Mis nali see veel on? Ma teenin 3 Eesti keskmist palka
Kas välismaal on elu parem?
-
Külaline
-
Külaline
Ainult? Sellega ei ela ju ära.
-
Külaline
Millise Eesti?
-
Külaline
Kuna laene-liisinguid ei ole, siis saab.
-
Külaline
Mitu Eestit su arust on?
-
Külaline
Mingi vaene oled vää, et laene-liisinguid ei anta? Meie riigikogu liikmetelgi enamasti on.Külaline kirjutas: ↑17 Nov 2025 11:18Kuna laene-liisinguid ei ole, siis saab.
-
Külaline
Kohalik mahe hapukapsas Rimi e-poes kenasti 8 eurot kilo.Külaline kirjutas: ↑17 Nov 2025 10:51mis hapukapsas sul poes 8 eurot kilo maksab? 3 eurot on ju kilohind, ainult kohalikku müüaksegi.
Isegi kui need hooldatud ja lõigatud viljapuud peaks inimesel kuskil lihtsalt olemas olema, kus linnainimene seda taliõuna peaks üle talve säilitama? Isegi maal on selleks üsna spetsiifilist ja hiirekindlat hoidlat vaja. Mingi täiemahuline prepper peab olema, et kohaliku asja koguda, konserveerida, aedlinnadest kogumas käia või oma salajastest marja- ja seenekohtadest korjata. Ma ei ole kordagi elus jõhvikal käinud, nagu ma pole ka kanu tapnud, räime või vähki püüdnud, tõttöelda pole ka 3-4 viimast mustikal või seenelkäiku sellised olnud, millega peret ületalva peaks. Lihtsalt lolli peaga siin mõtlen, et äkki läheks poodi ja ostaks perele seda head ja värsket kohalikku toitu, mille poolest meie kodumaa nii eriline ja kuulus on.
Ja meigi perele maitseb väga värske räim, kohalikest Tallinna kesklinna Rimidest või Selveritest seda külmutamata kujul muidugi osta pole võimalik. Vahel harva on fileena, aga see muidugi mitmeid kordi kallim jälle. Eraldi käik turule on räime jaoks ikka.
Mul on maal ka paar-kolm toredat lastega peret naabriteks, kellel nagu oleks ka võimalik väike aiamaa püsti panna, aga midagi märkimisväärset nad eriti töö ja laste kõrvalt ei jaksa kasvatada või rohida. Hea kui salatit ja maitserohelistki on ja paar karpi sõstraid jõutakse korjata või õunamoosi sügisel korra teha. Ma tõesti ei tunne ühetegi väikeste lastega peret, kes peaks parallelselt maal mingit väikest farmi, millega siis oma peret kohaliku toiduga ületalve toita.
-
Külaline
Ju pole vajadust. Nõukaajal peeti töötegemise kõrvalt kodumajandus täiega ära: loomad+kõikvõimalikud kartulid+juurikad+marjad jmsKülaline kirjutas: ↑17 Nov 2025 11:34Mul on maal ka paar-kolm toredat lastega peret naabriteks, kellel nagu oleks ka võimalik väike aiamaa püsti panna, aga midagi märkimisväärset nad eriti töö ja laste kõrvalt ei jaksa kasvatada või rohida. Hea kui salatit ja maitserohelistki on ja paar karpi sõstraid jõutakse korjata või õunamoosi sügisel korra teha. Ma tõesti ei tunne ühetegi väikeste lastega peret, kes peaks parallelselt maal mingit väikest farmi, millega siis oma peret kohaliku toiduga ületalve toita.
-
Külaline
No aga kui ise kasvatada ei viitsi ja metsa korjama ka ei lähe, siis ongi vähe variante - osta kallilt mahetooteid, osta odavalt mitte-mahedaid ja muidugi igal juhul vinguda.
Polekski selle peale tulnud, et elementaarne moosikeetmine ja sügavkülmutamine mingisuguse erilise prepperluse alla liigituks. Kui on aed, siis on ka enamasti maja, ja majas on enamasti kelder, garaaz või vähemalt jahe sahver. Säilib nii õun kui kartul.
Kui maheteema on oluline ja poes tundub kallis, siis tulebki lihtsalt ise teha. Kättevõtmise asi.
Polekski selle peale tulnud, et elementaarne moosikeetmine ja sügavkülmutamine mingisuguse erilise prepperluse alla liigituks. Kui on aed, siis on ka enamasti maja, ja majas on enamasti kelder, garaaz või vähemalt jahe sahver. Säilib nii õun kui kartul.
Kui maheteema on oluline ja poes tundub kallis, siis tulebki lihtsalt ise teha. Kättevõtmise asi.
-
Külaline
Päris palju eeldusi, mis ühel keskmisel linnaperel oma elamise kõrvalt veel default kuskil olemas on. Mis vanusegrupis see moosikeetmine elementaarne veel on? Vanuses 30-40+ ei keeda minu turvusringkonnas keegi ammu mingeid moose, rääkimata kurkide või seente marineerimisest jms.Guest kirjutas: ↑17 Nov 2025 11:52 No aga kui ise kasvatada ei viitsi ja metsa korjama ka ei lähe, siis ongi vähe variante - osta kallilt mahetooteid, osta odavalt mitte-mahedaid ja muidugi igal juhul vinguda.
Meie maamajas ja ka meie sõpradel naabritel pole majapidamises sellist ruumi, mis oleks jahe, aga samas aastaringselt staabiilselt plussis ning hiirekindel.
Ei tahagi mingit erilist ökotoitu, aga igapäevane kohalik tomat/kurk võiks ikka sama hinnaga või odavamad olla kui kuskilt Soomes kasvatatu. Ja muidugi kohalik kodujuust ja või (mida palju tarbime) on ka meie pere jaoks viimase aastaga liiga kalliks muutunud. Tarbime nüüd Leedu omasid, need on umbes poole odavamad. Maitsevahet ei tunne.
-
Külaline
Suured toidupoed ei müü Eesti kraami hoopis muudel põhjustel. Hiiglaslikud Selver, Rimi, rääkimata ükskõiksest Maximast ei hakka omale tegema juurde megapalju tööd, et sisse osta Ants Karult 200 kilo kartulit, Peeter Põdralt 154 kilo kartulit, Anu Oblikalt 10 kasti õuna ja Pille Pirukalt 30 kasti õuna. Nende mahud, mida nad soovivad, on hoopis teisest suurusjärgust ja hoopis teistel tingimustel ning palju turvalisem, töökindlam ning odavam on nende jaoks osta sisse hulgimüüjalt. Miks hulgimüüjad Eesti taludega tegeleda ei viitsi, ei oska täpselt arvata, aga küllap ka on vaeva ja sebimist rohkem kui asi väärt. Sesoonsus on ka loomulikult Eestis olemas, selle vastu keegi ei vaidle. Aga väita, et siin kõik nii halb on, on tobe. On häid ja on halbu asju, täiesti tasuta saad metsast paljut, mida Lääne-Euroopas või ammugi Lõuna-Euroopas ei saa ning tuleb kalli hinnaga turult osta - seened, marjad.Guest kirjutas: ↑17 Nov 2025 10:29Tõin sellele inimesele (kes kiitis kohalikku head värsket toitu) välja täiesti ilmselge tõsiasja, et Eestis ei ole kliima tõttu suurem osa ajast võimalik kohalikku värsket kraami ei kasvatada ega ammugi osta (kui ei soovi just 2-4 korda rohkem maksta). Piisab ainuüksi sellest, kui minna tavalisesse toidupoodi ja ise seda oma silmaga näha. Kui seda värsket kraami nii ohjeldamatult siin kasvaks (nagu siinsetel kasutajatel muidugi seda põldudel ja tööstuslikes kasvuhoonetes vohab) siis miks pole isegi Eesti õuna poest õieti saada ja miks Eesti kurk on sama kallis kui Poola sealiha? Eesti tomatki on poes mitu korda kallim kui Soome oma, kurgist rääkimata. Miks on kohalik hapukapsas poes 8 eurot kilo? Kui ainult Eesti värske toidu peal toituda, siis võib küll rahulikult nälga jääda. Balti jaama turul võib seda kohalikku toitu ainult vaatamas käia, ei jõua küll mingeid 4-5 euroseid õunu osta. Tavaline hapukurk 10 eurot kilo jne. Omast arust oleme kõva mereriik, aga isegi kohalikku kala ei sööda ega müüda - Norra lõhe on müüginumbreid arvestades meie rahvuskala.Guest kirjutas: ↑17 Nov 2025 09:08 see on küll maailmatõde, et kes on vingats kodumaal, on seda ka igal pool mujal. Ja vastupidi.
Ja sõbralikku suhtumist võõrastelt saavad ikkagi need, kes on ise sõbralikud.
Jumal küll, ühel on siin isegi kaalikad ja mustikad pahad ja toored - loe ja imesta... Kõigil teistel salved-sügavkülmad millegipärast täis.
-
Külaline
Tutvusringkond 40-50+ on üsna korralikud marjulkäijad ja hoidistajad. See, kui keegi midagi teha ei viitsi, toobki kaasa turunõudluse ja kõrged hinnad. Miks peaks odavalt head asja müüma? Piimatoode ka - on tõesti kallimaks läinud, aga nii on kõik asjad. Palgad on ka tõusnud.Guest kirjutas: ↑17 Nov 2025 12:21Päris palju eeldusi, mis ühel keskmisel linnaperel oma elamise kõrvalt veel default kuskil olemas on. Mis vanusegrupis see moosikeetmine elementaarne veel on? Vanuses 30-40+ ei keeda minu turvusringkonnas keegi ammu mingeid moose, rääkimata kurkide või seente marineerimisest jms.Guest kirjutas: ↑17 Nov 2025 11:52 No aga kui ise kasvatada ei viitsi ja metsa korjama ka ei lähe, siis ongi vähe variante - osta kallilt mahetooteid, osta odavalt mitte-mahedaid ja muidugi igal juhul vinguda.
Meie maamajas ja ka meie sõpradel naabritel pole majapidamises sellist ruumi, mis oleks jahe, aga samas aastaringselt staabiilselt plussis ning hiirekindel.
Ei tahagi mingit erilist ökotoitu, aga igapäevane kohalik tomat/kurk võiks ikka sama hinnaga või odavamad olla kui kuskilt Soomes kasvatatu. Ja muidugi kohalik kodujuust ja või (mida palju tarbime) on ka meie pere jaoks viimase aastaga liiga kalliks muutunud. Tarbime nüüd Leedu omasid, need on umbes poole odavamad. Maitsevahet ei tunne.
Maja ehitades tark inimene arvestab säilitamisvõimalusega, sahver peaks olema norm.
Lõpuks taandub kõik valikutele - hoiad kokku ühe asja pealt, kulutad meelsasti teisele. Mina marju-seeni ostma ei pea, aga maksan hea tomati eest 6-8 eurot kilo. Eesti kurki ostan samuti - Hispaania oma on ikka täielik jubedus.
-
Külaline
olen 54 ja pole kunagi marjul käinud ega ühtki hoidist teinud. Milleks need asjad vajalikud on? Miks peaks keegi mingeid hoidiseid sööma? Marjad on aastaringselt müügil.Külaline kirjutas: ↑17 Nov 2025 12:56Tutvusringkond 40-50+ on üsna korralikud marjulkäijad ja hoidistajad. See, kui keegi midagi teha ei viitsi, toobki kaasa turunõudluse ja kõrged hinnad. Miks peaks odavalt head asja müüma? Piimatoode ka - on tõesti kallimaks läinud, aga nii on kõik asjad. Palgad on ka tõusnud.Guest kirjutas: ↑17 Nov 2025 12:21Päris palju eeldusi, mis ühel keskmisel linnaperel oma elamise kõrvalt veel default kuskil olemas on. Mis vanusegrupis see moosikeetmine elementaarne veel on? Vanuses 30-40+ ei keeda minu turvusringkonnas keegi ammu mingeid moose, rääkimata kurkide või seente marineerimisest jms.Guest kirjutas: ↑17 Nov 2025 11:52 No aga kui ise kasvatada ei viitsi ja metsa korjama ka ei lähe, siis ongi vähe variante - osta kallilt mahetooteid, osta odavalt mitte-mahedaid ja muidugi igal juhul vinguda.
Maja ehitades tark inimene arvestab säilitamisvõimalusega, sahver peaks olema norm.
Lõpuks taandub kõik valikutele - hoiad kokku ühe asja pealt, kulutad meelsasti teisele. Mina marju-seeni ostma ei pea, aga maksan hea tomati eest 6-8 eurot kilo. Eesti kurki ostan samuti - Hispaania oma on ikka täielik jubedus.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑17 Nov 2025 13:04olen 54 ja pole kunagi marjul käinud ega ühtki hoidist teinud. Milleks need asjad vajalikud on? Miks peaks keegi mingeid hoidiseid sööma? Marjad on aastaringselt müügil.Külaline kirjutas: ↑17 Nov 2025 12:56Tutvusringkond 40-50+ on üsna korralikud marjulkäijad ja hoidistajad. See, kui keegi midagi teha ei viitsi, toobki kaasa turunõudluse ja kõrged hinnad. Miks peaks odavalt head asja müüma? Piimatoode ka - on tõesti kallimaks läinud, aga nii on kõik asjad. Palgad on ka tõusnud.Guest kirjutas: ↑17 Nov 2025 12:21
Päris palju eeldusi, mis ühel keskmisel linnaperel oma elamise kõrvalt veel default kuskil olemas on. Mis vanusegrupis see moosikeetmine elementaarne veel on? Vanuses 30-40+ ei keeda minu turvusringkonnas keegi ammu mingeid moose, rääkimata kurkide või seente marineerimisest jms.
inimesi igasuguseid, mulle meeldivad nii isetehtud moosid, mahlad kui marineeritud seened ja köögiviljad. Meeldib söömine, hoidistamine ja korjamine. Imeline hobi, kasulik ka!
-
Külaline
Tegelikult oled sa muidugi erand, ise ikka tead seda? 40-50-60-aastased käivad ikka väga tihti seenel ja marjul, kasvatavad ise marju või ostavad turult/naabrilt/kohalikult aiapidajalt suuremas koguses moosimarju ning teevad oma maitse järgi moose, ostavad kurke tomateid ja soolavad-marineerivad-hapendavad neid, edasijõudnud kokkajad teevad ka peenemaid hoidiseid, letšosid, hapukapsast, panevad purki kõike, mida loodus pakub. Sundust loomulikult ei ole, aga see on siiski erandlik, kui keegi mitte midagi neist toimingutest ei tee. Põhjusi on erinevaid, miks nii tehakse, mõni kindlasti teeb ka kokkuhoiu pärast, teine naudib hoidistamist, kolmas korilust, neljas armastab kindlaid maitseid. Mina näiteks naudin seenelkäike, marjade korjamist ei naudi, need on nii tillukesed. Kurke ja maasikamoosi teen alati, sest mulle maitsevad omatehtud rohkem kui poe omad.Guest kirjutas: ↑17 Nov 2025 13:04 olen 54 ja pole kunagi marjul käinud ega ühtki hoidist teinud. Milleks need asjad vajalikud on? Miks peaks keegi mingeid hoidiseid sööma? Marjad on aastaringselt müügil.
Kui aastringselt müügil olevad marjad sind rahuldavad, siis muidugi pole probleemi, osta neid ja kõik on korras.
-
Külaline
Miks peaks moose sööma ja mahla jooma? Juuakse ikka puhast vett, täiskasvanud inimene vaevalt moosi sööb. Seeni söön restoranis kastmes, marineerituna ei paku pinget. Marjad smuutisse ostan külmutatuna, niisama ei söö.Külaline kirjutas: ↑17 Nov 2025 13:17Tegelikult oled sa muidugi erand, ise ikka tead seda? 40-50-60-aastased käivad ikka väga tihti seenel ja marjul, kasvatavad ise marju või ostavad turult/naabrilt/kohalikult aiapidajalt suuremas koguses moosimarju ning teevad oma maitse järgi moose, ostavad kurke tomateid ja soolavad-marineerivad-hapendavad neid, edasijõudnud kokkajad teevad ka peenemaid hoidiseid, letšosid, hapukapsast, panevad purki kõike, mida loodus pakub. Sundust loomulikult ei ole, aga see on siiski erandlik, kui keegi mitte midagi neist toimingutest ei tee. Põhjusi on erinevaid, miks nii tehakse, mõni kindlasti teeb ka kokkuhoiu pärast, teine naudib hoidistamist, kolmas korilust, neljas armastab kindlaid maitseid. Mina näiteks naudin seenelkäike, marjade korjamist ei naudi, need on nii tillukesed. Kurke ja maasikamoosi teen alati, sest mulle maitsevad omatehtud rohkem kui poe omad.Guest kirjutas: ↑17 Nov 2025 13:04 olen 54 ja pole kunagi marjul käinud ega ühtki hoidist teinud. Milleks need asjad vajalikud on? Miks peaks keegi mingeid hoidiseid sööma? Marjad on aastaringselt müügil.
Kui aastringselt müügil olevad marjad sind rahuldavad, siis muidugi pole probleemi, osta neid ja kõik on korras.
-
Külaline
Välismaal on elu ka selles parem, et keegi ei vaata välismaal viltu, kui sa ei jõua, ei taha, ei viitsi tegeleda koriluse, aianduse, põllundusega.
-
Külaline
Välismaalased ei ole nii tigedad oma kaasmaalaste suhtes. Pingevabam elu. Hispaanias võid vabalt peale keskkooli hakata kodukohvikut pidama ja nii kogu elu. Keegi ei vaata sinu peale kui madalama inimese peale - ei lähe ülikooli, ei kasvata ise toitu. laisk.Guest kirjutas: ↑17 Nov 2025 13:59 Välismaal on elu ka selles parem, et keegi ei vaata välismaal viltu, kui sa ei jõua, ei taha, ei viitsi tegeleda koriluse, aianduse, põllundusega.
-
Külaline
Siin vaatab või? Mis mõttes. Ära tegele, aga ära ka väida, et mitte keegi teine ka ei tegele. Ja ära kurda, et poes ei müüda kõike, mida sooviksid, kuid mille mittemüümisel on loogilised põhjused.Guest kirjutas: ↑17 Nov 2025 13:59 Välismaal on elu ka selles parem, et keegi ei vaata välismaal viltu, kui sa ei jõua, ei taha, ei viitsi tegeleda koriluse, aianduse, põllundusega.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 8 külalist