
Külaline kirjutas: 26 Okt 2025 18:01Munapuder avokaado ja röstitud seemneleivaga hommikul, võtab aega paar minutit. Riis ja ahjukala, minimaalne vaev ja aeg. Toekamad salatid (nt tuunikala, kodujuust, kurk, paprika, mais, maitseroheline, praktiliselt kokkusegamise vaev; sama lugu
Seemneleiva asemel kasutaksin täisteraleiba. Riisi jätaksin ka ära, kui tahtmine alla võtta - mõni toorsalat kala kõrval on piisav.
Söön pooltel hommikutel, vnoh mitte hommikutel, aga esimene toit on mul kell 12 päeval, 2 viilu rukkipala, kus peal on frillis, 100g lõhefileed ja 2 keedumuna. Kõht järgmised 5h rahulikult täis. Teises versioonis on rukkipala peal frillis, viil juustu ja praemuna.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Okt 2025 17:21
Külaline kirjutas: 27 Okt 2025 01:46

Söön pooltel hommikutel, vnoh mitte hommikutel, aga esimene toit on mul kell 12 päeval, 2 viilu rukkipala, kus peal on frillis, 100g lõhefileed ja 2 keedumuna. Kõht järgmised 5h rahulikult täis. Teises versioonis on rukkipala peal frillis, viil juustu ja praemuna.

Ma söön keedumuna või munavõi ja avokaadoga. Tõesti väga kaua seisab kõht täis. Kui on praemuna, peab olema ka kindlasti tomat(kasutan kirsstomateid, sest talvel pole teistel tomatitel ei värvi ega maitset) ja salatileht või spinat või rucola.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Okt 2025 13:54
I tüübi diabeetik langeb üsna kiiresti koomasse, kui ta süsivesikuid ei saa. Parim süsivesikuallikas diabeetikule ongi võileib, mis hoiab veresuhkru pikalt ühel tasemel.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Okt 2025 14:04
Külaline kirjutas: 27 Okt 2025 13:54
Ei pea. Rukkileib(rukkipala nt) on just näiteks hea hommikusöögiks. Nagu öeldud, aitab suhkru stabiilsema hoida. Sest hommikul ärkamisega kipub suhkur tõusma(diabertikul). Ja või(rasvad), mitte margariin, sinna peale aitab lisaks kiudainetele tasaselt imenduda.

Meie saime sellised suunised näiteks haigla diabeediosakonna toitumisnõustajalt.
Ma saan aru, et see kommenteerija on see "low carb" pooldaja, kellel on teadmine, et ülekaalulist II tüübi eeldiabeetikut saaks diabeedist päästa, kui ta hakkaks LCHFi järgi toituma. Võib-olla on see tõsi. Ei vaidle. Võimalik, et see töötab, aga ainult sel juhul, kui inimene ei ole veel diabeeti haigestunud.

Aga, kui me räägime I tüübi diabeetikust, siis nendel on ellujäämiseks igal juhul vaja süsivesikuid.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Okt 2025 13:54
Paistab, et diabeedi asjatundja on kohale saabunud. Räägi siis, milline on õige diabeetikute toitumine.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Okt 2025 07:22Mais on tõesti üks kõige mõttetumaid köögivilju. Kalorirohke ja toitainetevaene. GMO muundatud ja omavahel öeldes ka mitte kuigi maitsev.
Maisis on vaevu 80 kkal, mis kalorirohkusest sa räägid? Konservmaisis on 77 kkal ja kuivas maisis 84. Ja maitse on omavahel öeldes maitseasi, mulle nt väga meeldib.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Okt 2025 07:01
Külaline kirjutas: 27 Okt 2025 07:22Mais on tõesti üks kõige mõttetumaid köögivilju. Kalorirohke ja toitainetevaene. GMO muundatud ja omavahel öeldes ka mitte kuigi maitsev.
Maisis on vaevu 80 kkal, mis kalorirohkusest sa räägid? Konservmaisis on 77 kkal ja kuivas maisis 84. Ja maitse on omavahel öeldes maitseasi, mulle nt väga meeldib.
See 80 kcal ongi ju väga kalorirohke! Kanafilee on 104 kcal, kurk ja tomat on 11-22 kcal.
Külaline

Mulle on Tolmuküber alati vanema inimesena tundunud, nüüd tundub nagu 18a kodust välja pääsenud ullike.
Kas sul perekonda ja lapsi pole kunagi elus olnud, et sa nii eluvõõras oled?
Ja puuviljad - mis sa neist banaanidest endale sisse topid ja kasulikuks pead?
Külaline

Guest kirjutas: 29 Okt 2025 08:49
See 80 kcal ongi ju väga kalorirohke! Kanafilee on 104 kcal, kurk ja tomat on 11-22 kcal.
Ma selle maisi siin sisse tõin, selgitan siis kah. Mais sobib minu jaoks nt tuunikala salatisse maitse ja tekstuuri andmiseks, mõned supilusikad terve kausi peale. GMO maisi EL-is ei müüda, vähemalt mina ei ole märganud. GMO puhul peab olema vastav märgistus pakendil. Seda kasutatakse pigem loomasöödaks nagunii ja jõuab läbi loomsete saaduste inimesteni.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Okt 2025 21:12

Ma selle maisi siin sisse tõin, selgitan siis kah. Mais sobib minu jaoks nt tuunikala salatisse maitse ja tekstuuri andmiseks, mõned supilusikad terve kausi peale. GMO maisi EL-is ei müüda, vähemalt mina ei ole märganud. GMO puhul peab olema vastav märgistus pakendil. Seda kasutatakse pigem loomasöödaks nagunii ja jõuab läbi loomsete saaduste inimesteni.
Maisi polegi enam geneetiliselt muundamata kujul, kogu seeme on ainult GMO.
Külaline

Guest kirjutas: 30 Okt 2025 05:28
Guest kirjutas: 29 Okt 2025 21:12

Maisi polegi enam geneetiliselt muundamata kujul, kogu seeme on ainult GMO.
Ära aja omavahel segamini inimese poolt aretatud ja traditsiooniliselt parendatud vs geneetiliselt muundatud toitu. Banaani sööd? Õuna? Kartulit? Porgandit? Kõrvitsat? Arbuusi? Võiks seda loetelu pikalt jätkata, sest peaaegu kõik tänapäeval söödavad taimed ja loomad aretatud, mitte metsikud ega “looduslikul kujul”.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist