Mida söödi vanasti
Rikkad aadlikud sõid suures koguses liha, ja põdesid podagrat, ehk niinimetatud "kuningate haigust"; pärisorjad sõid palju tervislikumalt. Soovitan toituda nagu pärisori: Värske ja keedetud juurvili; värske või kuivatatud puuvili; marjad ja pähklid; piim ja juust pühapäeval. Soola ja suhkruta. Võid süüa ka kala, kui väga tahad. Aga mitte kõik talupojad ei saanud seda endale lubada, sest maa ja veekogud kuulusid feodaalidele või kloostritele. Salaküttimise ja loata kalapüügi eest olid karistused karmid. Kanamune võid ka endale lubada aeg ajalt, aga mitte kana ennast! Kui füüsilise tööga üle ei pinguta, siis elad kaua. 
Jeerum, kust kasulikud rasvad ja valgud tulevad? Ma ei usu, et see koonduslaagri "kapsas veega" väga tervislik oleks, nõustun liigse loomse toidu ja rafineeirtud süsivesikute osaga, aga juurikad ja puuviljad kümnes asendis pole kinldasti parim valik. Pärisorjadel oli veel suur füüsiline koormus ja ilmselt valikus umbes neli nimetust vegan-tooteid...
Ja mis soolas halba on? Ma san aru, et sellerigurudel on retsept olemas, kuidas looduslikku naatriumi saada, aga ma tahaks kulutada osa sellest kujuteldavast pikast elust ka elu nautimisele, mitte elus püsimisele iga hinna eest...
Ja mis soolas halba on? Ma san aru, et sellerigurudel on retsept olemas, kuidas looduslikku naatriumi saada, aga ma tahaks kulutada osa sellest kujuteldavast pikast elust ka elu nautimisele, mitte elus püsimisele iga hinna eest...
-
Külaline
Podagra on täna ka keskealiste haigus. Kusjuures rohke kanaliha söömine tekitab jubedalt kusihapet ja siis varbad valutavad nagu põrgulised. Vanemaks saades lööb podagra üha rohkem välja.Egalitaar kirjutas: ↑13 Nov 2025 22:42 Rikkad aadlikud sõid suures koguses liha, ja põdesid podagrat, ehk niinimetatud "kuningate haigust"; pärisorjad sõid palju tervislikumalt. Soovitan toituda nagu pärisori: Värske ja keedetud juurvili; värske või kuivatatud puuvili; marjad ja pähklid; piim ja juust pühapäeval. Soola ja suhkruta. Võid süüa ka kala, kui väga tahad. Aga mitte kõik talupojad ei saanud seda endale lubada, sest maa ja veekogud kuulusid feodaalidele või kloostritele. Salaküttimise ja loata kalapüügi eest olid karistused karmid. Kanamune võid ka endale lubada aeg ajalt, aga mitte kana ennast! Kui füüsilise tööga üle ei pinguta, siis elad kaua.![]()
-
Külaline
Soovitan lugeda Academia sarjas ilmunud raamatut "Eesti rahvastiku ajalugu aastani 1712", autor Heldur Palli, väljaandjaks Teaduste Akadeemia Kirjastus. See hõlmab Eesti muinasaega, keskaega, sõdade perioodi (Liivi sõda, Rootsi-Poola sõda) ja Rootsi aega.Guest kirjutas: ↑13 Nov 2025 19:30Sul puuduvad elementaarsed Eesti ajaloo teadmised. Milline siis oli tegelikkus?Külaline kirjutas: ↑13 Nov 2025 19:16
Miskiprärast on paljudel eestlastel väga hämar ettekujutus sellest ajalooperioodist, mis jäi muinasaja ja 20. sajandi vahele ja enamasti kiputakse rõhutama nõukogudeaegset narratiivi 800-aastasest orjaööst sakslase, ordu ja kiriku ikke all. Tegelikkus oli siiski teistsugune.
Või loed natuke päris ajaloolase juttu ka? https://laurivahtre.ee/700-aastane-orja ... -ole-muut/
-
Külaline
Lahja toit+ füüsiline töö oli vangilaagrites tõesti kurnas inimesi. Jaan Kross on meenutanud, kuidas kodust saadetud herned jms. toidulisa aitas vangilaagris vastu pidada.Nõiamoor kirjutas: ↑13 Nov 2025 23:37 Jeerum, kust kasulikud rasvad ja valgud tulevad? Ma ei usu, et see koonduslaagri "kapsas veega" väga tervislik oleks, nõustun liigse loomse toidu ja rafineeirtud süsivesikute osaga, aga juurikad ja puuviljad kümnes asendis pole kinldasti parim valik. Pärisorjadel oli veel suur füüsiline koormus ja ilmselt valikus umbes neli nimetust vegan-tooteid...
"Kapsas veega" on muidugi äärmus. Mul on tuttvavaid veganeid ja mitte keegi neit ei toitu stiilis "kapsas veega", toidu valmistamisel kasutatakse palju kaunvilju, taimseid rasvu (õlid, kookosrasv), kartulit, bataati, teravilju, pähkleid jms.
Nii ka vanasti, ikka püüti instinktiivselt tärkliserikkamat/valgurikkamat/rasvarikkamat toitu ka tarbida (olgu siis taimset või loomset, mida kellelgi võtta oli), mitte ainult rohelist ja vett.
-
Külaline
Oliiviõli tarbi, supilusikas päevas. Rohkem pole vaja. Keha lihtsalt ei omasta suures koguses mikroelemente ega ka valku. See läheb rasvaks. Valk läheb ka rasvaks. Isegi makaronides ehk nisujahus on valk.Nõiamoor kirjutas: ↑13 Nov 2025 23:37 Jeerum, kust kasulikud rasvad ja valgud tulevad? Ma ei usu, et see koonduslaagri "kapsas veega" väga tervislik oleks, nõustun liigse loomse toidu ja rafineeirtud süsivesikute osaga, aga juurikad ja puuviljad kümnes asendis pole kinldasti parim valik. Pärisorjadel oli veel suur füüsiline koormus ja ilmselt valikus umbes neli nimetust vegan-tooteid...
Teadupärast pole soola liigne tarvitamine kasulik, sest soolas sisalduv naatrium ohustab veresoonte seinu, mis omakorda põhjustab vererõhu tõusu ja on koormaks südamele. Liigne sool organismis seob vedelikku, lisades nii liigseid kilosid ja tekitab sedaviisi samuti südamele lisatööd.
Soolas sisalduvat naatriumi satub tänapäeva inimese organismi umbes kümme korda loomulikust vajadusest rohkem. Organism saab vältimatu, väikese määra naatriumi kergesti loomulikust toidust ega vaja enam lisatud soola. Nii inimeste kui ka loomade organism suudab kõige paremini reguleerida sellise naatriumihulga toimet, mis sisaldub looduslikult taimses ja loomses toidus.
Liigne kehakaal ja eriti vöökohale tekkinud lihavus tõstavad vererõhku. Kaalust mahavõtmine ongi eriti tõhus vererõhu rohi. Iga mahavõetud kiloga alaneb ka vererõhk.
-
Külaline
Vangilaagris anti ainult leiba. Kes tööd tegi sai 600g leiba päeva peale, kes ei teinud, sai poole vähem. Kogu toit oligi see antav leib ja kui keegi leidis ise mingi mugula... Vangilaagris nad varastasid põldudelt kartulit, praadisid seda poslamaslaga (mingi mootoriõliga ehk) või siis keetsid pange täie veega ja ahmisid selle sisse. See ajas kõhu paiste ja inimene suri suurtesse kõhuvaludesse.
Noh me sööme ka nagu kuningad omal ajal.Guest kirjutas: ↑14 Nov 2025 09:42Podagra on täna ka keskealiste haigus. Kusjuures rohke kanaliha söömine tekitab jubedalt kusihapet ja siis varbad valutavad nagu põrgulised. Vanemaks saades lööb podagra üha rohkem välja.Egalitaar kirjutas: ↑13 Nov 2025 22:42 Rikkad aadlikud sõid suures koguses liha, ja põdesid podagrat, ehk niinimetatud "kuningate haigust"; pärisorjad sõid palju tervislikumalt. Soovitan toituda nagu pärisori: Värske ja keedetud juurvili; värske või kuivatatud puuvili; marjad ja pähklid; piim ja juust pühapäeval. Soola ja suhkruta. Võid süüa ka kala, kui väga tahad. Aga mitte kõik talupojad ei saanud seda endale lubada, sest maa ja veekogud kuulusid feodaalidele või kloostritele. Salaküttimise ja loata kalapüügi eest olid karistused karmid. Kanamune võid ka endale lubada aeg ajalt, aga mitte kana ennast! Kui füüsilise tööga üle ei pinguta, siis elad kaua.![]()
-
Külaline
Vanasti nad ei osanud seda ravida, nüüd perearst kirjutab tabletid välja ja kõik on hästi.
Soola tarvitamine ja liigne tarvitamine on erinevad asjad, lisaks on ka vahe, millist soola tarvitada. Puhas NaCl on lihtne üle doseerida, aga igasugused soolasegud, kus ka muid mineraale, on etemad. Maitsestamiseks on tänapäeval nii palju häid valikuid, et soola kulub küll vähe. Mis õlisse puutub, siis ainuke kasutatav on juba aastaid oliiviõli, külmpress. Jah, praen ka sellega, lisan sutsu võid samuti. Ainult frittimiseks kasutan rafineeritud kookost, selle suitsemispunkt on kõrge ja seega sobib.Külaline kirjutas: ↑14 Nov 2025 09:47Oliiviõli tarbi, supilusikas päevas. Rohkem pole vaja. Keha lihtsalt ei omasta suures koguses mikroelemente ega ka valku. See läheb rasvaks. Valk läheb ka rasvaks. Isegi makaronides ehk nisujahus on valk.Nõiamoor kirjutas: ↑13 Nov 2025 23:37 Jeerum, kust kasulikud rasvad ja valgud tulevad? Ma ei usu, et see koonduslaagri "kapsas veega" väga tervislik oleks, nõustun liigse loomse toidu ja rafineeirtud süsivesikute osaga, aga juurikad ja puuviljad kümnes asendis pole kinldasti parim valik. Pärisorjadel oli veel suur füüsiline koormus ja ilmselt valikus umbes neli nimetust vegan-tooteid...
Teadupärast pole soola liigne tarvitamine kasulik, sest soolas sisalduv naatrium ohustab veresoonte seinu, mis omakorda põhjustab vererõhu tõusu ja on koormaks südamele. Liigne sool organismis seob vedelikku, lisades nii liigseid kilosid ja tekitab sedaviisi samuti südamele lisatööd.
Soolas sisalduvat naatriumi satub tänapäeva inimese organismi umbes kümme korda loomulikust vajadusest rohkem. Organism saab vältimatu, väikese määra naatriumi kergesti loomulikust toidust ega vaja enam lisatud soola. Nii inimeste kui ka loomade organism suudab kõige paremini reguleerida sellise naatriumihulga toimet, mis sisaldub looduslikult taimses ja loomses toidus.
Liigne kehakaal ja eriti vöökohale tekkinud lihavus tõstavad vererõhku. Kaalust mahavõtmine ongi eriti tõhus vererõhu rohi. Iga mahavõetud kiloga alaneb ka vererõhk.
-
Külaline
Mis nendes soolasegudes siis etemat on? Sool on sool. Himaalaja sool on ju värvitud sool. Toidupettus nagu kõik muugi.
Oehh, no see erinevate mineraalidega sool eksisteerib, kindlasti on ka toidupettust nagu ka odavate õlidega segatud oliiviõlide puhul, aga see ei tähenda, et oliiviõli puhtalt poleks saadaval. Jajah, tegelikult ju roosuhkrut valgendatakse happega ja üleüldse on osa maailma varitsemas, et kõikidel kogu aeg kõik halvasti oleks. Nisule lisatakse juba kasvuajal kõrretugevdajat, jahule igasugu sodi ning toidus sisalduvaid lisaaineid ma ei mainigi.
aga vaatamata sellele on võimalik teha valikuid, mida just sina tervislikuks pead - võib alati osta kõige odavamaid asju, sest nagunii on kallim kraam üks suur skämm.... ilmselt on minu oliiviõli pudelis hülgerasv,, aga juba vana tark raamat ütles, et usk liigutab mägesid, eksole
.
aga vaatamata sellele on võimalik teha valikuid, mida just sina tervislikuks pead - võib alati osta kõige odavamaid asju, sest nagunii on kallim kraam üks suur skämm.... ilmselt on minu oliiviõli pudelis hülgerasv,, aga juba vana tark raamat ütles, et usk liigutab mägesid, eksole
-
Külaline
Aga ikkagi loeb ju ainult see, kas oled sale või oled paks. Onju nii? Kui oled paks, siis teed midagi valesti. kui oled sale, teed midagi õigesti.Nõiamoor kirjutas: ↑14 Nov 2025 22:17 Oehh, no see erinevate mineraalidega sool eksisteerib, kindlasti on ka toidupettust nagu ka odavate õlidega segatud oliiviõlide puhul, aga see ei tähenda, et oliiviõli puhtalt poleks saadaval. Jajah, tegelikult ju roosuhkrut valgendatakse happega ja üleüldse on osa maailma varitsemas, et kõikidel kogu aeg kõik halvasti oleks. Nisule lisatakse juba kasvuajal kõrretugevdajat, jahule igasugu sodi ning toidus sisalduvaid lisaaineid ma ei mainigi.
aga vaatamata sellele on võimalik teha valikuid, mida just sina tervislikuks pead - võib alati osta kõige odavamaid asju, sest nagunii on kallim kraam üks suur skämm.... ilmselt on minu oliiviõli pudelis hülgerasv,, aga juba vana tark raamat ütles, et usk liigutab mägesid, eksole.
kui sa oled selline https://www.youtube.com/shorts/bUcwNHSS ... ture=share
Siis ma usun kõike mida sa räägid.
-
Külaline
Mulle sool väga meeldib. Isegi liigagi palju. Sellepärast aegajalt ostan ürdisoola. Sest seal on soola sisaldus väiksem aga samas ürdid annavad oma maitset juurde ja siis ei olegi lisasoola nagu vaja. Soolasuse poolest on mahedam, kui tavaline jodeeritud peensool.
Kasutan sellist
Kasutan sellist-
Külaline
Kas te tõesti usute, et kui jälgite kõike, mida miski toit poes sisaldab või ei sisalda, on teie eluiga pikem või tervis parem?
Olin peaaegu alakaalu piiril, sõin igasugust jama, aga vähe. Siis olin seal kuskil 58-62 umbes paarkümmend aastat, nüüd 70 kg. Teen jõutrenni, lihast on ka. Aga ma teen nii kuramuse head toitu, et... ma lihtsalt armastan seda liiga palju süüaKülaline kirjutas: ↑14 Nov 2025 22:21Aga ikkagi loeb ju ainult see, kas oled sale või oled paks. Onju nii? Kui oled paks, siis teed midagi valesti. kui oled sale, teed midagi õigesti.Nõiamoor kirjutas: ↑14 Nov 2025 22:17 Oehh, no see erinevate mineraalidega sool eksisteerib, kindlasti on ka toidupettust nagu ka odavate õlidega segatud oliiviõlide puhul, aga see ei tähenda, et oliiviõli puhtalt poleks saadaval. Jajah, tegelikult ju roosuhkrut valgendatakse happega ja üleüldse on osa maailma varitsemas, et kõikidel kogu aeg kõik halvasti oleks. Nisule lisatakse juba kasvuajal kõrretugevdajat, jahule igasugu sodi ning toidus sisalduvaid lisaaineid ma ei mainigi.
aga vaatamata sellele on võimalik teha valikuid, mida just sina tervislikuks pead - võib alati osta kõige odavamaid asju, sest nagunii on kallim kraam üks suur skämm.... ilmselt on minu oliiviõli pudelis hülgerasv,, aga juba vana tark raamat ütles, et usk liigutab mägesid, eksole.
Siis ma usun kõike mida sa räägid.
Aga homme ostan valge soola ja kilepiima, ilmselt pärast seda olen kõmm! bikiinivormis koos sixpackiga...
-
Külaline
See pan-sool on hea jah, sest sinna on lisatud magneesiumsoolasid. Aga siiski, soolasus on inimese keele tunnetus ja pan-soola paned lihtsalt rohkem. Okei okei okei, mõistke et sool seob kehas vett. See vesi teeb teid raskemaks. Tarbite soola, joote rohkem vett ja see vesi talletub kehas. Sest sool on lihtsalt selline molekul. Tarbite vähem soola, siis te ei kaota mitte kui midagi. Aga kaal hakkab langema, sest keha ei seo enam vett. Rasva te ei põleta, aga kaal kukub.Külaline kirjutas: ↑14 Nov 2025 22:27 Mulle sool väga meeldib. Isegi liigagi palju. Sellepärast aegajalt ostan ürdisoola. Sest seal on soola sisaldus väiksem aga samas ürdid annavad oma maitset juurde ja siis ei olegi lisasoola nagu vaja. Soolasuse poolest on mahedam, kui tavaline jodeeritud peensool.
Kasutan sellist
-
Külaline
mida kõike on introvert valmis jutustama eksNõiamoor kirjutas: ↑14 Nov 2025 22:30Olin peaaegu alakaalu piiril, sõin igasugust jama, aga vähe. Siis olin seal kuskil 58-62 umbes paarkümmend aastat, nüüd 70 kg. Teen jõutrenni, lihast on ka. Aga ma teen nii kuramuse head toitu, et... ma lihtsalt armastan seda liiga palju süüaKülaline kirjutas: ↑14 Nov 2025 22:21Aga ikkagi loeb ju ainult see, kas oled sale või oled paks. Onju nii? Kui oled paks, siis teed midagi valesti. kui oled sale, teed midagi õigesti.Nõiamoor kirjutas: ↑14 Nov 2025 22:17 Oehh, no see erinevate mineraalidega sool eksisteerib, kindlasti on ka toidupettust nagu ka odavate õlidega segatud oliiviõlide puhul, aga see ei tähenda, et oliiviõli puhtalt poleks saadaval. Jajah, tegelikult ju roosuhkrut valgendatakse happega ja üleüldse on osa maailma varitsemas, et kõikidel kogu aeg kõik halvasti oleks. Nisule lisatakse juba kasvuajal kõrretugevdajat, jahule igasugu sodi ning toidus sisalduvaid lisaaineid ma ei mainigi.
Siis ma usun kõike mida sa räägid..
Aga homme ostan valge soola ja kilepiima, ilmselt pärast seda olen kõmm! bikiinivormis koos sixpackiga...
Introvert olemine mul juba keelati ära, ma olen täiesti normaalne - aga igatahes eelistan alati kirjutada - telefonitsi suhtlus on õudne ja seltskond samuti.
Ahjaa, see modelli moodi seal pildil - ei ma tea, palju ta kaalub, aga niisuguse kehaehitusega pole ma iialgi olnud ja ilmselgelt sedasi inimesi võrrelda ei ole mõtet.
Ja jagades sinu skpetitsismi kõige suhtes, siis kindlasti on tal AI-ga tuunitud video, kindlasti võlts ja vuhvel.
Ahjaa, see modelli moodi seal pildil - ei ma tea, palju ta kaalub, aga niisuguse kehaehitusega pole ma iialgi olnud ja ilmselgelt sedasi inimesi võrrelda ei ole mõtet.
Ja jagades sinu skpetitsismi kõige suhtes, siis kindlasti on tal AI-ga tuunitud video, kindlasti võlts ja vuhvel.
-
Külaline
Ei. Küll aga ma üritan lapsed võimalikult kaua liigsest rämpsust eemale hoida. Neil terve elu aega seda keemiat ja rämpsu süüa.Külaline kirjutas: ↑14 Nov 2025 22:29 Kas te tõesti usute, et kui jälgite kõike, mida miski toit poes sisaldab või ei sisalda, on teie eluiga pikem või tervis parem?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider], Bing [Bot] ja 2 külalist